Οι αυξανόμενοι στρατιωτικοί ελιγμοί της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία προκαλούν αλλαγές στη στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η Ιαπωνία έκανε δύο σημαντικούς διορισμούς αμυντικού προσωπικού την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο επίπεδο σημασίας που αποδίδει το Τόκιο στο καθεστώς πέρα από το στενό της Ταϊβάν.
«Η Κίνα έχει εμπλακεί σε πολλές προκλητικές δραστηριότητες κοντά στην Ταϊβάν και οι Ιάπωνες ανησυχούν βαθιά για αυτές», είπε ο Στέφεν Νάγκι, περιφερειακός εμπειρογνώμονας ασφάλειας στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην ιστοσελίδα Voanews.com.
«Η Ιαπωνία στέλνει ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν διορίζοντας άτομα υπέρ της Ταϊβάν σε θέσεις που σχετίζονται με την άμυνα», πρόσθεσε.
Αρκετά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ιαπωνία διόρισε έναν εν ενεργεία αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας ως de facto αμυντικό ακόλουθο της στην Ταϊβάν, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πολιτική διορισμού συνταξιούχων αξιωματικών Ιαπωνικής Αυτοάμυνας στον ρόλο στην Ένωση Ανταλλαγής Ιαπωνίας-Ταϊβάν, τον οργανισμό. που εκπροσωπεί τα ιαπωνικά συμφέροντα στην Ταϊπέι.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει την επιθυμία του Τόκιο να βελτιώσει την ποιότητα των συνομιλιών που σχετίζονται με την κατάσταση ασφαλείας στα στενά της Ταϊβάν. Ελπίζουν να επιτύχουν τον στόχο διορίζοντας το κατάλληλο άτομο ως de facto αμυντικό ακόλουθο.
«Αυτή [η κίνηση] μιλά για την ικανότητα ανάπτυξης ισχυρότερων δεσμών σε ανθρώπινο επίπεδο», είπε ο Αλέσιο Παταλάνο, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στην Ανατολική Ασία στο King’s College του Λονδίνου.
«Η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν έχει έναν αναπόφευκτο αντίκτυπο για την ιαπωνική ασφάλεια και υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη στο Τόκιο ότι το να έχεις κάποιον στην Ταϊπέι διευκολύνει την καλύτερη ποιοτική συνομιλία», πρόσθεσε.
Ενίσχυση της αντίδρασης της Ιαπωνίας στις αυξανόμενες εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν
Εκτός από τον νέο διορισμό του de facto αμυντικού ακόλουθου στην Ταϊβάν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισιντά διόρισε επίσης τον Μινόρου Κιχάρα, πολιτικό με ιστορικό προώθησης ισχυρότερων δεσμών μεταξύ Τόκιο και Ταϊπέι, ως νέο υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας. Ο διορισμός του Κιχάρα αποτελεί μέρος του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ο Κιχάρα ήταν γενικός γραμματέας της διακοινοβουλευτικής ομάδας Ιαπωνίας-Ταϊβάν και επισκέφθηκε την Ταϊβάν ως μέρος ιαπωνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας τον περασμένο Αύγουστο. Ο Παταλάνο από το King’s College λέει ότι το ραντεβού του δείχνει ότι το Τόκιο θέλει να έχει κάποιον ικανό να καταλάβει τι ρόλο μπορεί να παίξει ή όχι η Ιαπωνία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν.
«Ο Κιχάρα έχει υπηρετήσει ως κατώτερος υπουργός στο Υπουργείο Άμυνας στο παρελθόν, έχει επισκεφθεί την Ταϊβάν και έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τη σταθερότητα στα στενά».
«Δείχνει ότι η Ιαπωνία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ανάπτυξη στα στενά της Ταϊβάν».
Σε απάντηση στους διορισμούς αμυντικού προσωπικού που ανακοίνωσε η Ιαπωνία, το Πεκίνο είπε ότι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε χώρα με επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα διεξάγει επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν.
«Η Κίνα προτρέπει την ιαπωνική πλευρά να διδαχθεί από τα διδάγματα της ιστορίας, να τηρήσει την αρχή της μίας Κίνας και το πνεύμα των τεσσάρων σινο-ιαπωνικών πολιτικών εγγράφων και να είναι συνετή στα λόγια και τις πράξεις της για το ζήτημα της Ταϊβάν», δήλωσε κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου ο Τσεν Μπινχούα, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας .
Η Ιαπωνία ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες εν μέσω αυξανόμενης κινεζικής επιθετικότητας
Οι διορισμοί αμυντικού προσωπικού της Ιαπωνίας έρχονται εν μέσω αυξανόμενης κινεζικής στρατιωτικής επιθετικότητας κοντά στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Από την Κυριακή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν εντόπισε 103 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και εννέα πλοία του πολεμικού ναυτικού κοντά στο νησί. «Καλούμε τις αρχές του Πεκίνου να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους καταστροφικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στον Δυτικό Ειρηνικό, αναπτύσσοντας δεκάδες πολεμικά σκάφη, στρατιωτικά αεροσκάφη και το αεροπλανοφόρο Shandong.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η ιαπωνική ακτοφυλακή είπε ότι τέσσερα κινεζικά κυβερνητικά πλοία εισήλθαν σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά που ονομάζονται Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαογιού στα Μανταρίν. Η εισβολή είναι η πρώτη από τις 23 Αυγούστου και η 23η εισβολή της Κίνας το 2023, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Οι αναλυτές λένε ότι η συνεχής κινεζική στρατιωτική επίθεση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κοινών περιπολιών της Κίνας με τη Ρωσία στην Ιαπωνία και του μεγάλου αριθμού κινεζικών εισβολών στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου ή Ντιαόγιου, βοήθησε να δικαιολογηθούν οι προσπάθειες του Τόκιο να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες τον τελευταίο χρόνο.
«Όσο περισσότερο η Κίνα εμπλέκεται σε κροταλισμούς, τόσο πιο εύκολο είναι για τους Ιάπωνες ηγέτες να έχουν πολιτική κάλυψη για ενέργειες στο μέτωπο της ασφάλειας», είπε ο Τζεφ Κίνγκστον, Διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία περπατά σε τεντωμένο σκοινί στις σχέσεις με την Ταϊβάν
Ενώ η Ιαπωνία δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα στενά της Ταϊβάν μέσω των νέων διορισμών αμυντικού προσωπικού, ο Κίνγκστον λέει ότι το Τόκιο προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης της Ταϊβάν και της διατήρησης των οικονομικών δεσμών με την Κίνα.
«Η Ιαπωνία περπατά σε τεντωμένο σκοινί», ανέφερε. «Η Κίνα είναι ο κορυφαίος οικονομικός εταίρος της Ιαπωνίας και πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μελλοντική ευημερία της Ιαπωνίας εξαρτάται από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κίνας και τη συνεργασία με τους Κινέζους. Από την άλλη πλευρά, η συμπάθεια για την Ταϊβάν είναι τεράστια στην Ιαπωνία και δεν νομίζω ότι το κοινό θα ήταν άνετα με οποιαδήποτε πολιτική που μειώνει την υποστήριξη προς την Ταϊβάν».
Κατά την άποψή του, η Ιαπωνία έχει μεταβεί από «μια πράη, ανυποχώρητη υποστήριξη για την Ταϊβάν» σε μια πολύ πιο τολμηρή και ισχυρότερη θέση. Ωστόσο, αντί να κάνει τολμηρές κινήσεις, ο Κίνγκστον αναμένει από το Τόκιο να σημειώσει σταδιακή και σταδιακή πρόοδο όσον αφορά την υποστήριξή του προς την Ταϊβάν. «Ίσως η πρόοδος να είναι μικρότερη από αυτή που θα ήθελε η Ταϊβάν, αλλά είναι εντός της ζώνης άνεσης της Ιαπωνίας», εξήγησε.
Παρά την προσπάθεια της Ιαπωνίας να παίξει μια πράξη εξισορρόπησης, ο Νάγκι από το Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο πιστεύει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την Ταϊπέι και το Τόκιο να συνεργαστούν σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις διάσωσης, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανεπίσημες ανταλλαγές μεταξύ Ιαπωνικών και Ταϊβανέζικων δεξαμενών σκέψης.
«Υπάρχει μια πιθανότητα [για την Ιαπωνία] να συνεργαστεί με την Ταϊβάν στο πολυμερές πλαίσιο, αλλά η Ιαπωνία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με το πώς γίνεται αυτό», είπε.