Νέες αθλιότητες της Αγγλίας εις βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού
Η Τουρκία βρίσκει «διέξοδο» στη Βρετανία και οι δύο χώρες στήνουν μια στρατηγική συνεργασία ελέγχου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την εξίσωση βασικοί παράμετροι είναι η αμυντική συνεργασία, κοινές δράσεις/ασκήσεις, η ανάπτυξη σχέσεων στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας ενώ είναι προφανές πως στην εξίσωση μπαίνουν εκ των πραγμάτων και οι βρετανικές βάσεις.
Αυτό το τελευταίο αναμένεται -φυσιολογικά- ότι θα αποτελέσει την απάντηση της Λευκωσίας σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία, την οποία παρακολουθεί και όπως συναφώς πληροφορούμαστε εκφράζεται ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Λευκωσίας. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινωνήσαμε ανέφεραν πως αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτα, θα τεθεί το θέμα των Βάσεων. Σημείωναν δε, πως υπάρχουν έκπαλαι και επεξεργασμένα σενάρια, εάν και εφόσον, υπάρξει πολιτική απόφαση σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό, των Βάσεων δηλαδή.
Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας υπόψη τις κοινές δράσεις, τις κινήσεις διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, δεν μπορεί να μην αντιδράσει και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις βρετανικές βάσεις, αν και μόνο μια φορά στο παρελθόν, έχει αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο. Σημειώνεται πως Λονδίνο και Άγκυρα προσπαθούν να προσελκύσουν Ρώμη και Μαδρίτη.
Οι Ιταλοί είναι πολύ προσεκτικοί, σε κάποιο βαθμό και επιφυλακτικοί αν και δεν κλείνουν την πόρτα (έγινε τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ιταλίας, Βρετανίας, Τουρκίας) ενώ οι Ισπανοί έχουν και οικονομικά συμφέροντα, με την αγορά αεροπλανοφόρου από την Τουρκία, το «Ανατολού». Το αεροπλανοφόρο αναμένεται ότι θα «εγκατασταθεί» στην περιοχή κοντά στη Λιβύη και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινείται «επιθετικά» τόσο κατά της Κύπρου, της Ελλάδος και οποιασδήποτε γειτονικής χώρας. Θα συνιστά μόνιμη απειλή, «μπαμπούλας» για τα κράτη της περιοχής.
Είναι προφανές πως Άγκυρα και Λονδίνο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., επιχειρούν να δημιουργήσουν μια περιφερειακή μόνιμη πολιτική ελέγχου, λειτουργώντας ως αντίβαρο στη Γαλλία και έχοντας ως κοινό πεδίο δράσης και προσοχής τη Λιβύη. Τούτο σημαίνει πως πέραν της Γαλλίας, που ειρήσθω εν παρόδω, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις αυτές των δύο… άσπονδων φίλων της, υπάρχουν κι άλλες χώρες που επηρεάζονται. Λόγω Λιβύης αντιδρά και η Αίγυπτος, που επίσης φαίνεται να έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.
Στην ατζέντα αυτής της συνεργασίας είναι και η αμυντική βιομηχανία. Φαίνεται δε ότι αυτή είναι και η μεγάλη εικόνα των στρατηγικών επιδιώξεων των δυο αυτών χωρών, πέραν των στρατηγικών ευρύτερων επιδιώξεων. Το Λονδίνο έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια. Η Άγκυρα κτίζει τη βιομηχανία αυτή και την αναπτύσσει επικίνδυνα καθώς κάθε νέο οπλικό σύστημα που κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται για να εκτοξεύσει η κατοχική Τουρκία απειλές. Ο Ερντογάν, με αφορμή την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ανέφερε σε εκδήλωση στη Σαμψούντα τα εξής: «Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα». Συνεπώς, κάθε όπλο που κατασκευάζεται έχει και στόχο. Στρέφεται εναντίον μιας άλλης χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας «Καθημερινή» ( Βασίλης Νέδος, 11 Δεκεμβρίου 2022), «το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κρίσιμο εταίρο της Τουρκίας στον στρατηγικό στόχο της Άγκυρας να εξασφαλίσει κρίσιμη γι’ αυτήν στρατιωτική τεχνολογία, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, όσον αφορά την προσπάθεια να αναπτύξει το εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Για τις ανάγκες του λεγόμενου TF-X έχουν γίνει ήδη διαπραγματεύσεις αλλά και συμφωνίες μεταξύ των τουρκικών κρατικών εταιρειών και της BAE Systems, καθώς επίσης συζητήσεις με τη Rolls Royce για την πιθανότητα κατασκευής κινητήρα για το αεριωθούμενο αεροσκάφος που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι έως τώρα έχει γίνει σαφές πως οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, οι επαφές συνεχίζονται. Άλλωστε, ήδη στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τουρκικές εταιρείες έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην εμπορική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η νέα αυτή συνεργασία, επηρεάζει την περιοχή και ειδικώς την Κύπρο, ανεξαρτήτως τι λένε οι Βρετανοί. Είναι δε σαφές πως συνιστά κίνηση αποσταθεροποίησης, ενίσχυσης των σχεδιασμών ελέγχου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση στη Λευκωσία να καθησυχάζονται από τις όποιες καθησυχαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Λονδίνου.
Είναι προφανές πως σε αυτή την γεωπολιτική και γεωστρατηγική προσπάθεια, βασικοί παίκτες είναι δυο χώρες που διαθέτουν στρατεύματα στην Κύπρο. Η Τουρκία, που είναι χώρα κατακτητής -κατέχει διά της ισχύος εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας- και η Βρετανία, που επικαλούμενη Συμφωνίες από το 1960, διαθέτει στο νησί στρατιωτικές βάσεις. Οι δύο αυτές χώρες, αναπτύσσουν μια συνεργασία που επηρεάζει την Κύπρο. Επηρεάζουν όμως και την Ε.Ε., η οποία θα έχει απέναντι της μια περιφερειακή στρατηγική δύναμη, που έχει σαφείς επιδιώξεις και στόχους, που ποσώς δεν συνάδουν με τις δικές της. Η Βρετανία επιχειρεί να σταθεί απέναντι στη Γαλλία αξιοποιώντας και συμφέροντα της κατοχικής Τουρκίας. Συνεπώς δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, αλλά πρέπει να απασχολήσει όλες τις χώρες της περιοχής.
Να σηκώσει το γάντι, όπως έγινε το 2007
Είναι ξεκάθαρο πως αποτρεπτικά η Λευκωσία έχει βασικό εργαλείο το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, ένα θέμα, το οποίο- ειρήσθω εν παρόδω- θεωρείται ταμπού για το πολιτικό σύστημα. Το θέμα, όμως, αυτό ανακινείται, αν και όχι τόσο συχνά. Υπενθυμίζεται συναφώς πως αμέσως μετά τη Συμφωνία του Εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας-Τουρκία, που υπογράφηκε στις 23.10.2007, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα. Σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2007 (επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου), λήφθηκαν αποφάσεις αντιμετώπισης της αρνητικής εκείνης εξέλιξης. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Τ. Παπαδόπουλος), χαρακτήρισε την υπογραφή του Εγγράφου, ως σοβαρή αρνητική εξέλιξη, «αφού αποσκοπεί στη συστηματική προαγωγή χωριστής ανάπτυξης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων σε κρατική οντότητα και χωριστών σχέσεων με άλλες χώρες.
…Η Κυβέρνηση έκρινε αναγκαία τη συνολική επανεξέταση όλου του φάσματος των δεσμεύσεων προς αναθεώρηση των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε αυτές να τεθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας και τις ισοτιμίας, της αμοιβαιότητας και της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.». Εκείνη η απόφαση του 2007, που δεν υλοποιήθηκε καθώς στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση στην Κύπρο, είναι εκεί και έχει τύχει και επεξεργασίας από εμπειρογνώμονες του κράτους. Αυτό που επεξεργάσθηκαν ήταν πώς θα κινείτο το κυπριακό κράτος σε σχέση με μια σειρά ζητήματα, που αφορούν –μεταξύ άλλων– τη λειτουργία των στρατιωτικών Βάσεων.
Είναι σαφές πως το κεφάλαιο αυτό, της παρουσίας δηλαδή, των Βρετανικών Βάσεων, αφορά και το Κυπριακό, αν και δεν συνδέθηκε ποτέ. Και το αφορά σε σχέση με τη διεθνή πτυχή, το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και το εδαφικό. Το ζητούμενο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι κατά πόσο η χώρα θα εισέλθει σε μια τροχιά αποαποικιοποίησης. Χρειάζεται πολιτική απόφαση.
Φιλελεύθερος
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Καθώς η Κυπριακή μας Δημοκρατία βουλιάζει ολοένα και πιο πολύ στο βόθρο της πάσης φύσεως διαφθοράς, υπάρχει και ένα τέτοιο ακόμα ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ(σκάνδαλο διαφθοράς) αλλά δεν ευαισθητοποιεί ακόμα προφανώς τόσο την Πρόεδρο κα Ανίτα Δημητρίου όσο και το υπόλοιπα σώματα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Το πλαστό «έγγραφο» τάχα του ΝΑΤΟ
Ενώ έχουμε δημοσιεύσει από το 2014 διαβεβαίωση του Αρχείου του ΝΑΤΟ ότι το κουρελόχαρτο που ανέμιζε ως έγγραφο του ΝΑΤΟ πάνω στο οποίο έστησαν ολόκληρη τη φιλοσοφία του αναξιόπιστου πορίσματος τους, για το φάκελο της Κύπρου ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η επιτροπή του, ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΟ.
(Η επιτροπή Μαρίνου Σιζόπουλου (ΕΔΕΚ) απαρτιζόταν από τους:
Αριστοφάνη Γεωργίου (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)
Γεώργιο Γεωργίου (ΔΗΣΥ)
Ζαχαρία Κουλία (ΔΗΚΟ).
Ενώ στη συνέχεια παρουσιάσαμε και από που το βρήκε το εν λόγω κουρελόχαρτο ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Από τα κατάπτυστα βιβλία κάποιου Αθανάσιου Στριγά, μιας βιομηχανίας πλαστογράφησης στην Αθήνα με γλώσσα πεζοδρομίου για να ενισχύσουν ένα αστήρικτο κομματικο-πολιτικό μυθο-αφήγημα του 1974 ότι για όλα φταίει ο Χένρι Κίσινγκερ και το ΝΑΤΟ.
Ενώ τονίσαμε ότι δύο από αυτά τα κατάπτυστα βιβλία τα κατέγραψαν μάλιστα και στο «πόρισμα».
Ενώ ο ίδιος δια τηλεοράσεως παραδέχθηκε ότι έκλεψε «έγγραφα» τα οποία ρεζιλεύουν ακόμα περισσότερο τόσο τον ίδιο όσο και ολόκληρο το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ενώ παρουσιάσαμε και άλλα τέτοια πλαστά τόσο εγώ όσο και ο Δρ. Θεόδωρος Χαραλάμπους, και ο ερευνητής/συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου με σειρά άρθρων μας, η Πρόεδρος της Βουλής και ολόκληρο το σώμα της Βουλής, ακόμα να ευαισθητοποιηθούν για την σοβαρότητα της παραμονής του αναξιόπιστου ‘πορίσματος’ και να το ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ Ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ. Το οποίο προσβάλει τα ιστορικά γεγονότα, βιάζει την αλήθεια και ιστορία, και προσβάλει ολόκληρο το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη που σπαταλήθηκαν για να στηθεί αυτή η ντροπή.
Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, στα πλαίσια Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ 4-6 Οκτωβρίου « 1974 -2024 Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα στην οντότητα Διεθνείς διαστάσεις στις 4 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή, υπό την Προεδρία του κ. Δημήτριου Μ. Κοντογιώργη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Π. Κύπρου, έγινε παρουσίαση έρευνας του κ. Ανδρέα Ηλιάδη, διδάκτωρ Ιστορίας του Π. Κύπρου με θέμα « Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και αντιδράσεις εντός της Συμμαχίας».
Την παρουσίαση εκ μέρους του κ. Ηλιάδη έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Γκότσης, ο οποίος παρουσίασε απαντητική επιστολή της επικεφαλής του Αρχείου του ΝΑΤΟ Ineke Desernoπρος τον κ. Α. Ηλιάδη ημερ. 18 Δεκεμβρίου 2012επιβεβαιώνοντας και σε εκείνον, μάλιστα δύο χρόνια πριν από την δική μου έρευνα, ότι το περιβόητο έγγραφο που χρησιμοποίησε η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων με πρόεδρο τον Μαρίνο Σιζόπουλοείναι πλαστό.
Η αποκάλυψη αυτή είναι άκρως σημαντική γιατί προηγήθηκε κατά δύο χρόνια της δικής μου έρευνα για το ίδιο θέμα το 2014, όταν η ίδια επικεφαλής του Αρχείου του ΝΑΤΟ Ineke Deserno μου απάντησε τότε ότι το κουρελόχαρτο Σιζόπουλου και της επιτροπής του δεν είναι γνήσιο, είναι πλαστό.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη και για το δικό του ενδιαφέρον να μάθει από τη πηγή, τοΑρχείο του ΝΑΤΟ, κατά πόσο το κουρελόχαρτο Σιζόπουλου/επιτροπής ήταν γνήσιο και για την ευρεία ενημέρωση που έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2024 στο συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στην απαντητική της επιστολή προς τον κ. Α. Ηλιάδη, η κα Ineke Deserno τονίζει , όπως και σε μένα, ότι εξέτασε το εν λόγω «έγγραφο» και επιβεβαιώνει ότι δεν είναι γνήσιο έγγραφο του ΝΑΤΟ, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις γνήσιου εγγράφου το οργανισμού τις οποίες καταγράφει. Πολύ σημαντικό το σημείο 5, όπου σημειώνει (όπως γράψαμε και εμείς στα άρθρα μας) « η γλώσσα του κειμένου από μόνο του παρουσιάζει ορθογραφικά, γραμματικά και punctuation λάθη. Ακόμα περισσότερο ο τόνος της γλώσσας που χρησιμοποιείται δεν ταιριάζει με τον διπλωματικό τόνο που χαρακτηρίζει την αλληλογραφία του γραφείου του Γενικού Γραμματέα».
Εδώ τι έγραψε στα αγγλικά αριθμώντας τους λόγους που το κουρελόχαρτο δεν είναι έγκυρο έγγραφο του ΝΑΤΟ:
«Further to your query about the authenticity of the attached record, I have examined the document to determine its validity. For reasons outlined in further detail below, I have deemed this document to be an inauthentic NATO RECORD. This decision is based on formatting stylistic and linguistic inconsistencies which are betrayed in the text and layout of the document itself.
The enclosed record departs from standard NATO documents in the following ways:
The reference code included as part of this document is not in a standard NATO format. For a letter sent in July 1974, a valid NATO reference would be expected to read SG(74) followed by a unique numerical identifier.
The classification of the document as ‘Top Secret’ is not a recognised NATO security classification.
The letter layout fails to include an address, opening salutation or the name of the intended recipient, all of which form standard components of NATO letter templates. Significantly, there is also no date included as part of this document.
The signature of the Secretary General is not in keeping with the format title that is used in official correspondence. For authentic records held in NATO Archives, correspondence from Secretary General Luns is officially undersigned as ‘Dr’ J M AH Luns’.
The language of the text itself displays spelling, punctuation and grammatical errors. Moreover, the tone of the language used is not redolent of the diplomatic tone that is typical of correspondence from the office of the Secretary General…»
Παραθέτω και την απάντηση της κας Ineke Desernoπου έστειλε σε μένα το 2014 με ιμειλ και την οποία δημοσίευσα στα άρθρα μου για το αναξιόπιστο πόρισμα Σιζόπουλου (και στο 10ο μου βιβλίο «Διζωνική vsΔημοκρατία 1955-2019» Λεμεσός) με πρώτο άρθρο στις 26 Αυγούστου 2014 στη «Σημερινή».
From: Deserno Ineke[mailto:deserno.jozefina@hq.nato.int] Sent: 13 August 2014 15:49 To: Fanoulla Argyrou Cc: Nouvelot Eudes; mailbox nato archives Subject: RE: : A “NATO” document of July 1974 signed by J. Luns referring to J. Sisco
Classification: NATO UNCLASSIFIED
Dear Ms Argyrou,
With reference to your question, I can confirm that – following an archival assessment of the document – it is not deemed to be a genuine NATO document. The assessment was based on several criteria including the signature and the reference code, which are not in accordance with NATO standards.
As a researcher you are most welcome to visit the NATO Archives in Brussels to consult our official records approved for public disclosure.
Kind regards,
Ineke Deserno
NATO Archivist
Μέρος της απαντητικής επιστολής της επικεφαλής του Αρχείου του ΝΑΤΟ 18 Δεκεμβρίου 2012 προς τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη όπως προβλήθηκε στις οθόνες του συνεδρίου.
Ο κ. Θεόδωρος Γκότσης μιλώντας πλαισιωνόταν από τους καθηγητές Μάριο Ευρυβιάδη και Άγγελο Συρίγο, συμμετέχοντες στο Συνέδριο.
4.9.2014, κύριο άρθρο της «Ελευθερίας» Λονδίνου για την έρευνά μου « Το πλαστό έγγραφο του ΝΑΤΟ»
1) Αυτό είναι το κουρελόχαρτο που μαύρισε την αξιοπιστία της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας
2) Το ίδιο πλαστό «έγγραφο» στη σελ. 67 του βιβλίου «Διεθνείς Συνωμότες» του πλαστογράφου Αθανάσιου Στριγά που κυκλοφόρησε την δεκαετία του 1990!
Μία από τις σελίδες του «πορίσματος» της ΒτΑ όπου γίνεται αναφορά στο πλαστό κουρελόχαρτο Στριγά.
Το αναξιόπιστο «πόρισμα» υπενθυμίζεται ότι όταν κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μαρίνου Σιζόπουλου, για το Φάκελο της Κύπρου, εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) και 15 ψήφους εναντίον (Δημοκρατικός Συναγερμός και Ευρωπαϊκό Κόμμα) ,
17 Μαρτίου 2011.
Η Πρόεδρος της Βουλής Α. Δημητρίου
Αναμένουμε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Ανίτα Δημητρίου, έστω και τώρα, να σεβαστεί τη θέση της, το σώμα που εκπροσωπεί, το ευρωπαϊκό κράτος που εκπροσωπεί και να κάνει το αυτονόητο υπερασπίζοντας την τιμή και αξιοπρέπεια της χώρας που εκπροσωπεί και τη δική της, με την άμεση απόσυρσή του.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 10.10.2024
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Τζόνσον αναφέρει στα απομνημονεύματά του «Unleashed», που θα δημοσιευθούν στις 10 Οκτωβρίου: «Ο Μπίμπι (Νετανιάχου) πήγε εκεί για λίγο. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μου είπαν αργότερα ότι όταν σαρώθηκε για ασφάλεια, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης στην τουαλέτα»
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε ότι εντοπίστηκε μια κατασκοπευτική συσκευή υποκλοπής στην τουαλέτα του, αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε το ιδιωτικό μπάνιο στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 2017.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών το 2017, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κατά τη συνάντησή του στο γραφείο του στο υπουργείο.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αφού ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε την τουαλέτα στο «μυστικό κτίριο του παραρτήματος», η ομάδα ασφαλείας έψαξε και βρήκε έναν ‘κοριό’- συσκευή ακρόασης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόνσον αναφέρει στα απομνημονεύματά του «Unleashed», που θα δημοσιευθούν στις 10 Οκτωβρίου: «Ο Μπίμπι (Νετανιάχου) πήγε εκεί για λίγο. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μου είπαν αργότερα ότι όταν σαρώθηκε για ασφάλεια, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης στην τουαλέτα», είπε.
Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό, ο Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτό το περιστατικό βρίσκονται στο βιβλίο», δήλωσε χαρακτηριστικά
Το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον «Unleashed», το οποίο περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του για το Brexit, τον χειρισμό της επιδημίας Covid-19 από την κυβέρνησή του και το κομματικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους τα βρετανικά αεροσκάφη
Η Βρετανία δήλωσε πως δύο μαχητικά αεροσκάφη της και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού έπαιξαν ρόλο χθες, Τρίτη, στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όμως τα μαχητικά δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους.
«Δύο μαχητικά Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager έπαιξαν τον ρόλο τους στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύοντας την ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο X.
«Λόγω της φύσης αυτής της επίθεσης, δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους, αλλά έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη αποτροπή και στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».
Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη ομοβρονία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης στον Λίβανο. Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να δώσει μια «οδυνηρή απάντηση» στον εχθρό του.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της προκειμένου να βοηθήσει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Τρίτη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Στο μεταξύ, ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο αναχώρησε από τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος πρόσθεσε πως και άλλες πτήσεις προγραμματίζεται να αναχωρήσουν τις ερχόμενες ημέρες.
«Η πρώτη ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο έχει τώρα αναχωρήσει», ανέφερε ο Λάμι στο Χ.
«Έχουμε κάνει διευθετήσεις για άλλη μία πτήση αύριο, και για επιπλέον πτήσεις τις ερχόμενες ημέρες όσο υπάρχει ζήτηση και είναι ασφαλές να το κάνουμε», είπε.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για να αποθηκεύουμε και/ή να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες της συσκευής. Η συγκατάθεση για αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα, όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Διαφημιστικά
Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.