Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα έχει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από 4%. Πρόκειται για νούμερο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος.

Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία

Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης φέτος. “Αυτό αλλάζει πολλά πράγματα”, δήλωσε. “Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, έχοντας ως οδηγό τον τουρισμό. Ο ρυθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, η οποία κατηγορείται από πολλούς Έλληνες για τις βίαιες περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν ως τίμημα των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, εισήλθε σε ύφεση νωρίτερα φέτος, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. “Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών”, λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. “Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ”.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει αναρριχηθεί εντελώς από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση χρέους και δεν είχε την ευελιξία να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική επειδή ήταν μέρος της Ευρωζώνης.

Έφτασε κοντά στο να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείπει το ευρώ και τελικά έλαβε τρία πακέτα διάσωσης. Η σκληρή λιτότητα και η παρατεταμένη ύφεση – κατά την οποία η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 30% από την κορύφωσή της – οδήγησαν σε κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη κυβέρνηση της Ευρωζώνης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα του μπλοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πιέσεις που ασκούνται στα νοικοκυριών, υποσχόμενος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας του. Το 2010 ήταν 740 ευρώ. Ο 55χρονος πρωθυπουργός από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, παρά την πολιτική διαμάχη γύρω από ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα που αποδόθηκε σε πελατειακές σχέσεις και υποεπενδύσεις. Η ανεργία έχει μειωθεί σε περίπου 10%, ένα υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα της ευρωζώνης, αλλά πολύ κάτω από το 28% στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός μιλά για περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, αναφέρθηκε στο ράλι της αγοράς πρόσφατα δηλώνοντας: “Υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν επενδύοντας στην Ελλάδα”. Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Απρίλιο που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για ποσοστό 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο αυτή.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει πάει σε κρατικά ομόλογα, επειδή ορισμένοι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερες εισροές οι οποίες θα αυξήσουν τις τιμές, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η επανεισδοχή στους δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Για να ενταχθεί η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας, πρέπει να έχει πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων. Η S&P Global Ratings και η Fitch Ratings τη βαθμολογούν μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα και έχουν προγραμματίσει αξιολογήσεις για τις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. (Η αξιολόγηση από τη Moody’s είναι λίγο χαμηλότερη.) Η Societe Generale SA εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές περίπου 650 εκατ. ευρώ στην αγορά ομολόγων. “Μόλις γίνουν επενδυτικής βαθμίδας όλοι θα μπορούν να το αγοράσουν, όπως και εμείς”, λέει ο Jason Davis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τα παγκόσμια επιτόκια στην J.P. Morgan Asset Management. Η εντολή του fund του για υψηλή διαβάθμιση σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα.

Μόλις κερδηθεί η επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο βήμα θα είναι οι δείκτες όπως οι FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices, να επαναφέρουν τις ελληνικές μετοχές στους δείκτες αναφοράς των ανεπτυγμένων αγορών. Ο στόχος για αυτό είναι το επόμενο έτος ή το 2025. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές το 2013, καθώς η αγορά μετοχών συρρικνώθηκε και η ρευστότητα μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών, Νικόλαος Πορφύρης, έχει συναντηθεί με επενδυτές, αναλυτές και παρόχους δεικτών για να προσδιορίσει τα βήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν roadshow για τους επενδυτές στο Λονδίνο μαζί με τη Morgan Stanley. “Προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στην αγορά, να την κάνουμε ευκολότερη, φθηνότερη”, λέει ο Πορφύρης. “Υπάρχει ενδιαφέρον και το βλέπουμε”.

bloomberg για Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Malcolm Dorson, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Global X Management, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα κεφάλαια βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισροές ξένων επενδύσεων μοιάζουν με αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ένα “σχέδιο για τον ελληνικό εξαιρετισμό για τα επόμενα χρόνια”. Πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν αναγνωρίζουν ακόμη τη μετατόπιση. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε, ο Dorson συνοδεύτηκε από έναν μόνο άλλο διαχειριστή κεφαλαίων, λέει. Σε παρόμοια ταξίδια σε άλλες αναδυόμενες αγορές, μπορεί να εμφανιστούν 10 ή περισσότεροι διαχειριστές.

bloomberg για Ελλάδα
Πηγή: Bloomberg

Οι επενδυτές στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με μικροσκοπικές αγορές και ισχνό όγκο συναλλαγών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και να καταστήσει πιο δύσκολο να βρεθεί μια καλή τιμή κατά την αγορά ή την πώληση. “Είναι μια πραγματικά καλή ιστορία – το μόνο ζήτημα που έχουμε είναι η ρευστότητα”, λέει ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management, μιλώντας για την αγορά ομολόγων. Στο χρηματιστήριο, ο Πορφύρης αναγνωρίζει την ανάγκη να αυξηθεί η συνολική αποτίμηση της αγοράς και η ρευστότητα, αλλά λέει ότι οι αρχικές δημόσιες προσφορές, τα σχέδια πώλησης κρατικών συμμετοχών σε τράπεζες και η πιθανότητα περισσότερων διπλών εισαγωγών για ελληνικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό θα βοηθήσουν στη διεύρυνση της αγοράς.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι η Ελλάδα αποβάλλει την εικόνα μιας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και τολμηρούς μικρούς παίκτες. “Όλο και περισσότεροι επενδυτές που δεν είχαν συμμετοχές στην Ελλάδα ρωτούν τώρα γι’ αυτήν”, λέει ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην HSBC Private Bank Suisse. “Τα ζητήματα ρευστότητας θα μείνουν πίσω, καθώς περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων”.

Πηγή: Bloomberg

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Διχάζει το σχέδιο Τραμπ για την επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής!

Πολλοί υποστήριξαν ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή βασίζεται σε προτεινόμενα τέλη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα, που θα πλήξουν τους εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων, λιμάνια, εξαγωγείς και θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

blue and red cargo ship

Αντιδράσεις αλλά και τοποθετήσεις υπέρ του αμερικανικού σχεδίου Τραμπ για την επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε χθες.

Πολλοί υποστήριξαν ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή βασίζεται σε προτεινόμενα τέλη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα, που θα πλήξουν τους εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων, λιμάνια, εξαγωγείς και θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα συνδικάτα χαλυβουργών των ΗΠΑ, οι αμερικανικοί παραγωγοί χάλυβα και οι νομοθέτες υποστήριξαν την προσπάθεια, λέγοντας ότι η αναμενόμενη απόφαση θα ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία.

Τα «υπέρ» και τα «κατά»

Αντιπρόσωποι/βουλευτές και γερουσιαστές κατέθεσαν υπέρ της πρότασης, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ, θέση με την οποία τάχθηκαν εργατικά συνδικάτα αποτελούμενα από μηχανικούς εργάτες αεροδιαστημικής, χαλυβουργούς και ηλεκτρολόγους. Οι κατασκευαστές χάλυβα επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των αμερικανικών ναυπηγείων, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη προετοιμασίας για μια περίοδο προσαρμογής και εξισορρόπησης των ζητημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το αμερικανικό επιμελητήριο ανέφερε πως οι προτεινόμενες κυρώσεις δεν είναι η κατάλληλη λύση, καθώς δεν τιμωρείται άμεσα η κινεζική κυβέρνηση για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υποστήριξε ότι τα πλοία που αγοράστηκαν δεν έχουν πλέον σχέση με την Κίνα και θα τιμωρηθεί το αμερικανικό σύστημα μεταφορών και τελικά ο καταναλωτής των ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός στη ναυπηγική βιομηχανία υπάρχει ήδη με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα θα μειώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές και θα καταστήσουν τα αμερικανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά.

Ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για τα μικρότερα πλοία, ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την κατάλληλη μελλοντική ημερομηνία για πιθανή εφαρμογή, καθώς και για την έλλειψη χρήσης της αμερικανικής σημαίας και τα σχετικά εμπόδια. «Η αντικατάσταση των υφιστάμενων πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν είναι σαν να γυρνάς έναν διακόπτη φωτός», δήλωσε η Kathy Metcalf, διευθύνουσα σύμβουλος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Αμερικής.

Αντιπρόταση

Οι αμερικανικοί φορείς εκμετάλλευσης πλοίων πρότειναν οι χρεώσεις να μην ισχύουν για τα πλοία που έχουν ήδη κατασκευαστεί/αγοραστεί, ή/και να παραμείνουν οι υφιστάμενοι φορείς εκμετάλλευσης. Οι διεθνείς ενώσεις τακτικών γραμμών αντιτάχθηκαν στην πρόταση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναδρομική ποινή.

Η Ένωση Ναυπηγικής Βιομηχανίας και η Ένωση πλοιοκτητών της Κίνας κατέθεσαν ότι το Πεκίνο δεν ήταν η αιτία της πτώσης στη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ και ότι μια απόφαση επιβολής τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής πρόκειται να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ η προτεινόμενη απόφαση θα οδηγήσει σε λιγότερα διαθέσιμα πλοία για το εμπόριο των ΗΠΑ, και τα μικρότερα λιμάνια τους θα υποβαθμιστούν και θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Τα κλιμακωτά τέλη

Όπως αναφέρει το Reuters, τα προτεινόμενα, κλιμακωτά τέλη συσσώρευσης για τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια δολάρια ανά επίσκεψη σε λιμάνι των ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Β. Κορκίδης: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν και την ελληνόκτητη ναυτιλία

Οι δασμοί είναι μία απομάκρυνση από τη συμφωνία GATT και προκαλεί ευρύτερη αναστάτωση στο εμπόριο και την αγορά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τους πάντες. Και είναι φόροι προ κερδών. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που θα πληρώσουν είναι οι καταναλωτές», είπε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής ο Βασίλης Κορκίδης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ στην εκπομπή 120′ Markets με τον Ανέστη Ντόκα, οι δασμοί είναι μία απομάκρυνση από τη συμφωνία GATT και προκαλεί ευρύτερη αναστάτωση στο εμπόριο και την αγορά.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε επίσης ότι έχει ανακοινώθηκε πως η Αμερική θα επιβάλλει λιμενικά τέλη σε πλοία που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα, ανεξαρτήτως πλοιοκτησίας και σημασίας. Αυτό όπως είπε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, με δεδομένο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει πάνω από 66 δισ. δολάρια για να χτίσουν πλοία στην Κίνα την τελευταία δεκαετία. Πρακτικά θα σημαίνει για κάθε πλοίο κόστος 1,5 εκατ. δολάρια ανά λιμένα και κατάπλου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. «Αυτό πλήττει την ελληνική ναυτιλία και πλήττει και την μεταφορά εμπορευμάτων», τόνισε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Wall Street: Τέσσερις φορές o μισθός ενός εργάτη στις ΗΠΑ τα μπόνους των τραπεζιτών!

Οι συμφωνίες έχουν επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο, καθώς με τα στελέχη να παρακολουθούν τη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και την ευρύτερη αναδιάρθρωση που επιχειρεί σε οργανισμούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα μπόνους των κορυφαίων εργαζομένων της Wall Street αυξήθηκαν κατά 31,5% στα 244.700 δολάρια το 2024, σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, καθώς τα deals ανέκαμψαν, αλλά η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνεται.

Οι συμφωνίες έχουν επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο, καθώς με τα στελέχη να παρακολουθούν τη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και την ευρύτερη αναδιάρθρωση που επιχειρεί σε οργανισμούς.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως μέση πληρωμή των 244.700 δολαρίων να ανέρχεται σε περίπου τέσσερις φορές τον μισθό των εργαζομένων στις ΗΠΑ το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελεγκτή της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τόμας ντι Νάπολι, πρόκειται για την πρώτη σημαντική αύξηση των μπόνους από την πανδημία. Έτσι, το συνολικό ποσό υπολογίζεται στα 47,5 δισ. δολάρια και είναι το υψηλότερο από το 1987, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Η αύξηση των μπόνους έρχεται με φόντο την αύξηση των εσόδων από το trading και τις αναδοχές, που οδήγησε σχεδόν στον διπλασιασμό των κερδών για τις τράπεζες της Wall Street.

Υψηλότερη απασχόληση

Η βιομηχανία της Wall Street εμφανίζει την υψηλότερη απασχόληση των τελευταίων 30 ετών, με 201.500 εργαζομένους, έχοντας ξεπεράσει ακόμη και το υψηλό του 2000, όταν το χρηματιστήριο βρισκόταν στο αποκορύφωμα της φούσκας του dot com.

Οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου ηγούνται της προσπάθειας για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες μισθώσεις κτιρίων, δίνοντας ώθηση στην αγορά του real estate.

Με πληροφορίες από Reuters, Washinton Post

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Ένας αιώνας ζωής και ποντιακής μνήμης για το Θρυλόριο Ροδόπης!

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει μια...

Διεθνή4 ώρες πριν

Bloomberg: Αποικιοκρατική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ με την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε...

Διεθνή4 ώρες πριν

Είναι αυτό δημοκρατία; Απελάθηκε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν

Κρατήθηκε για 17 ώρες πριν του επιδοθεί γραπτή ειδοποίηση ότι απελαύνεται, με την αιτιολογία ότι «αποτελούσε απειλή για τη δημόσια...

Πολιτική5 ώρες πριν

Η ΕΕ δεσμεύτηκε την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία

Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην άμεση υποστήριξη του ουκρανικού στρατού

Διεθνή5 ώρες πριν

Global Research: Οι τρομοκράτες παίρνουν τον έλεγχο στο Βελουχιστάν

Το Πακιστάν πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την επαρχία

Δημοφιλή