Ακολουθήστε μας

Αλβανία

Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης [1862 – 9 Σεπτεμβρίου 1906] – Δολοφονήθηκε από αλβανούς κομιτατζήδες

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον Πόντο στην Ήπειρο, από τη μια πλευρά του ελληνισμού στην άλλη θα βρεθεί ο Πόντιος ιεράρχης Φώτιος Καλπίδης. Ως μητροπολίτης Κορυτσάς θα κρατήσει ψηλά τη φλόγα της πίστης αλλά και το λάβαρο του εθνικού αγώνα.

Συμπαραστάτης του καταπιεζόμενου ποιμνίου του από Αλβανούς, Βουλγάρους και Ρουμάνους κομιτατζήδες, ο Φώτιος έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος από τις σφαίρες των δολοφόνων, για να ξεσηκώσει τότε ο θάνατός του τον ελληνισμό. Το ποιος ήταν ο Φώτιος Καλπίδης, θα σας εξιστορήσουμε ευθύς αμέσως.

Στο χωριό Τσαγράκ της Κερασούντας μια φτωχή αγροτική ποντιακή οικογένεια θα φέρει στον κόσμο, το 1865, ένα αγόρι που θα του δώσουν το όνομα Φώτιος. Ζει κι αυτό μέσα στη φτώχεια, ακολουθεί και βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές ασχολίες, αλλά έχει μια ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα που μαθαίνει από τον ιερέα του χωριού.

Το επόμενο βήμα του είναι να φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα ξεκινήσει έτσι μια αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία, αφού το 1890, σε ηλικία 25 ετών, διορίζεται διευθυντής της σχολής αρρένων στην Κερασούντα κι ένα χρόνο μετά προσλαμβάνεται στο Πατριαρχείο και ορίζεται πρωτοκολλητής.


Ο μητροπολιτικός θρόνος στην τουρκοκρατούμενη ελληνική Κορυτσά

Το 1893 γίνεται υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το 1897 προάγεται σε αρχιγραμματέα. Την ίδια χρονιά γίνεται αρχιμανδρίτης. Οι ικανότητές του χαίρουν εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως. Το 1902, στις 16 Μαΐου ψηφίζεται μητροπολίτης Μοσχοπόλεως, Κορυτσάς και Πρεμετής. Ακούραστος, γεμάτος φλόγα εθνική και ένθεο ζήλο έτρεχε στην περιφέρειά του για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να τονώσει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων.

Στην Κορυτσά τότε ανθούσε ακραιφνής ελληνισμός. Υπήρχε το Πάγκειο γυμνάσιο με διακεκριμένους καθηγητές, το παρθεναγωγείο, τα δημοτικά σχολεία με 4.000 μαθητές. Όλα τόνιζαν την ελληνικότητα της περιοχής, όπως και τώρα. Το 1905, την ημέρα της απονομής των πτυχίων στους μαθητές του γυμνασίου, σε επίσημη τελετή, παρευρέθη και ο πρόξενος του Μοναστηρίου. Στο καταπληκτικό θέαμα που αντίκρισε δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και γεμάτος συγκίνηση αναφώνησε: «Οίος γνήσιος και ακραιφνής Ελληνισμός! Ζήτω η ελληνικότατη Κορυτσά!».

Ο Φώτιος ήταν προικισμένος με φλογερή φιλοπατρία, άκρατη φιλανθρωπία, ευγλωττία, θάρρος, και πίστη στα αναλλοίωτα εθνικά ιδεώδη. Η κοινωνία της Κορυτσάς κυριολεκτικά τον λάτρευε. Ήταν άξιος ποιμενάρχης. Ήταν τουρκοκρατούμενη περιοχή και το έργο του δύσκολο. Τότε άρχιζε και η αφυπνισθείσα αλβανική προπαγάνδα με υποκίνηση των μεγάλων δυνάμεων που διέκειντο δυστυχώς και τότε δυσμενώς προς την Ελλάδα. Ο Φώτιος ήταν γι’ αυτούς το μεγάλο εμπόδιο κι έπρεπε με κάθε τρόπο να εκλείψει. Τον απείλησαν. Έμεινε απτόητος από αυτές τις απειλές και ακλόνητος στη θέση του.

Τον Ιούνιο του 1905 στο χωριό Πλίασα δέχτηκε δολοφονική επίθεση, αλλά διέφυγε το θάνατο με έναν ελαφρύ τραυματισμό. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1906, όμως, πηγαίνοντας να τελέσει λειτουργία στο χωριό Μπρατβίστα του Μοράβα έπεσε σε ενέδρα αλβανορουμάνων κομιτατζήδων με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τις σφαίρες των δολοφόνων του.

Η απώλεια του Δεσπότη και η αποφασιστικότητα για αγώνα

Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο και σκόρπισε πόνο και οδύνη στις ψυχές του ελληνισμού της Κορυτσάς. Κραυγές οργής ακούστηκαν κι όρκοι δόθηκαν στον Ύψιστο για εκδίκηση… Καταφθάνουν για να τελέσουν την κηδεία του δυο Δεσποτάδες. Ο Δυρραχίου Προκόπιος, που αργότερα έγινε Ικονίου, και ο Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, κατ’ εντολή του Πατριάρχη να κάνει την κηδεία του Φωτίου.

Έγραφε ο Γερμανός: «Ο Μητροπολίτης ήταν φίλος και συμμαθητής μου, άνθρωπος μορφωμένος και ειρηνικός, που με παρακαλούσε να πάψω τις επικίνδυνες περιοδείες μου, να μην τρέχω δεξιά κι αριστερά γιατί θα με σκοτώσουν οι Βούλγαροι και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους Τουρκαλβανοί».

Και παρακάτω: «Εγώ εκφώνησα τον επικήδειο του αείμνηστου Φωτίου. Ανέβηκα στον άμβωνα και άρχισα με το προφητικό ρητό, “ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα και ηγούμενος εκ των μηρών αυτού, έως ο έλθη ω απόκειται και αυτός προσδοκία εθνών”. Και συγχρόνως με το χέρι μου έδειχνα προς την Ελλάδα». Τους είπε πως δεν πρέπει να απελπίζονται, πως στη θέση του σκοτωμένου εμείς θα στείλουμε καλύτερον, κι αν τον σκοτώσουν κι αυτόν θα στείλουμε άλλον καλύτερον. Αυτή, τους είπε, ήταν η μοίρα του Ελληνικού Έθνους, να εργάζεται με το αίμα του για την απελευθέρωσή του.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα, ανάμεσά του και αρκετοί παπάδες της περιοχής, κλαίει κι ενθουσιάζεται. Ζητωκραυγές αντηχούν. Κατάρες απευθύνονται προς τους δολοφόνους. Η επίδραση του λόγου του, στους κατατρομαγμένους Κορυτσαίους είναι τεράστια.


Η διαλεύκανση του αποτρόπαιου εγκλήματος

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ήθελε να ξεδιαλύνει το έγκλημα. Μετά την κηδεία άρχισε ανακρίσεις σαν να ήταν ο ίδιος δικαστικός λειτουργός. Από τους πολλούς που ρώτησε, διαπίστωσε πως στη δολοφονία του Φωτίου είχε βάλει το χέρι του ο αιμοχαρής βοεβόδας Μήτρος Βράχος. Είχε φθάσει σ’ ένα χωριό έξω από την Κορυτσά και είχε συνεννοηθεί με τους Αλβανούς για κοινή δράση εναντίον των Ελλήνων. Σκόρπισε πολύ χρήμα για να τους εξαγοράσει. Τους υποσχέθηκε πολλά. Πλούτη και αξιώματα. Εκεί αποφασίστηκε και η δολοφονία του Φωτίου. Ανατέθηκε η εκτέλεση σ’ έναν Κορυτσαίο αλβανιστή που λεγόταν Σπύρος Κωστούρος. Έτσι έστησαν ενέδρα στον Φώτιο, και πυροβολώντας τον δολοφόνησαν την ώρα που πήγαινε να εκτελέσει το ύψιστο καθήκον του.

Ξεσηκώθηκαν όλοι οι Έλληνες και τότε μόνο οι τοπικές αρχές διέταξαν έρευνες και συνέλαβαν δύο ρουμανίζοντες, ενώ διέφευγε ο Κωστούρος, ο οποίος συνελήφθη αργότερα μαζί με τους δύο γιους του. Ο δολοφόνος τιμωρήθηκε παραδειγματικά: πλήρωσε κι αυτός με τη ζωή του.

Τότε το Πατριαρχείο διόρισε στη θέση του Φωτίου έναν άλλο Πόντιο, τον μητροπολίτη Ροδοπόλεως Γερβάσιο, έναν φλογερό ιεράρχη που συνέχισε το εθνικό έργο του Φωτίου…

Τάσος Κοντογιαννίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής ιστορικών θεμάτων.

 

Πηγή: Himara

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Παντελής Σαββίδης στις Ανιχνεύσεις: Η επικίνδυνη πολιτική Ερντογάν στα Βαλκάνια και η αδιαφοράι της Αθήνας

Τί επιδιώκει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τί επιδιώκει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια;

Γενική άποψη του τζαμιού που εγκαινίασε ο Ερντογάν στο κέντρο των Τιράνων. Ο Ράμα κατέστησε την Αλβανία, όχι μόνο υποτελή στην Τουρκία αλλά και μουσουλμανική χώρα. 

Του Παντελή Σαββίδη

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια

Η τεχνολογία των όπλων, οι αφειδώς παρεχόμενες τουρκικές επενδύσεις, είναι εντός του οικονομικού πλαισίου ή υποκρύπτουν κάτι πιο ουσιώδες για τα τουρκικά συμφέροντα;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία και τη Σερβία επιβεβαιώνει την επιρροή που θέλει να επεκτείνει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η τεχνολογία των όπλων, οι αφειδώς παρεχόμενες τουρκικές επενδύσεις, είναι εντός του οικονομικού πλαισίου ή υποκρύπτουν κάτι πιο ουσιώδες για τα τουρκικά συμφέροντα;

Στην Αλβανία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συνέχιση των επενδύσεων και την επέκταση του εμπορίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά με στοιχεία που τοποθετούν το τουρκικό κράτος στην πρώτη λίστα των χωρών που τροφοδοτούν την αλβανική οικονομία.

Έτσι, τα τελευταία 5 χρόνια οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 70% περίπου, φτάνοντας τα 900 δισ. δολάρια και φιλοδοξία είναι να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες με τουρκικά κεφάλαια έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα, ανοίγοντας πάνω από 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Σερβία ήταν γρήγορος, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Βελιγράδι το 2017. Έκτοτε, το εμπόριο αυξήθηκε κατά 150% και ο αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν σχεδόν 5πλασιάστηκε.

Η Τουρκία προμηθεύει και τις δύο χώρες χύμα με σίδηρο, χάλυβα, μηχανήματα και πλαστικά. Εν τω μεταξύ, η Σερβία προμηθεύει ελαστικά και ηλεκτρικό εξοπλισμό, ενώ η Αλβανία προμηθεύει χαλκό, αλουμίνιο και σπόρους φυτών.

Με τη γλώσσα των αριθμών, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο Ερντογάν θα διάλεγε ανάμεσα στον Ράμα ή τον Βούτσιτς, αλλά παρόλα αυτά άσκησε επιρροή στους Αλβανούς, για τη διάδοση της μουσουλμανικής παιδείας και της θρησκευτικής πίστης, μια επιρροή που δεν μπορεί να εξαπλώσει στους Ορθόδοξους Σέρβους.

Η προσφορά αμυντικού εξοπλισμού στην Αλβανία και η διάθεση για συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της Σερβίας, ταυτόχρονα και η ενίσχυση του Κοσσυφοπεδίου με όπλα, δεν αποτελούν μόνο μια εμπορική πλατφόρμα, αλλά, ίσως, ένα μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο να δεθούν στο τουρκικό άρμα, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Σημειώνεται ότι κατά τη στιγμή της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι μεταξύ Βούτσιτς και Ερντογάν και την ανακοίνωση για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και ιδιαίτερα για την κατασκευή drones, την ίδια ώρα στην Πρίστινα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποσπώντας την προσοχή των Αλβανών του Κοσόβου, έκανε γνωστή την περαιτέρω ενίσχυση των Κοσοβάρων με τουρκικά όπλα.

Η Τουρκία με τη δύναμη της οικονομίας της προσπαθεί να εδραιωθεί σε Αλβανούς και Σέρβους, οι οποίοι διακατέχονται από αμοιβαία εχθρικά αισθήματα.

Υπάρχει το ερώτημα εάν ο στόχος της Τουρκίας είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Σερβίας, η οποία είναι ήδη σε απομόνωση λόγω της στάσης της έναντι της Ρωσίας αλλά και του προβλήματος με την πρώην επαρχία της, το Κοσσυφοπέδιο;

Η τεχνολογία των όπλων, οι αφειδώς παρεχόμενες τουρκικές επενδύσεις, είναι εντός του οικονομικού πλαισίου ή υποκρύπτουν κάτι πιο ουσιώδες για τα τουρκικά συμφέροντα;

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με την Αλβανία και ταυτόχρονα με τη Σερβία. Θα έπρεπε, ίσως, οι βαλκάνιοι ηγέτες να μπορούν να δουν πέρα από την πρόθεση αυτή της Τουρκίας. Αν περιμένουν το χρόνο για να δουν τα τουρκικά κίνητρα, ίσως, τότε να είναι πολύ αργά.

Γ.Ε.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Ερντογάν: Με την Ελλάδα θα συζητήσουμε με βάση την ολιστική μας προσέγγιση σχετικά με το Αιγαίο! Το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν μας αποσταθεροποιήσει

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σημαντικά μηνύματα εξωτερικής πολιτικής στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψή του στην Αλβανία και τη Σερβία.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τις επισκέψεις του στην Αλβανία και τη Σερβία, αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, την κατάσταση στη Συρία, τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Ελλάδα και τους ρόλους που μπορεί να αναλάβει η Τουρκία στα Βαλκάνια.

Τόνισε ότι και οι δύο επισκέψεις ήταν εξαιρετικά παραγωγικές και επιτυχημένες, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε επίσης σημαντικά μηνύματα εξωτερικής πολιτικής. 

Θα πληρώσει βαρύ τίμημα το Ισραήλ εάν επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία

 Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο:

«Παράλληλα με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, επιθέσεις σε κοινωνικά ρήγματα λαμβάνουν χώρα και στην Τουρκία. Θέλουν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις στους δρόμους μέσω βρώμικων εκστρατειών.

«Έχουν οι μονάδες πληροφοριών μας κάποια ευρήματα για αυτό το θέμα; Υπάρχει δουλειά για αντίμετρα;»

Να σας πω:

«Αυτή η επιθετικότητα του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτή τη στιγμή, με την υπηρεσία πληροφοριών μας, φυσικά κρατάμε υπό έλεγχο κάθε βήμα που έχει κάνει ή μπορεί να κάνει το Ισραήλ προς την Τουρκία από το Α έως το Ω. Το Ισραήλ επιτίθεται μόνο στη σταθερότητα της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Αυτός, όμως, δεν είναι στόχος του. Προσπαθεί επίσης να αποτρέψει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο περιβάλλον. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά.

Θα γίνει επίθεση στην Τουρκία σε πολλαπλά κανάλια

Φυσικά, η κυβέρνησή μας προσπαθεί να εντοπίσει και να εξαλείψει κάθε είδους κινδύνους που απειλούν την (τουρκική)κοινωνία που ενεργούν με όρεξη για χάος, μας βρίσκουν πάντα απέναντί ​​μας από εδώ και πέρα , ειδικά τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, θα βρουν την κυβέρνησή μας και εμάς ανά πάσα στιγμή. Το έθνος μου πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά. Οι πολίτες μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι στα οργανωμένα ψέματα σε πολλά κανάλια, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς όλα όσα ακούει και να επικεντρώνεται σε επίσημες δηλώσεις. Όπως λέω πάντα, είναι σημαντικό να διατηρείται ανέπαφο το μέτωπο της εστίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπερασπιστούμε την ενότητά μας απέναντι σε δομές που επιτίθενται στο εσωτερικό μας μέτωπο και μπορούν να φορέσουν οποιαδήποτε μάσκα. Όσο το έθνος μας στέκεται σταθερά εναντίον τους, θα πολεμάμε εναντίον όλων».

»Προειδοποιώ όσους επιχειρούν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν χάος στους δρόμους, να μην κάνουν τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με την Ελλάδα θα τα βρούμε

Κατά την πτήση επιστροφής από το Βελιγράδι στην Κωνσταντινούπολη δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν:

 «Ειδικά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, πώς αξιολογείτε την πιθανότητα να προστεθεί μια τέτοια διαδικασία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα;»

Απάντησε ο Ερντογάν: 

«Μετά τις εκλογές του 2023, άρχισε μια συνεννόηση με το ερώτημα εάν θα μπορούσαμε να λύσουμε το τρέχον χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω μιας ειδικής διαπραγμάτευσης. Παρείχαμε πολιτική υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Υπουργείο Εξωτερικών μας ξεκίνησε να καθορίσει τα προβλήματα. Χαράχθηκε το περιεχόμενό τους και είναι σημαντικό ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να υποβληθούν και να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις. Για όλα αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε με βάση την ολιστική μας προσέγγιση σχετικά με το Αιγαίο.

«Θέλαμε εδώ και καιρό να καθοριστούν οι περιοχές δικαιοδοσίας στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο».

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί της φόρμουλας που θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κινούνται προς καλύτερες μέρες σε αυτόν τον θεμελιώδη άξονα.

 Από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα της ατζέντας και των δύο χωρών με επίκεντρο τη λύση.

 Λέμε, «Δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση και να αφήσουν πίσω τα προβλήματα». Θέλαμε εδώ και καιρό οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθορίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως περιφερειακές χώρες, μπορούμε μόνο να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. «Όπως δεν έχουμε μάτια στη γη κανενός, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος».

Τα Βαλκάνια

«Υπάρχει εθνοτική ένταση που πρόκειται να κλιμακωθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία είναι επίσης ένα από τα μέρη της υψηλής έντασης στην περιοχή. Η Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επίσης αυξάνει κατά καιρούς την αυτονομιστική ένταση. Θα μπορούσατε να αξιολογήσετε το ρόλο της Τουρκίας στην αποτροπή ενός νέου σεναρίου για τη Μέση Ανατολή στα Βαλκάνια;».  

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το ταξίδι του ήταν το καλύτερο παράδειγμα και είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι πάντα παρών.  «Οι εθνοτικές εντάσεις στα Βαλκάνια παρουσιάζουν μια πολύ περίπλοκη εικόνα όσον αφορά την ιστορική και πολιτική δυναμική. Η Τουρκία έχει επίσης βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς με τις βαλκανικές χώρες. Αυτοί οι δεσμοί απαιτούν από την Τουρκία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή», είπε χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

T24

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή