Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι ηγέτες της Χαμάς δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύτηκε στις

“Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος” το σύνθημα της ηγεσίας της Χαμάς

Οι ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα παρά το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

“Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος” είναι οι μοναδικές επιλογές, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Βηρυτό, εξηγώντας πως η Γάζα είναι η πατρίδα τους και συμπληρώνοντας ότι το αίμα των ηγετών της Χαμάς δεν έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνο των υπολοίπων Παλαιστινίων.

Ο εντοπισμός των ηγετών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF). Πάνω από 100 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Γιαχία Σινουάρ και άλλα ηγετικά στελέχη του κινήματος φέρονται να παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτιμάται πως κρύβονται στο δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Η Χαμάς απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Ο πρώην ανώτατος πολιτικός ηγέτης της, ο Χάλεντ Μεσάλ, λέει πως μοναδική λύση είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής. Ο λαός μας απαιτεί την “ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”. Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ “απορρίπτεται κατηγορηματικά”, υπογραμμίζει.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Ο ανηφορικός δρόμος του Φρανσουά Μπαϊρού!

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η μείωση του χρέους της Γαλλίας είναι «ηθική υποχρέωση», λέει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε την Παρασκευή ότι η μείωση του σωρού χρέους της Γαλλίας δεν είναι μόνο πολιτική προτεραιότητα αλλά ηθική υποχρέωση. “Το έλλειμμα και το χρέος, αυτό είναι ένα ζήτημα που εγείρει ηθικά ερωτήματα”, είπε ο Μπάιρου στην πρώτη του ομιλία κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Διαβάστε το ζωντανό ιστολόγιο μας για να δείτε πώς εκτυλίχθηκαν όλα τα γεγονότα της ημέρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό της χώρας την Παρασκευή, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.
Ο διορισμός του Μπαϊρού ήρθε αφού ο Μακρόν πραγματοποίησε διήμερες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Οι συναντήσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων απέκλεισαν τόσο το ακροδεξιό κόμμα National Rally όσο και το σκληρό αριστερό France Unbowed.
Ο Μπαϊρού θα πρέπει να οικοδομήσει συναίνεση γύρω από τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο ανέρχεται στο 6,1 τοις εκατό – υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του 4,4 τοις εκατό για το τέλος του 2024. Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2025 θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με «μακρύ δρόμο» απέναντι σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον βασικό σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού ως τον τέταρτο πρωθυπουργό του 2024 την Παρασκευή, αλλά το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο βετεράνος κεντρώος ήταν αμέσως σαφές καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του.

«Ένα έργο των Ιμαλαΐων βρίσκεται μπροστά μας», λέει ο Bayrou

«Δεν αγνοώ τα Ιμαλάια που βρίσκονται μπροστά μας, τις δυσκολίες κάθε είδους», είπε ο Μπαϊρού την Παρασκευή.
Το έλλειμμα και το χρέος «είναι ένα ζήτημα που θέτει ηθικό πρόβλημα, όχι μόνο οικονομικό», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος θα πρέπει να παράσχει στη Γαλλία προϋπολογισμό το επόμενο έτος, σε μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

«Κανείς δεν ξέρει τη δυσκολία της κατάστασης καλύτερα από μένα», λέει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού

«Κανείς δεν γνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης καλύτερα από εμένα», είπε ο Φρανσουά Μπαϊρού στην τελετή παράδοσης.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσω», πρόσθεσε.
«Η μείωση του χρέους της Γαλλίας είναι ηθική υποχρέωση», είπε ο νέος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «Πληρώνουμε το χρέος για δεκαετίες επιλέγοντας να μην ενεργήσουμε».
Αλλά υποσχέθηκε επίσης να «καθαρίσει τον πολιτικό μας λόγο από τις κενές λέξεις».
«Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία είμαι αρκετά συγκεντρωμένος σε σημείο εμμονής – ο γυάλινος τοίχος που έχει χτιστεί μεταξύ των δυνάμεων και του λαού», είπε ο Μπαϊρού.
«Αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αισθάνονται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη από τον δημόσιο τομέα».

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια αρκετά δύσκολη περίοδο», λέει ο απερχόμενος Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλάει τώρα. Φεύγει από το Matignon μετά από μόλις τρεις μήνες στη δουλειά.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια αρκετά προβληματική περίοδο», είπε ο Μπαρνιέ, περιγράφοντας τη δουλειά του τους τελευταίους μήνες ως «πολύ προκλητική».
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε πολιτική διαφορετικά, με λιγότερες ανακοινώσεις και περισσότερη ακρόαση, διάλογο και σεβασμό», είπε ο Μπαρνιέ.

Οι συντηρητικοί της Γαλλίας αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για να ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains της Γαλλίας θα αποφασίσει εάν μέλη θα συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον επερχόμενο κεντρώο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού, αφού παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Λοράν Γουακιέ.
«Η συλλογική μας απόφαση για μια πιθανή συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Wauqiez, ο οποίος προεδρεύει της συντηρητικής ομάδας βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, είναι μια γνωστή προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες.
Ιδρυτής και ηγέτης του Mouvement Démocratique Centriste (MoDem), είναι επίσης γνωστός στο γαλλικό κοινό ως Υπουργός Παιδείας από το 1993 έως το 1997 σε μια συντηρητική κυβέρνηση, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος τρεις φορές.
Διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της ΕΕ συγχαίρει τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό Μπαϊρού

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη την Παρασκευή τον Φρανσουά Μπαϊρού για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού της Γαλλίας, αφού το βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο της χώρας ανέτρεψε τον προκάτοχό του σε αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό.
«Πάντα είχατε την Ευρώπη στην καρδιά», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής στον νέο κεντρώο πρωθυπουργό σε γαλλόφωνη ανάρτηση στο X. «Ας εργαστούμε μαζί για μια ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, με τα μέσα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, λέει ο εισερχόμενος Γάλλος πρωθυπουργός Μπαϊρού

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε την Παρασκευή ότι γνωρίζει ότι το καθήκον του να διευθύνει μια κυβέρνηση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα χωρίς σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι δύσκολο.
«Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς», είπε ο Μπαϊρού στους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου BFM καθώς έφευγε από τα γραφεία του.

Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση υπό τον Μπαϊρού, λέει ο επικεφαλής της ομάδας

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της ομάδας βουλευτών του κόμματος.
Ορίζοντας τον σύμμαχό του Μπαϊρού για πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να συνεχίσει τις πολιτικές του, είπε ο Βαλό, χαρακτηρίζοντας την επιλογή «επικίνδυνη» επιλογή.
Οι Σοσιαλιστές είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί βασιλιάδες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Λεπέν προειδοποιεί ότι η «επέκταση του Μακρονισμού» από τον Μπαϊρού θα προκαλούσε «αποτυχία»

Η ηγέτης της ακροδεξιάς και βουλευτής του Εθνικού Ράλι Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας «να κάνει ό,τι δεν ήθελε να κάνει ο προκάτοχός του» και να ακούσει τους αντιπάλους του προκειμένου να περάσει ένα «λογικό» νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.
«Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, η οποία θα ήταν απλώς μια συνέχεια του Μακρονισμού, που απορρίφθηκε δύο φορές στην κάλπη, θα μπορούσε μόνο να οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποτυχία», είπε η Λεπέν στο X.
Ο Μπαϊρού είναι απίθανο να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, πρέπει να συγκεντρώσει υποστήριξη από αριστερά και δεξιά
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Παρασκευή τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό, αναθέτοντάς του το τρομακτικό καθήκον να βγάλει τη Γαλλία από πολύμηνη πολιτική κρίση.
Η ανώτερη ρεπόρτερ του FRANCE 24 Catherine Norris Trent παρουσιάζει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Bayrou τις επόμενες εβδομάδες.

Οικολόγοι απειλούν με ψήφο δυσπιστίας για νέο πρωθυπουργό

Η Marine Tondelier, ηγέτης του γαλλικού κόμματος Ecologists είπε ότι ο διορισμός του Bayrou ήταν σαν ένα κομμάτι “κακό θεάτρου δρόμου”.
Το κόμμα της απείλησε να υποστηρίξει ψήφο δυσπιστίας στον νέο πρωθυπουργό εάν αυτός υποστηρίξει τις δεξιές πολιτικές του υπουργού Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ.
Ο Μπαϊρού θα φέρει «ουσιώδη σταθερότητα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός Ατάλ
Ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Μακρόν Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε ότι ο ίδιος και τα μέλη του κόμματός του της Αναγέννησης υποστηρίζουν τον διορισμό του Μπαϊρού.
«Έχει τα προσόντα για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον και να οικοδομήσει την ουσιαστική σταθερότητα που περιμένουν οι Γάλλοι», έγραψε ο Attal σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπαϊρού πρέπει να βρει τον δρόμο για «σταθερότητα και δράση», λέει η ομάδα του Μακρόν

«Η αποστολή του Μπαϊρού θα είναι να συμμετάσχει σε διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα», εξαιρουμένης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της σκληρής αριστεράς France Unbowed, για να δημιουργήσει τις «συνθήκες για σταθερότητα και δράση», δήλωσαν μέλη της ομάδας του Μακρόν.
Ο Μπαϊρού ήταν το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναίνεση κατά τη διάρκεια των ημερών συζητήσεων για το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν.
«Καθώς προχωρούσαν οι διαβουλεύσεις, ο δήμαρχος του Πάου αναδείχθηκε ως η πιο ικανή προσωπικότητα να διασφαλίσει την ενότητα και να σχηματίσει κυβέρνηση», πρόσθεσε η πηγή.

To France24 αναλύει το προφίλ του Μπαϊρού

Φρανσουά Μπαϊρού, κεντρώος σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν και νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό την Παρασκευή, αναθέτοντας στον βετεράνο κεντρώο να οδηγήσει τη χώρα από τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση τους τελευταίους έξι μήνες. Ο Μπαϊρού θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της προεδρίας Μακρόν μετά την κατάρρευση του Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του σε μια ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ένας από τους λίγους πολιτικούς βαρέων βαρών που στάθηκε στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017, αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση αφού τελικά προήχθη σε πρωθυπουργό .
Ο Μπαϊρού, 73 ετών, ηγείται του φιλελεύθερου κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) που είναι σύμμαχος, αλλά όχι μέρος, της κεντρώας δύναμης του Μακρόν και στηρίζει τον πρόεδρο από τη νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία το 2017.
“Δεν είναι κάποιος που έχει αφαιρεθεί από την αφάνεια”, δήλωσε στο FRANCE 24 ο Andrew Smith, διευθυντής των Φιλελευθέρων Τεχνών στο Queen Mary University of London. “Είναι ένας από τους μακροχρόνιους, θεμελιώδεις υποστηρικτές του Macron που δημιούργησαν αυτόν τον χώρο για το κέντρο , πραγματοποιώντας αυτό το όνειρο το 2017».
Τρεις φορές ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία, το 2002, το 2007 και το 2012, και εδώ και καιρό αναφέρθηκε ως προφανής επιλογή του Μακρόν ως επικεφαλής της κυβέρνησης , έχει επιτέλους την ευκαιρία του.
Ο Μπάιρου αθωώθηκε τον Φεβρουάριο μετά από μια επταετή υπόθεση για δόλια απασχόληση βουλευτικών βοηθών από το κόμμα του, με τον δικαστή να κρίνει ότι του οφείλει το «όφελος της αμφιβολίας».
Ο Μπαϊρού διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Μακρόν όταν ανέλαβε την προεδρία το 2017.
Παραιτήθηκε την ίδια χρονιά όταν άνοιξε τη νομική υπόθεση εναντίον του, αλλά παρέμεινε βασικός σύμμαχος στα παρασκήνια. Η αθώωσή του άνοιξε μια πιθανή επιστροφή στην κυβέρνηση.
Θεωρήθηκε ως ο πιο πιθανός υποψήφιος από τους σχολιαστές, παρόλο που η αθώωσή του εξακολουθεί να υπόκειται σε έφεση από τους εισαγγελείς.
Ο Μπαϊρού θα πρέπει να ακολουθήσει μια δύσκολη πορεία ως ο έκτος πρωθυπουργός της προεδρίας Μακρόν μετά την ανατροπή του Μισέλ Μπαρνιέ από το κοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου.
«Αυτό θα αφορά σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια οικοδόμησης κάποιου είδους κυβέρνησης συμβιβασμού», είπε ο Smith. “Η Γαλλία έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση για περισσότερες από 100 ημέρες φέτος μέχρι στιγμής. Αυτή είναι πραγματικά μια στιγμή που κάτι πρέπει να αλλάξει.”
Είπε ότι ο Μπαϊρού θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της Γαλλίας και το διευρυνόμενο έλλειμμα.
“Ένα από τα πράγματα που μπορεί πιθανώς να κάνει είναι να πιέσει για περισσότερη φορολογία”, είπε. “Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να κερδίσει την αριστερή ψήφο. Μπορεί να επανεξετάσει τις συντάξεις, αλλά δεν μπορώ να το δω. Είναι μια τόσο τιτάνια μεταρρύθμιση που ο Μακρόν θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει πάει αριστερά για να αναζητήσει πρωθυπουργό».
Κάθε διαδοχικός πρωθυπουργός έχει υπηρετήσει για μικρότερη περίοδο από τον προκάτοχό του και, δεδομένης της σύνθεσης της κάτω βουλής της Εθνοσυνέλευσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο διάδοχος του Μπαρνιέ θα διαρκέσει περισσότερο από τους τρεις μήνες που ο δεξιός ήταν στην εξουσία.

“Τον μισεί”

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ , οι δυνάμεις του οποίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για τον Μακρόν για τη διασφάλιση της σταθερότητας της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ότι αντιτίθεται στην ονομασία του Μπαϊρού καθώς θα ενσαρκώνει τη «συνέχεια».
Ο Μπαϊρού θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την εχθρότητα του πρώην δεξιού Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που εξακολουθεί να έχει επιρροή.
Σύμφωνα με μια πηγή, «η προτεραιότητα για τον Σάρκο είναι οποιοσδήποτε εκτός από τον Μπαϊρού».
Ο Σαρκοζί, ο οποίος εξακολουθεί να κυριαρχεί στη δεξιά παρά τις ποινικές καταδίκες μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, είχε συνομιλίες με τον Μακρόν στο Elysee την Κυριακή για να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια υπουργική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«
Τον μισεί», πρόσθεσε μια άλλη πηγή στα δεξιά, λέγοντας ότι η εχθρότητα του Σαρκοζί προς τον Μπαϊρού χρονολογείται από την υποστήριξή του στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 , αφού αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
«Αυτός (ο Σαρκοζί) είναι εντελώς αδιάφορος για το θέμα», πρόσθεσε ένας βουλευτής υπέρ του Μακρόν.
Ο Μπαϊρού έχει απολαύσει μια μακρά και ποικίλη πολιτική καριέρα, η οποία τον είδε να συνεργάζεται με τους πρώην δεξιούς προέδρους Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Ζακ Σιράκ προτού υποστηρίξει τον Ολάντ το 2012.
Ο δήμαρχος της νοτιοδυτικής πόλης Pau, Bayrou είναι ένας ενεργός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του κοσμικού συστήματος της Γαλλίας.
Κέρδισε τη φήμη κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2002, όταν χαστούκισε στο πρόσωπο ένα παιδί που προσπάθησε να του πάρει την τσέπη.
Κέρδισε λιγότερο από το επτά τοις εκατό των ψήφων και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Ο πατέρας έξι παιδιών, ο Μπαϊρού είναι επίσης συγγραφέας μιας βιογραφίας του Γάλλου βασιλιά Ερρίκου Δ’ του 16ου και του 17ου αιώνα.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Indepedent: Χιλιάδες κάνουν ουρές για να εγκαταλείψουν τη Συρία καθώς οι εθνοτικές μειονότητες φοβούνται το μέλλον μετά τον Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολλοί από εθνοτικές μειονότητες εγκαταλείπουν τη Συρία μετά την ανατροπή του βάναυσου καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο

Γράφει ο Άλεξ Κροφτ,  Indepedent

Χιλιάδες Σύροι είναι εγκλωβισμένοι στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα με τον Λίβανο , προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα φοβούμενοι για το μέλλον τους, αφού οι ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες ανέτρεψαν το βάναυσο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μειονοτικές ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών και των Αλαουιτών , είναι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν ότι το μέλλον της νέας Συρίας μπορεί να μην είναι ανεκτικό με τις κοινότητές τους, πολλοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην επανάσταση το 2011 και στον επακόλουθο 13ετή εμφύλιο πόλεμο.

Το συνοριακό σημείο Masnaa – η μόνη επιχειρησιακή διέλευση μεταξύ Συρίας και Λιβάνου – έχει πλημμυρίσει από τεράστιες ουρές Σύριων που προσπαθούν να ταξιδέψουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, με πολλούς να ελπίζουν να επιστρέψουν σε μια απελευθερωμένη πατρίδα μετά από χρόνια εκτοπισμού στο Λίβανο.

Έχουν προκύψει αναφορές ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Συρίας για τους εκτοπισμένους Σύρους που εγκλωβίζονται καθώς προσπαθούν να περάσουν. Ο Independent επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για περισσότερες πληροφορίες.

Σε μια ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οργάνωση είπε ότι «γνωρίζει ότι χιλιάδες Σύροι φεύγουν από τη Συρία στον Λίβανο» και ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» Σύροι «φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους μέσα στη χώρα».

Πηγή ασφαλείας είπε στο AlAraby AlJadeed ότι η εισροή ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη Συρία περιλαμβάνει Ιρανούς και Ιρακινούς – αλλά ότι οι περισσότεροι προέρχονται από συριακές μειονότητες. Έρχεται παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η Hayat Tahrir alSham (HTS) – η ανταρτική ομάδα που ανέτρεψε τον Άσαντ – ότι όλοι οι πολίτες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων της, θα ζουν με ασφάλεια.

Αλλά για τις μειονότητες που έχουν περάσει χρόνια ζώντας με το φόβο τόσο του Άσαντ όσο και των εναλλακτικών λύσεων των ανταρτών, μια επικείμενη περίοδος σημαντικής αβεβαιότητας και χάους έχει αφήσει ελάχιστη επιλογή από το να φύγουν.

Η κοινότητα των Αλαουιτών – από την οποία προέρχεται η οικογένεια Άσαντ – είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στη Συρία, που αποτελεί περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού και βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις παράκτιες επαρχίες της Συρίας. Η οικογένεια Άσαντ στηρίζεται εδώ και πολύ καιρό στους Αλαουίτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλές ανώτερες θέσεις στο καθεστώς, από τότε που ήρθαν στην εξουσία το 1970.

Πολλές αναφορές υποδηλώνουν ότι είχαν στοχοποιηθεί δυσανάλογα για στρατολόγηση από το καθεστώς Άσαντ τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου, με αντικρουόμενες εκτιμήσεις να συμφωνούν ότι τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες Αλαουίτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Αν και καταλαμβάνουν δυσανάλογο αριθμό θέσεων σε βασικές θέσεις του καθεστώτος, οι κοινότητες των Αλαουιτών είναι επίσης μερικές από τις φτωχότερες στη Συρία. Ένας οδοντίατρος Alawi είπε στους Times ότι ήταν συγκρίσιμο με έναν «στρατό σκλάβων», με πολλούς να ζουν με την πεποίθηση ότι «αν τον αφήσουμε [τον Άσαντ], θα πεθάνουμε».

Οι χριστιανοί στη Συρία, μια από τις παλαιότερες κοινότητες χριστιανών στον κόσμο και συγκεντρωμένοι σε παρόμοιες περιοχές με τους Αλαουίτες, ζουν επίσης υπό τον φόβο ενός «αβέβαιου και επικίνδυνου μέλλοντος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Christian Concern, Τζεφ. Βασιλιάς.

«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη μοίρα της χριστιανικής κοινότητας», πρόσθεσε ο κ. Κινγκ στην Christian Post. «Οι Χριστιανοί, με ρίζες που εκτείνονται σχεδόν δύο χιλιετίες πίσω, αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον».

Το HTS προσπάθησε να κάνει τους σωστούς ελιγμούς , με τον έλεγχό του στη Συρία αλλά δεν έχει ακόμη παγιωθεί. Έχει αποτρέψει ζημιές σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και άλλα θρησκευτικά κτίρια και μνημεία, με έναν Χριστιανό να λέει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η συμπεριφορά των ανταρτών ήταν «εντελώς διαφορετική από ό,τι περιμέναμε».

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει καλέσει τους νέους Σύρους ηγέτες να σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων, αλλά η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους απέναντι στις μειονοτικές ομάδες μένει να φανεί.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι 10 περιοχές στον κόσμο που βρίσκονται σε τραγική ανθρωπιστική κατάσταση

Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης παρουσίασε τις εικοσι χωρες αμέσου τραγικής ανάγκης προστασίας των πολτών τους

  • Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.

……………………………………………………………………

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) βοηθά τους ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις —συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης— να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Το IRC, το οποίο ιδρύθηκε μετά από πρόσκληση του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1933, εργάζεται τώρα σε περισσότερες από 40 χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Προσφέρει μόνιμη βοήθεια παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν και ενδυναμώνοντας τα πρόσωπα και τις κοινότητες να γίνουν αυτοδύναμες, επιδιώκοντας πάντα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που σε κάποιες κοινωνίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια.

Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης από την IRC για το 2025

Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης IRC 2025: «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», Σουδάν, κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια και Μιανμάρ στην κορυφή της κατάταξης για την ανθρωπιστική κρίση – Πιθανή και απαραίτητη επείγουσα δράση

  • Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.
  • Το Σουδάν είναι τώρα η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των ανθρώπων σε ανθρωπιστική ανάγκη παγκοσμίως, παρόλο που φιλοξενεί μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς η Συρία επανέρχεται στις 5 κορυφαίες χώρες ανησυχίας για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια
  • Τέσσερις ανισορροπίες εξηγούν την παγκόσμια επιδείνωση: η συντριπτική διπλωματία της σκληρής δύναμης, οι άμαχοι που φέρουν το βάρος του πολέμου, η κλιματική κρίση που προσθέτει στην ανθρωπιστική ανάγκη, η οικονομική ανισότητα που επιβαρύνει το βάρος
  • Το IRC ζητά μεταρρύθμιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και πώς η αλλαγή πολιτικής μπορεί να εξισορροπήσει ξανά τη ζυγαριά

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, 11 Δεκεμβρίου 2024 — Σήμερα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) αποκαλύπτει την ετήσια λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης , επισημαίνοντας τις 20 χώρες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης το 2025. Οι πέντε κορυφαίες κρίσεις είναι το Σουδάν, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Μιανμάρ, Συρία και Νότιο Σουδάν.

305 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται ανθρωπιστική υποστήριξη. Οι χώρες με λίστα παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν το 82% αυτού του αριθμού, παρόλο που αποτελούν μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 77% των εκτοπισμένων στον κόσμο οφείλεται σε κρίσεις στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% και ο αριθμός των ακραίων φτωχών του κόσμου.

Η φετινή λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης μιλά στο «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», ως ο καταλύτης για νέες κρίσεις και το εμπόδιο για να τις φέρεις στο τακούνι. Οι τέσσερις βαθιές ανισορροπίες στο διεθνές σύστημα που προκαλούν την κρίση είναι:

  • Περισσότερες συγκρούσεις και λιγότερη διπλωματία είναι το πιο προφανές και πιο επικίνδυνο σύμπτωμα του κόσμου εκτός ισορροπίας. Σήμερα σημειώνεται ρεκόρ 59 συγκρούσεων το 2023, οι υψηλότερες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
  • Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών είναι όλο και πιο κεντρικό στη στρατηγική μάχης. Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων από κρατικές και μη κρατικές ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 66% μεταξύ 2013 και 2023 και το 74% ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης. 
  • Περισσότερες εκπομπές άνθρακα και λιγότερη υποστήριξη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κλιματική κρίση είναι η τρίτη ανισορροπία. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης συμβάλλουν λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, αλλά πάνω από το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι ή εκτοπίστηκαν λόγω φυσικών κινδύνων τα τελευταία 5 χρόνια ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης.
  • Τέλος, περισσότερη συσσώρευση πλούτου, λιγότερη μείωση της φτώχειας. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα φτώχειας στις χώρες της λίστας παρακολούθησης είναι τώρα σχεδόν 85% υψηλότερα από ό,τι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ έχουν μειωθεί κατά 37% στον υπόλοιπο κόσμο την ίδια περίοδο.

Το IRC προτείνει μια ατζέντα δράσης σε έξι κατηγορίες.

  1. Μεταρρύθμιση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας, χρησιμοποιώντας εργαλεία οικονομικής αποδοτικότητας και κόστους-αποτελεσματικότητας για την προώθηση της σχέσης ποιότητας/τιμής.
  2. Ανακουφίστε τα βάρη του χρέους, επεκτείνετε τη χρηματοδότηση και προωθήστε την οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των παραγόντων της κρίσης και την προώθηση της κοινής ευημερίας.
  3. Βελτιώστε την προστασία των πολιτών με μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αύξηση της εκπροσώπησης και αναστολή της χρήσης του βέτο σε περιπτώσεις μαζικής θηριωδίας.
  4. Ανακουφίστε τον πόνο των πολιτών προστατεύοντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια , διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια μπορεί να παραδοθεί με ασφάλεια σε όσους έχουν ανάγκη.
  5. Επενδύστε στην προσαρμογή του κλίματος και στην ανθεκτικότητα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών σοκ.
  6. Επέκταση ασφαλών οδών και βοήθειας για τους πρόσφυγες για την ενίσχυση της προστασίας και της ένταξης.

Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, δήλωσε:

«Είναι σαφές ότι «ο κόσμος φλέγεται» είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου βασικά εκτός ισορροπίας. Ως ανθρωπιστικός οργανισμός, η δουλειά του IRC είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά και να τις καλεί. Αυτός είναι ο σκοπός της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η συγκέντρωση της ακραίας φτώχειας είναι αξιοσημείωτη. Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: μεταξύ εκείνων που γεννιούνται σε ασταθείς καταστάσεις σύγκρουσης και εκείνων που έχουν την ευκαιρία να φτάσουν σε σταθερές καταστάσεις. Αυτή είναι μια τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί για ηθικούς και στρατηγικούς λόγους. Η ηθική υπόθεση είναι ότι με περισσότερους πόρους από ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο. Η στρατηγική περίπτωση είναι ότι τα προβλήματα που ξεκινούν από το Σουδάν ή τη Συρία δεν μένουν εκεί: η αστάθεια εξαπλώνεται.

«Το επιχειρείν ως συνήθως δεν θα ανατρέψει αυτήν την τάση. Οι άμαχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις από τις αυξανόμενες συγκρούσεις και να διακινδυνεύσουν επικίνδυνα ταξίδια αν δεν παραβιάσουμε το status quo. Η διεθνής κοινότητα έχει μια απίστευτη ευκαιρία και ευθύνη να αλλάξει τους όρους της ανθρωπιστικής και διπλωματικής δέσμευσης στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Και ενώ οι προκλήσεις σε αυτές τις χώρες είναι πολύπλοκες, η εμπειρία του IRC δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για να σωθούν ζωές, να χτιστεί η ανθεκτικότητα και να διατηρηθούν τα μέσα διαβίωσης των πιο ευάλωτων».

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Την τελευταία δεκαετία, η έκθεση της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης του IRC βοήθησε το IRC να καθορίσει πού να επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας με επιτυχία κατά μέσο όρο το 85-95% των 20 χωρών που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη επιδείνωση. Είναι επίσης το σημείο όπου μοιραζόμαστε την ανάλυσή μας για το πώς εξελίσσεται η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, γιατί και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο αντίκτυπος στις πληγείσες κοινότητες.

Λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης 2025 του IRC με μια ματιά

Κατάταξη στην πρώτη τραγική δεκάδα

Σουδάν

κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος (oPt)

Μιανμάρ

Συρία

Νότιο Σουδάν

Λίβανος

Μπουρκίνα Φάσο

Αΐτη

Μάλι

Σομαλία

Χωρεςστη δεύτερη τραγική δεκάδα

Αφγανιστάν

  • Καμερούν
  • Τσαντ
  • ΛΔΚ
  • Αιθιοπία
  • Νίγηρας
  • Νιγηρία
  • Ουκρανία
  • Υεμένη

Τώρα, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, και οδεύοντας προς έναν από τους χειρότερους λιμούς στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, το Σουδάν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η κατάρρευση της χώρας επιταχύνεται καθώς ένας βάναυσος εμφύλιος πόλεμος, που τροφοδοτείται από εξωτερικές δυνάμεις, καταστρέφει τις ζωές αμάχων. Μακριά από το να εργάζονται προς μια διπλωματική επίλυση, οι ηγέτες και των δύο φατριών φαίνεται να πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες μάχες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, βάζοντας το Σουδάν στην πορεία για καταστροφική ανθρωπιστική κατάρρευση το 2025.

Η κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια παραμένει η δεύτερη στη λίστα παρακολούθησης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συγκρούσεων που έχει καταστρέψει τη Γάζα και έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες στη Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα: πάνω από 1 στους 50 ανθρώπους στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023 και χωρίς διαρκή κατάπαυση του πυρός και χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές, τα θύματα θα αυξηθούν και θα υπάρχει κίνδυνος πείνας το 2025.

Τρίτη στη λίστα, η Μιανμάρ είδε ένοπλες ομάδες να ενώνονται και να προχωρούν γρήγορα σε όλη τη χώρα, προκαλώντας σχεδόν 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αύξηση 37% από το 2023. Η ισορροπία κλίνει σταθερά προς περισσότερο πόλεμο φέτος. Η χολέρα και άλλες ασθένειες απειλούν να κατακλύσουν το σύστημα υγείας της Μιανμάρ, το οποίο έχει αποδεκατιστεί από τις συγκρούσεις. Οι πλημμύρες και άλλες καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα σημαίνουν ότι η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει πρόσθετες ανάγκες θα ωθηθεί στο χείλος του γκρεμού το επόμενο έτος.

Η Συρία μπαίνει ξανά στην πεντάδα της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από το 2021, αφού μη κρατικές ένοπλες ομάδες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στα τέλη του 2024, προκαλώντας ταχεία κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων. Καθώς η λίστα παρακολούθησης τυπώνεται, η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αν οι τελευταίες αλλαγές στη σύγκρουση θα επιτρέψουν στους Σύρους να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους το 2025 ή να βαθύνουν την κρίση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση στο Σουδάν εκθέτουν το Νότιο Σουδάν σε μια αυξανόμενη οικονομική κρίση, ενώ η άφιξη περισσότερων από 878.000 ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο του Σουδάν προσθέτει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ύπουλη, με τουλάχιστον 28 επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του 2024 που υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι το Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό θα κάνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης που βαθαίνει ακόμη πιο προδοτικές το 2025. 

Επιμελεια έρευνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις15 λεπτά πριν

Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Θα χρηματοδοτήσει ο Τραμπ ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία;

Το να  μετατραπεί σε βοηθό για την ανοικοδόμηση της Δαμασκού σημαίνει εμπλουτισμό εκείνων που αγκάλιασαν την Αλ Κάιντα και τώρα...

Πολιτική45 λεπτά πριν

Μείωση ρεκόρ στην Κύπρο στις νέες αιτήσεις ασύλου το 2024

Οι μηδενικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης από τον προηγούμενο Μάιο, επέφεραν αισθητή μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, οι οποίες...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Όταν η Δύση ξυπνήσει από τις ναρκισσιστικές της ονειρώξεις με τον τζιχαντιστή θα είναι πολύ αργά

Η επόμενη μέρα στη Συρία. Γραφεί ο Μανώλης Σκούληκας

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επικίνδυνη εξέλιξη -Η σημαία του Ισλάμ στο υπουργικό συμβούλιο της Συρίας (13-12-2024)

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2024

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο ανηφορικός δρόμος του Φρανσουά Μπαϊρού!

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Δημοφιλή