Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Anti-drone θόλος προστασίας σε όλο το Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στις

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην θωράκιση όλου του Αιγαίου με την ανάπτυξη ολοκληρωτικού συστήματος anti-drone, το οποίο θα δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας έναντι κάθε μη επανδρωμένης απειλής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones» ανέφερε χθες στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Δ’ Σώμα Στρατού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισε ότι «Το σήμα της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην οποία ως δόκιμος αξιωματικός είχα κάνει ασκήσεις πολύ-πολύ παλιά, αναγράφει «υπό σκιή» και η απάντηση του Λεωνίδα στην απειλή των Περσών στις Θερμοπύλες, νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει απολύτως σε αυτή την περίπτωση. Πρόθεσή μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone».

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, που αποτελεί ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη ενός συστήματος θωράκισης του Αιγαίου με διπλή διαβάθμιση. Το ένα θα αφορά σύστημα ενεργής αποτροπής, δηλαδή με κατάρριψη στόχων και το δεύτερο με σύστημα παρεμβολών (jamming). Τα δύο συστήματα δε θα λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό και κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιο θα είναι πιο προσφιλές για να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση με την χρήση και των δύο.

Όλο το σύστημα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύστημα της ενεργούς αποτροπής, δηλαδή την κατάρριψη drone, πρόκειται για αντιαεροπορικό μικρούς βεληνεκούς, αντίστοιχων επιδόσεων με το ισραηλινό Iron Dome, που θα μπορεί να εξουδετερώνει ακόμη και πυραύλους.

Στις 10 Ιουλίου 2022, στο φύλλο της Realnews, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η αποκάλυψη ότι το ΓΕΕΘΑ κινείτο υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και με ταχείς διαδικασίες στην προμήθεια κι εγκατάσταση συστήματος anti-drone.

Το μπαράζ παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, στο οποίο είχε επιδοθεί η Τουρκία από την αρχή του 2022 κινητοποίησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπό τις οδηγίες του τότε Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είχε έτοιμη την απάντηση. Μέσε σε λίγες εβδομάδες τέθηκε σε εφαρμογή η νέα αντί-UAV ομπρέλα, που «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλή. Το σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά μονάδες, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά και μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται και δύναται να εισέλθει στο ελληνικό FIR, δημιουργώντας όχι μόνο πονοκέφαλο στην ελληνική αεράμυνα αλλά προκαλώντας προβλήματα ακόμη και στην αεροπλοΐα.

Αν και λεπτομέρειες για το σύστημα έγκεινται στον τομέα του «απορρήτου», αυτό που μάθαμε ωστόσο είναι ότι θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο Jammer, που θα μπορεί να παρεμβάλει στην συχνότητα είτε «τυφλώνοντας» τον χειριστή, είτε δημιουργώντας του ακόμη και στιγμιαία απώλεια ελέγχου. «Θα βλέπουμε παντού τα πάντα» λένε χαρακτηριστικά οι γνώστες.

Η ενεργοποίηση της αντι-UAV ομπρέλας δεν θα καταστήσει αυτόματα απροσπέλαστο το Αιγαίο μόνο για τα κατασκοπευτικού τύπου UAV αλλά θα υψώσει αόρατο τείχος και στα οπλισμένα Bayraktar ή Akinci, που δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν με τον «αέρα», που έχουν συνηθίσει σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς τακτικό στρατό και πολυεπίπεδη αεράμυνα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Εν αναμονή της δήλωσης του Λευκού Οίκου για τον ισλαμιστή Ερντογάν, το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά F-35 και F-16

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ακόμα ανακοίνωση για τη συνομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μίλησαν.

Την ανακοίνωσε ήδη ο Τούρκος πρόεδρος περιγράφοντας την συνομιλία όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας για να γνωρίζουμε τι πραγματικά ειπώθηκε. Διότι αυτά που αναφέρονται στην τουρκική δήλωση μπορεί να είναι όσα εύχεται ο ισλαμιστής Ερντογάν, που συνήθως κάνει πανηγύρια μόνος του.

Το πρώτο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι αυτή η συνομιλία άργησε πολύ με δεδομένο ότι ο κ. Τραμπ μίλησε πολλές φορές με τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ζητήθηκε πολλές φορές η πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας, όπως και μία επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Για το δεύτερο θέμα δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ενημέρωση.

  • Σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να εφαρμόσουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή”.

Η ίδια τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ακόμα ότι οι  απαιτήσεις για την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.

  • Το βασικό ρώτημα είναι αυτό: Θα διώξει ο Ερντογάν τους S-400 από το τουκρικό έδαφος; Διότι αυτό απαιτεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αμερικανική κυβέρνηση…

  • Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Μπορεί ο κ. Τραμπ να άρει τις κυρώσεις;

Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να άρει τις κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να ακυρώσει το νόμο CAATSA, που ψηφίστηκε για να κτυπήσει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ήταν ο κ. Τραμπ αυτός που επέβαλε τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος ήταν αυτός που ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

  • Το Κογκρέσο μπορεί να πάει και να του πει ότι τα μέλη του πιστεύουν ότι απαιτούνται κυρώσεις και πρέπει να τις επιβάλει ξανά, αν έχει προχωρήσει σε άρση.

Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να εκδώσει μια προεδρική οδηγία λέγοντας ότι δεν θεωρεί την αγορά των S-400 παραβίαση του νόμου Caatsa.

Θα το πράξει; Είναι περίεργος ο κ. Τραμπ, παίρνει αποφάσεις αλλοπρόσαλλες μερικές φορές. Οπότε, όλα είναι πιθανά. Αν μου ζητάς την προσωπική μου γνώμη το βλέπω δύσκολο, διότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρωτεργάτες επιβολής των κυρώσεων στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, μίλησε ήδη ο Πρόεδρος Τραμπ, οπότε δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολίες για τα σχέδια του. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και ειδική ενημέρωση για την προεδρική αποφασιστικότητα, να κτυπήσει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τους Χούθι.

Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουολτς αποκάλυψε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα «εξοντώθηκαν –όπως είπε– πολλά ηγετικά στελέχη των Χούθι».

Μίλησαν επίσης και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι ανέλαβαν την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο κ. Πιτ Χέγκσεθ, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τα αδιάκοπα, όπως τα χαρακτήρισε, πλήγματα εναντίον των Χούθι. Αν δεν σταματήσουν την τρομοκρατική δράση τους, που στοχεύει την παγκόσμια ναυτιλία και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Ο Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι Χούθι να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία.

  • Ο κ. Ρούμπιο  διευκρίνισε ότι δεν συζητείται η πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων. «Δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως ο κ. Ρούμπιο έστειλε και μήνυμα στην Τεχεράνη. Αν δεν τους στήριζε το Ιράν, οι Χούθι δεν θα είχαν με κανέναν τρόπο τη δυνατότητα να πλήττουν τη (διεθνή) ναυτιλία, τόνισε δείχνοντας τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Γιατί ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος

Η ευρωπαϊκή αγορά χρέους θα είναι η πρώτη που θα φορέσει «κράνος» και στολή παραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφιε ο Μιχάλης Ψύλος

«Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων το 2025 θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο και το κόστος δανεισμού των χωρών μελών θα αυξηθεί στο μέλλον», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

«Η πρόθεση των 27 να επανεξοπλιστούν, αυξάνοντας τις αμυντικές τους δαπάνες για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας στη Γηραιά ήπειρο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στα ασφάλιστρα επενδυτικού κινδύνου, λόγω της σχεδόν βέβαιης πιθανότητας να αναλάβουν περισσότερο χρέος, καθώς τροποποιούνται οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα», εξηγούν στη «Ναυτεμπορική» οι ίδιες πηγές.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κράτη μέλη: Τα 650 δισ. ευρώ-το 80% του συνόλου- πρέπει να προέλθουν από την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ίδιων των κρατών και μόλις τα 200 δισ. από δάνεια της Κομισιόν, τα οποία επίσης θα πρέπει να αποπληρώσουν οι 27.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αντικατοπτρίζουν ήδη αυτό το κλίμα. Είναι ένας δείκτης του αναμενόμενου ποσοστού κέρδους για τους επενδυτές, αλλά είναι επίσης το κόστος που πληρώνει μια κυβέρνηση για δανεισμό. Και αυτό το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της, τα οποία, θεωρητικά, θα πρέπει να μειώσουν τις αποδόσεις των ομολόγων», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας πιο χρεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο είναι συχνά το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή αντανακλά καλύτερα τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες της οικονομικής μηχανής της ευρωζώνης. Αυτά τα χρεόγραφα έχουν αυξήσει την απόδοσή τους κατά περισσότερες από 55 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, φτάνοντας το 2,93% την περασμένη εβδομάδα.

Ο φόβος της αβεβαιότητας

Με άλλα λόγια, η χρηματοδότηση δεν ήταν τόσο ακριβή για τη Γερμανία από το 2023. «Δεδομένου ότι τα σχέδια χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας θα επηρεάσουν τις οικονομίες για πολλά χρόνια, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας είναι αυτά που αυξάνουν περισσότερο την αποστροφή των επενδυτών για τον κίνδυνο, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, που περιβάλλει την αγορά ομολόγων, που δεν θα αποπληρωθούν  για χρόνια ή και δεκαετίες.

Ο φόβος της μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας είναι τέτοιος στην ευρωζώνη, που η διαφορά μεταξύ χρέους 12 μηνών και 30ετίας είναι 120 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το ακριβώς αντίθετο πριν από ένα χρόνο.

«Είναι αλήθεια», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ότι οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες έτσι ώστε η εκταμίευση δαπανών για την άμυνα να μην υπολογίζεται στον στόχο του 3% για το έλλειμμα. Όμως τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν από κάπου, και είναι σαφές ότι θα αυξήσουν το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη σημαντικές ανισορροπίες στους δημόσιους λογαριασμούς τους».

Θα πληγεί περισσότερο η νότια Ευρώπη

Οι επενδυτές ήδη συνυπολογίζουν τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη. «Αλλά αυτό θα πλήξει  περισσότερο τη νότια Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ΕΕ, που υπερβαίνουν το όριο του 100% του ΑΕΠ», αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι χώρες του Νότου, εκτός από την Ελλάδα, έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ, γεγονός που θα τους αναγκάσει να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Κομισιόν.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, θα πρέπει να επενδύσει επιπλέον 24 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα έως το 2029.

«Τα ασφάλιστρα κινδύνου αντιμετώπισαν ήρεμα την ανακοίνωση της αύξησης των αμυντικών δαπανών αυτή τη φορά, αλλά η καταιγίδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον εάν δεν συνοδευτεί από διορθωτικά μέτρα για τις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες για το κράτος πρόνοιας», προσθέτουν.

Η νέα πραγματικότητα

Σε κάθε περίπτωση, τα γεωπολιτικά χαρτιά ανακατεύονται: Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να βελτιώσουν μέσω διαπραγματεύσεων τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Ευρώπη ακολουθεί αντίθετη πορεία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Ο γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης (GCSP), υποστηρίζει μάλιστα ότι «θα ήταν πλέον λογικό να υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι την αμερικανική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, εκπροσωπώντας φυσικά τα ευρωπαϊκά και ουκρανικά συμφέροντα, χωρίς όμως να προσπαθήσουν να τις σταματήσουν».

Μετά τη στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, «οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν το διαπραγματευτικό βήμα μαζί με τους Αμερικανούς και να τους επηρεάσουν ή να συνεχίσουν να ακολουθούν την προηγούμενη στρατηγική επί Μπάιντεν, θέλοντας ταυτόχρονα να αντισταθμίσουν ουσιαστικά την επικείμενη έλλειψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Αλλά αυτό θα ήταν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – μια απλή ψευδαίσθηση. «Όσον αφορά μόνο την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, μιλάμε για πάνω από 63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα και άλλα 50 δισ. ως οικονομική βοήθεια.

«Νομίζω ότι πρέπει να επιδείξουμε περισσότερο ρεαλισμό και να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο και να αποτρέψουμε να συμβεί το χειρότερο», προειδοποιεί ο Ρίχτερ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ την άρση των κυρώσεων CAATSA

Ο Ερντογάν είπε στο Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και το θέμα της αποκατάστασης της σταθερότητας στη Συρία, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στο Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να επανεντάξουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ώστε να αναπτύξουν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις24 λεπτά πριν

Forreign Policy: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας από τη δεκαετία του 1940

Η Ευρώπη στην παγίδα του Ναπολέοντα και των Μινγκ: Τι δεν έμαθε, πόσα αγνόησε

Αναλύσεις55 λεπτά πριν

Παγκόσμιοι και Περιφερειακοί Ανασχηματισμοί, Στρατηγική Ασφάλειας και Ελληνισμός

Μία μεγάλη συζήτηση στις "Αντιθέσεις", με τα επιφαινόμενα και τις επιδράσεις τους σε Ουκρανία- Μέση Ανατολή- Ευρασία και Ανατολική Μεσόγειο...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η αναθεωρητική Τουρκία και το Κυπριακό εν όψει της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Ελάχιστος στόχος η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελεύθερης Κύπρου και η μη επιδείνωση του status quo.

Οικονομία2 ώρες πριν

Dossier: Η Ρωσία παρακάμπτει κυρώσεις πετρελαίου μέσω Κύπρου-Ελλάδας;

Η έρευνα αναδεικνύει ότι η Κύπρος έχει γίνει νέο κέντρο για τον σκιώδη στόλο, ενώ στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αποκάλυψη! Πόσα χρήματα έδωσε η Κύπρος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.

Δημοφιλή