Ακολουθήστε μας

Video

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Μα πόσο, τέλος πάντων, φοβούνται τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ οι Τούρκοι; Έθεσαν θέμα στο Λευκό Οίκο για το απαγορευτικό στα F-16 που ζητούν (video)

Δημοσιεύτηκε στις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, που εργάζονται για τον αυταρχικό ισλαμιστή πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν μέσω των απαξιωμένων τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στα οποία εργάζονται, …κατήγγειλαν στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Γιατί; Επειδή δεν εγκρίνει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στο αυταρχικό καθεστώς της Άγκυρας. Και καλά κάνει. Πως μπορεί ένας Αμερικανός γερουσιαστής να εμπιστευθεί το αμερικανικό πολεμικό υλικό στον σύμμαχο του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που ρωτήθηκε σχετικά, τι απάντησε πέραν των τετριμμένων; Μιλήστε με το γραφείο του γερουσιαστή και τους υπόλοιπους (νομοθέτες) που αντιτίθενται, τους απάντησε. Ήταν ένας ωραίος τρόπος για να κλείσει προφανώς το θέμα.

  • Ο κ. Κίρμπι δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία και πρόσθεσε:

“Η θέση του προέδρου δεν έχει αλλάξει. Θα θέλαμε ακόμα να προχωρήσουμε σε αυτό”, είπε εκφράζοντας την εκφρασμένη, αλλά λανθασμένη, θέση του προέδρου Τζο Μάιντεν, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο, στη Μαδρίτη.

Η ερώτηση αφορούσε τη στάση του Κογκρέσου και αν ο Λευκός Οίκος έλαβε κάποια ένδειξη από αυτό, και ενώ την Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με φαβορί για να επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κίρμπι ήταν απολαυστικός:

«Η σύστασή μου θα ήταν ίσως να μιλήσετε με το γραφείο του γερουσιαστή (Μπομπ) Μενέντεζ ή με τους ανθρώπους στο Λόφο (Καπιτώλιο) για να μιλήσουν για τις προσδοκίες τους. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον πρόεδρο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την επιθυμία του να προχωρήσει σε αυτό, στα F-16».

  • Οι Τούρκοι κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στον γερουσιαστή Μενέντεζ ενώ έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης των F-16, και άλλοι σημαντικοί νομοθέτες, και από τα δύο σώματα, τη Βουλή και της Γερουσία.
  • Απλά ο φιλέλληνας νομοθέτης εκφράζει μεγαλοφώνως την αντίθεσή του.

Εκτός των αντιρρήσεων που αφορούν τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έστειλαν προ πολλού το μήνυμα ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και της Σουηδίας, μετά τη Φινλανδία, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν στην πώληση των F-16.

Αλλά, και να επιτρέψει η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και οι άλλοι όροι που τέθηκαν, κυρίως από τον κ. Μενέντεζ.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θέτει όρους στη Σουηδία, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς μεταφράζει το κείμενο της Μαδρίτης διαφορετικά από τη Στοκχόλμη και όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της αυταρχικής Ουγγαρίας.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2021, για την αγορά 40 F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 παρόμοια αεροπλάνα που διαθέτει ήδη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει υποβάλει μεν το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, αλλά τέσταρε τα νερά, οπότε έλαβε την απάντηση των νομοθετών, ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως. Το γεγονός ότιδεν εστάλη ακόμα το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο δείχνει και τις δυσκολίες αποδοχής του.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι επανήλθε στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και ένας άλλος όρος, που είχε ξεχαστεί αν και γι’ αυτόν επιβλήθηκαν κυρώσεις την τουρκική βιομηχανία.
  • Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στη Ρωσία το σύστημα S-400.

Πέραν των κυρώσεων, η Ουάσιγκτον ακύρωσε την τουρκική παραγγελία για την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών F-35 και σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής εξαρτημάτων για το συγκεκριμένο αεροπλάνο από την τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Αντίθετα δείχνει να αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την αγορά, σε πρώτη φάση, 20 μαχητικών F-35.

Αξίζει να επαναλάβουμε και να σημειώσουμε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξασφάλισε πρόσφατα την υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν θα συγκρουστεί μαζί του για το θέμα της αγοράς των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία…

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει να εκτιμά τους λόγους της αντίδρασης του κ. Μενέντεζ και να σέβεται τον ίδιο τον γερουσιαστή.

 

https://hellasjournal.com/2023/05/ma-poso-telos-panton-fovounte-ton-gerousiasti-menentez-i-tourki-ethesan-thema-sto-lefko-iko-gia-to-apagoreftiko-sta-f-16-video/

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μας το έκρυβαν από το 1963 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις – Έγγραφα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεώργιος Ανθρακεύς

Το δίκαιο της θάλασσας για τις οικονομικές ζώνες του 1982 στο Μοντέγκο Μπέι είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο, οπότε οι όποιες διαφορές με την Τουρκία, αν θα πάμε σε δικαστήριο, αυτό πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ – Τουρκίας του 1963 είναι ευρωπαϊκό δίκαιο από τον Δεκέμβριο της δωδεκάτης Σεπτεμβρίου του 1977 (12.09.1977) όπου πήρε ΦΕΚ των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και αναγνωρίζει επίσημα και η ίδια η Τουρκία την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου. Σε αυτό, προβλέπεται ρητώς η όποια δικαστική επίλυση διαφοράς να λαμβάνεται στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 κατέστη ευρωπαϊκό δίκαιο από την 23 Ιουνίου 1998, όπου και πήρε ΦΕΚ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην πέμπτη σελίδα πριν το τέλος του κειμένου ορίζεται ρητώς ότι το ζήτημα των αλιευτικών πόρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της ΕΕ σε διαδικασία οριοθέτησης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να καταστεί ακυρώσιμη λόγω και των δικαιωμάτων αρμοδιότητας και της ΕΕ. Για την Τουρκία το κείμενο αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και βασική προϋπόθεση εισδοχής στην ΕΕ, η τήρηση της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας ως ευρωπαϊκό πλέον δίκαιο.

Προτείνονται δύο εφικτές νομικές εκδοχές μεταξύ Ελλάδος Και Κύπρου για οριοθέτηση ΑΟΖ όπου προβλέπονται ρητώς στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Άρθρο 273 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο είναι αρμόδιο επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των κρατών μελών, συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών, αν η διαφορά αυτή του υποβληθεί δυνάμει συνυποσχετικού”.

Παρατήρηση:

Συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών σημαίνει να έχει καταστεί ενωσιακό δίκαιο με οποιανδήποτε τρόπο. Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 έχει ισχύ ενωσιακού δικαίου από την 23 Ιουνίου 1998 και σαφώς η Ελλάδα και η Κύπρος το ζήτημα της οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ τους μπορούν να το εντάξουν με συνυποσχετικό στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

2. Άρθρο 259 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Κάθε κράτος μέλος δύναται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, αν κρίνει ότι άλλο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωσή του εκ των Συνθηκών. Πριν ένα κράτος μέλος ασκήσει προσφυγή κατά άλλου κράτους μέλους, επικαλούμενο παράβαση υποχρεώσεως εκ των Συνθηκών, οφείλει να φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος, αφού προηγουμένως παρέχει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα κράτη να προβούν κατ’ αντιδικία σε γραπτές ή προφορικές παρατηρήσεις. Αν η Επιτροπή δεν διατυπώνει γνώμη εντός τριών μηνών από της υποβολής της αιτήσεως, η προσφυγή δύναται να κατατεθεί στο Δικαστήριο και χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής”.

Παρατήρηση:

Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με την Κύπρο για παραπομπή της οριοθέτησης στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Κύπρος να προβεί κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δείτε Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας εδώ.
  • Δείτε την σύμβαση σύνδεσης μεταξύ της ΕΟΚ και της Τουρκίας (υπογράφηκε στην Άγκυρα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1963 εδώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλους ο Ερντογάν!

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό πρέπει να το έχει υπόψιν της η Ελλάδα. Αποφασισμένος να παίξει δυνατά και να συγκρουστεί με ΗΠΑ, Ισραήλ, Εβραίους, Σιωνιστές ο Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτόν και να περιμένεις και να υποχωρήσει κιόλας. Αποφύγετε στοχοποιήσεις προσώπων – Δεν υπάρχει απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει το Αιγαίο με τα νησιά που είναι ελληνικά. Προσέξτε που μας πάνε. Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου. Είναι μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Μας πετάνε προπαγάνδα και δεν σκεφτόμαστε.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα θέματα της εκπομπής

1. Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης | 02:40
2. Το πρόγραμμα ήλιος και η δημογραφική τραγωδία | 14:37
3. Ο Ελληνισμός στην Αλβανία σε στενωμπό – Τραγική ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας | 17:07
4. Η τριμερής στη Νέα Υόρκη | 25:37
5. Αποφασισμένος να κοντραριστεί με όλους ο Ερντογάν | 32:50
6. Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν; Το σχέδιο, οι στόχοι και το timing της Ισραηλινής επίθεσης | 38:35
7. ΗΠΑ: Κακός χαμός με τις πρόωρες εκλογές στη Τζόρτζια – Οι εκλογές θα εξελιχθούν σε θρίλερ | 52:19
8. Ρωσία κατά ΗΠΑ για όσα γίνονται στην Κορέα – Θέλουν να ξεσπάσει άλλη μια φωτιά | 59:03

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αυτή είναι η ωμή αλήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάναν Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 15 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός17 λεπτά πριν

Η πιο γιγαντιαία και τολμηρή συνωμοσία στην ιστορία των επιχειρήσεων

Στα τέλη του 1871, μια εταιρεία γεννιέται στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με ένα φιλόδοξο – αλλά και άκρως ύποπτο –...

Αναλύσεις32 λεπτά πριν

Θυμηθείτε τα αστεία που έλεγαν στην Ελλάδα για Ερντογάν! Τον αποκαλούσαν Παπανδρέου της Τουρκίας

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση "ΣΙΓΜΑ"

Πολιτική32 λεπτά πριν

25η Μαρτίου: «Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ», τονίζει ο Μάρκο Ρούμπιο

Ο κ. Ρούμπιο κάνει αναφορά στην «ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνα», λέγοντας ότι οι...

Διεθνή1 ώρα πριν

Τεράστια γκάφα αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος! Ο Χέγκσεθ έστειλε κατά λάθος σε δημοσιογράφο ενημέρωση για τα σχέδιά του για χτυπήματα κατά των Χούθι στην Υεμένη

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας και ουσιαστικά για γκάφα ολκής, η οποία διερευνάται.

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Τραμπ έκανε… εν ριπή οφθαλμού αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Κάστρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εν ριπή οφθαλμού αυτό που οι αδελφοί Κάστρο στην Κούβα δεν μπόρεσαν να κάνουν επί τέσσερις...

Δημοφιλή