Χιλιάδες ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.
Στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 κάλεσε τον Σύρο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έπειτα από ένα παρόμοιο τουίτ της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό.
Αραβικά κράτη αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία μετά την απομόνωση του Άσαντ για πάνω από μια δεκαετία λόγω της φονικής καταστολής των διαδηλώσεων στους δρόμους, οι οποίες εξελίχθησαν σε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο.
Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις αυξήθηκαν στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και στην Τουρκία. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ξαναδέχθηκε τη Συρία στους κόλπους του και η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στην Τζέντα την Παρασκευή, 19 Μαΐου.
Ενώ αραβικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΑΕ επεδίωξαν να επανεγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Δαμασκό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιφυλακτικές και έχουν πει πως δεν βλέπουν κάτι θετικό από την επανεισδοχή του Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Χιλιάδες ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την G7, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα πράγματα στα οποία διαφωνεί η G7 να εμποδίσουν τη χώρα του να συνεργαστεί με άλλα έθνη «για τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».
Ο Ρούμπιο τόνισε ότι «υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό «δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε απλό».
Ακόμη, είπε ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι είναι «μερικά βήματα πιο κοντά» στο τέλος του πολέμου, αλλά είναι ένα «ταξίδι πολλών βημάτων».
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Για τον Πούτιν
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να απαντά ότι αυτή είναι μια άσχετη ερώτηση γιατί δεν αφορά την εμπιστοσύνη αλλά τη δράση.
Ο Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι εάν είμαστε σοβαροί στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτού του είδους τις συζητήσεις. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι ριάλιτι και δεν αφορά προσωπικότητες.
Οι διαπραγματεύσεις «δεν θα γίνουν» σε συνεντεύξεις Τύπου
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν παίζει με τον χρόνο, ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με βάση αυτά που λέει ένας ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν με τους ηγέτες να μιλούν ιδιωτικά στις συνομιλίες, όχι μπροστά στις κάμερες.
«Δεν γνωρίζω ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρούμπιο επαναλαμβάνει ότι ο Γουίτκοφ δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει.
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι θα είναι δύσκολο, λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι θα ήταν «εύκολο, γρήγορο, απλός ελιγμός».
Θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ γρήγορα εάν όλοι ευθυγραμμιστούν, τόνισε ο Ρούμπιο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένοι είναι. «Αυτό πρόκειται να μάθουμε», σημείωσε.
Ερωτηθείς ξανά για πόσο καιρό πρέπει να συμφωνήσει ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρούμπιο απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι πόσο καιρό, αλλά κινούμαστε στην πραγματικότητα προς μια κατάπαυση του πυρός ή πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης;»
Τόνισε ότι θα το μάθουν σύντομα, πολλά από τα οποία θα βασίζονται στη συνομιλία του Γουίτκοφ με τον Πούτιν.
«Δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς διαρκή ειρήνη εν μέσω πολέμου»
Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την επικράτειά της. Προσθέτει ότι η Ουκρανία «προφανώς θα πρέπει να συμφωνήσει» για το τι σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για τη χώρα.
Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση μέχρι να περάσουμε την πρώτη φάση», σημείωσε ο Ρούμπιο.
«Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς μια διαρκή ειρήνη εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου».
«Να κάνουν και οι δύο παραχωρήσεις»
Ο Ρούμπιο επαναβεβαίωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων».
Επιπλέον, ανάφερε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «πραγματικότητα» του τερματισμού ενός πολέμου.
Η ακριβής φύση αυτών των παραχωρήσεων μένει να φανεί και η πραγματοποίηση «συνολικών δηλώσεων» δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ
Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην εκστρατεία των ΗΠΑ να προσαρτήσουν το νησί.
Ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία, εξέφρασε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων συνασπισμού. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές τακτικές και εσωτερικές διαφωνίες. Η κατάσταση για τη χώρα μας είναι πολύ σοβαρή για κάτι τέτοιο», είπε και πρόσθεσε: “Όταν κάποιος μας απειλεί, μας περιφρονεί ή μιλάει άσχημα για εμάς, στεκόμαστε ενωμένοι».
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της Γροιλανδίας για να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια, προσθέτοντας όταν ρωτήθηκε ευθέως για την προοπτική προσάρτησης: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».
Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι υπερτριπλασίασαν τις έδρες τους σε 10 στο Σώμα των 31 εδρών, έχουν ταχθεί υπέρ της υπεύθυνης εξόρυξης των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων ορυκτών πόρων της Γροιλανδίας, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ευημερίας της, καθώς το ημιαυτόνομο έδαφος μεταβαίνει σε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία.
Το κόμμα Naleraq που τάσσεται σθεναρά υπέρ της ανεξαρτησίας ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Τρίτης, διπλασιάζοντας τις έδρες του σε οκτώ.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ερευνά 45 πανεπιστήμια σχετικά με τις φυλετικές πολιτικές
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το γραφείο του για τα πολιτικά δικαιώματα ερευνά 45 πανεπιστήμια, επικαλούμενο παράπονα ότι τα σχολεία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που όριζε την επιλεξιμότητα με βάση τη φυλή.
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι η νέα έρευνα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ακολούθησε τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να αυξήσει την ποικιλομορφία στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων.
Οι διευκρινίσεις του υπουργείου
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δραστηριότητες παραβίαζαν έναν νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964, ο οποίος αρχικά ψηφίστηκε για να μειωθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μη λευκών Αμερικανών.
Ενώ η δήλωση που ανήγγειλε την έρευνα δεν ανέφερε ποιος βλάπτεται από τα πανεπιστημιακά προγράμματα, ο Τραμπ και πολλοί συντηρητικοί των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες για αύξηση της διαφορετικότητας είναι άδικες και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των λευκών Αμερικανών.
«Η σημερινή ανακοίνωση διευρύνει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν κάνουν διακρίσεις εις βάρος των φοιτητών τους με βάση τα φυλετικά και φυλετικά στερεότυπα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Λίντα Μακ Μάχον στη δήλωση.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο πανεπιστήμια για διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε αντισημιτικές.
Η αμερικανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα ακύρωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβόλαια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως απάντηση στην κακή απάντηση της σχολής Ivy League στον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.