Ο φόβος της Τουρκίας για μια νέα εποχή στρατηγικής απομόνωσης στην ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζεται στα συχνά, σχεδόν καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ και άρθρα του τουρκικού τύπου.
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Η αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Μεσόγειο επαναχαράσσει τα σύνορά της, και η Κύπρος αναδεικνύεται ως ο νέος κρίκος σε ένα γεωπολιτικό διάδρομο που προκαλεί αναταράξεις στην Άγκυρα. Η τουρκική ιστοσελίδα Journal.Ist περιγράφει μια ανησυχητική εικόνα για την Τουρκία, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι η Κύπρος το νέο Ιντζιρλίκ;»
Η στρατηγική σημασία της Κύπρου
Σε βίντεο που ανήρτησε, η ιστοσελίδα αναλύει γιατί η Κύπρος γίνεται σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ:
«Αν θέλεις να ελέγχεις την πρόσβαση από και προς τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πρέπει να έχεις στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τη βάση της Αλεξανδρούπολης, γνωρίζουμε για τη βάση στο Κατάρ. Γνωρίζουμε για τη βάση στο Μπαχρέιν. Γνωρίζουμε αυτές στη Σαουδική Αραβία. Προσπαθούν επίσης να ανοίξουν μία στο βόρειο Ιράκ».
Η εγγύτητα της νέας βάσης στο Μαρί προς το Ιντζιρλίκ είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Όπως αναφέρει το βίντεο, «η απόσταση μεταξύ του Ιντζιρλίκ και της κυπριακής βάσης, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να ελέγχουν τη
Μέση Ανατολή, είναι περίπου 150 χιλιόμετρα, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής».
Ανακατανομή ισχύος στη Μεσόγειο
Το Ιντζιρλίκ υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων υποχρεώνει τις ΗΠΑ να επενδύσουν σε εναλλακτικές, που στην προκειμένη περίπτωση είναι «αντίπαλες» της Τουρκίας.
«Με αυτές τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το Journal.Ist, «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τις βρετανικές βάσεις στη νότια Κύπρο, το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ως δική τους βάση. Ωστόσο, μετά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, το Βόλο, το Λιτόχωρο και τη Λάρισα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τώρα ένα διάδρομο βάσεων στη Μεσόγειο με την Κύπρο», επισημαίνοντας ότι η βάση στο Ακρωτήρι αποτελεί το σύμβολο της μετατόπισης της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας.
Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Tύπο για τον Σιδερένιο Θόλο
Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν εκτενώς την άφιξη της πρώτης παρτίδας του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, επικαλούμενα το κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, αναπαράγει το ρεπορτάζ του Sigma TV, που αναφέρθηκε σε «απολύτως αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πρώτη παρτίδα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome έφτασε στην Κύπρο και πως παραδόθηκε στο Στρατό της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς (RMMO). Η είδηση ανέφερε επίσης ότι το σύστημα τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Η Μιλιέτ σχολιάζει ότι το σύστημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η παραγγελία του Iron Dome ήταν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού για την αντικατάσταση των παλαιών ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας TOR και BUK, η παράταση της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο και η στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσεται με τις δυτικές χώρες αυξάνουν τις εξοπλιστικές δραστηριότητες της ΕΔΝΚ».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και οι υπόλοιπες παρτίδες του συστήματος, που θα αποτελέσουν τη νέα αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος ολοκληρώσει όλα τα μέρη του συστήματος, «θα είναι σε θέση να έχει ένα σύστημα που θα μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απειλών και να αναχαιτίζει εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους και βλήματα».
Σύνδεση με το δυνητικό Iron Dome της Ελλάδας
Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που επικαλείται ξανά τα ε/κ δημοσιεύματα εφιστά τη προσοχή στο γεγονός ότι «αυτό το νέο σύστημα αεράμυνας της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα είναι πλήρως συμβατό με το σύστημα Iron Dome, που θα αγοράσει η Ελλάδα από το Ισραήλ».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε φάση έντονης εξοπλιστικής δραστηριότητας, με παραλαβές μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία και σχεδιασμούς για νέα άρματα μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά Τ-80. Όπως αναφέρει η Milliyet, «η στρατιωτική συνεργασία με τις δυτικές χώρες και η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την εξοπλιστική στρατηγική της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου».
Η αντίδραση του ψευδοκράτους
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι «αυξάνει την ένταση» στην περιοχή. Αξιωματούχοι του ψευδοκράτους δήλωσαν: «Οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και οι δοκιμές συστημάτων εναντίον μαχητικών αεροσκαφών F-16 αποκαλύπτουν ότι η Νότια Κύπρος στοχεύει όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην περιφερειακή υπεροχή. Αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική ρητορική της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Περιμένουν και ελικόπτερα και τανκς
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η Κύπρος περιμένει επίσης να παραλάβει στο εγγύς μέλλον μαχητικά ελικόπτερα από τη Γαλλία, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αγορά νέων αρμάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά τανκς Τ-80.
Ο «Σιδερένιος Θόλος» της Κύπρου στο τουρκικό μικροσκόπιο
Οι τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν με διαφορετικούς τόνους και αναλύσεις την εγκατάσταση ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, με αιχμηρές αναφορές τόσο στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων όσο και στις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Sözcü: «Η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος εξοπλίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με το Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ»
Η Σοζτζού τονίζει την ενορχηστρωμένη εξοπλιστική στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον κοινό άξονα με το Ισραήλ.
«Η Νότια Κύπρος ξεκίνησε να εγκαθιστά στο νησί τον Σιδερένιο Θόλο που αγόρασε από το Ισραήλ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα είναι πλήρως συμβατός με τον Σιδηρούν Θόλο που κατασκευάζει παράλληλα η Ελλάδα σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς».
Duvar: «Εγκαθίσταται ισραηλινό αμυντικό σύστημα: ‘Iron Dome’ στη Νότια Κύπρο»
Η Ντουβάρ, σε πιο ουδέτερο τόνο, επικαλείται το κυπριακό Sigma TV, επισημαίνοντας την άφιξη και εγκατάσταση του συστήματος.
«Η τηλεόραση Sigma, που εκπέμπει στην Κύπρο, υποστήριξε ότι εγκαταστάθηκαν στη Νότια Κύπρο τα πρώτα τμήματα του ισραηλινής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, που είναι παρόμοιο με το ‘Σιδερένιο Θόλο’».
Karar: «Ισραηλινή αμυντική ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Στο νησί αναπτύχθηκε η νέα έκδοση του Σιδερένιου Θόλου»
Η Καράρ δίνει έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη του συστήματος και τη στρατηγική του σημασία και τονίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ.