Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Η Ουάσιγκτον έκανε το… ακατόρθωτο: Δύο μέτρα και δύο σταθμά… Επέβαλε κυρώσεις σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, αλλά όχι στον Ερντογάν που βρίσκεται πίσω από αυτές!!!

Δημοσιεύτηκε στις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Τι παράξενοι που είναι αυτοί οι Αμερικανοί; Περίεργοι και απρόβλεπτοι. Αλλά πάντα, όταν το θέμα αφορά την Τουρκία παραμένουν άτολμοι…

Από τη μία επιβάλλουν κυρώσεις σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με εντολή και έγκριση του Ταγίπ Ερντογάν σπάνε κυριολεκτικά τις αμερικανικές και δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της άνανδρης εισβολής της εναντίον της Ουκρανίας.

Και το κάνουν, επιβάλλουν δηλαδή τις κυρώσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον περιμένει με αγωνία την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, λαμβάνουν σκληρά μέτρα εναντίον των εταιρειών, αλλά δεν τολμούν να συμπεριλάβουν σ’ αυτά κανένα Τούρκο πολιτικό. Είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία, ότι δεν γίνεται τίποτα στην κατοχική χώρα χωρίς την έγκριση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν και των στενών συνεργατών του στην κυβέρνηση και τη διαφθορά.

Η χθεσινή κίνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση σε ότι αφορά τις κυρώσεις, αλλά στη λάθος πλευρά της ιστορίας ως τον πραγματικό ένοχο, που είναι ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.

  • Η κατοχική χώρα παραβιάζει συστηματικά τις δυτικές κυρώσεις, μετά από συμφωνία του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ίδιο τον Ερντογάν.
  • Και οι συμφωνίες αυτές γίνονται ενώπιος-ενωπίω, δεν “κλείνονται” μέσω των τηλεφώνων. Οι Αμερικανοί, που παρακολουθούν τους πάντες, γνωρίζουν. Αλλά επειδή πρόκειται για την Τουρκία γίνονται ξαφνικά …τυφλοί.

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος, στη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόνο που δεν έβαλε τα …κλάματα για τη δήθεν αδικία. Και ποιά είναια υτή η αδικία; Ότι κακώς τιμωρήθηκαν οι τουρκικές εταιρείες που δεν …έκαναν και τίποτα σοβαρό! Επιχείρησε δε να εμπλέξει και την Ελλάδα, επειδή κάποιοι ολιγάρχες μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να τιμωρηθούν, αν και πρακτικά δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις αυτές καθ’ αυτές…

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί ενημέρωσαν επίσημα την τουρκική κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Όμως η Άγκυρα δεν συγκινήθηκε. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε απεσταλμένους που μετέφεραν προειδοποιήσεων. Δεν ίδρωσε το αυτί των Τούρκων. Συνέχισαν να σπάνε κάθε εμπάργκο.

Ο Ερντογάν, προφανώς, ήταν βέβαιο ότι δεν θα τολμήσουν οι αμερικανικές αρχές. Τόλμησαν κατά το ήμιση, διότι δεν “άγγιξαν” τον πάτρωνα όλων, που είναι ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τα εξής:

«Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μεταφέραμε τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους που έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα με εκείνους κατά των οποίων έχουμε επιβάλει κυρώσεις και συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο πολίτη. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις και στηρίζουν τη Ρωσί στον άνανδρο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.

Οι Αμερικανοί στόχευσαν ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες, οι οποίες βοήθησαν στην επισκευή πλοίων – εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Επίσης, όπως σημειώνεται, οι εταιρείες συνέδραμαν στη μεταφορά «αγαθών διπλής χρήσης».

  • Ο διάλογος του Ματ Μίλερ με τους δημοσιογράφους και οι προβοκατόρικες ερωτήσεις του Τούρκου δημοσιογράφου ακολουθούν:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήθελα απλώς – στις κυρώσεις που ανακοινώσατε σήμερα. Υπάρχουν πέντε οντότητες που εδρεύουν στην Τουρκία και απλώς αναρωτιέμαι αν εσείς – πρόκειται για οντότητες στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας. Κανένας από αυτούς δεν είναι κυβερνητικός φορέας, αλλά απλώς αναρωτιέμαι αν έχετε δώσει μία προειδοποίηση στην τουρκική κυβέρνηση εκ των προτέρων.

ΜΙΛΕΡ: Συχνά τα κάνουμε αυτά – (λέμε) κάντε αυτά τα βήματα. Δεν γνωρίζω αν το κάναμε σε αυτό – σε αυτήν την περίπτωση ή όχι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επανέλθω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σωστά. Έχετε λάβει σχόλια από την τουρκική κυβέρνηση από τότε που δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση των κυρώσεων;

ΜΙΛΕΡ: Όχι απ’ ότι γνωρίζω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σωστά. Ανησυχούν καθόλου οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές οι κυρώσεις – επειδή έρχονται αυτή τη στιγμή που η κύρια προτεραιότητά σας είναι να επικυρώσει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανησυχείτε καθόλου ότι η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις οντότητες στη Σύμμαχο σας στο ΝΑΤΟ Τουρκία, μπορεί να εκτροχιάσει αυτή τη διαδικασία;

ΜΙΛΕΡ: Καθόλου. Έχουμε μια εποικοδομητική, θερμή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από λίγο καιρό και επανέλαβε αυτό το γεγονός μετά τη συνάντηση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να επικοινωνήσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη Σουηδία και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, και λαμβάνουμε υπόψη τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι θα γίνει. Και δεν θεωρούμε ότι αυτά συνδέονται με κανέναν τρόπο και δεν βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν κανέναν αντίκτυπο σε αυτήν την ένταξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ίδιο θέμα;

ΜΙΛΕΡ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ίδιο – ευχαριστώ πολύ. Σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έτσι μόλις κοίταξα ένα tweet λίγο πριν από την ενημέρωση, και είπατε, και παραθέτω, «Επιβάλαμε κυρώσεις σε…αυτούς που διατηρούν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ενισχύοντας την ικανότητά της να παραμείνει μια παγκόσμια ενεργειακή δύναμη». Αλλά κοιτάζοντας τα στατιστικά στοιχεία από την έναρξη του πολέμου, η Ε.Ε. – ο μεγαλύτερος εταίρος σας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ας πούμε – αγόρασε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια ορυκτών καυσίμων από την έναρξη του πολέμου.

Και δεν θα λέγατε ότι η Δύση, οι δυτικές εταιρείες, αυτά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτούν πραγματικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Γιατί είναι υπέροχο, όπως μπράβο σε αυτές τις πέντε εταιρείες που το έκαναν – που πουλούσαν σαν αισθητήρες και μετρούσαν αντικείμενα και ήθελαν να κάνουν κάποια ναυτιλία και άλλα, να εξυπηρετούν σε ναυπηγεία. Αλλά όταν κοιτάτε την πραγματική εικόνα, θα λέγατε στους Αμερικανούς ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ οι μεγαλύτεροι εταίροι μας βασικά πληρώνουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία;

ΜΙΛΕΡ: Δεν θα το συμπέρανα καθόλου. Θα έλεγα ότι έχουμε εργαστεί χέρι-χέρι με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα, για να επιβάλουμε κόστος στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές. Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ρωσικών ορυκτών καυσίμων πριν από την έναρξη αυτού του πολέμου και δεν μπορούσαν απλώς να τα απενεργοποιήσουν αμέσως χωρίς να υποφέρουν οι πολίτες τους τους κρύους χειμώνες χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση στην ενέργεια.

Αλλά ως μέρος – αλλά είδαμε δύο πράγματα: πρώτον, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν σημαντικά βήματα, όπως είπα, για να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία. και δύο, να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, το ρωσικό πετρέλαιο, το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε συνεργαστεί μαζί τους για να τους παρέχουμε πρόσβαση σε πρόσθετο αμερικανικό φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης και πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα ήταν σημαντικά και παραγωγικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λοιπόν, είναι γεγονός, έτσι δεν είναι, ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξακολουθούν να γίνονται – αυτές οι πληρωμές γίνονται στη Ρωσία, και ότι το μισό ρωσικό πετρέλαιο έχει μεταφερθεί με ελληνικά πλοία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

ΜΙΛΕΡ: Όπως είπα, είναι – δεν μπορείτε να ζητήσετε από μια χώρα που εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα να σταματήσει, εάν αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της δεν θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή θέρμανση κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Αυτό που μπορούμε να ζητήσουμε από τις χώρες να κάνουν και έχουμε ζητήσει από τις χώρες να κάνουν και έχουμε συνεργαστεί μαζί τους είναι να λάβουν μέτρα για τη μετάβαση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και θα σας υπενθυμίσω ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη είναι μέλη της G7, η οποία έχει επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά έσοδα θα μειωθούν σημαντικά. Και στην πραγματικότητα, έχουμε δει τα ρωσικά έσοδα να μειώνονται σημαντικά ως τιμή – ως αποτέλεσμα αυτού του ανώτατου ορίου τιμής.

Έτσι, ενώ δεν θέλαμε να βγάλουμε το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως και του αντίκτυπου που θα είχε στις τιμές της ενέργειας για τους Αμερικανούς καταναλωτές, λάβαμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι όσο το ρωσικό πετρέλαιο παραμένει διαθέσιμο, η τιμή που λαμβάνουν για αυτό και τα κέρδη που λαμβάνουν από αυτό μειώνονται σημαντικά.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γκιντεόν Ράχμαν στους Financial Times: οι μεγαλοστομίες του Τραμπ είναι απλά μια διαπραγματευτική τακτική

Αν ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά, γιατί να είναι παράνομο ο Πούτιν να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα για τη Ρωσία να ελέγξει την Ουκρανία;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H πραγματικότητα είναι πως οι απειλές του Τραμπ κατά της Γροιλανδίας, του Παναμά και του Καναδά είναι απόλυτο δώρο για τη Ρωσία και την Κίνα.

Αν ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά, γιατί να είναι παράνομο ο Πούτιν να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα για τη Ρωσία να ελέγξει την Ουκρανία;

Γράφει ο Γκιντεόν Ράχμαν

«Νομίζω πως ο εκλεγμένος πρόεδρος το διασκεδάζει λίγο». Αυτή ήταν η αντίδραση της πρέσβη του Καναδά στην Ουάσιγκτον αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε πρώτη φορά να γίνει η χώρα η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

Το απειλητικό «αστείο» είναι μια από τις προτιμώμενες μεθόδους επικοινωνίας του Τραμπ. Αλλά ο επερχόμενος πρόεδρος έχει τώρα μιλήσει τόσο εκτενώς για τη φιλοδοξία του να ενσωματώσει τον Καναδά στις ΗΠΑ, που οι Καναδοί πολιτικοί αναγκάζονται να πάρουν στα σοβαρά τις φιλοδοξίες του -και να τις απορρίψουν δημοσίως.

Οι Καναδοί έχουν τη μικρή παρηγοριά πως ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο εισβολής στη χώρα τους και αντ’ αυτού τους απειλεί με «οικονομική ισχύ». Αλλά έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά και να καταλάβει τη Γροιλανδία, που είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας.

Περισσότερα «αστειάκια»; Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πήραν τις απειλές του Τραμπ αρκετά στα σοβαρά ώστε να προειδοποιήσουν πως η Γροιλανδία καλύπτεται από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ. Με άλλα λόγια -θεωρητικά τουλάχιστον-, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν να πάνε σε πόλεμο για τη Γροιλανδία.

Οι υπερασπιστές και κόλακες του Τραμπ το αντιμετωπίζουν αυτό ως ένα τεράστιο αστείο. Η New York Post ανακήρυξε ένα νέο «Δόγμα Ντονρόε» (σ.τ.μ: λογοπαίγνιο με το Δόγμα Μονρόε) -το μήνυμα που εστάλη τον 19ο αιώνα στους Ευρωπαίους να μην αναμειγνύονται στο δυτικό ημισφαίριο-, με τη Γροιλανδία να επισημαίνεται ως «δική μας γη». Ο Μπράντον Γκιλ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, είπε μειδιώντας πως οι Καναδοί, οι Παναμέζοι και οι Γροιλανδοί θα έπρεπε να νιώθουν «τιμή» στην ιδέα να γίνουν Αμερικανοί.

Τα δικαιώματα μικρών εθνών, όμως, δεν είναι κάτι αστείο. Η δια της βίας ή του εξαναγκασμού κατάληψη μιας χώρας από έναν ισχυρότερο γείτονα είναι το μεγαλύτερο καμπανάκι κινδύνου στην παγκόσμια πολιτική. Είναι ένα σήμα πως επελαύνει ένα κράτος-ταραχοποιός (rogue state).

Γι’ αυτό η δυτική συμμαχία γνώριζε πως ήταν κρίσιμης σημασίας να υποστηριχθεί η ουκρανική αντίσταση έναντι της Ρωσίας. Και γι’ αυτό οι ΗΠΑ οργάνωσαν μια διεθνή συμμαχία για να εκδιωχθεί το Ιράκ από το Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι επιθέσεις κατά μικρών χωρών πυροδότησαν τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο αγωνιούσε το 1914 για το αν θα πρέπει να πολεμήσει τη Γερμανία, ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, που αργότερα έγινε πρωθυπουργός, έγραψε στη σύζυγό του: «Εχω πολεμήσει σκληρά για την ειρήνη… αλλά οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως αν η μικρή εθνότητα του Βελγίου δεχθεί επίθεση από τη Γερμανία, όλες μου οι παραδόσεις… θα με ωθήσουν στην πλευρά του πολέμου».

Η Βρετανία και η Γαλλία αρνήθηκαν με τη διαβόητη στάση τους να προστατεύσουν την Τσεχοσλοβακία από τη Ναζιστική Γερμανία το 1938 (σημ. μτφ. εννοεί το σύμφωνο του Μονάχου που υπέγραψαν οι Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ με τον Γερμανό ομόλογό τους Ρίμπεντροφ και επέτρεπαν στον Χίτλερ να καταλάβει τη Σουδητία, που ήταν τμήμα της Τσεχοσλοβακίας). Αλλά μέσα σε ένα χρόνο, είχαν αναγνωρίσει το λάθος τους και έδωσαν εγγύηση ασφαλείας στην Πολωνία -τον επόμενο μικρό γείτονα στη λίστα των στόχων της Γερμανίας. Η εισβολή στην Πολωνία πυροδότησε την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ αγανακτούν με οποιαδήποτε σύγκριση της ρητορικής του με εκείνη των επιτιθέμενων του παρελθόντος ή του παρόντος. Υποστηρίζουν πως οι απαιτήσεις του έχουν στην πραγματικότητα στόχο να ενισχύσουν τον ελεύθερο κόσμο, για μια μάχη κατά της αυταρχικής Κίνας και πιθανώς και της Ρωσίας. Ο Τραμπ έχει δικαιολογήσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες για τον Καναδά, τη Γροιλανδία και τον Παναμά με όρους εθνικής ασφάλειας.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι πως οι μεγαλοστομίες του Τραμπ είναι απλά μια διαπραγματευτική τακτική. Οι υποστηρικτές του κάποιες φορές ισχυρίζονται πως απλώς ασκεί πίεση στα συμμαχικά κράτη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο, για το ευρύτερο καλό της δυτικής συμμαχίας. Άλλωστε, λένε, πολλοί από τους 55.000 κατοίκους της Γροιλανδίας δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία από τη Δανία; Δεν έχουν κουραστεί οι Καναδοί από την ανίκανη «woke» ελίτ που κυβερνά τη χώρα τους;

Αλλά αυτά είναι αδύναμα επιχειρήματα. Θα ήταν νόμιμο για τον Τραμπ να επιχειρήσει να πείσει τους Γροιλανδούς πως θα ήταν καλύτερα ως Αμερικανοί. Αλλά το να απειλεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό είναι εξωφρενικό. Οι ισχυρισμοί του πως πολλοί Καναδοί θα ήθελαν πολύ να ενταχθούν στις ΗΠΑ είναι επίσης παραληρηματικοί. Η ιδέα απορρίφθηκε από το 82% των Καναδών σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ως προς τη μεγάλη στρατηγική, η πραγματικότητα είναι πως οι απειλές του Τραμπ κατά της Γροιλανδίας, του Παναμά και του Καναδά είναι απόλυτο δώρο για τη Ρωσία και την Κίνα. Αν ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά, γιατί να είναι παράνομο ο Πούτιν να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα για τη Ρωσία να ελέγξει την Ουκρανία; Αν ο Γκιλ μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι «προφανές πεπρωμένο» της Αμερικής να επεκτείνει τα σύνορά της, ποιος θα έφερνε αντίρρηση όταν ο Σι Τζινπίνγκ επιμένει πως είναι προφανές πεπρωμένο της Κίνας να ελέγξει την Ταϊβάν;

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πώς ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο

Pax Trumpiana: Η στρατηγική του «τρελού»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ συχνά τον κατηγορούν για άγνοια και απομονωτισμό. Ωστόσο, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου έχει να επιδείξει έντονη κινητικότητα και ήδη μία επιτυχία. Τα όσα θα έρθουν, ωστόσο, τρομάζουν πολλούς σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα.

Καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία, ο Τραμπ έχει συμβάλει στη διασφάλιση μιας εκεχειρίας και συμφωνίας για ομήρους στη Γάζα. Η ορκωμοσία του μάλιστα λειτούργησε ως άτυπη προθεσμία και η προειδοποίησή του ότι θα «ξεσπάσει κόλαση» ως σαφής προειδοποίηση. Ταυτόχρονα όμως έχει προβεί σε πρόταση για τον έλεγχο της Γροιλανδίας για τα ορυκτά της και τη στρατηγική της θέση στην Αρκτική, έχει στρέψει την προσοχή (και τα βέλη του) και στη Διώρυγα του Παναμά, ενώ έχει απειλήσει χώρες – συμμάχους με εμπορικό πόλεμο. Οι δηλώσεις του για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας, ενώ οι επανειλημμένοι έπαινοι για τις ικανότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν εκνευρισμό στην Αθήνα. Ούτε ο Τούρκος πρόεδρος όμως θα πρέπει να αισθάνεται απολύτως ήσυχος. Αν ο Τραμπ θεωρήσει ότι κινείται σε σύγκρουση με τα δικά του σχέδια, δεν θα διστάσει να δράσει.

 

Η δεύτερη θητεία του Τραμπ δεν θα είναι μόνο πιο διαταρακτική από την πρώτη, θα αντικαταστήσει επίσης μια θεώρηση εξωτερικής πολιτικής που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σχολιάζει ο Economist.

Για δεκαετίες, οι Αμερικανοί ηγέτες υποστήριζαν ότι η ισχύς τους συνοδεύεται από την ευθύνη να είναι οι υπερασπιστές ενός κόσμου που γίνεται πιο σταθερός και ευεργετικός μέσω της δημοκρατίας, των καθορισμένων συνόρων και των παγκόσμιων αξιών. Ο Τραμπ θέλει να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, δεν θέλει να το παίξει προστάτης άλλων. Η προσέγγισή του θα δοκιμαστεί και θα καθοριστεί μέσα από τρεις συγκρούσεις: τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τον ψυχρό πόλεμο της Αμερικής με την Κίνα. Καθεμία θα δείξει εάν με τις ανορθόδοξες μεθόδους του και τον διορισμό εμπίστων (όχι ιδιαίτερα έμπειρων) προσώπων σε καίρια πόστα, μπορεί να κάνει πράξη τη δέσμευσή του: «όχι άλλοι πόλεμο». Απόλυτη πεποίθησή του είναι πως η ισχύς από μόνη της αρκεί για την ειρήνη.

Η Μέση Ανατολή

Οσο και εάν αμφισβητείται, η Μέση Ανατολή απέδειξε το ταλέντο του σε απρόβλεπτες κινήσεις. Θα χρειαστεί ωστόσο να συνεχίσει να πιέζει για να προχωρήσει η συμφωνία στις επόμενες φάσεις της. Από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, κανένας πρόεδρος δεν επιδίωξε να χρησιμοποιήσει τη στρατηγική του «τρελού» ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Τραμπ δεν φοβάται να το κάνει.

Η ιδιοτροπία του ενισχύεται άλλωστε από τον πραγματισμό. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ειρηνοποιούς, ο κ. Τραμπ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ταραχώδη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Θέλει να καθορίσει το τι θα γίνει στο εξής. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν κατά την πρώτη του θητεία, υποδεικνύουν ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, την οποία θεωρεί καθοριστικής σημασίας για όλη τη Μέση Ανατολή και η εξέλιξη, που θα του ανοίξει τον δρόμο για το…Νόμπελ Ειρήνης. Οι σύμμαχοι του Ιράν έχουν συντριβεί στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία. Είναι πιθανό να είναι έτοιμοι να κάνουν συμφωνία και αυτοί. Η απάντησή του θα είναι να αυξήσει την πίεση χρησιμοποιώντας κυρώσεις ή την απειλή χρήσης βίας, ή να αποχωρήσει.

REUTERS/Dado Ruvic

Ο ρωσο- ουκρανικός πόλεμος και η Κίνα

Τις ίδιες επιλογές έχει και στην Ουκρανία, όπου έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο. Επειδή έχει μεγαλύτερη επιρροή στους συμμάχους της Αμερικής από ό,τι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ευκολότερη διαδρομή είναι να αποσυρθεί διακόπτοντας τη στήριξη, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση στο Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις.

Από την άλλη, όπως προειδοποιούν αναλυτές, αυτό θα υπονόμευε τους άλλους στόχους του. Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας θα προκαλούσε συγκρίσεις με τον Μπάιντεν και την άτακτη αποχώρησή του από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, δεδομένων των συγκρίσεων με την Ταϊβάν, η Κίνα θα μπορούσε να συμπεράνει ότι είναι εύκολος στόχος. Για αυτό ίσως και φαίνεται να έχει αλλάξει ελαφρώς ρότα. Σίγουρα πάντως θα συνεχίσει να πιέζει τα μέλη του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνά τους απέναντι στη Ρωσία.

Η ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η δύναμη της Αμερικής, και ότι αυτή θα οδηγήσει σε ειρήνη και με την Κίνα. Προειδοποιεί για την ανάγκη αποτροπής ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Αν ωστόσο, σχολιάζουν ειδικοί, οι ΗΠΑ στείλουν το μήνυμα πως είναι σκληρές με τους συμμάχους και ανοιχτές σε συμφωνίες με αντιπάλους, θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί και την «δύναμη» που προσφέρει στους αντιπάλους αυτούς.

Η πρώτη θητεία

Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε ειρήνη κατά την πρώτη του θητεία, η Ουάσινγκτον ενεπλάκη σε νέες συγκρούσεις ή επέκτεινε και ενίσχυσε υπάρχουσες, χωρίς νέα έγκριση από το Κογκρέσο.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέδειξαν έναν αρχιστράτηγο που είχε ορισμένες σταθερές τάσεις σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Εν μέρει λόγω της συναλλακτικής του φύσης, ο Τραμπ ήταν γενικά σκεπτικός απέναντι στην εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο εξωτερικό και την αξία των συμμαχιών και συνεργασιών της χώρας. Ήταν επιρρεπής στο να κάνει ενέργειες στρατιωτικού χαρακτήρα για να ξεπεράσει προηγούμενους προέδρους, πραγματοποιώντας επιθέσεις, που εκείνοι είχαν αποφύγει να πραγματοποιήσουν.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα το 2017, κληρονόμησε μια περιορισμένη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στον πολύπλοκο χώρο μάχης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Παρά τους ευρύτερους πολιτικούς στόχους, ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε περιορίσει τη χρήση άμεσης στρατιωτικής δύναμης στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, απορρίπτοντας τις προτάσεις συμβούλων του να επιτεθεί στον Μπασάρ αλ Άσαντ και να επιβάλει την αυτοεπιβαλλόμενη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων.

Η πιο αξιοσημείωτη αρχική αλλαγή της κυβέρνησης Τραμπ ήταν η αλλαγή του όρου από «ISIL» σε «ISIS». Αν και η καταστροφή του φυσικού «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους και η θανάτωση του ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, πραγματοποιήθηκαν κατά τη θητεία του Τραμπ το 2019, η κυβέρνησή του ακολούθησε το σχέδιο του Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ είχε λόγο να επανεξετάσει την κόκκινη γραμμή του Ομπάμα νωρίς στη θητεία του, όταν οι δυνάμεις του Άσαντ εξαπέλυσαν μια θανατηφόρα επίθεση με σαρίν στο Χαν Σεϊχούν το 2017, σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ήταν ο ίδιος προσωπικά που αποφάσισε να απαντήσει σκληρά αφού είδε εικόνες από Σύρους παιδιά που δηλητηριάστηκαν θανάσιμα. Οι δηλώσεις του Τραμπ υποδείκνυαν επίσης ότι επιθυμούσε να ξεπεράσει τον Ομπάμα, επικρίνοντας τον προκάτοχό του για την αποτυχία επιβολής της κόκκινης γραμμής.

Μάλιστα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ ο Τραμπ τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, απαιτώντας τη δολοφονία του Άσαντ, φωνάζοντας: «Ας τον σκοτώσουμε! Ας μπούμε μέσα. Ας τους σκοτώσουμε όλους!». Τελικά ο Ματίς τον έπεισε ότι πρέπει να είναι πιο μετρημένοι.

Παρόλο που ο Τραμπ ήταν ενθουσιώδης με την εξόντωση τρομοκρατών, είχε αποστροφή προς οτιδήποτε θεωρούσε «έθνο-οικοδόμηση» και ήταν βαθιά σκεπτικός για την εκτεταμένη ανάπτυξη στρατευμάτων. Αυτές οι απόψεις συνέβαλαν στην αιφνιδιαστική απόφαση του Δεκεμβρίου 2018 να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Τραμπ «ξεδοντιάζει» τα «γεράκια» στο Ισραήλ

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η μεταπολεμική περίοδος στη Γάζα- Και η Χαμάς και το Ισραήλ πρέπει να αλλάξουν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα τελευταία εμπόδια για τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα έχουν αρθεί. Εστω και αν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην κατάπαυση του πυρός και παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών υπουργών στην ισραηλινή κυβέρνηση, που απειλούν με παραίτηση.

Ισως ακουστεί περίεργο, αλλά αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη της συμφωνίας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η πρώτη ανακοίνωση για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα έγινε άλλωστε από τον Τραμπ, πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα του “Truth Social”, ο Τραμπ. «αυτή η επική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε μόνο χάρη στην ιστορική μας νίκη τον Νοέμβριο. Εδειξε στον κόσμο ότι η κυβέρνησή μου αγωνίζεται για την ειρήνη και κάνει συμφωνίες, για την ασφάλεια των Αμερικανών και των συμμάχων μας».

Ο Νετανιάχου φαίνεται να εκνευρίστηκε με την κίνηση του Τραμπ. Ετσι, μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκεχειρίας, η συμφωνία φαινόταν να έχει παγώσει για πολλές ώρες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην συμμορφώνεται και να κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις των ακροδεξιών υπουργών του.

Και έτσι χθες και προχθές, η Γάζα βομβαρδίστηκε ξανά και τα θύματα ήταν δεκάδες.

Οσο και αν ο Νετανιάχου ήλπιζε ότι ο Τραμπ θα του έδινε λευκή επιταγή, τώρα βλέπει πώς ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θα διστάσει ακόμη και να τον θυσιάσει, για να προωθήσει ευρύτερα, τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου γνωρίζει άλλωστε πώς αν τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει και η δική του πολιτική καριέρα, με τόσες διώξεις που εκκρεμούν εναντίον του.

Να μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ, στην πρώτη του θητεία ήταν αυτός που εγκαινίασε τις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», για την αποκατάσταση των σχέσεων των Αραβικών χωρών με το Ισραήλ. Και μετά από 15 μήνες πολέμου και 50.000 νεκρούς στη Γάζα, ο Νετανιάχου είναι πλέον το «αγκάθι» για την αναβίωση των Συμφωνιών του Αβράαμ.

Άραβες αξιωματούχοι αποκάλυψαν μάλιστα ότι αυτός που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας στη Ντόχα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.

«Οσα δεν έκανε ο Μπάιντεν σε ένα χρόνο για να τελειώσει τον πόλεμο και να πείσει τον Νετανιάχου, τα πέτυχε σε μία εβδομάδα ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ», δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στην ισραηλινή εφημερίδα  Times of Israel την Τρίτη.

Ο Γουίτκοφ, συνάντησε μάλιστα τον Νετανιάχου και τον υποχρέωσε να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας που ειδικεύεται στις κατασκευές και στο real estate, ο Γουίτκοφ έχει βάλει ήδη μπροστά τα σχέδια ανοικοδόμησης στη Γάζα.

Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η μεταπολεμική περίοδος στη Γάζα. Για να βρεθεί μια οριστική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, στο πλαίσιο τη λύσης των δύο κρατών.

Είναι φυσικά, ένας δρόμος γεμάτος εμπόδια. Και η Χαμάς και το Ισραήλ πρέπει να αλλάξουν. Η παλαιστινιακή οργάνωση θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο των τζιχαντιστών στη Συρία, εγκαταλείποντας τον ένοπλο αγώνα και επιλέγοντας την πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλά και το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να δεχτεί έναν ενεργό ρόλο για τους Παλαιστίνιους στη διαχείριση της Γάζας  και της Δυτικής Οχθης. Όπως και οι τρομοκράτες στην ηγεσία της Χαμάς, έτσι και ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί κύκλοι στο Ισραήλ, είναι αγκάθια στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η εκτίμηση  φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην νέα ηγετική ομάδα του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το νέο  ένοικο του Λευκού Οίκου ως ένα είδος σπουδαίου «θεραπευτή», που θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση πολλών προβλημάτων, από τη Μέση Ανατολή ως την  Ουκρανία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα4 λεπτά πριν

Το Geopolitico.gr χορηγός Επικοινωνίας του Intelligence & Security Forum

To Geopolitico.gr χορηγός Επικοινωνίας στο Intelligence & Security Forum, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους αναλυτές. Κλείστε θέση Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών...

Διεθνή34 λεπτά πριν

Taipei Times: Τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια οι διώξεις Κινέζων κατασκόπων στην Ταϊβάν

Αυτοί οι κατάσκοποι, που λειτουργούν για λογαριασμό του Πεκίνου, έχουν διεισδύσει σε διάφορους τομείς της κοινωνίας της Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας μια...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Ινδικός Διαστημικός Οργανισμός έγραψε ιστορία! Εκτόξευσε δύο δορυφόρους στο διάστημα

Η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που πέτυχε αυτή την επιτυχία.

Διεθνή2 ώρες πριν

Free Armenian Hostages: Το Αζερμπαϊτζάν θα εξαπολύση άλλη μια εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της Αρμενίας

Οι άνθρωποι στην Αρμενία και τη διασπορά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οτιδήποτε προέρχεται από το αυταρχικό καθεστώς του Αλίγιεφ και...

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Γκιντεόν Ράχμαν στους Financial Times: οι μεγαλοστομίες του Τραμπ είναι απλά μια διαπραγματευτική τακτική

Αν ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί πως είναι στρατηγική αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του...

Δημοφιλή