Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατηγορούν τους Κούρδους ότι θα πάρουν φιλελληνική θέση στο θέμα των θαλασσίων ζωών – Νέες απειλές κατά της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε

στις

Τουρκικά ΜΜΕ: Απειλές προς Κούρδους μέσω… Ελλάδας και απειλές προς Ελλάδα με νέους πυραύλους αλά Ταϊφού

Απειλές για πυραυλικά χτυπήματα από τη μία και από την άλλη λογικές που σου καίνε το μυαλό όπως ότι αν ερχόταν στην εξουσία μια μέρα το φιλοκουρδικό HDP ίσως να τηρούσε φιλελληνική στάση στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στο μυαλό των Τούρκων ψηφοφόρων εν όψει εκλογών σε λίγους μήνες.

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ, αποπειράται να επιτεθεί στον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος Μιτάτ Σαντάρ, ο οποίος δήλωσε στην τηλεόραση: “Εάν υπάρχει απειλή για την Τουρκία, θα υποστηρίξουμε τη χρήση βίας”. Όμως ξεκινώντας με το επιχείρημα ότι στελέχη των Κούρδων πήγαν στη Λιβύη και συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χαφτάρ, συνεχίζει τοποθετώντας την Ελλάδα στο κάδρο:

“Η Ελλάδα στηρίζει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στον ισχυρισμό ότι είναι ένα κράτος αρχιπελάγους όπως η Ιαπωνία ή η Ινδονησία. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ηπειρωτική χώρα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ηπειρωτικά κράτη πρέπει να έλκονται από την ηπειρωτική χώρα, όχι από τη γραμμή που συνδέει τα πιο απομακρυσμένα νησιά. Ως δικηγόρος, τι πιστεύει ο Σαντζάρ για το αν η Ελλάδα είναι αρχιπέλαγος ή όχι; Υποστηρίζει τα επιχειρήματα της Αθήνας που βασίζονται σε έννομη τάξη που εφαρμόζεται στα κράτη του αρχιπελάγους; Κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα ήθελε να γίνει αποδεκτή ως αρχιπελαγικό κράτος, αλλά αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό, υπογραμμίστηκε ότι ήταν κράτος χερσονήσου. Για το λόγο αυτό η Αθήνα δεν υπέγραψε τη συνθήκη για πολύ καιρό. Η άποψη του HDP για την Ελλάδα διαμορφώνεται σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ή σύμφωνα με τη θέση της Αθήνας;

Ας δούμε την κατάσταση στη Μεγίστη και στα άλλα ελληνικά νησιά, όπου η Αθήνα έχει δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από νομική άποψη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί δεν μπορεί να σχηματίσει άλλη υφαλοκρηπίδα εάν βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της ηπειρωτικής χώρας. Η θαλάσσια δικαιοδοσία που μπορούν να έχουν αυτά τα νησιά μπορεί να είναι όσο και τα χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τον Μιτάτ Σαντζάρ, τι έπρεπε να κάνει η Τουρκία όταν η Αθήνα αγνόησε αυτούς τους κανόνες δικαίου για να κάνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λιμνική Ελλάδα; Η Άγκυρα έκανε το πιο έξυπνο πράγμα και ματαίωσε τα σχέδια της Αθήνας που βασίζονταν στο κράτος δικαίου, κάνοντας μια συμφωνία με τη Λιβύη αντί για επιλογή πολέμου. Αυτή είναι η πολιτική ενάντια στο HDP;

Η υπεράσπιση της ειρήνης δεν σημαίνει ότι ένα από τα μέρη πρέπει να παραδοθεί ή να παραιτηθεί από όλα τα επιχειρήματά του. Η Αθήνα αρνείται να παραπέμψει όλα τα ζητήματα στο Δικαστήριο της Χάγης. Ακολουθεί μια επεκτατική πολιτική παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες, εξοπλίζοντας τα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα και πηγαίνοντας στα νησιά αβέβαιης ταυτότητας. Τι είδους αιγαιοπελαγίτικη πολιτική θα ακολουθήσει το HDP αν έρθει μια μέρα στην εξουσία στην Τουρκία; Για παράδειγμα, θα δεχόταν την επιθυμία της Αθήνας να αυξήσει την υφαλοκρηπίδα στα 12 ναυτικά μίλια, γεγονός που μειώνει τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο στο μισό και περιορίζει την Τουρκία στο 7% του Αιγαίου;

Η “Ειρήνη” επιτυγχάνεται αγνοώντας τα βήματα της Τουρκίας σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την αγνόηση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο; Ο Μιτάτ Σαντάρ σίγουρα ξέρει τη διαφορά μεταξύ ειρήνης και παράδοσης καλύτερα από εμένα. Είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια πολιτική για την παράδοση της Τουρκίας και να προσπαθήσει να την περάσει ως ειρηνική πολιτική;

Τι κερδίζει το HDP να ποζάρει με έναν άνθρωπο που έχει ανακηρύξει την Τουρκία εχθρό και να αποκαλεί την προσπάθεια της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο ‘πολιτική της κυβέρνησης’;”

Πύραυλοι

Σε τηλεοπτικό πάνελ του Haber Global η προυσιάστρια κόβει και ο γνωστός Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ ράβει σε ένα καθημερινό πλέον σήριαλ του ποιος θα πει την πιο προκλητική πρόταση εναντίον της Ελλάδας.

“Aς μιλήσουμε για τον πύραυλο Tayfun καθώς η πρώτη δοκιμαστική του βολή είχε γίνει τον Οκτώβριο. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως ‘ο Έλληνας τρέμει από τον φόβο του’. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε με τον Tayfun. Πρέπει να το πούμε αυτό. Φτάσαμε στο σημείο που μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαφορετικό επίπεδο στους αιθέρες” δήλωσε η παρουσιάστρια με τον Γιαράρ να σχολιάζει με τη σειρά του: “Στην αμυντική βιομηχανία τώρα τα 1.000 χιλιόμετρα ίσως να είναι και λίγα, γι’ αυτό και αποφεύγουν να μιλούν για το βεληνεκές του Tayfun” ανέφερε ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ. 

“Δηλαδή ο στόχος είναι μεγαλύτερος και από τα 1.000 χιλιόμετρα; Εγώ αυτό καταλαβαίνω;” ρωτά η παρουσιάστρια. 
“Επειδή ετοιμάζονται διαδοχικά διάφορα σχέδια και νέοι πύραυλοι. Δηλαδή εκτός από τον Tayfun θα δημιουργηθεί κι άλλος πύραυλος. Μάλλον θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια” απάντησε ο αναλυτής.

Πέτρος Κράνιας

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή