Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η νέα φάση των ελληνοτουρκικών: Τα κίνητρα της Τουρκίας, οι επιδιώξεις της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στις

Πού το πάει η Τουρκία και τι περιμένει η Ελλάδα

Νίκος Μελέτης

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η αποκλιμάκωση επί του πεδίου, να αποφεύγονται οι επιθετικές δηλώσεις, να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ώστε να κτίζεται εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η τριπλή παράλληλη διαδικασία επανεκκίνησης και βελτίωσης των σχέσεων. Με σαφή οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στις 16 Οκτωβρίου, τη συζήτηση ΜΟΕ τον Νοέμβριο, τη συνέχιση των συνομιλιών για τη θετική ατζέντα και κορύφωση στις 7 Δεκεμβρίου με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή βεβαίως είναι μια διαδικασία που θα αξιολογείται καθημερινά και θα «κάνει ταμείο» τον Δεκέμβριο όπου οι δυο ηγέτες θα πρέπει να κάνουν συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης και της προόδου η των δυσκολιών που θα ανακύψουν ώστε να υπάρξει συνέχεια.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη ήταν συγκεκριμένα: είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συνέπεια και όσα έχουν συμφωνηθεί τηρούνται, η αποκλιμάκωση και η έλλειψη επιθετικής ρητορικής καλύπτουν τους όρους που είχε θέσει για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, ότι από το θετικό κλίμα και την αποφυγή εντάσεων ωφελούνται και οι δυο χώρες, ότι με το κτίσιμο εμπιστοσύνης αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία στη διερεύνηση δυνατοτήτων αναζήτησης λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί και τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Με πλήρη επίγνωση όμως της δυσκολίας προσέγγισης στο ζήτημα αυτό, ο κ.Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη τουλάχιστον να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς αυτό να εμποδίζει τη βελτίωση των σχέσεων. Και μάλιστα δυο πεδία στα οποία θα επιχειρηθεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία είναι η κλιματική αλλαγή και η πολιτική προστασία που οι συνθήκες μάλιστα μετά και τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στις δυο χώρες είναι ευνοϊκές για τη συνεργασία, αλλά και το μεταναστευτικό παρά την πρόθεση των δυο χωρών για συνεργασία, τα προβλήματα που θα ανακύψουν είναι πολλά και εμπλέκουν και ζητήματα του σκληρού πυρήνα (όπως οι Ζώνες Έρευνας και Διάσωσης, η αμφισβήτηση κυριαρχίας επί βραχονησίδων, η υποχρέωση της Τουρκίας για υποδοχή επιστροφών μεταναστών κλπ). Το παζάρι εξάλλου για το μεταναστευτικό η Τουρκία δεν θα το κάνει με την Αθήνα αλλά με τις Βρυξέλλες..

Για τον πολιτικό διάλογο βεβαίως κανείς δεν δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να προχωρήσει, όμως η κυβέρνηση σπεύδει να δηλώσει ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα υπάρχει «ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», θέλοντας να αποφύγει έτσι ένα γρήγορο αδιέξοδο, το οποίο όταν διαπιστωθεί θα επηρεάσει και πιθανόν θα συμπαρασύρει όλη την υπόλοιπη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων.

Έτσι τουλάχιστον προς τον παρόν και με επαναλαμβανόμενη τη δήλωση ότι η «Χάγη είναι μακριά» φαίνεται ότι η διαδικασία του πολιτικού διαλόγου αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως παράλληλη εκτονωτική διαδικασία, του «συζητούμε για να συζητούμε», παρά με την προσδοκία ότι μπορεί να υπάρξει Συμφωνία ή σύγκλιση.

Όσο για το Κυπριακό, όπως αναδείχθηκε και με την σκληρή θέση που υιοθέτησε ο Ερντογάν για δυο κράτη αλλά και την εξίσου καθαρή απάντηση Μητσοτάκη ότι λύση δυο κρατών δεν συζητείται και για την Ελλάδα το Κυπριακό παραμένει θέμα εισβολής και παράνομης κατοχής που πρέπει να λυθεί στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να αποτελεί «διακεκαυμένη ζώνη» και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αλλαγή που έχει σηματοδοτηθεί τους τελευταίους μήνες στις προσεγγίσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που στην Αθήνα αποφεύγουν να εκτιμήσουν εάν είναι στρατηγικού χαρακτήρα ή απλώς τακτικές κινήσεις, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η εικόνα μείωσης της έντασης με την Ελλάδα και επανεκκίνησης των σχέσεων, βοηθάει τον Τ. Ερντογάν σε μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας του τόσο στην Ε.Ε. και αποδυνάμωση των όρων που έχουν τεθεί από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για την υποχρέωσή του για «σχέσεις καλής γειτονίας» (αν και παραμένουν φυσικά οι απειλές όπως το casus belli και οι διεκδικήσεις όπως οι «γκρίζες ζώνες») όσο και στην Ουάσιγκτον που η ομάδα των μελών του Κογκρέσου υπό τον Ρ. Μενέντεζ επιχειρούν να συνδέσουν την υπόθεση των F16 όχι απλώς με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και με τη δέσμευση της Τουρκίας για μη χρήση των αμερικανικών μαχητικών εναντίον συμμάχων χωρών όπως η Ελλάδα.

Στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος ένιωσε για μια ακόμη φορά την ψυχρότητα των Αμερικανών στην οποία έχει οδηγήσει η επιλογή της αυτόνομης πορείας της Τουρκίας που έχει μεταφραστεί πρακτικά σε μεγαλύτερη πρόσδεση με τη Ρωσία και τον Β. Πούτιν, στενή σχέση με το Ιράν και διαφοροποίηση από στρατηγικές επιλογές της Δυτικής Συμμαχίας, όπως είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και με τη Σουηδία.

Ο Τ. Ερντογάν όμως βρήκε την ευκαιρία στη Νεα Υόρκη να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων του με περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής με πρώτη προτεραιότητα το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, η πρώτη μεταξύ ηγετών των δυο χωρών μετά από 13 χρόνια και η πρώτη με τον Μ. Νετανιάχου με τον οποίο στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει βαρύτατους σχεδόν υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών. Η δύσκολη θέση απομόνωσης στην οποία έχει βρεθεί ο Μ. Νετανιάχου λόγω και των σκληρών θέσεων της κυβέρνησης του στο παλαιστινιακό αλλά και η εσωτερική κρίση για τη δικαστική μεταρρύθμιση, διευκολύνει την επιδίωξη του Τούρκου ηγέτη για προσέγγιση με το Ισραήλ.

Είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί εάν αυτή θα οδηγήσει και σε συζήτηση μεταξύ των δυο χωρών, που είναι και ο βασικός στόχος του Ερντογάν, για εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους. Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της ισραηλινής πλευράς, απάντησε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι υπό εξέταση… Και είναι προφανές ότι παρά την πίεση οικονομικών παραγόντων η καχυποψία στο Ισραήλ παραμένει στο πρόσωπο του Τούρκου ηγέτη και η απροθυμία για παράδοση του στρατηγικού «όπλου» της ενέργειας στην Τουρκία ώστε να ικανοποιήσει τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της.

Σε ό,τι αφορά στην Αίγυπτο υπήρξε μια ακόμη θερμή συνάντηση Φιντάν -Σούκρι που έχουν αναλάβει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης, αν και δεν υπήρξε καμία είδηση για την πολυπόθητη ανακοίνωση επίσκεψης του Αλ Σισι στην Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει να ανατρέψει τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στην περιοχή, που οι νέοι εμπορικοί και ενεργειακοί διάδρομοι θα την παρακάμπτουν. Και παρά την οργισμένη αντίδρασή της στο μεγάλο Σχέδιο του Διαδρόμου Ινδίας- Ν.Ανατολής -Ευρώπης (MEC) με ανησυχία διαπίστωσε ότι στην δύσκολη και εξαιρετικής σημασίας συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιαχου, στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου γίνεται ειδική αναφορά στον διάδρομο IMEC, ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία ενώ αντιθέτως δημιουργεί προοπτικές συμμετοχής και της Ελλάδας σε αυτό το σημαντικότατο οικονομικό και γεωστρατηγικό project.

Οι δηλώσεις μάλιστα του πρίγκηπα διαδόχου της Σ. Αραβίας MSB ότι γίνονται βήματα στις σχέσεις με το Ισραήλ και η είδηση ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας ασφάλειας με τη Σ. Αραβία (με τη συναίνεση του Ισραήλ), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον κινείται δραστήρια και ενεργά για την εξάλειψη του «πολιτικού εμποδίου» στην υλοποίηση του IMEC που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων Τελ Αβίβ -Ριάντ.

Σε αυτό το νέο σκηνικό δημιουργούνται σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα και ήδη ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με ομάδα επενδυτών και εκπροσώπων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, τόνισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα με τον ρόλο της όχι μόνο μεταξύ Αν.Μεσογείου -Ευρώπης αλλά και στον Διάδρομο Ινδίας -Μ. Ανατολής- Ευρώπης και στη διασυνδεσιμότητα με τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Γειτονία..

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική πολιτική Τραμπ έναντι της Ε.Ε.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο newshub.gr ο δημοσιογράφος-διεθνολόγος Γιώργος Καπόπουλος. Η ενότητα στην Ε.Ε. είναι δύσκολο εγχείρημα τονίζει, και σχολιάζει με ιστορική αναδρομή το έντονο ενδιαφέρον του νέου Αμερικανού Προέδρου έναντι του Παναμά… «Τα συμφέροντα τους οι ΗΠΑ θα τα προστατέψουν με νύχια και με δόντια»!

Παράλληλα στέκεται στα Ελληνοτουρκικά την νέα εποχή Τραμπ και πως θα εξελιχθούν όπως επίσης αναφέρεται στην κατάσταση στη Μ. Ανατολή αλλά και στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Ο κ. Καπόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα … ενεργειακά της Μεσογείου, που θα παραμείνουν στάσιμα και σε επίπεδο … έρευνας και όχι εξόρυξης λόγω και των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το ξεσάλωμα Μιτσόσκι και ο τυφώνας Τραμπ

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα Εκπομπής 22ας Ιανουαρίου 2025
1. Ξεσάλωσε ο Μίτσκοσκι: Πρέπει να καταγάγουμε νίκες, για να λυθεί το Μακεδονικό Ζήτημα
2. Τι ζητάει η Τουρκία από τη νέα προεδρία Τραμπ 18:30
3. Συρία: Απειλές του υπουργού Άμυνας της Δαμασκού κατά των Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας 28:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Τηρείται η εκεχειρία στη Γάζα 37:15
5. ΗΠΑ: Τυφώνας ο Τραμπ – Τα διατάγματα που τέθηκαν σε εφαρμογή – Τι είπε για Ρωσία 42:30

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Οι Αμερικανοί επιτέλους το κατάλαβαν, ότι γ Κύπρος είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο, το οποίο έχουν “απεγνωσμένα” ανάγκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal – Ουάσιγκτον

Ήταν πολλές οι σημαντικές ειδήσεις για την Κύπρο και εμμέσως την Ελλάδα -μέσω και των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο για τους Κούρδους της Συρίας και την επιθετική κατοχική Τουρκία.

Ειδήσεις ευχάριστες που προκαλούν ικανοποίηση, διότι φαίνεται πως γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε καθεστώς απορρήτου, και με ανακοινώσεις όταν και όποτε πρέπει να κυκλοφορήσουν.

Τα σχέδια ολοκληρώνονται με επιτυχία διότι οι εμπνευστές τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι συνεργάτες του, αποδεικνύουν ότι τα πιστεύουν, ότι είναι υλοποιήσιμα, και προς το συμφέρον της Νήσου αλλά των Αμερικανών, που επιτέλους -έλεος πια- αντιλήφθηκαν την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου:

Κατάλαβαν ότι αυτό που έλεγαν από την εποχή του διαβόητου Χένρι Κίσιγκερ για το αβύθιστο αεροπλανοφόρο είναι μία πραγματικότητα.

Όπως σημειώνω πάντα, είναι ευχή και ελπίδα, αυτά τα νέα δεδομένα στη σχέση της Αμερικής και της Κύπρου να επηρεάσουν και το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Διότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι ξεπερασμένη και εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικάνοι και οι διεφθαρμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα δώσουν με την ανάρμοστη ΔΔΟ την υποτίθεται …επανενωμένη Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της κατοχικής Τουρκίας και αυτή θα τους επιτρέπει να έχουν λόγο σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ειλικρινά πιστεύω ότι η νέα κυπρο-αμερικανική συμμαχία, που δεν θα ακυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ελπίζει ο Ερντογάν, έχει δυναμική για να αλλάξει τα δεδομένα και όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό εξαρτάται μόνο από την Ουάσιγκτον. Η Λευκωσία είναι πανέτοιμη.

Εάν ο Τραμπ σπάσει τη γραφειοκρατία, όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, θα δικαιούμαστε να ελπίζουμε για σοβαρές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η γραφειοκρατία, ειδικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευθύνεται για πραξικοπήματα και εισβολές, για πολύ μεγάλες αδικίες. Η δικτατορία στην Ελλάδα είχε τις ευλογίες της. Η τουρκική εισβολή έφερε την καταστροφή και την κατοχή.

Πάντως, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ αξίζει πολλών συγχαρητηρίων, διότι κατάλαβε νωρίς την αδικία και προσπάθησε να τη διορθώσει. Έχει κάνει πολλά καλά για την Κύπρο και μακάρι να της δώσει παράταση ο Μάρκο Ρούμπιο. Οι ομογενείς μας που τον γνωρίζουν ας το ζητήσουν. Η κ. Φίσερ μόνο καλό έκανε στην Κύπρο…

Παρακολούθησα «ζωντανά» την κατάθεση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ομολογώ πως ήταν χάρμα …ακοής. Τα λόγια του ήταν ευχάριστες νότες στα αυτιά των ομογενών μας, που τον άκουγαν, και οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του για το νόμο EastMed, την πρωτοβουλία του οποίου είχε ο μεγάλος φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι ανάρμοστες οικονομικές σχέσεις της συζύγου του με διεφθαρμένους επιχειρηματίες, τον οδήγησαν δυστυχώς στην καταστροφή.

Ο κ. Ρούμπιο για τους μη γνωρίζοντες είναι ένας συνεπής πολιτικός, που δεν αλλάζει τις θέσεις του όπως τα πουκάμισα. Είναι πολύ σταθερός στις απόψεις του και θα πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να φροντίσουν να έχουν επαφές μαζί του, πριν από την Άγκυρα.

ΘΕΜΑ ΓΟΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣ

Όχι επειδή θα τον πείσει ο πρώην αρχικατάσκοπος Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία είναι δήθεν ο πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Ο Ρούμπιο γνωρίζει. Είναι θέμα γοήτρου και ουσίας, να προηγηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τους λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας.

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όπως και η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι γνήσιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι πιστοί και δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως η Τουρκία.

Επανερχόμενος στον κ. Ρούμπιο και στις σοκαριστικές για την Τουρκία δηλώσεις του με αφορμή τις απειλές της εναντίον των Κούρδων των YPG, τονίζουμε με κάθε σοβαρότητα ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση του κ. Τραμπ η υποστήριξη των συμμάχων τους είναι θέμα μπέσας και πίστης στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι σίγουρο ότι ο κ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των κουρδικών δυνάμεων, διότι και εγωιστικά να το δει κανείς, τους έχεις αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ανάγκη, απ’ ότι τους Τούρκους. Ποιος θα πολεμήσει τους τζιχαντιστές; Ο Ερντογάν; Ποιος θα κρατήσει μακριά από τα πολεμικά μέτωπα τους αντιαμερικανούς τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους κρατούν στις φυλακές οι Κούρδοι; Ο Τράμπ; Αποκλείεται.

Θα ζήσουμε μία ενδιαφέρουσα εποχή στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου.

Τα ψέματα τελείωσαν και έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η Τουρκία προσβάλει συστηματικά την Αμερική και τους συμμάχους της, σε αντίθεση με τους Κούρδους -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παντού, και ειδικά στο πολεμικό πεδίο.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι «η επιρροή του κ. Ρούμπιο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική περιπλέκει την ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συναλλακτική προσέγγιση στη διπλωματία και στη δήθεν προσωπική σχέση με τον Τραμπ».

Ας την φυλάξουμε αυτή τη φράση, που την ακούσαμε από τουρκικά χείλη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι πολύ ενοχλητική η επιμονή των «ορφανών» του Κώστα Σημίτη ότι δήθεν μόνος του «έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε.». Δεν είναι αλήθεια. Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο είναι ιδιοκτησίας του μακαρίτη Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσίευσε, τιμής ένεκεν, τεράστιες φωτογραφίες του με τις μητέρες και τις συζύγους των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, σε μία εκ των εισόδων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και για όσους διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, πότε θα καταλάβουν ότι η υπερδύναμη ΔΕΝ είναι η Κύπρος, αλλά η Αμερική.

ΘΥΜΙΖΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ:

ΟΧΙ πλοία, ΟΧΙ στρατοί, ΟΧΙ σημαίες και όλα τα παραπάνω να μην επιστρέψουν ξανά στα Ίμια.

Είναι ένα κανονικό γκριζάρισματου Αιγαίου Πελάγους. Τι δεν καταλαβαίνουν!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1....

Απόψεις9 ώρες πριν

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις...

Οικονομία9 ώρες πριν

Συναγερμός στους Έλληνες εξαγωγείς! Ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ – Προσπάθειες να σωθούν ελαιόλαδο και γαλακτομικά προϊόντα

Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές...

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα! Τουρκία και Σκόπια ενέγραψαν το τουλούμ (γκάιντα) στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη διασφαλίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημοφιλή