Ακολουθήστε μας

Αυστραλία

Μεγάλη συμμετοχή της Ελληνικής Ομογένειας στην Αυστραλία στα Θεοφάνεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων ήταν φέτος η Μελβούρνη όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

 

Ο αγιασμός, ο όρθρος και η Θεία λειτουργία έγιναν στον ιερό ναό των Αγίων Θεοφανείων στην παραλιακή περιοχή του Frankston στα περίχωρα της Μελβούρνης και ακολούθησε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού και ο αγιασμούς των υδάτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας η πολύ μεγάλη συμμετοχή, καθώς βοήθησαν τόσο ο καλός καιρός όσο και η επιθυμία τους να παρευρεθούν, δίχως πλέον να ισχύουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό.

Ήταν δεκάδες οι ομογενείς όλων των ηλικιών που βούτηξαν για να λάβουν την ευλογία.
«Νικητής» ο ομογενής Μανώλης Σπύρογλου ο οποίος μέσω της ΕΡΤ ευχήθηκε συγκινημένος σε όλους τους Έλληνες υγεία και χρόνια πολλά.

Μετά το πέρας της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη μεγάλη παρουσία των πιστών και ιδιαίτερα των νέων επισημαίνοντας την ελπιδοφόρα διαρκή αύξηση της παρουσίας των στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και δράσεις.
Ακόμη ο κ. Μακάριος ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες υγεία και μακροημέρευση με την ευχή του Θεού.

Εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια έγιναν -με μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες Αυστραλιανές πόλεις, τόσο στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν, την Αδελαΐδα, το Περθ, το Ντάργουιν, στην πρωτεύουσα Καμπέρα και σε πολλές άλλες μικρότερες, όπου υπάρχουν ομογενείς, δηλαδή ουσιαστικά, παντού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα κοινό αντιαεροπορικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Tom Brenner

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική»

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Τόκιο και Ουάσινγκτον κάνουν επίσης βήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη στρατιωτική διοίκηση και τις υποδομές τους στην Ιαπωνία, ώστε να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών τους. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η στρατιωτική αναβάθμιση είναι η σημαντικότερη αφότου ξεκίνησε η συμμαχία των δύο χωρών.

Ο Κισίντα είπε ότι, εκτός από τα σχέδια περί ενίσχυσης των αμυντικών δυνάμεων της Ιαπωνίας, συζήτησε με τον Μπάιντεν θέματα που αφορούν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να απαντούν στις προκλήσεις που αφορούν την Κίνα μέσω στενής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα και η συνεργασία με την Κίνα για τις κοινές μας προκλήσεις», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Εξήγησα ότι, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας, η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της αποκτώντας δυνατότητες αντεπίθεσης, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και με άλλες πρωτοβουλίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή στήριξη» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Κισίντα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Ένας Ιάπωνας στο φεγγάρι

Ο Μπάιντεν είπε ότι στο πλαίσιο μιας αμερικανικής διαστημικής αποστολής, ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα γίνει ο πρώτος μη Αμερικανός που θα πατήσει στη Σελήνη.

«Δύο Ιάπωνες αστροναύτες θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές αμερικανικές αποστολές και ο ένας θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που θα προσσεληνωθεί», είπε ο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας «την εξαίρετη επιτυχία στον διαστημικό τομέα» και επιβεβαιώνοντας ότι η Ιαπωνία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ένα σεληνιακό όχημα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις». Η αποστολή «Άρτεμις 3», η πρώτη που θα στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, είναι προγραμματισμένη για το 2026. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πάνε στη Σελήνη η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης. Με το πρόγραμμα «Απόλλων» πήγαν στη σελήνη 12 Αμερικανοί άνδρες, όλοι τους λευκοί. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί 12 άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη μέχρι σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Πένι Γουόνγκ, ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Πιθανή η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δημοσιεύτηκε

στις

AAP/Lukas Coch/via REUTERS

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό», τονίζει η ΥΠΕΞ

Την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος εξετάζει η Αυστραλία, σε μια αλλαγή πολιτικής, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή», πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η διεθνής κοινότητα

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρείτο επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες – όπως η άρνηση ακόμη και εκ μέρους της κυβέρνησης του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους – είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως έναν τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμων κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» κάνουν λάθος γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Πόλεμος στη Γάζα: Η Αυστραλία αποκαθιστά τη χρηματοδότηση της UNRWA

Δημοσιεύτηκε

στις

Επαναφορά της χρηματοδότησης ανακοίνωσαν επίσης ο Καναδάς και η Σουηδία

Η αυστραλιανή διπλωματία ανακοίνωσε ότι αποκαθίσταται η χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, την οποία ανέστειλε νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπως και αυτές ακόμη περίπου δεκαπέντε χωρών.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή βρέθηκε αντιμέτωπο με θύελλα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους υπαλλήλους της πως ενεπλάκησαν στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Η φύση των κατηγοριών απαιτούσε άμεση και προσήκουσα αντίδραση», σημείωσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες της η Πένι Γουόνγκ, η υπουργός Εξωτερικών.

Η Αυστραλία διαθέτει στην UNRWA κάπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επαναφορά της χρηματοδότησης ανακοίνωσαν επίσης ο Καναδάς και η Σουηδία

«Η γνώμη των υπηρεσιών και των νομικών συμβούλων της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πως η UNRWA δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση (…) Έπειτα από εξέταση της επιτροπής εθνικής ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, η Αυστραλία θα αποκαταστήσει τη συμβολή (της)» στην υπηρεσία, σύμφωνα με την ΥΠΕΞ.

«Γνωρίζω ότι κόσμος πεθαίνει από πείνα στη Γάζα» και ότι η UNRWA είναι απαραίτητη «για να διανεμηθεί βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε η κυρία Γουόνγκ.

Συνολικά 16 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στα τέλη του Ιανουαρίου, στερώντας από την UNRWA αθροιστικά 450 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα μισά κεφάλαια που έλαβε το 2023.

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της.

Πριν από την Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σουηδία είχαν επίσης ανακοινώσει πως ξαναρχίζουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, προκαλώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ απασχολεί περίπου 13.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας.

Έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν τον φόβο πως θα ενσκήψει γενικευμένος λιμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε τομείς του νότιου Ισραήλ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, 130 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας —εκ των οποίων όμως τουλάχιστον 32 πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους 250 και πλέον που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση, και στις επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.341 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή