Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις έρευνες αερίου στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σήμερα ολοκληρώνονται, εκτός απροόπτου, οι σεισμικές έρευνες που διενέργησε η εταιρεία ExxonMobil ως διαχειρίστρια της περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS, τις οποίες εκτελεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil-Helleniq Energy στα θαλάσσια blocks της Κρήτης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαιρετικά επιτυχημένη σεισμική καμπάνια, κατά την οποία τηρήθηκαν τα υψηλότερα στάνταρ περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ως προς τα αποτελέσματα των ερευνών, η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν  διπλάσια  δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Σημειώνεται ότι η έκταση του block “νοτιοδυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η έκταση του block  “δυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τη νορβηγική εταιρεία να έχει εκτελέσει εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων  3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι συνολικά 6.500 χλμ. 

Το επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ExxonMobil και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εάν η επεξεργασία οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται η εταιρεία να προχωρήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις ακόμη και εντός του 2024. Σε διαφορετική περίπτωση η ExxonMobil αναμένεται να πραγματοποιήσει και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η δοκιμαστική γεώτρηση θα μετατεθεί για το 2025. 

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι. 

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα όπλα της Κίνας έναντι των δασμών των ΗΠΑ!

Παρέμβαση του Ανδρέα Λιούμπα στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανδρέας Λιούμπας: Η Κίνα είναι σε θέση να πλήξει πολλαπλώς την αμερικανική οικονομία. Αυτό το κατάφερε μελετώντας την προηγούμενη σύγκρουση με ΗΠΑ. Μείωσε την εξάρτηση από αμερικανικά προϊόντα, τα οποία δημιουργεί σήμερα η ίδια, έχοντας παραπλήσια τεχνολογία.

Επίσης διαφοροποίησε την αλυσίδα των εισαγωγών της σε διατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας με αγορές από Βραζιλία. Το δεύτερο στοιχείο που τη θωρακίζει είναι ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ενώ παλιότερα ήταν πρώτος. Από μόνο του συνιστά μείωση στον κίνδυνο να υποστεί αμερικανικά πλήγματα.

Το τρίτο είναι, ότι μείωσε το αμερικανικό χρέος. Το τέταρτο και πιο σημαντικό είναι ότι οχυρώθηκε νομοθετικά με μέτρα που μπορούν να επιφέρουν πλήγματα στην αμερικανική οικονομία. Έχοντας αυτά τα όπλα στα χέρια της έχει επιφέρει συγκεκριμένα πλήγματα. Περιόρισε τις εταιρείες που κάνουν εισαγωγές-εξαγωγές με ΗΠΑ αμυντικής τεχνολογίας. Έχει δεσμεύσει επίσης τις σπάνιες γαίες. Έχουν οπλιστεί με οχυρωματικά έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκεί ποντάρουν και μάλλον θα το κερδίσουν το στοίχημα, ότι θα έχει καμθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα. Ο Σι έχει ανεβεί στο βάθρο του εθνικού ήρωα. Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο, ο οποίος αντιστέκεται έναντι των ΗΠΑ.

Με πρόμαχο την Κίνα αντιστέκονται εναντίον του καουμπόι που θέλει να επιβάλλει τη θέλησή του. Υπάρχουν επαφές με άλλα κράτη που ενισχύουν αυτόν τον ρόλο του Σι Τζιπίνγκ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε ότι «δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στην Αμερική ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν δεν άντεξε τα έξοδα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».

Όσον αφορά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, ο Γιώργος Ατσαλάκης επισήμανε ότι «δεν έχουν επιστημονική βάση» και ότι επιβλήθηκαν ώστε «να δημιουργήσουν ένα χάος στην παγκόσμια οικονομία για να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν και αυτό σίγουρα κάνει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας πιο αδύναμη».

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.

Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή