Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ξεφεύγουν τα ”όργανα” της Άγκυρας-”Επίθεση” από το DEB στη δημοτική παράταξη “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”!-Τουρκική γλώσσα & μαντίλες στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ευρωπαϊκή Τουρκική Ομοσπονδία Δυτικής Θράκης (ABTTF) εξαπέλυσε επίθεση στην Δημοτική Παράταξη «Σπάρτακος», που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Η ανακοίνωση από τον ”Σπάρτακο”:

Την τακτική των μουσουλμάνων υγειονομικών στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής σχολιάζει η δημοτική παράταξη του Δήμου Κομοτηνής “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” σχετικά με την χρήση της τουρκικής γλώσσας αλλά και την χρήση της μαντίλας στην ενδυμασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση – κριτική του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ:

“Τα δημόσια Νοσοκομεία έχουν μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος από την εμφάνιση του κορωνοϊού και κατά την διάρκεια της λεγόμενης πανδημίας ζήσαμε την θλιβερή κατάντια του πάλαι ποτέ Εθνικού Συστήματος Υγείας (τώρα έχουμε και τον Στουρνάρα να μας ανακοινώνει με το μαλακό πως κι αυτό που έχει απομείνει, πολύ μας πέφτει). Ειδικά όμως στην Κομοτηνή, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχει και μία ιδιαιτερότητα που το καθιστά ακόμη λιγότερο λειτουργικό.

Αναφερόμαστε στην πάγια τακτική μουσουλμάνων υγειονομικών, κυρίως σπουδαγμένων στην Τουρκία, να μιλούν μεταξύ τους για θέματα της εργασίας τους στην τουρκική γλώσσα, αδιαφορώντας αν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί συνάδελφοί τους καταλαβαίνουν ή όχι.

Όλο και περισσότεροι είναι οι μειονοτικοί γιατροί και νοσηλευτές που επιδεικνύουν μία τέτοια προκλητική στάση, αφενός θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων (σε περίπτωση που κάτι δεν γίνει σαφές και κατανοητό) κι αφετέρου δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό για τους μη τουρκομαθείς πλειονοτικούς.

Θυμόμαστε πως κάμποσα χρόνια πριν, επί διοίκησης Χατζηνέστορος στο Νοσοκομείο είχε κυκλοφορήσει μία «σύσταση» δίκην υπενθυμίσεως προς τους έχοντας μητρική γλώσσα την τουρκική, ότι υποχρεούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να μιλούν με τους συναδέλφους τους στην μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους, στα ελληνικά (για τη συνεννόηση με τον ασθενή δεν ισχύει, είναι διαφορετικό θέμα). Η κατάσταση χειροτερεύει με τα χρόνια, καθώς πληθαίνουν οι υγειονομικοί με πτυχίο από την Τουρκία, με μειωμένη έως και μηδενική ελληνομάθεια, αφού πλέον για να ασκήσουν το επάγγελμα δεν εξετάζονται σε μαθήματα κι απλώς αναγνωρίζουν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών από το τουρκικό Πανεπιστήμιο στον ΔΟΑΤΑΠ! Ποιος θα διορθώσει αυτήν την εκτρωματική κατάσταση, τι λέει εκείνο το υπουργείο (μη) Εθνικής Παιδείας;

Και με την ευκαιρία, κάτι ακόμα. Η αμφίεση των εργαζομένων στην Υγεία είναι διεθνώς συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται μεταβολές, για λόγους όχι τυπικούς αλλά ουσίας. Η μαντήλα που σηματοδοτεί μια θρησκευτική ένταξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν το γνωρίζει η διοικήτρια του Νοσοκομείου μας κ. Γιαμουστάρη;

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε ότι η απαγόρευση χρήσης μαντίλας κατά την πρακτική άσκηση νοσηλευτικής σε κλινικές δημόσιου νοσοκομείου δεν στοιχειοθετεί διάκριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Βασισμένος και σε πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣτΠ τάχθηκε με τον εσωτερικό κανονισμό δημόσιου νοσοκομείου που απαγόρευσε σε φοιτήτρια νοσηλευτικής να φορά μαντήλα αντί για τον σκούφο της νοσηλεύτριας.

Προφανώς η απόφαση αφορά τους πάντες, το προεδρικό διάταγμα 1283/1981 είναι απολύτως σαφές αλλά και ο Εσωτερικός Κανονισμός Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, σχετικά με την πιθανότητα διασποράς πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και μικροβίων επίσης. Στο νοσοκομείο της Ξάνθης που τέθηκε προ ετών το ζήτημα έκλεισε σύντομα και σύννομα και δεν ξανατέθηκε.

Είναι η Κομοτηνή στην ελληνική Επικράτεια ή όχι; “

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Η οργάνωση Σπάρτακος έκανε επίθεση κατά των γιατρών της Τουρκικής μειονότητας που εργάζονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής επειδή μιλούσαν τουρκικά μεταξύ τους και κάποιες γυναίκες εργάζονται με μαντίλα.

«Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή και άλλες παρόμοιες προκλήσεις εξτρεμιστικών κύκλων να διαταράξουν την ειρήνη στην περιοχή μας και να στοχοποιήσουν την κοινωνία μας για τα πολιτικά τους συμφέροντα πριν από τις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές στη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για το θέμα, ο Halit Habipoğlu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF), δήλωσε: «Η δήλωση της οργάνωσης Σπάρτακος, που μυρίζει πρόκληση, έχει στόχο να διαταράξει την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή μας στοχεύοντας την Τουρκία και την μαντίλα. Όπως γνωρίζουν καλά τα μέλη της λίστας Σπάρτακος, που μεγάλωσαν στον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας, η πλειοψηφία του πληθυσμού στην επαρχία της Ροδόπης είναι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και η πιο ομιλούμενη γλώσσα είναι η Τουρκική. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσικό και το βασικότερο δικαίωμα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της κοινωνίας μας να μιλούν μεταξύ τους τη μητρική τους τουρκική γλώσσα. Σχετικά με τη μαντίλα, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο σύνταγμα της χώρας μας, όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης και είναι απολύτως ελεύθεροι να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον δεν παραβιάζουν το σύνταγμα και το νόμο και βλάπτουν τα δικαιώματα των οι υπολοιποι. Πριν από τις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές στη χώρα μας, σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε σε αυτές και παρόμοιες προκλήσεις εξτρεμιστικών κύκλων να διαταράξουν την ειρήνη στην περιοχή μας και να στοχοποιήσουν την κοινωνία μας για τα πολιτικά τους συμφέροντα».

Ανακοίνωση και από το DEB

”Το Κόμμα Φιλίας Ισότητας Ειρήνης (DEB) εξέδωσε ανακοίνωση μετά την αντίδραση της «Σπάρτακος» του Δήμου Κομοτηνής.

Απαντώντας στη δήλωση του Σπάρτακου, το Κόμμα είπε: «Σήμερα, μέλη των μειονοτήτων αποφοιτούν όχι μόνο από τουρκικά πανεπιστήμια, όπως υποστηρίζεται, αλλά και από ελληνικά πανεπιστήμια και είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ επιτυχημένους γιατρούς. Όλοι είμαστε μάρτυρες ότι χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα με τους συναδέλφους τους».

Στην ανακοίνωση του Κόμματος περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Το γεγονός ότι οι γιατροί της Τουρκικής μειονότητας στο Κρατικό Νοσοκομείο Κομοτηνής μιλούν τουρκικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ασθενείς τους και ότι ορισμένες γυναίκες μειονοτικές φορούν μαντίλες, ενόχλησε τη λίστα «Σπάρτακος» που εκπροσωπείται στο Δήμο Κομοτηνής και είναι γνωστή για τις υπερεθνικιστικές του απόψεις. . Φυσικά, οι φίλοι δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς στους Τούρκους δεν έδιναν δημόσιες θέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους κρατούσαν μακριά από τα ελληνικά πανεπιστήμια και δεν τους επέτρεψαν να ανοίξουν ακόμη και φαρμακεία. Για πολλά χρόνια, η πλειοψηφία χρησιμοποιούσε δημόσια τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Για χρόνια, οι Τούρκοι ασθενείς δεν μπορούσαν να πουν τα δεινά τους στην πλειονότητα των γιατρών τους και τους επέπληξαν και τους περιφρονούσαν επειδή δεν μιλούσαν ελληνικά. Γι’ αυτό έπρεπε πάντα να πάνε στην Τουρκία γιατί δεν μπορούσαν να διαγνωστούν και να θεραπευτούν. Ένας υπηρέτης του Αλλάχ δεν μπορούσε να συμπάσχει με αυτήν την κατάσταση και να πει σταματήσει. Σήμερα, μέλη των μειονοτήτων αποφοιτούν όχι μόνο από τουρκικά πανεπιστήμια, όπως υποστηρίζεται, αλλά και από ελληνικά πανεπιστήμια και είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ επιτυχημένους γιατρούς. Όλοι είμαστε μάρτυρες ότι χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα με τους συναδέλφους τους, ακόμα κι αν χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους».”

Στην ανακοίνωση του Κόμματος, που έθιξε και το θέμα της μαντίλας, ανέφερε: «Όταν πρόκειται για τη μαντίλα, ο καθένας να ζήσει ελεύθερα την πίστη του. Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Ο σεβασμός των πεποιθήσεων είναι υπηρεσία στην ειρήνη. Επιπλέον, πολλά υγειονομικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών στα νοσοκομεία, τυλίγουν το κεφάλι τους με ευαίσθητες παρεμβάσεις. Κανείς να μην ψάχνει μοσχάρι κάτω από βόδι για να λασπώσει το νερό. Γιατί η μειοψηφία, που παλεύει με τις αδικίες εδώ και έναν αιώνα, έχει πολλά κοινά να πει».

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν υπάρχει «άμεση» λύση στον ορίζοντα: το Κρεμλίνο απέκλεισε χθες, Τρίτη, το ενδεχόμενο επίλυσης στο άμεσο μέλλον της σύγκρουσης με την Ουκρανία, μετά και τις νέες ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει εκ νέου από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.Την ώρα που ο ρωσικός στρατός – καλύτερα εκπαιδευμένος και με καλύτερο εξοπλισμό—έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί σκοπίμως στο διπλωματικό πεδίο. Η Ρωσία απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για άνευ όρων εκεχειρία εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα με τη βοήθεια των Δυτικών συμμάχων της.

«Η Ρωσία (…) πρέπει πραγματικά να νιώσει ότι η συνέχιση του πολέμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram μετά τις νέες φονικές ρωσικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ζελένσκι έστειλε τον προσωπάρχη του Αντρίι Γερμάκ στην Ουάσινγκτον για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

«Μόνο οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία να δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Γερμάκ στο Χ μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «χρησιμοποιεί τη διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κίεβο ζητεί από την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να την «αναγκάσει» να αποδεχθεί μια πλήρη εκεχειρία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται προς το παρόν να λάβει τέτοιου είδους μέτρα, λέγοντας ότι ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τη Δευτέρα Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Σε αυτή τη συνάντηση η Μόσχα απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση του Κιέβου και των Ευρωπαίων για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.

«Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς άμεσες αποφάσεις και προόδους», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα της διευθέτησης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και περιέχει πολλά θέματα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να «εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Η ρωσική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ουκρανούς ένα μνημόνιο με το οποίο ζητεί από το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία, προτού συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Η Ουκρανία θεωρεί τον όρο αυτόν απαράδεκτο και ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Στο μεταξύ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, να μνημονεύσουν «τους Κορεάτες μαχητές που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της περιφέρειας Κουρσκ».

Επί του πεδίου τα πλήγματα συνεχίζονται, με τη Ρωσία να ασκεί εδώ και εβδομάδες μεγάλη πίεση στην ουκρανική, μεθοριακή επαρχία Σούμι. Χθες, Τρίτη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα ρουκετών εναντίον της ομώνυμης πόλης, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει «ουδέτερη ζώνη» στη Σούμι ώστε να αποφύγει μελλοντικές εισβολές των Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός της. Χθες ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλη μια πόλη στην επαρχία αυτή.

Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στο ρωσικό έδαφος: χθες ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με εκρηκτικά στη γέφυρα της Κριμαίας.

Εξάλλου η Μόσχα κατηγόρησε επίσης χθες την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις που το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την κατάρρευση δύο γεφυρών στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 113 άλλοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κλείνει τα κέντρα του για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα το ανθρωπιστικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεοσύστατη οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα αφήσει κλειστά σήμερα τα κέντρα διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, έπειτα από χαοτικές σκηνές και δεκάδες νεκρούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του. 

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

غدًا، 4 يونيو، ستكون مراكز التوزيع مغلقة لأعمال التحديث والتنظيم وتحسين الكفاءة.
بسبب التحديثات الجارية، يُمنع منعًا…

Posted by Gaza Humanitarian Foundation on Tuesday, June 3, 2025

Όμως το σχέδιο αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ –το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ–, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να βάλει τέλος στον πόλεμο, καθώς, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, το σύνολο των κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου κινδυνεύει να λιμοκτονήσει.

Μετά τη μερική χαλάρωση του απόλυτου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για πάνω από δυο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, το GHF άρχισε τη δράση του πριν από μια εβδομάδα και κάτι.

Η ανάπτυξή του όμως σημαδεύτηκε από σκηνές χάους και πληροφορίες για θύματα από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής του. Το GHF επιμένει αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο.

«Τα κέντρα διανομής θα είναι κλειστά για εργασίες ανακαίνισης, αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας», ανέφερε μέσω Facebook το GHF, οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση υποστηριζόμενη από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν αύριο.

Χθες 27 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε να πάρουν βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Αλάμ, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «εναντίον χιλιάδων πολιτών», σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως «στρατιώτες άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά (…) προς την κατεύθυνση υπόπτων που τους πλησίαζαν κατά τρόπο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους» και πρόσθεσε πως θα διενεργήσει έρευνα για να ρίξει «πλήρες φως» στα γεγονότα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εξετάζει την αυθεντικότητα» των πληροφοριών που κάνουν λόγο για θανάσιμα πυρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» τα πυρά αυτά, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες» απώλειες ζωών στη Γάζα, δυο ημέρες έπειτα από παρόμοια τραγωδία στην ίδια τοποθεσία με 31 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ από την πλευρά του κατήγγειλε «εγκλήματα πολέμου».

Πέρα από τους 27 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στη Ράφα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για άλλους 19 νεκρούς από πυρά του ισραηλινού στρατού σε όλο τον θύλακο.

Ο κυκλικός κόμβος όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από κέντρο διανομής που διαχειρίζεται το GHF.

Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες ΜΚΟ έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με την οργάνωση αυτή, εξαιτίας των ανησυχιών τους για τις μεθόδους και την έλλειψη ουδετερότητάς του. Φοβούνται πως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο σύζυγος και τα παιδιά της Ριμ αλ Άκρας, η οποία σκοτώθηκε από πυρά χθες τα ξημερώματα, ήταν βυθισμένοι στο πένθος.

«Πώς να σ’ αφήσω να φύγεις, μαμά;» είπε ο γιος της Ζάιν, σφίγγοντας το άψυχο σώμα της, τυλιγμένο με λευκό σάβανο. Κοριτσάκι πήρε το ένα χέρι της μητέρας του και το φίλησε, άλλα έκλαιγαν τη στιγμή του αποχαιρετισμού.

Ο Μοχάμεντ αλ Σάερ, 44 ετών, παρών επιτόπου, αφηγήθηκε στο AFP ότι «ελικόπτερο και drones άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του πλήθους για να το εμποδίσουν να πλησιάσει τα άρματα μάχης, Είχαμε νεκρούς και τραυματίες».

Τη 17η Μαΐου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να τεθεί υπό τον «έλεγχό» του «όλος» ο παλαιστινιακός θύλακος, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, και να αφανιστεί η Χαμάς, στην εξουσία εκεί από το 2007.

Με σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιστιοφόρο της συμμαχίας του στολίσκου της ελευθερίας, στο οποίο επιβαίνουν η νεαρή σουηδή οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και η γαλλίδα βουλεύτρια Ριμά Χασάν, απέπλευσε την Κυριακή από την Ιταλία και κινείται προς την περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό «κινητοποιείται μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορά του», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Εφί Ντεφρίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς έχει εξάλλου ακόμη στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί το 2014, σε προηγούμενο πόλεμο στον θύλακο.

Πάνω από 54.510 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει για τη Ρωσία η απώλεια των βομβαρδιστικών της μετά την επίθεση της Ουκρανίας με drones σε αεροπορικές της βάσεις.Ακόμη και αν δεν ήταν 40 τα αεροσκάφη που χάθηκαν, όπως υποστήριξε η Ουκρανία, αυτό που έχασε η Ρωσία ήταν βομβαρδιστικά που ίσως δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί δεν παράγονται πια.

Ένας στόλος τόσο βαριά χτυπημένος που ενδέχεται να υποχρεώσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη στρατηγική του απέναντι στην Ουκρανία, τονίζουν οι Financial Times. Τα βαθιά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος αποκαλύπτουν το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας — ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι πιο αδύναμος.

Η εμβέλεια της ουκρανικής επιχείρησης με drones κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, καθώς οι αναλύσεις από δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις ειδικών φωτίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η Ουκρανία σχεδίαζε επί 18 μήνες μια τολμηρή επιχείρηση: έκρυβε drones σε φορτηγά, τα μετέφερε χιλιάδες χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές και έπληξε τέσσερις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η επιχειρησιακή τόλμη συνοδεύτηκε και από καταστροφή στόχων.

Εκτιμήσεις αναλυτών υποστηρίζουν ότι η επίθεση «υπονόμευσε με ουσιαστικό τρόπο τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκτελεί πλήγματα εκτός βεληνεκούς της εχθρικής άμυνας (stand-off)». Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν του Carnegie Endowment for International Peace, «καταστράφηκαν αεροσκάφη που η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει». Προσθέτει ο ίδιος: «Μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσουν πλήρως οι ρωσικές επιθέσεις, αλλά δείχνει ότι η συνέχιση του πολέμου έχει πραγματικό κόστος για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα12 λεπτά πριν

Να μετονομαστεί πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φέρει το όνομα δολοφονημένου γκέι ακτιβιστή ζήτησε ο Πιτ Χέγκσεθ

Βούληση του Αμερικανού ΥΕΘΑ να «αποκαταστήσει την πολεμική κουλτούρα» στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οικονομία26 λεπτά πριν

Στις 14 Ιουλίου τα αντίμετρα της ΕΕ κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς στον αγροδιατροφικό τομέα

Ο Επίτροπος Sefcovic σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν...

Πολιτική41 λεπτά πριν

Ευρωάμυνα με αλληλεγγύη για προστασία των κρατών-μελών

Καθορίστες τια απειλές και τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Δεν είναι μόνο η Ρωσία απειλή αλλά και η Τουρκία.

Αναλύσεις56 λεπτά πριν

Βγάλαμε τα μάτια μας με το Σινά!

Ο νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος-τουρκολόγος, συγγραφέας αρκετών σχετικών βιβλίων, διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών...

Διεθνή1 ώρα πριν

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Δημοφιλή