Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Ο Ερντογάν πάει στις εκλογές με δύο “όπλα”: Διώξεις πολιτικών αντιπάλων και παροχές στο… πόπολο

Δημοσιεύτηκε

στις

(φωτ. αρχείου). [A.P. Photo]

Ο Ερντογάν πάει στις κάλπες ποντάροντας σε διώξεις και παροχές

Μανώλης Κωστίδης

Οι οπαδοί του διατείνονται πως, παρά τα αντίθετα σημάδια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι όμως υποστηρίζουν ότι η παροχολογία και οι δικαστικές μεθοδεύσεις μαρτυρούν την αγωνία για την πολιτική του επιβίωση. Οποιον κι αν πιστέψει κανείς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να εκμαιεύσει, έστω και με ανορθόδοξα μέσα, τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα o Ερντογάν, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε 25% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ηταν άλλη μία προσπάθεια για να απαλύνει τις δυσκολίες των Τούρκων πολιτών σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ο πραγματικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 100%, ενώ ο επίσημος βρίσκεται στο 64%. Ομως μία μέρα μετά ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να αλλάξει απόφαση και να ανεβάσει το ποσοστό της αύξησης στο 30%. Υποσχέθηκε μάλιστα και νέα αύξηση τον Ιούλιο του 2023!

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η αλλαγή είναι ένα δείγμα της νευρικότητας που υπάρχει στην κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τα επιθυμητά ποσοστά και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου για τις αυξήσεις που δίνει ο πρόεδρος δεν ήταν καθόλου θετικές. Είχαν προηγηθεί η αύξηση του βασικού μισθού κατά 50% και η πρόωρη συνταξιοδότηση 2,5 εκατομμυρίων Τούρκων δίχως όριο ηλικίας.

Ολες οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται από διάφορες εταιρείες στην Τουρκία δείχνουν συγκεκριμένα δεδομένα. Και τα πιο αισιόδοξα σενάρια δείχνουν πως η κυβερνητική συμμαχία σήμερα δεν ξεπερνάει το 40%-42% και για να καταφέρει ο κ. Ερντογάν να επανεκλεγεί χρειάζεται ποσοστό 50,1%. Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, δίχως να έχουν ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιο πρόεδρό τους, καταγράφουν ποσοστά που αγγίζουν το 42%-44%. Σε περίπτωση που υποψήφιοι πρόεδροι είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ή ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, τα ποσοστά αγγίζουν το 48%-49%. Το δεύτερο σημαντικό δεδομένο των δημοσκοπήσεων είναι το ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τα ποσοστά του οποίου εμφανίζονται στις σφυγμομετρήσεις στο 10,5% και το 12,5%. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως, με αυτά τα δεδομένα, την εκλογή του επόμενου προέδρου της Τουρκίας θα την καθορίσουν οι Κούρδοι του HDP.

Τη μια μέρα ανακοίνωσε αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%. Και την επομένη την ανέβασε στο 30%.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η Δικαιοσύνη κινείται προκειμένου να εμποδίσει και να «εξαφανίσει» τους αντιπάλους του κ. Ερντογάν. Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μπεκίρ Σαχίν ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Ο Σαχίν υποστήριξε πως το HDP συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με την τρομοκρατική οργάνωση PKK. «Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης», αναφέρει ο εισαγγελέας και προσθέτει πως «85 εκατομμύρια πολίτες της χώρας γνωρίζουν πως αυτό το κόμμα είναι όργανο του PKK και έχει άμεσους δεσμούς μαζί του». Ο συμπρόεδρος του ΗDP Μιτχάτ Σεντζάρ μίλησε για «δικαστική συνωμοσία εναντίον μας».

Πριν από δύο εβδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την αναστολή της παροχής κρατικής επιχορήγησης στο HDP ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι φυλακισμένος από το 2016. Εκατοντάδες στελέχη και εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP –οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι– έχουν συλληφθεί και αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση.

Η καταδίκη Ιμάμογλου

Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν και την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τον περασμένο μήνα σε κάθειρξη 2 ετών και 5 μηνών. Αν η απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο θα στερηθεί όλα τα πολιτικά του δικαιώματα. Η καταδίκη Ιμάμογλου έχει προκαλέσει ρήγμα και στη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου για την προεδρία, ενώ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιμένει στη δική του υποψηφιότητα.

Eμπειροι δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να επιθυμεί μια τελική διαπραγμάτευση με τους Κούρδους του HDP. Με αντάλλαγμα την ελεύθερη κάθοδο στις εκλογές, μπορεί να διεκδικήσει τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ερντογάν. Σε διαφορετική περίπτωση το HDP θα αντιμετωπίσει την ποινή της απαγόρευσης της λειτουργίας του, ενώ και οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να διωχθούν και να φυλακιστούν, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες και μιλάει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ επιμένει πως δεν επεμβαίνει στο έργο των δικαστών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

“Γεραπετρίτειος” δόλος! Ο ορισμός της παραπλάνησης

Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων’.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής.

Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Κατόπιν αιτήματος πολλών αναγνωστών και λοιπών ενδιαφερομένων, παραθέτουμε ακολούθως τον πλήρη ορισμό αυτού που σε συνέχεια πληθώρας δημόσιων τοποθετήσεων εισήγαμε, και έχει ήδη καθιερωθεί ως «γεραπετρίτειος δόλος», διατυπωμένον προς διευκόλυνση των αναλυτών στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι εθνικής εξωτερικής πολιτικής εν γένει, αλλά και προς διαφώτιση όλων των Ελλήνων.

Ιδού, λοιπόν:

Ο όρος «Γεραπετρίτειος δόλος» χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής. Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η έννοια παραπέμπει στην πολιτική αντίληψη και ρητορική πρακτική που εισήγαγε για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα το 2024, ο καθηγητής Νομικής Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης, ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούνιο του 2023, καταφεύγει σε αυτήν την αντίληψη την οποία και εκφράζει συστηματικά, στην ακόλουθη απόπειρα. Να πείσει, δηλαδή, την ελληνική κοινωνία για την επιτακτική ανάγκη άμεσης διευθέτησης ζητημάτων στα ελληνοτουρκικά, δίχως προηγούμενη εφαρμογή από πλευράς Ελλάδος των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και άλλων ευεργετικών για την Ελλάδα προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, όπως η μονομερής επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ή το μέγιστο της μέσης γραμμής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η ιστορία τον καταγράφει ως ένα άνθρωπο με ιδιαίτερη ευφυία, δραστήριο, με διπλωματικές ικανότητες και φιλελεύθερες αρχές. Παράλληλα όμως και έναν άνθρωπο καταδικασμένο να αποτύχει.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μωάμεθ ΣΤ’ παρέλαβε μια διαλυμένη αυτοκρατορία και υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Έφυγε κυνηγημένος από την Πόλη και οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν πίσω ούτε τη σορό του

Η ιστορία τον καταγράφει ως ένα άνθρωπο με ιδιαίτερη ευφυία, δραστήριο, με διπλωματικές ικανότητες και φιλελεύθερες αρχές. Παράλληλα όμως και έναν άνθρωπο καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο Μωάμεθ ΣΤ ανέλαβε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμης κατάρρευσης. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να υπογράψει την οριστική διάλυση της και ήταν μοιραίο να γίνει ο τελευταίο σουλτάνος της αυτοκρατορίας η οποία γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1299 και… πέθανε την 1η Νοεμβρίου 1922.

Ο Μωάμεθ ΣΤ΄ή Μεχμέτ Βαχντεντίν γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1861 στα Ανάκτορα Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το όνομα Πρίγκιπας Μοχάμεντ Βαχίντ ουμπντίν εφέντη. Ήταν ο 20ός και τελευταίος γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μικρότερος αδελφός των Σουλτάνων Μουράτ Ε΄, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και του προκατόχου του Μωάμεθ Ε΄. Ο πατέρας πέθανε όταν ήταν μόλις πέντε μηνών και μητέρα του, Γκιουλουστού Σουλτάν, όταν ήταν τεσσάρων ετών. Τον μεγάλωσε η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι, η οποία ήταν μία άλλη σύζυγος του πατέρα του. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές η σχέση με τη μητριά του ήταν πολύ δύσκολη.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, τις τέχνες (έχει γράψει δεκάδες τραγούδια) και τις ξένες γλώσσες. Έναν χρόνο πριν γίνει σουλτάνος έκανε ένα ταξίδι πέντε εβδομάδων στη Γερμανία στο οποίο τον συνόδεψε ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ – πίσω από τον σουλτάνο στη φωτογραφία).

Σουλτάνος μέσω ιστορικών συγκυριών

Ο Μωάμεθ ΣΤ’ έγινε σουλτάνος μετά από μια σειρά γεγονότων που άλλαξαν τα δεδομένα της διαδοχής. Μετά την καταστροφική για την αυτοκρατορία θητεία του Μεχμέτ Ε’ ο Γιουσούφ Ιζζεντίν Εφέντι έγινε κληρονόμος του θρόνου ως ο μεγαλύτερος Οθωμανός πρίγκιπας. Αυτοκτόνησε όμως την 1η Φεβρουαρίου 1916 στο Παλάτι Τζιντσιρλικουγού σε ηλικία 58 ετών.

Έτσι η σκυτάλη πέρασε στον Μωάμεθ ΣΤ’. Ήταν αδελφός του Μωάμεθ Ε’ και ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας  της Οθωμανικής Δυναστείας. Ο Μωάμεθ Ε’ πέθανε στις 3 Ιουλίου 1918 και την επόμενη μέρα ο Μωάμεθ ΣΤ’ έγινε ο νέος σουλτάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ JANUS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Τουρκία

Η Τουρκία έβαλε τέλη στις πιστωτικές κάρτες για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έναν μεγάλο πόρο εσόδων για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας υιοθετεί η τουρκική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που προωθεί στην τουκρική Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” της Τουρκίας.

Ενδεικτικά μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:

– Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)

– Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή

– Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)

– Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)

– Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)

– Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία

Τα συνολικά έσοδα που προβλέπεται να έχει το “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” με τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 75-80 δισ. λίρες Τουρκίας, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται “ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού”. Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή