Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η διακήρυξη της G20 στο Νέο Δελχί σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη παγκόσμια διπλωματία

Δημοσιεύτηκε στις

Ιστορικό επίτευγμα που έδειξε την οξυδέρκεια της Ινδίας στη γεφύρωση των διαιρέσεων και στη διευκόλυνση της ενότητας μεταξύ των Εθνών.

 

Η Σύνοδος Κορυφής της G20 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Δελχί στις 10 Σεπτεμβρίου και οδήγησε στην εδραίωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με στόχο την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της G20, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πρόσφατα ενσωματωμένης Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ινδία αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις στην αρχή της Προεδρίας της G20 τον περασμένο Δεκέμβριο. Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αμαυρώθηκε από αναταραχές, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα, διαιρώντας αποτελεσματικά την G20 σε αντίπαλες φατρίες, έγραψε ο Μαχίπ, κορυφαίος ειδικός στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας και ερευνητής για τη διπλωματία της ήπιας ισχύος της Ινδίας.

Η δημιουργία μιας ενοποιημένης κοινής δήλωσης έγινε ένα ηράκλειο έργο, ακόμη και το προηγούμενο έτος. Η Προεδρία της Ινδίας εκτυλίχθηκε επίσης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διμερών εντάσεων με την Κίνα, κυρίως γύρω από εδαφικές διαφορές. Αυτή η διαρκής τριβή εισήγαγε ένα επιπλέον στρώμα πολυπλοκότητας για την ομάδα G-20 της Ινδίας, καθώς η Κίνα συχνά ενεργούσε ως διαταρακτική δύναμη κατά τη διάρκεια πολυάριθμων συναντήσεων.

Επιπλέον, η ινδική κυβέρνηση παρέκκλινε από την παράδοση προγραμματίζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της G20 δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο χρονικό πλαίσιο του Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι είχαν δύο μήνες λιγότερο για να εργαστούν για το κοινό ανακοινωθέν. Το Νέο Δελχί αντιμετώπισε σαφώς ένα τρομερό εμπόδιο στις προσπάθειές του να επιτύχει συναίνεση για την προετοιμασία ενός κοινού Ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση για το κλίμα, οι επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η ανακούφιση της φτώχειας.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μείζον θέμα αποδείχτηκε το θέμα της κοινής δήλωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κεντρικό ζήτημα της διαμάχης περιστρέφεται γύρω από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, ένα θέμα που τελικά εξετάστηκε διεξοδικά σε επτά παραγράφους. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Μπαλί πέρυσι, η οποία αφιέρωσε μόνο δύο παραγράφους στο θέμα. Μετά την κυκλοφορία ενός νέου κειμένου από την Ινδία την τελευταία στιγμή που περιγράφει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιτεύχθηκε τελικά συναίνεση και η δήλωση εγκρίθηκε στη συνέχεια.

Επιπλέον, η σημασία της στιγμής δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της G20, η Διακήρυξη έχει συγκεντρώσει ομόφωνη συναίνεση σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων, των κλιματικών ανησυχιών και των γεωπολιτικών θεμάτων. Η Διακήρυξη υπογράμμισε την εξαιρετική ικανότητα της Ινδίας να ενεργεί ως μια κρίσιμη γέφυρα μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, των ανεπτυγμένων εθνών, της Ρωσίας και της Κίνας, φέρνοντας αποτελεσματικά όλα αυτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ο Μαχίπ.

Επιπλέον, αυτό το γεγονός είναι πραγματικά μοναδικό στο ότι τοποθετεί την πολυμέρεια στην πρώτη γραμμή για άλλη μια φορά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην παγκόσμια διπλωματία. Τέλος, χρησιμεύει ως μια συναρπαστική απόδειξη ότι ακόμη και μπροστά σε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, φιλόδοξες, χωρίς αποκλεισμούς και αποφασιστικές ενέργειες μπορούν να αναληφθούν με επιτυχία. Σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα όχι μόνο για την Ινδία αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο για όλες τις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η Διακήρυξη του Δελχί ενσωματώνει τη φωνή του Παγκόσμιου Νότου, η οποία αρθρώνεται από το πλεονεκτικό σημείο αυτής της ποικίλης και δυναμικής περιοχής.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Διακήρυξη εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τεράστιο ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από παγκόσμιες συγκρούσεις και πολέμους. Η δήλωση συναίνεσης, που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της G20, τόνισε την ανάγκη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να απέχουν από την εφαρμογή απειλών βίας για την επιδίωξη εδαφικών κερδών ή για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κυρίαρχου έθνους.

Η δήλωση σημείωσε σαφώς ότι όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από τη χρήση βίας για να κατακτήσουν κυρίαρχα εδάφη.

ΤΑ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Επιπλέον, η 37σέλιδη διακήρυξη χωρίζεται σε 10 θεματικά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, που ονομάζεται ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, αφορούσε την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και τον τρόπο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αναφέρεται στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης που στοχεύει τους φυγάδες οικονομικούς παραβάτες, ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια συνεργασία και ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορέων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το επόμενο κεφάλαιο που ονομάζεται επιτάχυνση της προόδου στους ΣΒΑ, επικεντρώνεται στην εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού, στην προώθηση εταιρικών σχέσεων στον τομέα της υγείας και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης. Εξετάζει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο των μελλοντικών πανδημιών, αποκαλύπτοντας ελλείψεις στην τρέχουσα υποδομή αντιμετώπισης πανδημίας, που περιλαμβάνει θεσμικές και οικονομικές πτυχές.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση του περιεχομένου της τοπικής γλώσσας και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ψηφιακούς πόρους. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί, ειδικά εκείνα που περιθωριοποιούνται περισσότερο, λαμβάνει τα θεμελιώδη θεμέλια που είναι απαραίτητα για τη δια βίου μάθηση.

Το κεφάλαιο για το” Σύμφωνο Πράσινης Ανάπτυξης για ένα βιώσιμο μέλλον ” υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη θέσπισης καθαρών, βιώσιμων, δίκαιων, οικονομικών και ολοκληρωμένων ενεργειακών μετασχηματισμών. Ένα βασικό στοιχείο που επισημαίνεται σε αυτό το πλαίσιο είναι η επιτακτική ανάγκη κατασκευής αξιόπιστων, ποικίλων, υπεύθυνων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για βασικά ορυκτά, ημιαγωγούς και συναφείς τεχνολογίες.

Επιπλέον, το κεφάλαιο για την ανανέωση των πολυμερών θεσμών στον 21ο αιώνα εμβαθύνει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Μια κρίσιμη εξέλιξη σε αυτό το πεδίο ήταν η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της G20 για την έναρξη μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης (MDBs) για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το κεφάλαιο με τίτλο τεχνολογικός μετασχηματισμός και δημιουργία ψηφιακής δημόσιας υποδομής κάλυψε διάφορες πτυχές της κατασκευής ψηφιακής δημόσιας υποδομής, της αξιοποίησης κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και της υπεύθυνης ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για το κοινό καλό.

Οι ηγέτες της G20 ενοποίησαν τη στάση τους εγκρίνοντας ένα πλαίσιο της G20 που στοχεύει στην ψηφιακή δημόσια υποδομή και τη δημιουργία του Παγκόσμιου Αποθετηρίου ψηφιακής δημόσιας υποδομής (GDPIR). Η δήλωση των ηγετών αφορούσε επίσης μια ολοκληρωμένη στρατηγική που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της διευρυνόμενης ψηφιακής παρουσίας νέων ατόμων και της κλιμάκωσης των συναφών κινδύνων.

Εν τω μεταξύ, στο κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, δίνεται μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των ίσων δικαιωμάτων στους οικονομικούς πόρους, στην ιδιοκτησία ιδιοκτησίας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην κληρονομιά για τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, υπάρχει δέσμευση για την υποστήριξη των γυναικείων οργανώσεων και Δικτύων, μαζί με τον στόχο της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην πρόσβαση στη γεωργία. Υπό την ηγεσία της Ινδίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, έχει ληφθεί σημαντική απόφαση για τη δημιουργία μιας πρόσθετης ολοκληρωμένης ομάδας εργασίας αφιερωμένης στην προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών. Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας θα είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών και η καλλιέργεια ηγεσίας, ενώ παράλληλα θα προωθείται η συνεργασία σε διάφορους τομείς και επίπεδα.

Στο κεφάλαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκφράστηκε αποφασιστική καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Επιπλέον, μετέφερε ένα θετικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη σημασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το τελευταίο κεφάλαιο που ονομάζεται Δημιουργία ενός πιο περιεκτικού κόσμου, κάλυψε δύο κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, η ηγεσία της Ινδίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20 έθεσε τις βάσεις για την Αφρικανική Ένωση να επιτύχει μόνιμη ένταξη στην G20, ενισχύοντας έτσι την ένταξη στην G20, προωθώντας βαθύτερη συνεργασία με την Αφρική και διευκολύνοντας την υλοποίηση των αναπτυξιακών της φιλοδοξιών.

Δεύτερον, υπογράμμισε μια σταθερή αφοσίωση στην προώθηση του σεβασμού για τη θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, καταδικάζοντας παράλληλα οποιεσδήποτε εκδηλώσεις θρησκευτικής εχθρότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απευθύνονται σε ιερά σύμβολα και γραφές. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν αρκετά γενικά μαθήματα που προέκυψαν από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής: μια αποφασιστική δέσμευση για τις προσεχείς Προεδρίες, ιδίως στον επερχόμενο κύκλο που ξεκινά με τη Βραζιλία το 2024, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική το 2025 και κορυφώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2026.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Η αναγνώριση επεκτάθηκε σε όλες τις ομάδες συμμετοχής και τις πρωτοβουλίες που συνδέονται με την προεδρία της G20 της Ινδίας. Οι συστάσεις που διατυπώθηκαν από ομάδες εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένων των B20, S20, SAI20, Startup20, T20, U20, W20, Y20, C20, P20 και L20, καθώς και οι διάφορες πρωτοβουλίες όπως EMPOWER, Research Initiative, SELM, CSAR και το G20 Cybersecurity Conference, αγκαλιάστηκαν θερμά.

Επιπλέον, η διεξαγωγή περισσότερων από 200 συναντήσεων σε 60 πόλεις σε όλη την Ινδία όχι μόνο έθεσε ένα νέο πρότυπο αλλά και προώθησε την ιδέα της προσφοράς της G20 στους ανθρώπους. Ο εκδημοκρατισμός της διπλωματίας αναδείχθηκε ως ένα εξέχον και πολύτιμο αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας.

Η Διακήρυξη της G20 στο Δελχί σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη παγκόσμια διπλωματία. Η επιδέξια ηγεσία της Ινδίας, που ασκείται μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές σκηνικό, απέδωσε μια αξιοσημείωτη συναίνεση. Αυτό το ιστορικό επίτευγμα έδειξε την οξυδέρκεια της Ινδίας στη γεφύρωση των διαιρέσεων και στη διευκόλυνση της ενότητας μεταξύ των Εθνών.

ΠΗΓΗ: ANI

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία ανησυχούν για τις προόδους των τζιχαντιστών ανταρτών στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάληψη της δεύτερης πόλης της χώρας, του Χαλεπίου.

Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.’’

Εδώ και χρόνια ενημερωνόμαστε για τους αγαπητούς Χριστιανούς της Συρίας και τους αγώνες τους για επιβίωση σε ένα ασταθες περιβάλλον.Οι τελευταίες όμως εξελίξεις στο Συριακό Πολεμικό Μέτωπο επαναφέρουν τους διωγμους τους με ένταση και σκληρότητα.Γι αυτό επιχειρούμε μια πρώτη ενημέρωση από διεθνείς πηγες για την τωρινή κατάσταση διωξεων και όσες προηγήθηκαν.

Πρωτα δημοσιεύουμε ένα μικρο ιστορικό από γνωστές δημόσιες πηγές..

‘’Ωστόσο, η χριστιανική κοινότητα της Συρίας έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων και σοβαρών διώξεων , των εκτοπισμών και της μετανάστευσης . Οι χριστιανοί στη Συρία αποτελούσαν περίπου το 10% του προπολεμικού συριακού πληθυσμού, αλλά τώρα αποτελούν λιγότερο από 2%, πέφτοντας από 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε μόλις 300.000 το 2022 λόγω των εκτεταμένων διώξεων από ισλαμιστές τρομοκράτες και των επιπτώσεων του συριακού εμφυλίου πολέμου . Οι Χριστιανοί στη Συρία έχουν επίσης υποστεί βία και διακρίσεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Οι εκκλησίες τους έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικό αρχηγείο και η περιουσία τους κατασχέθηκε. Έκτοτε, οι διώξεις των χριστιανών στη Συρία εντάθηκαν περαιτέρω.  Στο Χαλέπι , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το ποσοστό των χριστιανών κατοίκων μειώθηκε από 12% προπολεμικά σε 1,4% το 2023 με περισσότερες από 20 εκκλησίες να έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πόλη Idlib έχει ερημωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον χριστιανικό πληθυσμό της υπό ισλαμιστική κυριαρχία .  Ορισμένες κυβερνήσεις και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυρίστηκαν ότι η δίωξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική , ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ , συνιστά πράξη γενοκτονίας . 

Το μεγαλύτερο χριστιανικό δόγμα της χώρας είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας  ακολουθούμενη στενά από τη Μαρωνιτική Εκκλησία και την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής . Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία Προτεσταντών στη χώρα.’’

Μια παλαια παρέμβαση από Αμερικάνικο Οργανισμο

‘’

Οι Χριστιανοί ζουν στη Συρία από τον πρώτο αιώνα και οι Χριστιανοί της –Ελληνορθόδοξοι, Μελκίτες, Σύριοι Ορθόδοξοι, Χαλδαίοι, Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής, Ευαγγελικοί και άλλοι– αριθμούσαν πάνω από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού πριν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η πλειοψηφία των Χριστιανών της Συρίας ζει σε εδάφη που κυβερνάται από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Ορισμένοι Χριστιανοί, ιδιαίτερα εκείνοι στη βορειοανατολική Συρία, έχουν ενταχθεί σε αμυντικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να πολεμήσουν το ISIS και άλλους βίαιους εξτρεμιστές. Οι χριστιανοί εκεί έπαιξαν επίσης ρόλο στη δημιουργία αυτοδιοικούμενων δημοκρατικών ζωνών που προωθούν τα ίσα δικαιώματα.

Προκειμένου να προστατεύσει και να διατηρήσει την αρχαία χριστιανική κοινότητα στη Συρία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της παρουσίας τους στη Συρία και στην περιοχή.{OPEN DOORS..USA]

‘’

Η Catholic Herald και το δημοσίευμα για τους Χριστιανούς της Συρίας

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία φοβούνται μετά την προέλαση των ισλαμιστών

Ο GK Chesterton, ο μεγάλος δοκιμιογράφος και δημιουργός του φανταστικού ντετέκτιβ Πατέρας Μπράουν, περιέγραψε κάποτε την Catholic Herald ως τη μόνη εφημερίδα που εμπιστευόταν.

Είμαστε ο χρυσός κανόνας της καθολικής γραφής ειδήσεων, αναλύσεων και πολιτισμού από τον 19ο αιώνα.

Η Catholic Herald είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόπιστες καθολικές εκδόσεις στον κόσμο. Ιδρυθείσα στο Λονδίνο το 1888 – – έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο και πάνω από 130 χρόνια σοφίας και καλύπτει ειδησεογραφικά ολες τις εξελίξεις που αφορούν τις διώξεις των Χριστιανών παγκοσμίως

Στους συντελεστές μας όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνονται σπουδαίοι συγγραφείς όπως η Evelyn Waugh, η Hilaire Belloc και ο Graham Greene.

Πρόσφατα η Catholic Herald δημοσίευσε το πιο κάτω άρθρο το οποίο ξεκαθαρίζει τις διώξεις των Χριστιανών στο Χαλέπι

‘’ Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.’’

Οι χριστιανοί ηγέτες στη Συρία ανησυχούν για τις προόδους των τζιχαντιστών ανταρτών στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάληψη της δεύτερης πόλης της χώρας, του Χαλεπίου.

Οι αντάρτες έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στις εκκλησίες και οι επίσκοποι όλων των δογμάτων καλούν για ενότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι μάχες υπό την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Hayat Tahrir alSham (HTS) και άλλων ένοπλων φατριών, έχουν κατακλύσει τμήματα του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, αποσταθεροποιώντας τις μέτωπες που βρίσκονταν σε αδιέξοδο από το 2020.

Το HTS υποστηρίζεται από την Τουρκία και έχει δράσει με διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του «Jabhat alNusra», και είναι ένα ιδεολογικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη του Χαλεπίου, μια βόμβα έπεσε στο Φραγκισκανικό συγκρότημα του Κολλεγίου Terra Santa.

«Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξαν θύματα ή θύματα, μόνο το κτίριο υπέστη ζημιές. Οι μοναχοί μας και οι πιστοί της ενορίας είναι όλοι καλά», είπε ο Φραγκισκανός πατήρ Francesco Patton, ο Custos των Αγίων Τόπων.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους από την Curia μας. Προς το παρόν μας ενημερώνουν για την αυξανόμενη ένταση και τον φόβο του άμαχου πληθυσμού του Χαλεπίου για τις απρόβλεπτες εξελίξεις της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

«Καλούμε τους μοναχούς μας, τους χριστιανούς των Αγίων Τόπων και όλες τις εκκλησίες να προσευχηθούν μαζί μας για την ειρήνη στη Συρία, που μαρτύρησε από πολλά χρόνια πολέμου και βίας. Ο λόγος του Θεού αυτής της πρώτης Κυριακής της Παρουσίας μας προσκαλεί να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για μια προοπτική ειρήνης. Ας δεχθούμε αυτήν την προτροπή και ας προσευχηθούμε να επιτευχθεί για τους Σύρους αδελφούς και αδελφές μας», πρόσθεσε ο Πάτον.

Το In Defence of Christians (IDC), μια οργάνωση υπεράσπισης των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, με έδρα τις ΗΠΑ, λέει ότι «παραμένει σε εγρήγορση» για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Σύρους Χριστιανούς.

Η IDC εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι επαφές της επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμού στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκηςσυμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψηςείναι σπάνια και απρόσιτα.

«Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει την αρχαία πόλη και έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό. Οι Χριστιανοί που έχουν παραμείνει στο Χαλέπι ζουν σε σημαντικό φόβο, καθώς η βία κατά των χριστιανών μπορεί να ενταθεί γρήγορα. Η IDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IDC.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IDC Richard Ghazal σημείωσε ότι η Συρία είναι το σπίτι των αρχαιότερων χριστιανικών κοινοτήτων του κόσμου, «οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε τραύματα μετά από πάνω από μια δεκαετία συχνών καταλήψεων και επίμονων διώξεων από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».

«Σε μια συγκυρία της ιστορίας που αυτές οι χριστιανικές κοινότητες βρίσκονται στο χείλος της εξάλειψης, η ανθρωπιστική απάντηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη επείγουσα ανάγκη και ανθρώπινη συμπόνια», είπε ο Ghazal.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή ανακούφισης στον μετριασμό αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενόψει μιας ανθρώπινης τραγωδίας αυτού του μεγέθους, η ανθρωπιστική υποστήριξη δεν πρέπει να εξαρτηθεί από πολιτική λυχνία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο διεθνής οργανισμός «είναι ανήσυχος» από την κλιμάκωση της βίας στη χώρα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους και τα πολιτικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση σε αμάχους που φεύγουν από εχθροπραξίες», είπε ο κ. Dujarric.

ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ In Defence of Christians (IDC),

Το In Defence of Christians (IDC), μια οργάνωση υπεράσπισης των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, με έδρα τις ΗΠΑ, λέει ότι «παραμένει σε εγρήγορση» για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Σύρους Χριστιανούς.

Η In Defence of Christians (IDC), εκφράζει μεγάλη ανησυχία και παραμένει σε εγρήγορση για τη χριστιανική κοινότητα του Χαλεπίου

Washington, DC  Στην υπεράσπιση των Χριστιανών (IDC), η κορυφαία οργάνωση υπεράσπισης του έθνους για τους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τη μειονοτική χριστιανική κοινότητα του Χαλεπίου μετά την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας από τους αντάρτες. Η IDC παραμένει σε εγρήγορση για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τους Χριστιανούς της Συρίας.

Στις 29 Νοεμβρίου, η ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών Hayat Tahrir alSham (HTS) κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου, οδηγώντας στην πλήρη αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από την πόλη και τα περίχωρά της. Οι μαχητές του HTS μάχονται τώρα για τον έλεγχο της Χάμα στην προέλασή τους προς τα νότια. Αυτή η εξέλιξη είναι η πιο σημαντική απειλή για τη σταθερότητα στη Συρία μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδου στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε το 2011.

Το HTS είναι μια υποστηριζόμενη από την Τουρκία ομάδα ανταρτών που έχει δράσει με διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της «Jabhat alNusra». Είναι ένα ιδεολογικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και περιλαμβάνει τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (της φήμης του ISIS) μεταξύ των ιδρυτών του.

Οι επαφές της IDC επί τόπου αναφέρουν ότι οι χριστιανοί έχουν γίνει στόχος εκτεταμένου εγκλήματος και βανδαλισμών στο Χαλέπι. Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης—συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής περίθαλψης—είναι σπάνια και απρόσιτα.  

Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει την αρχαία πόλη και εκτοπίζονται στο εσωτερικό. Οι Χριστιανοί που έχουν παραμείνει στο Χαλέπι ζουν σε σημαντικό φόβο, καθώς η βία κατά των χριστιανών μπορεί να ενταθεί γρήγορα. Η IDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της IDC, Richard Ghazal, «η Συρία φιλοξενεί τις πιο αρχαίες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε τραύματα μετά από πάνω από μια δεκαετία συχνών καταλήψεων και επίμονων διώξεων από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες». 

Ο Ghazal συνέχισε: «Σε μια καμπή της ιστορίας που αυτές οι χριστιανικές κοινότητες βρίσκονται στο χείλος της εξάλειψης, η ανθρωπιστική απάντηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη επείγουσα ανάγκη και ανθρώπινη συμπόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή ανακούφισης στον μετριασμό αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Μπροστά σε μια ανθρώπινη τραγωδία αυτού του μεγέθους, η ανθρωπιστική υποστήριξη δεν πρέπει να εξαρτηθεί από μια πολιτική λυδία λίθο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, «οι αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια».
 Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εξεφρασε τη θλίψη τους για τους διωγμους Χριστιανών στη Συρία

Η Εκκλησία της Αλβανίας παρεμβαίνει Συμμεριζόμενη βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών στο Χαλέπι

Σε ανακοίνωση της η Εκκλησία της Αλβανίας αναφέρει:

«Οι πρόσφατες καταστροφικές επιθέσεις στο Χαλέπι της Συρίας και τις γύρω περιοχές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών, απειλώντας την ιστορική παρουσία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και γενικότερα των χριστιανών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θρησκευτική βία και η καταστροφή των ιερών τόπων λατρείας αποτελούν βαθιά πληγή για ολόκληρη την Ορθοδοξία και προσβολή του πανανθρώπινου πολιτισμού.

Συμμεριζόμενοι βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών ενώνουμε τις προσευχές μας στον Θεό της ειρήνης καθώς και τις εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των φονικών επιθέσεων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.»

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Ενώ οι πληροφορίες για στρατιωτικη κυβέρνηση από τους ανταρτες στη Συρία και ενέργειες συλληψεων με συνοπτικες διαδικασιες εντος του Χαλεπιου,για λεηλασιες και διαταγες κατοικον.περιορισμου από τις 5.00 το απόγευμα το ρευστο σκηνικο στο ΣΥΡΙΑΚΟ μέτωπο περιπλεκεται μέρα με τη μέρα.

Εν τω μεταξύ πηγές από το Χαλεπι μεταδιδουν για την ιατροφαρμακευτικη κατάσταση:”

Σύμφωνα με την πηγή, «δεκάδες από αυτούς τους τραυματίες και τους τραυματίες» δεν μπορούν να φύγουν από το Χαλέπι και οι γιατροί «καλούν ένοπλους σχηματισμούς να ανοίξουν έναν ασφαλή διάδρομο για να φέρουν ιατρικό εξοπλισμό και να εκκενώσουν όσους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση».

Ορισμένα νοσοκομεία της πόλης στο Χαλέπι έχουν σταματήσει εντελώς ή εν μέρει να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM , επικαλούμενος ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, «δεκάδες από αυτούς τους τραυματίες και τους τραυματίες» δεν μπορούν να φύγουν από το Χαλέπι και οι γιατροί «καλούν ένοπλους σχηματισμούς να ανοίξουν έναν ασφαλή διάδρομο για να φέρουν ιατρικό εξοπλισμό και να απομακρύνουν όσους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση». Είπε επίσης ότι σε ορισμένα ιατρικά κέντρα κάποιες μονάδες είχαν κλείσει λόγω ζημιών.

Τώρα πλέον είναι η ώρα της Παρέμβασης της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Κυπριακής Κυβερνήσεως καθώς και της Εκκλησίας της Ελλαδος και της Κυπρου καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδοξων Πατριαρχείων για τους Εσταυρωμένους Χριστιανούς της Συριας .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι “επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι”, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια «κατσάδιασε» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν μετέφερε μήνυμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανέμεναν στην Άγκυρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επείγουσα συνάντηση για τη Συρία την Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να οργανώνουν η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των καυτών συγκρούσεων στη Συρία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η σύνοδος, αν και δεν φέρνει, νέες προτάσεις στο τραπέζι, αποσκοπεί να διευκολύνει το διάλογο και να προωθήσει τη διπλωματική λύση.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος

Η τεταμένη επίσκεψη

Η ένταση στη Συρία, όμως, δεν περιορίστηκε στα πεδία της μάχης, αλλά μεταφέρθηκε τη Δευτέρα και στα διπλωματικά τραπέζια της Άγκυρας. Τα αντίπαλα στρατόπεδα που υποστηρίζουν Τουρκία και Ιράν στη Συρία, φέρεται να προκάλεσαν έναν έντονο «καβγά» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και του Ιρανού ομολόγου του, Αμπάς Αραγτσί, τη Δευτέρα. Με αλληλο-κατσάδες αλλά και κατηγορίες για “προδοσία” μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης, σύμφωνα με το Middle East Eye, δοκιμάστηκαν έντονα κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι “επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι”, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια «κατσάδιασε» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν μετέφερε μήνυμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανέμεναν στην Άγκυρα.

«Δεν έφερε τίποτα από τον Άσαντ», τον οποίο είχε συναντήσει μία ημέρα πριν στη Δαμασκό ο Αραγτσί, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, ο Αραγτσί κατηγόρησε την Τουρκία για «προδοσία», καθώς φέρεται να υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών και επανέλαβε ότι το Ιράν θα υποστήριζε τον Άσαντ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Την Τρίτη, ο Αραγτσί ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτύξει ακόμη και στρατεύματα στη Συρία, εάν το ζητούσε η Δαμασκός, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η απάντηση του Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν άφησε τις κατηγορίες αναπάντητες και με αυστηρό ύφος, φέρεται να επέπληξε τον Ιρανό ομόλογό του, λέγοντας ότι: “Ο Άσαντ και το Ιράν, το οποίο δεν έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, απέτυχαν να συμβάλλουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια. Μην αναζητάτε εξωτερικούς αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ ο Άσαντ καταπιέζει τον λαό του”.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Φιντάν πρόσθεσε: “Η απόδοση της επίθεσης στο Χαλέπι σε ξένη παρέμβαση είναι ένα λάθος. Οι πρόσφατες εκτεταμένες επιθέσεις κατά αμάχων αναζωπύρωσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει όλα τα σχετικά μέρη για αυτό”.

Σύνοδος στο Κατάρ: νέα ελπίδα ή επανάληψη αδιεξόδου;

Παρά την ένταση, ο Αραγκτσί ζήτησε, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που επικαλείται το MEE, επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, χωρίς να φέρει νέες προτάσεις. Ωστόσο, η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για διάλογο, με την παρουσία και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα ίσως προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για την αναζήτηση ενός κοινού δρόμου, σε μια κρίση που ολοένα και φουντώνει στη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η φωνή της Αρμενίας: Έφαγαν άκυρο οι Τούρκοι με S-300

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 2 Δεκεμβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις14 λεπτά πριν

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν...

Άμυνα43 λεπτά πριν

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με...

Οικονομία1 ώρα πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Διεθνή2 ώρες πριν

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι "επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι", προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση...

Δημοφιλή