Οικονομία
Αλεξανδρούπολη: Mικροί παραγωγοί αναδεικνύουν και προωθούν τα ελληνικά προϊόντα

Με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της ελληνικότητας και ποιότητας των προϊόντων που παράγουν κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν οι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»
Πρόκειται για την σύμπραξη 30 μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και τρεις από την Θράκη με προϊόντα που έχουν να κάνουν με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μάκρης, ταχίνι από την Αλεξανδρούπολη από τοπικό σπόρο σουσαμιού, Εβρίτικη ποικιλία που παράγεται με τον παραδοσιακό Εβρίτικο τρόπο παραγωγής σουσαμιού, καθώς και σαλιγκάρια από τον Έβρο.
«Είμαστε μια πρωτοβουλία με 30μέλη από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο που πριν τρία χρόνια αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γνωρίσουν οι καταναλωτές εμάς και τα προιόντα μας και να κάνουμε κάποιες δράσεις όπως το Γαλάζιο Σάββατο», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Αγγελική Παπαράδη μέλος της πρωτοβουλίας «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» και συντονίστρια της δράσης Γαλάζιο Σάββατο, τόνισε πως η « δράση «Γαλάζιο Σάββατο» οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021 και φέτος απέναντι στο black Friday και στόχος μας είναι αυτή η δράση να γίνε θεσμός. Αυτήν την ημέρα κάνουμε μια στροφή στα ελληνικά προιόντα και θέλουμε οι καταναλωτές έστω για μια ημέρα να τα αναζητήσουν και να στηρίξουν ελληνικές επιχειρήσεις».
Όπως εξήγησε η κ. Παπαράδη οι Μικροί Έλληνες Παραγωγοί είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα και για να γίνει κάποιος μέλος έχουμε θεσπίσει ένα κανονισμό βάση του οποίου γίνεται ένα είδος σαν πιστοποίηση. Δηλαδή ελέγχεται κάποιος για να ενταχθεί στην πρωτοβουλία, ελέγχεται για την νομιμότητα της επιχείρησης του, ελέγχεται για το εάν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία ανάλογα με τα προιόντα που παράγει και ελέγχεται για τα προιόντα του από ποιοτικές πλευρές για να μπορέσει να ενταχθεί. Από την στιγμή που εντάσσεται μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δράσεις».
Όσο αφορά το πως θα επιλέγουμε τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα η κ. Παπαράδη ήταν σαφής «Αν όντως μας ενδιαφέρει να επιλέξουμε ένα ελληνικό προϊόν πρέπει πάντα να διαβάζουμε λεπτομερώς την ετικέτα ,να κάνουμε έρευνα γιατί αυτην την στιγμή η αγορά είναι κατακλυσμένη από εισαγόμενα προιόντα που θυμίζουν ελληνικά αλλά αν διαβάσει κανείς την ετικέτα θα καταλάβει ότι δεν είναι ελληνικής παραγωγής. Επομένως πρέπει να διαβάζουμε σωστά την ετικέτα να αναζητούμε την χώρα προέλευσης-συσκευασίας παραγωγής για να είμαστε βέβαιοι ότι ένα προϊόν είναι ελληνικό».
Πηγή: ΕΡΤ

Αναλύσεις
Τα όπλα της Κίνας έναντι των δασμών των ΗΠΑ!
Παρέμβαση του Ανδρέα Λιούμπα στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Ανδρέας Λιούμπας: Η Κίνα είναι σε θέση να πλήξει πολλαπλώς την αμερικανική οικονομία. Αυτό το κατάφερε μελετώντας την προηγούμενη σύγκρουση με ΗΠΑ. Μείωσε την εξάρτηση από αμερικανικά προϊόντα, τα οποία δημιουργεί σήμερα η ίδια, έχοντας παραπλήσια τεχνολογία.
Επίσης διαφοροποίησε την αλυσίδα των εισαγωγών της σε διατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας με αγορές από Βραζιλία. Το δεύτερο στοιχείο που τη θωρακίζει είναι ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ενώ παλιότερα ήταν πρώτος. Από μόνο του συνιστά μείωση στον κίνδυνο να υποστεί αμερικανικά πλήγματα.
Το τρίτο είναι, ότι μείωσε το αμερικανικό χρέος. Το τέταρτο και πιο σημαντικό είναι ότι οχυρώθηκε νομοθετικά με μέτρα που μπορούν να επιφέρουν πλήγματα στην αμερικανική οικονομία. Έχοντας αυτά τα όπλα στα χέρια της έχει επιφέρει συγκεκριμένα πλήγματα. Περιόρισε τις εταιρείες που κάνουν εισαγωγές-εξαγωγές με ΗΠΑ αμυντικής τεχνολογίας. Έχει δεσμεύσει επίσης τις σπάνιες γαίες. Έχουν οπλιστεί με οχυρωματικά έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Εκεί ποντάρουν και μάλλον θα το κερδίσουν το στοίχημα, ότι θα έχει καμθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα. Ο Σι έχει ανεβεί στο βάθρο του εθνικού ήρωα. Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο, ο οποίος αντιστέκεται έναντι των ΗΠΑ.
Με πρόμαχο την Κίνα αντιστέκονται εναντίον του καουμπόι που θέλει να επιβάλλει τη θέλησή του. Υπάρχουν επαφές με άλλα κράτη που ενισχύουν αυτόν τον ρόλο του Σι Τζιπίνγκ.
Οικονομία
Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε ότι «δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στην Αμερική ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν δεν άντεξε τα έξοδα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».
Όσον αφορά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, ο Γιώργος Ατσαλάκης επισήμανε ότι «δεν έχουν επιστημονική βάση» και ότι επιβλήθηκαν ώστε «να δημιουργήσουν ένα χάος στην παγκόσμια οικονομία για να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν και αυτό σίγουρα κάνει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας πιο αδύναμη».
Αναλύσεις
Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.
Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον