Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν διάσκεψη για την ανακατασκευή οικισμών στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στις

Τη χθεσινή διάσκεψη πραγματοποίησε η δεξιά οργάνωση Nahala

Εκατοντάδες μέλη της κοινότητας εποίκων του Ισραήλ συμμετείχαν σε διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ χθες Κυριακή και ζήτησαν την επανακατασκευή οικισμών στη Γάζα και στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και απομάκρυνε τους Εβραίους εποίκους από τη Γάζα το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν σκοπεύει να αποκτήσει ξανά μόνιμη παρουσία στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας για αδιευκρίνιστη περίοδο.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρες οι μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ, με πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, να δηλώνουν ότι τη Γάζα θα πρέπει να κυβερνούν οι Παλαιστίνιοι.

Τη χθεσινή διάσκεψη πραγματοποίησε η δεξιά οργάνωση Nahala, η οποία υποστηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε περιοχές περιλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, όπου θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Με τίτλο “Ο εποικισμός φέρνει ασφάλεια”, η διάσκεψη δεν οργανώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, αν και ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή στηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, κάτι που θεωρείται εμπόδιο στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι 12 υπουργοί του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου συμμετείχαν στη διάσκεψη, όπως και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς που ανήκουν σε ακροδεξιά κόμματα.

Ο Σμότριτς δήλωσε ότι πολλά από τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα επέστρεψαν εκεί ως στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς. Επίσης σημείωσε ότι ήταν αντίθετος στην απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους Εβραίους από τη Γάζα στο παρελθόν.

“Γνωρίζαμε τι θα προκαλέσει αυτό και προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε”, υπογράμμισε ο Σμότριτς στην ομιλία του. “Χωρίς οικισμούς δεν υπάρχει ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ξέσπασαν σε ενθουσιώδη συνθήματα υπέρ της ανοικοδόμησης εβραϊκών κοινοτήτων στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι είχε διαμαρτυρηθεί κατά της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα φέρει “ρουκέτες εναντίον της Σντερότ” και “ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν” στο νότιο Ισραήλ.

“Φωνάζαμε και προειδοποιούσαμε”, τόνισε ο Μπεν Γκβιρ. “Αν δεν θέλουμε μια ακόμη 7η Οκτωβρίου πρέπει να επιστρέψουμε σπίτι μας και να ελέγξουμε τη γη”, κατέληξε.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Συρία: Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία για επιδρομές που άφησαν 9 νεκρούς από την ίδια οικογένεια

«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), ο ένοπλος βραχίονας της κουρδικής αυτόνομης διοικητικής οντότητας στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, κατηγόρησε την Τουρκία για βομβαρδισμό που άφησε τουλάχιστον εννιά νεκρούς από την ίδια οικογένεια το βράδυ της Κυριακής.

«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.

Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «εννιά πολίτες» και να τραυματιστούν άλλοι «δύο», σύμφωνα με τις ΣΔΔ.

Οι ΣΔΔ, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας, που τις κατηγορεί ότι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις αφότου έπεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Οι νέες de facto αρχές της Συρίας, υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), προσπάθησαν να διαλύσουν ένοπλες ομάδες και να θέσουν τον κυβερνητικό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για την ενσωμάτωση των κουρδικών πολιτικών και στρατιωτικών δομών στο κράτος. Την διαδικασία παρακολουθεί στενά η Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει  μια από τις κύριες συνιστώσες των ΣΔΔ παρακλάδι εγχώριας «τρομοκρατικής» ομάδας. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέονται με Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της.

Παράλληλα, το PKK ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη διακοπή των επιχειρήσεών του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων. Αλλά η Άγκυρα απαίτησε προ ημερών η οργάνωση και παρατάξεις που συνδέονται μαζί της να καταθέσουν τα όπλα «άμεσα και άνευ όρων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Περιορίζεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ αναβαθμίζεται ο Γουίτκοφ

Απεσταλμένος του Τραμπ για τον πόλεμο αλλά μόνο για την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ρόλος του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία και τη Ρωσία Κιθ Κέλογκ περιορίζεται, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον το χαρτοφυλάκιο του απόστρατου στρατηγού περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία.

Ο Κέλογκ είχε επιλεγεί για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει στον τερματισμό του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια ο ρόλος του ήταν ήδη στην πράξη περιορισμένος καθώς απουσίαζε από όλες τις σημαντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Μάλιστα η επίσημη επιβεβαίωση του περιορισμού του ρόλου του έρχεται μετά από δημοσιεύματα και διαρροές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρεστός στη Μόσχα λόγω των θέσεών του, που είναι φιλικές προς το Κίεβο.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την αλλαγή όσον αφορά τα καθήκοντα του Κέλογκ ως θετική εξέλιξη. «Ο στρατηγός Κέλογκ, ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, θα ασχοληθεί απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ουκρανική ηγεσία», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social. «Τους ξέρει καλά και έχουν μια πολύ καλή εργασιακή σχέση. Συγχαρητήρια στον Στρατηγό Κέλογκ!»

Πλέον, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται να αναβαθιμστεί ο ρόλος του Στιβ Γουίτκοφ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τραμπ: «Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη» – Συζήτηση για εδάφη και παραγωγή ενέργειας

«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», είπε ο Τραμπ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Τρίτη σκοπεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη. Έχει γίνει πολλή δουλειά το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One, κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης επιστροφής στην περιοχή της Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.

«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», είπε ο Τραμπ.

Οι παραχωρήσεις

Ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν για μια πρόταση 30ήμερης εκεχειρίας, την οποία αποδέχθηκε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ενώ και οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα το Σαββατοκύριακο, με τη Ρωσία να πλησιάζει στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το προγεφύρωμά τους στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ, το οποίο διατηρούσαν εδώ και μήνες.

«Θα μιλήσουμε για εδάφη. Θα μιλήσουμε για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές παραχωρήσεις.

«Νομίζω ότι έχει ήδη γίνει πολλή συζήτηση και από τις δύο πλευρές, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ήδη μιλάμε γι’ αυτό, για τον διαχωρισμό ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις3 λεπτά πριν

Εκτός πραγματικότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση! Κρύβει το κεφάλι της, ως στρουθοκάμηλος στην άμμο

Η συμπεριφορά αυτή της EE, όπως και ειδικότερα της Ελλάδας που την ακολουθεί τυφλά, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών, για το τι...

Αναλύσεις33 λεπτά πριν

Είναι απαράδεκτοι!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στον Flash 99,4 και τη Βασιλική Πολίτου

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Forreign Policy: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας από τη δεκαετία του 1940

Η Ευρώπη στην παγίδα του Ναπολέοντα και των Μινγκ: Τι δεν έμαθε, πόσα αγνόησε

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Παγκόσμιοι και Περιφερειακοί Ανασχηματισμοί, Στρατηγική Ασφάλειας και Ελληνισμός

Μία μεγάλη συζήτηση στις "Αντιθέσεις", με τα επιφαινόμενα και τις επιδράσεις τους σε Ουκρανία- Μέση Ανατολή- Ευρασία και Ανατολική Μεσόγειο...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η αναθεωρητική Τουρκία και το Κυπριακό εν όψει της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Ελάχιστος στόχος η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελεύθερης Κύπρου και η μη επιδείνωση του status quo.

Δημοφιλή