Ακολουθήστε μας

Ευρωπαϊκή Ένωση

Le Monde: Η ασυνεννοησία της ΕΕ στο μεταναστευτικό δίνει τροφή στα ακροδεξιά κόμματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση για τη μετανάστευση παίρνει και πάλι λάθος τροπή στην Ευρώπη.

Και ήδη παρέχει ήδη ισχυρό καύσιμο στα ακροδεξιά κόμματα ενόψει της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Αυτό αναφέρει η Le Monde σε ανάλυσή της, με αφορμή τη δραματική άφιξη περίπου 12.000 μεταναστών και αιτούντων άσυλο στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μπήκε εσκεμμένα σε αυτή τη συνομιλία όταν επισκέφθηκε τη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα.
Το επίκεντρό του ήταν η Μεσόγειος, όπου τουλάχιστον 28.000 ζωές έχουν χαθεί από τότε που πήγε για πρώτη φορά στη Λαμπεντούζα πριν από 10 χρόνια.
Στη συνέχεια είπε σκληρά λόγια για αυτό που ονόμασε «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».
Δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Η διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, είπε, είναι «καθήκον πολιτισμού».

Η άνοδος της Le Pen

Η Marine Le Pen, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National στη Γαλλία, ισχυρίζεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη γλώσσα του Πάπα, αν και ομολόγησε ότι ο προκάτοχός του Βενέδικτος XVI, «που υποστήριζε την προστασία των συνόρων», της άρεσε περισσότερο.
Το πρόσωπο με το οποίο διασταυρώνει τα ξίφη της είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, η οποία έχει απευθύνει έκκληση στην ΕΕ για βοήθεια.
Δεν ξέρει ότι η ΕΕ είναι «μεταναστευτική», ρώτησε η Le Pen στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο;
Τουλάχιστον ο αντίπαλος της Meloni στην άκρα δεξιά, ο Matteo Salvini, είχε, κατά την άποψη της Le Pen, τη σωστή προσέγγιση: έστησε έναν πλήρη αποκλεισμό και γύρισε τα σκάφη πίσω από εκεί από όπου ήρθαν.
Και έτσι η διαμάχη μαίνεται, φέρνοντας μια δυναμωμένη ακροδεξιά απέναντι σε ντροπιασμένους κεντροδεξιούς ή κεντροαριστερούς πολιτικούς που δεν μπορούν να βρουν τον πολιτικό χώρο για μια ορθολογική συζήτηση για ένα τόσο εκρηκτικό ζήτημα.
Με το σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο να βρίσκεται ακόμη σε αδιέξοδο, η κατάσταση στη Λαμπεντούζα έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, σχετικά με τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο.
Στην Πολωνία, δύο εβδομάδες από τις κρίσιμες εκλογές, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Jarosław Kaczyński, δεν μπορούσε να ελπίζει σε μια καλύτερη ευκαιρία να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ενάντια σε μια «εισβολή» μεταναστών από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, που όπως υποστηρίζει, δεν θα ήταν σε θέση να αποτρέψει.

Σπασμωδικές κινήσεις

Έχοντας επίγνωση αυτής της ολισθηρής κατηφόρας, η Ursula von der Leyen, η πρόεδρος της Επιτροπής, έσπευσε στη Λαμπεντούζα για να δείξει υποστήριξη στη Meloni.
Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, και οι δύο ηγέτες, μαζί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, είχαν πάει στην Τυνησία για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία βάσει της οποίας το βορειοαφρικανικό κράτος επρόκειτο να λάβει μια πρώτη δόση 105 εκατ. ευρώ σε αντάλλαγμα τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Αυτή είναι η στρατηγική που χρησιμοποίησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel με την Τουρκία το 2016 κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης προσφυγικής κρίσης.
Αλλά αυτή τη φορά δεν λειτούργησε.
Η ανεμπόδιστη αναχώρηση περίπου 200 σκαφών φορτωμένων με μετανάστες σε διάστημα δύο ημερών από τις ίδιες ακτές, προς τη Λαμπεντούζα, θέτει αμφιβολίες για την καλή πίστη του καθεστώτος της Τυνησίας.
Το timing είναι ατυχές.
Τέτοια μέτρα έκτακτης ανάγκης και βραχυπρόθεσμες προτάσεις, που προκαλούνται από την αίσθηση πανικού μεταξύ των πολιτικών, συσκοτίζουν μια σοβαρή και απαραίτητη συζήτηση που τελικά αναδύθηκε σχετικά με τη σχέση μεταξύ μετανάστευσης, απασχόλησης και δημογραφικών στοιχείων στην Ευρώπη.

Δεν θα σταματήσει η μετανάστευση

Είναι ένα διαρθρωτικό ζήτημα.
Τα γεγονότα, που τεκμηριώνονται από στατιστικές, είναι εκεί για να τα δουν όλοι: η μετανάστευση, που αυξάνεται συνεχώς από το 2000, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν θα σταματήσει.
Δεν περιορίζεται στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων έχουν τετραπλασιαστεί από τότε που ο Joe Biden έγινε πρόεδρος.
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών συμβαίνουν στην πραγματικότητα εντός της Ασίας και της Αφρικής.
Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, βιώνει μια δημογραφική πτώση που είναι επίσης μια μακροπρόθεσμη τάση.
Με τη γήρανση του πληθυσμού, η οικονομική του ανάπτυξη παρεμποδίζεται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνο από την αύξηση της παραγωγικότητας ή τη μετανάστευση.
Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη μετανάστευση, μια λογική λύση φαίνεται να είναι η ρύθμιση και η οργάνωσή της.
Με σχεδόν 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και μείωση του ποσοστού γεννήσεων, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων έχει εμπλακεί σε ένα προληπτικό πρόγραμμα εργασιακής μετανάστευσης, σύμφωνα με το καναδικό μοντέλο.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει κριτική από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο βρίσκεται ξανά σε άνοδο.

Η περίπτωση της Γαλλίας

Η Γαλλία, η οποία απολαμβάνει υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αισθάνεται λιγότερο υπό πίεση.
Αυτό είναι λάθος, υποστηρίζουν οι ειδικοί: ο ρυθμός της δημογραφικής πτώσης μπορεί να είναι πιο αργός, αλλά η τάση είναι η ίδια.
Ένα νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση σχεδόν πριν από ένα χρόνο επιδιώκει τόσο τη νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς χαρτιά που απασχολούνται σε τομείς με δύσκολες θέσεις εργασίας όσο και την αύξηση του ποσοστού απέλασης των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.
Ακόμη και αυτό είναι τόσο διχαστικό που δεν έχει τεθεί ακόμη στο κοινοβούλιο για συζήτηση.
Δυστυχώς, η αναμονή για το επόμενο κύμα στη Λαμπεντούζα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία! Πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια με κέντρα μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, λέει η υπουργός Εσωτερικών

Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους”». Σύμφωνα με την SZ, «η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς» καθώς «Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;»

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως «Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί (σ.σ. τύπου Αλβανίας;) . Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει».

ΠΗΓΗ: DW

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.

Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…

Η μεγάλη ανατροπή

Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.

Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.

Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;

Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…

Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.

Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή