Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πώς ανέτρεψε ο Ερντογάν τους “χρησμούς” για την πολιτική του κατάρρευση

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν την πολιτική του κατάρρευση στη δυσκολότερη εκλογική μάχη της προεδρικής του θητείας, αφού κατάφερε να κινητοποιήσει το πιο συντηρητικό κομμάτι των Τούρκων ψηφοφόρων, οι οποίοι του δίνουν ώθηση για μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία. 

Αν και ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη κατακτήσει την τελική νίκη -αφού πρέπει να κερδίσει τον επαναληπτικό γύρο της 28ης Μαΐου εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου-, ο τόνος του κατά την ομιλία του στην Άγκυρα το βράδυ της Κυριακής ήταν εμφανώς πανηγυρικός. 

Όπως σημειώνει το Reuters, η νίκη του Ερντογάν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα εδραιώσει την κυριαρχία ενός ηγέτη που έχει μεταμορφώσει την Τουρκία, και αναδιαμορφώσει το κοσμικό κράτος που ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια ώστε να ταιριάζει στο προσωπικό του όραμά του, ενώ παράλληλα στα χέρια του εδραιώνεται η εξουσία ως απολυταρχία, όπως λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Μπορεί ο Ερντογάν να προβάλλει τον εαυτό του ως προστάτη της τουρκικής δημοκρατίας, ωστόσο ο ίδιος έχει φροντίσει να συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία, έχει φιμώσει τους διαφωνούντες, έχει φυλακίσει επικριτές και αντιπάλους και έχει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, του δικαστικού συστήματος και της οικονομίας. Έχει στελεχώσει τους περισσότερους κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς με οπαδούς του και έχει ξηλώσει τους αντιπάλους από θέσεις σε σημαντικά όργανα του τουρκικού κράτους.

Στην παγκόσμια σκηνή, ο Ερντογάν απομάκρυνε την Τουρκία από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σφυρηλάτησε δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μετέτρεψε την Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη με μεγάλες διεκδικήσεις.

Ο Ερντογάν αντιμετώπιζε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιξοοτήτων πριν από τις κάλπες της Κυριακής: αποκορύφωμα οι ευθύνες του για την οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου. Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για αργά αντανακλαστικά και χαλαρή εφαρμογή των κατασκευαστικών κανόνων, παραλείψεις που, όπως είπαν, στοίχισαν ζωές.

Ο Ερντογάν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναβάλει τις εκλογές μετά τον καταστροφικό σεισμό, αλλά εντέλει άλλαξε γνώμη, καθώς ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους με τις υποσχέσεις του για γρήγορη ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να χάνει από τον Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της αντιπολιτευτικής συμμαχίας 6 κομμάτων, που θεωρούσαν πως είχαν μπροστά τους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ερντογάν και να αλλάξουν την πορεία της χώρας.

Όμως ο Ερντογάν, βετεράνος των εκλογικών μαχών με δώδεκα νίκες, κέρδισε άνετα τον Κιλιτσντάρογλου, και ας έμεινε λίγο κάτω από το 50% που στέλνει τους δύο διεκδικητές της τουρκικής προεδρίας σε β’ γύρο. Παράλληλα, το κυβερνών ΑΚP και οι σύμμαχοί του (το κόμμα του Μπαχτσελί) κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις κάλπες της Κυριακής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την ισχυρή υποστήριξη που εξακολουθεί να συγκεντρώνει ο Ερντογάν, ιδίως σε θρησκευτικά συντηρητικές περιοχές όπου οι ψηφοφόροι αισθάνονταν για πολλά χρόνια περιθωριοποιημένοι από μια -κάποτε κυρίαρχη- κοσμική ελίτ.

Συσπείρωση της βάσης

Ο Ερντογάν είχε την υποστήριξη της πλειονότητας των τουρκικών ΜΜΕ, ενώ η προεκλογική του εκστρατεία επιχείρησε να στρέψει την προσοχή των πολιτών στις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησής του και όχι στην κρίση του κόστους ζωής και στις δυσμενείς συνέπειες από τον ολέθριο σεισμό που επέφερε τον θάνατο 50.000 ανθρώπων.

Ο μήνας πριν από τις εκλογές ήταν γεμάτος από πανηγυρικές εκδηλώσεις για ορόσημα στον βιομηχανικό τομέα της Τουρκίας, όπως η κυκλοφορία του Togg, του πρώτου τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά και η καθέλκυση του πρώτου αμφίβιου επιθετικού πλοίου της Τουρκίας, που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και προορίζεται έως τώρα για να μεταφέρει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν πάτησε το κουμπί για την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου στην Τουρκία από ένα κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, και υποσχέθηκε στα νοικοκυριά δωρεάν παροχή φυσικού αερίου. Συν τοις άλλοις εγκαινίασε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας στο Άκκουγιου, σε μια τελετή στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης ο Βλ. Πούτιν.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Κιλιτσντάρογλου περιλάμβαναν κατηγορίες, που δεν συνοδεύονταν από αποδείξεις, όπως ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη από το “παράνομο” Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – ισχυρισμούς που διέψευσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Επί δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν επανασχεδιάζει την εσωτερική και οικονομική πολιτική ασφάλειας αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σε συναγωνισμό με τον ιστορικό ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν βγήκε αλώβητος από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.

Η οικονομία ήταν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Ερντογάν στην πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησής του, όταν η Τουρκία γνώρισε μια παρατεταμένη άνθηση με την κατασκευή νέου οδικού δικτύου, την ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων, καθώς και με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τα 85 εκατ. κατοίκους της.

Η οικονομία, όμως, μετατράπηκε σε πολιτικό πρόβλημα, όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το θηριώδες ράλι του πληθωρισμού. Με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, η πολιτική αυτή που εφάρμοσε ο Ερντογάν οδήγησε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα στα τέλη του 2021 και επιδείνωσε τον πληθωρισμό.

Η πορεία  

Ο Ερντογάν μεγάλωσε σε μια φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης και φοίτησε σε ισλαμικό σχολείο. Μπήκε στην πολιτική ως επικεφαλής της τοπικής νεολαίας του κόμματος και το 1994 εκλέχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Το 1999 εξέτισε ποινή φυλάκισης για ένα ποίημα που απήγγειλε το 1997 και το οποίο παρομοίαζε τα τζαμιά με στρατώνες, τους μιναρέδες με ξιφολόγχες και τους πιστούς με στρατό.

Αφού ανέβηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας ως επικεφαλής του κόμματος ΑΚP, το 2003 εκλέχθηκε πρωθυπουργός.

Η κυβέρνησή του κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον στρατό, ο οποίος είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, και το 2005 ξεκίνησε συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ – διαδικασία που έχει “παγώσει”.

Οι δυτικοί σύμμαχοι είδαν αρχικά την Τουρκία του Ερντογάν ως ένα μείγμα Ισλάμ και δημοκρατίας που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τα κράτη της Μέσης Ανατολής που προσπαθούν να αποτινάξουν τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Ωστόσο, το εγχείρημα του Ερντογάν να συγκεντρώσει στο πρόσωπό τους ακόμη περισσότερες εξουσίες πόλωσε τους Τούρκους στο εσωτερικό και ανησύχησε τους διεθνείς εταίρους. Οι υποστηρικτές του θεώρησαν πως αυτή ήταν η δίκαιη ανταμοιβή για έναν ηγέτη που έθεσε τις διδασκαλίες του Κορανίου στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, σε μια χώρα με ισχυρές κοσμικές παραδόσεις, και υπερασπίστηκε τις  εργατικές τάξεις.

Από την άλλη, οι αντίπαλοί του έκαναν λόγο για διολίσθηση προς τον αυταρχισμό.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε τακτικές μαζικής καταστολής, στέλνοντας περισσότερους από 77.000 ανθρώπους στις φυλακές αναμένοντας να δικαστούν και απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα 150.000 κρατικούς υπαλλήλους. Για κάποια περίοδο ο Ερντογάν ήταν ο ηγέτης που είχε φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο. 

Η κυβέρνηση του Ερντογάν δικαιολόγησε τις μαζικές εκκαθαρίσεις λέγοντας ότι απειλούνταν από τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος, από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK.

Παράλληλα, το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα έγινε το σύμβολο των αυξημένων εξουσιών του Ερντογάν, ενώ στο εξωτερικό η Τουρκία έγινε όλο και πιο διεκδικητική, επεμβαίνοντας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη και αναπτύσσοντας στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας κατασκευής. 

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Πούτιν αποδέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, λέει ο Γουίτκοφ! Επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων «εντός της εβδομάδας»

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον τερματισμό του πολέμου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επικοινωνία εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχουν οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ.

Μιλώντας στο CNN μετά τις «θετικές συνομιλίες», όπως τις χαρακτήρισε, που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο Γουίτκοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν «δέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, ο Τραμπ θέλει ένα τέλος στον πόλεμο», τόνισε. Ο Γουίτκοφ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά.

Στάρμερ: Η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας περνά σε επιχειρησιακό στάδιο

Σχέδια προκειμένου να συνδράμει την ασφάλεια της Ουκρανίας «στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», σε περίπτωση που επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, πρόκειται να καταρτίσει η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων», όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ με περίπου 25 ηγέτες άλλων χωρών, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων, στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ώστε να βοηθήσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τους αιθέρες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Στάρμερ, τονίζοντας ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου περνά πλέον σε επιχειρησιακό στάδιο.

Συνεδριάζουν την Πέμπτη οι στρατιωτικοί ηγέτες των δυτικών χωρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν στη Βρετανία οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των συμμαχικών χωρών για να συγκεκριμενοποιήσουν τα σχέδια διαφύλαξης της ειρήνης, εφόσον υπάρξει μια εκεχειρία με τη Μόσχα.

Το «ναι μεν, αλλά» της Ρωσίας «δεν αρκεί» και όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν να ασκήσουν συλλογική πίεση στη Μόσχα, ώστε να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ»

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να επιδιώκει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ο κ. Στάρμερ είπε ότι τα σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά την εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

«Η θέση μας για τις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Ήμουν σαφής ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μιλάμε με τις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση», είπε, σημειώνοντας ότι ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας επέστρεψε σήμερα από την Ουάσιγκτον.

«Σαφείς θέσεις» ζητεί ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους δυτικούς συμμάχους της χώρας του ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν «μια ξεκάθαρη θέση για τις εγγυήσεις ασφαλείας», επιμένοντας ότι μια ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να σταθμεύει στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτή είναι η εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», ανέφερε σε ανάρτησή του, δημοσιεύοντας και μια φωτογραφία του από την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε.

Πιέσεις στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι «στηρίζει μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

«Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά την τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία που συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η Ρωσία πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται σε θέση ισχύος στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση της Ουκρανίας και την αποτελεσματικότητα της ‘Αμυνάς της μέσα από την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, για να επιτύχει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σημείωσε ο κ. Κόστα σε ανάρτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σχόοφ σημείωσε ότι είναι σημαντικό «να ασκηθούν πιέσεις» στη Ρωσία για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε από την πλευρά της ότι η χώρα της θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και τους άλλους Δυτικούς εταίρους της, καθώς και με τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη που θα σταλεί στην Ουκρανία.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για την Ουκρανία

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Σάββατο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και «συζήτησαν τα επόμενα βήματα» στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Συμπλήρωσε πως ο Ρούμπιο ενημέρωσε επίσης τον Λαβρόφ σχετικά με τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανακοίνωσε πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις εντάσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση της Ουάσινγκτον για 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση πυρός, εφόσον η Μόσχα σταματήσει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις και έθεσε όρους, απαριθμώντας ζητήματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση, φροντίζοντας να μην απορρίψει εντελώς την πρωτοβουλία Τραμπ.

Χθες Σάββατο, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με περίπου 25 ηγέτες κρατών και οργανισμών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» αποφάσισε να ασκήσει «συλλογική πίεση» στη Ρωσία προκειμένου να την υποχρεώσει να αποδεχθεί την εκεχειρία.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ που θεωρεί ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει» για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

“Ο χρόνο σας τελείωσε! Η κόλαση θα πέσει πάνω σας” – Αμερικανικές επιδρομές κατά των Χούθι ανακοίνωσε ο Τραμπ με αυτά ακριβώς τα λόγια

Μήνυμα προς τους αντάρτες της Υεμένης και το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αμερικανικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο (15/03).

Νωρίτερα, το δίκτυο Al Masirah TV των Χούθι μετέδωσε ότι επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά της πρωτεύουσας Σαναά, χωρίς άλλα στοιχεία.

«Ο χρόνος σας τελείωσε και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν όχι, η κόλαση θα πέσει επάνω σας και δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», έγραψε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Απευθυνόμενος δε προς το Ιράν έγραψε: «Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:

«Σήμερα, διέταξα τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαπολύσει αποφασιστική και ισχυρή στρατιωτική δράση κατά των τρομοκρατών Χούθι στην Υεμένη. Έχουν εξαπολύσει μια αδιάκοπη εκστρατεία πειρατείας, βίας και τρομοκρατίας εναντίον αμερικανικών και άλλων πλοίων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η απάντηση του Τζο Μπάιντεν ήταν αξιοθρήνητα αδύναμη, οπότε οι ανεξέλεγκτοι Χούθι απλά συνέχισαν. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ένα εμπορικό πλοίο υπό αμερικανική σημαία διέπλευσε με ασφάλεια τη διώρυγα του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Κόλπο του Άντεν. Το τελευταίο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα, πριν από τέσσερις μήνες, δέχθηκε πάνω από δώδεκα επιθέσεις από τους Χούθι. Χρηματοδοτούμενοι από το Ιράν, οι τρομοκράτες των Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον αμερικανικών αεροσκαφών και έχουν βάλει στο στόχαστρο τα στρατεύματα και τους συμμάχους μας. Αυτές οι αδυσώπητες επιθέσεις έχουν κοστίσει στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν θέσει σε κίνδυνο αθώες ζωές.

Η επίθεση των Χούθι σε αμερικανικά πλοία δεν θα γίνει ανεκτή. Θα χρησιμοποιήσουμε συντριπτική δύναμη μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας. Οι Χούθι έχουν αποκλείσει τη ναυσιπλοΐα σε μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς του κόσμου, σταματώντας τεράστια τμήματα του παγκόσμιου εμπορίου και επιτιθέμενοι στη βασική αρχή της Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας από την οποία εξαρτάται το διεθνές εμπόριο.

Οι γενναίοι μαχητές μας διεξάγουν αυτή τη στιγμή αεροπορικές επιθέσεις κατά των βάσεων, των ηγετών και των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων των τρομοκρατών για την προστασία της αμερικανικής ναυτιλίας, των αεροπορικών και ναυτικών μέσων και για την αποκατάσταση της Ελευθερίας της Πλοήγησης. Καμία τρομοκρατική δύναμη δεν θα εμποδίσει τα αμερικανικά εμπορικά και ναυτικά πλοία να πλέουν ελεύθερα στις πλωτές οδούς του κόσμου.

Προς όλους τους τρομοκράτες Χούθι, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ, Η ΚΌΛΑΣΗ ΘΑ ΠΈΣΕΙ ΠΆΝΩ ΣΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΉ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΊ ΠΟΤΈ.

Προς το Ιράν: Χούθι: Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ! ΜΗΝ απειλείτε τον Αμερικανικό Λαό, τον Πρόεδρό του, ο οποίος έχει λάβει μία από τις μεγαλύτερες εντολές στην Προεδρική Ιστορία, ή τις Παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς. Αν το κάνετε, ΠΡΟΣΟΧΗ, γιατί η Αμερική θα σας θέσει πλήρως υπόλογους και, δεν θα είμαστε ευγενικοί γι’ αυτό», έγραψε ο Τραμπ.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή28 λεπτά πριν

Ο Πούτιν αποδέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, λέει ο Γουίτκοφ! Επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων «εντός της εβδομάδας»

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον...

Άμυνα58 λεπτά πριν

Γιατί ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος

Η ευρωπαϊκή αγορά χρέους θα είναι η πρώτη που θα φορέσει «κράνος» και στολή παραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμυνα1 ώρα πριν

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ την άρση των κυρώσεων CAATSA

Ο Ερντογάν είπε στο Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία

Απόψεις2 ώρες πριν

Αποκαλύψεις-βόμβα για χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους από την USAID

Αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου βρίσκεται η ελληνική κοινή γνώμη, καθώς έρχονται στο φως στοιχεία που αφορούν χρηματοδοτήσεις ελληνικών...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Αυτή είναι η τελευταία μου ελπίδα!

Για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής...

Δημοφιλή