Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Σαρώνει ο «Θαλασσόλυκος» και «πνίγει την Κύπρο» – Ενισχύουν λιμάνια και υποδομές (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης*

Γαλάζια Πατρίδα διά πυρός και σιδήρου: Θέτουν την Κύπρο σε απομόνωση και την αποκόπτουν από την Ελλάδα, κλείνοντας τις οδούς ανεφοδιασμού

Έχουν ή όχι επιλογές η Κύπρος και η Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ και ΕΕ;

Η ξεχασμένη «Στρατηγική Πυξίδα» και οι θαλάσσιες οδοί από το Σουέζ

Ενώ η Αθήνα απολαμβάνει έναν νέο μήνα του μέλιτος με την Τουρκία και η Λευκωσία αναμένει εναγωνίως την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο πόδι, καθότι είναι σε εξέλιξη η διακλαδική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024», που καλύπτει όλη την περιοχή την οποία η Άγκυρα ονομάζει ως Γαλάζια Πατρίδα. Από τη Μαύρη Θάλασσα, ώς την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μέσω του Αιγαίου.

Τουρκικές προθέσεις

Από τα σενάρια της άσκησης είναι πρόδηλη η επιδίωξη της Τουρκίας να κυριαρχήσει στον αέρα και στη θάλασσα αποκόπτοντας την Κύπρο από την Ελλάδα σε περίπτωση επιχειρήσεων. Στόχος είναι η αποκοπή των θαλάσσιων διαύλων ανεφοδιασμού και ο αποκλεισμός της Κύπρου, που προϋποθέτει πλήρη υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα, γεγονός που υποβοηθείται από την απουσία ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Κύπρο. Η παρουσία ελληνικών δυνάμεων, των οποίων τα έξοδα θα ήταν δυνατό να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να τεκμηριωθεί νομικά μέσω των εγγυητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, λόγω της τουρκικής κατοχής. Ούτε καν νέα διακρατική συμφωνία χρειάζεται. Αλλά και αν ισχυριστεί κάποιος ότι χρειάζεται, πού είναι το πρόβλημα; Εντοπίζεται, προφανώς, στην πολιτική πρόθεση, η οποία δεν υπάρχει. Διότι, εάν υπήρχε, θα ήταν δυνατό να προχωρήσουν από κοινού Αθήνα και Λευκωσία στην ανάληψη της υλοποίησης της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ στην περιοχή μας, η οποία, εκτός των άλλων, είναι συνδεμένη με το ΝΑΤΟ.

Κυριαρχία σε θάλασσα και αέρα

Με την άσκηση «Θαλασσόλυκος», η Τουρκία:

  1. Δείχνει στην πράξη ότι διά της ισχύος της μπορεί να επιβάλει τη Γαλάζια Πατρίδα.
  2. Επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό και ότι οι νέες «αγάπες» με την Αθήνα είναι για τα μάτια των ΗΠΑ και ένα άλλοθι για να αυξήσει τις πιθανότητες της παραλαβής νέων F-16.
  3. Καθιστά σαφές ότι: Α) Θέλει να ελέγξει τις εισόδους και εξόδους του Αιγαίου τόσο στα βόρεια, δηλαδή στα Δαρδανέλλια, όσο και στον νότο, μεταξύ Κρήτης – Καρπάθου και Καρπάθου – Ρόδου. Β) Η Κύπρος είναι: i) αναπόσπαστο τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας και τμήμα του τουρκικού συστήματος ασφάλειας είτε επιλυθεί είτε όχι το Κυπριακό. ii) Η στρατηγική πλατφόρμα της τουρκικής δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο για να ελέγχει τους θαλάσσιους άξονες από το Σουέζ προς: α) Αλεξανδρέττα, β) προς Αιγαίο και από εκεί προς Μαύρη Θάλασσα, γ) προς Γιβραλτάρ, εξ ου και ο σημαντικός χαρακτήρας που προσδίδει στη Λιβύη.

Ενίσχυση υποδομών και απειλής

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής διενεργείται μια συνεχής αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που παρανόμως εδρεύουν στην Κύπρο, με οπλικά συστήματα και υποδομές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται: α) Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο είναι χρήσιμο κυρίως πριν από τις επιχειρήσεις. β) Του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο ως βάσης των drones και των λιμανιών Κερύνειας και κυρίως της Αμμοχώστου. Το τελευταίο έχει ήδη αναβαθμιστεί από το 2016. Σε αυτό μπορούν να ναυλοχούν πάσης φύσεως πολεμικά πλοία και υποβρύχια και συνιστά το μακρύ τουρκικό χέρι στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα είναι το εξής: Υπό αυτές τις συνθήκες και χωρίς η Τουρκία να έχει κόστος, πώς θα υποχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου, επιστρέφοντας την πόλη κάτω από το καθεστώς του ΟΗΕ και το λιμάνι κάτω από τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Όσο δε για το λιμάνι στης Κερύνειας, μπορεί να φιλοξενεί μικρά σκάφη από τορπιλακάτους, ως και οχηματαγωγά. Κατά τις επετείους της εισβολής είχε επισκεφθεί το λιμάνι και τουρκικό υποβρύχιο.

Συνεπώς, στην Κύπρο έχουμε αναβάθμιση και ενίσχυση χερσαίων δυνάμεων πλησίον της «νεκρής ζώνης» και προκλήσεις εντός αυτής και των υποδομών. Οι πρακτικές αυτές μαρτυρούν:

  1. Ενίσχυση της απειλής για να αποδείξει η τουρκική πλευρά ότι υπάρχει μεν κράτος στο βορρά, το οποίο όμως τελεί υπό την προστασία της Άγκυρας και θα συνεχίσει να είναι, όπως και ολόκληρη η Κύπρος, καθότι συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Και ο βορράς και ο νότος.
  2. Τη μεταφορά της απειλής και της ισχύος στο τραπέζι των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, ο όποιος διάλογος γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο.
  3. Την αύξηση της τουρκικής απειλής, διότι δεν ενισχύονται μόνο οι ναυτικές υποδομές στην Κύπρο, αλλά και εκείνες που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια από τη Μερσίνα ώς τον Εύξεινο Πόντο.

ΝΑΤΟ, ΕΕ και Κ. Δημοκρατία

Το ερώτημα είναι εάν και πώς μπορεί ν’ αλλάξει η κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα του εξευμενισμού, ο οποίος υιοθετείται από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και ειδικώς στο Κυπριακό κατά γενική παραδοχή δεν αφήνει πεδίο αισιοδοξίας, διότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνοδευτεί με αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, από τη Γαλάζια Πατρίδα ώς τη λύση των δύο κρατών και της ισότιμης κυριαρχίας. Επί τούτου θα ήταν δυνατές οι εξής επιλογές:

  1. Κατάθεση όλων των στοιχείων που αφορούν στις τουρκικές επιθετικές δράσεις στον ΟΗΕ και στην ΕΕ και δη προς τη νέα ειδική απεσταλμένη των Ην. Εθνών, για να γίνει εκτός των άλλων αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι δικοινοτικό μόνο, αλλά εισβολής και κατοχής. Επί τούτου θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Η λύση που προτείνει η τουρκική πλευρά δεν τερματίζει την κατοχή, αλλά νομιμοποιεί τα διχοτομικά της τετελεσμένα.
  2. Σεβασμό από την Τουρκία των όσων το κεκτημένο της ΕΕ προνοεί, εφόσον ο Πρόεδρος συνδέει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας με το Κυπριακό. Βασική, συνεπώς, υποχρέωση της Τουρκίας είναι, όπως καθορίζεται από την Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα ως ενιαίου κράτους. Διότι, ως τέτοιο έχει ενταχθεί στην ΕΕ με αναστολή του κεκτημένου στον βορρά λόγω κατοχής. Η εφαρμογή του κεκτημένου μπορεί να εφαρμοστεί ομόφωνα, δηλαδή τίποτε δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, η εφαρμογή του κεκτημένου στον βορρά δεν μπορεί να επέλθει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά με την αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας οι ευρωπαϊκοί νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια. Υπό αυτές τις συνθήκες η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το κεκτημένο, τμήμα του οποίου είναι το Πρωτόκολλο 10, που αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι στη διάλυσή της και στη δημιουργία παρθενογένεσης.
  3. Επίλυση του συστήματος ασφάλειας, που σημαίνει την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό άλλωστε ανήκουν οι σημερινές τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ην. Βασίλειο. Έτσι δημιουργείται ένα νέο σύστημα ασφάλειας, με συμμαχικό χαρακτήρα, επί τη βάσει του οποίου κανένας λόγος παραμονής ξένων στρατευμάτων, και δη τουρκικών, δεν επιβάλλεται να υπάρχει στην Κύπρο.

Η σημαία των ευρωπαϊκών πολιτικών και τα συρτάρια του Προέδρου

Εάν η Τουρκία απορρίψει τις προτάσεις αυτές, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν επιθυμεί λύση, αλλά εκείνο το οποίο επιδιώκει είναι η πολιτειακή διχοτόμηση μέσω μιας ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας, για να ελέγχει πέραν του βορρά και τον νότο, μέσω των θεσμών και της ισχύος της. Επί τη βάσει αυτής της φόρμουλας λύσης θα γεννηθεί ένας νέος μπελάς για την ΕΕ. Ήδη, ακμάζουν τα «μουσουλμανικά ιερατεία» του Ερντογάν. Και ο νοών νοείτω. Γεωπολιτικά δε, δεν θα είναι μόνο η Κύπρος όμηρος στην Τουρκία, αλλά και η ίδια τη ΕΕ και τα συμφέροντά της, αφού η Άγκυρα θα ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς και δη την ασφάλειά τους στην πρακτική της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς, οι τουρκικές επιλογές στην Κύπρο δεν συνιστούν win-win situation ούτε για μας ούτε για την ΕΕ. Μάλλον είναι «lose-lose situation» και για τους δυο και μεγάλου οφέλους για την Τουρκία. Μπορεί ή όχι ο Πρόεδρος να βάλει αυτές τις πολιτικές επιλογές σε τάξη και να τις προωθήσει ή όχι; Γιατί θέτουμε το ερώτημα αυτό; Διότι συνιστούν πολιτικές ευρωπαϊκού χαρακτήρα και ως Ευρωπαϊστής, που δηλώνει πως είναι, θα έπρεπε να τις είχε ως σημαία και όχι κλειδωμένες στα συρτάρια του γραφείου του.

 

Δορυφορικές φωτογραφίες από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο. Οι φωτογραφίες στα δεξιά αποτυπώνουν πολεμικά πλοία τόσο στο λιμάνι της Κερύνειας όσο και της Αμμοχώστου, που αποτελεί το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει τα πολεμικά λιμάνια της Γαλάζιας Πατρίδας από τη Μαύρη Θάλασσα ώς την Αλεξανδρέττα και την Αμμόχωστο. Είναι, δε, εμφανής η Διοίκηση του Στόλου στη Νικομήδεια, καθώς και οι διοικήσει της Νότιας και της Βόρειας Θάλασσας. Από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα σχηματίζεται μια τουρκική κλειστή λίμνη στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας.

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Άμυνα

Θρίλερ με πρώην πράκτορα της Mossad στη Ρόδο!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, ο 69χρονος Ισραηλινός, που αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα για απάτη και φέρεται να έχει διατελέσει πράκτορας της Μοσάντ με δράση στη Ρουμανία αλλά και βουλευτής της ίδιας χώρας.

Όπως αναφέρει η τοπική “Ροδιακή” αλλοδαπός που ζητείται να εκδοθεί στις ρουμανικές Αρχές, εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Γιώργο Λαμπαδάκη, αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοση του, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του, ενώ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος. Το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας αποφάσισε να προβεί στην αίτηση περισσοτέρων στοιχείων από τις ρουμανικές Αρχές, σχετικά με την υπόθεση που κατηγορείται ο 69χρονος Ισραηλινός και να επανεξετάσει την περίπτωσή του. Μέχρι τότε, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε ο αλλοδαπός να αφεθεί ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της κράτησης των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Όπως είναι γνωστό, τον αλλοδαπό είχαν εντοπίσει στις 25 Οκτωβρίου 2024 το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και τον συνέλαβαν, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, διώκεται με διεθνές ένταλμα. Ο 69χρονος από το Ισραήλ κατηγορείται από τις ρουμανικές αρχές για απάτη άνω των 120.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τα παραπάνω και τονίζει πως, ήδη για την υπόθεση αυτή έχει εκτίσει πέντε χρόνια στις ρουμανικές φυλακές και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο 69χρονος από το Ισραήλ έχει επίσης αναφέρει ότι ήταν πράκτορας της Μοσάντ που στάλθηκε στη Ρουμανία. Εκεί, διέμεινε 20 χρόνια, από το 1996 έως το 2016 και μάλιστα εκλέχτηκε και βουλευτής στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο το 2004, αλλά λίγο αφότου έγιναν εμφανείς οι δεσμοί του με τη Μοσάντ, άρχισε ένας «πόλεμος» εναντίον του με σκοπό την «πολιτική του εξόντωση». Μάλιστα έκανε γνωστό, πως και το 2022 είχε κρατηθεί για κάτι αντίστοιχο στο Ντουμπάι και τότε είχε, μεσολαβήσει το Ισραήλ για την απελευθέρωση του.

«Ήμουν πράκτορας της Μοσάντ που στάλθηκε στη Ρουμανία, όπου έζησα για 20 χρόνια από το 1996 έως το 2016. Εκλέχτηκα στο ρουμανικό κοινοβούλιο το 2004, αλλά λίγο αφότου έγιναν εμφανείς οι δεσμοί μου με τη Μοσάντ, μια αδυσώπητη εκστρατεία άρχισε να με δυσφημεί με ψευδείς ποινικές κατηγορίες, τερματίζοντας ουσιαστικά την πολιτική μου καριέρα», ήταν τα λόγια του Νάτι Μέιρ, όπως είναι το όνομα του 69χρονου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στρατιωτικοί τίτλοι σε βιομήχανους

Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο φαίνεται ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας απένειμε στρατιωτικούς τίτλους σε επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τον σύμβουλό του, Πάνο Κυριακόπουλο, να προάγεται σε έφεδρο υποστράτηγο (τον είχε ανακηρύξει Ταξίαρχο ο Πάνος Καμμένος)  και άλλους εξέχοντες οικονομικούς παράγοντες – όπως οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Κωνσταντίνος Βελέντζας και Μιχάλης Τσαμάζ οι οποίοι έχουν ήδη διοριστεί στο ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου από τον κ. Δένδια– να ανακηρύσσονται έφεδροι ταξίαρχοι.

Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη, armyvoice.gr

Κι αν νομίζετε πως οι ανώτεροι στρατιωτικοί τίτλοι δίνονται για υπηρεσίες στην πατρίδα, σκεφτείτε ξανά. Για τον υπουργό, φαίνεται ότι οι ισχυροί φίλοι στους κύκλους των βιομηχάνων και των μεγάλων εταιρειών δικαιούνται όχι μόνο δημόσιες τιμές αλλά και θέσεις σε στρατιωτικούς τίτλους.

 

 

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Ποιος είναι ο στόχος αυτών των τιμητικών βαθμών; Είναι μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους στη «νέα άμυνα» του κράτους ή μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ στρατού και βιομηχανίας; Ο ίδιος ο υπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στο Ροταριανό Όμιλο Αθήνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ευελιξία και μείωση των αξιωματικών» στον ελληνικό στρατό – μια φράση που ίσως ακούγεται ειρωνική όταν ταυτόχρονα απονέμονται ανώτατοι βαθμοί, ακόμα κι αν πρόκειται για εφέδρους.

Το «αντίδοτο» στις υποσχέσεις του υπουργού για έναν μικρό και αποδοτικό στρατό φαίνεται να είναι οι προαγωγές σε φίλους και συνεργάτες, ένα είδος ιδιότυπης αριστοκρατίας.

Ο Πάνος Κυριακόπουλος, άνθρωπος-κλειδί και «αρχιτέκτονας» του νόμου για την αμυντική καινοτομία, γίνεται τώρα και στρατηγός, δημιουργώντας ένα παράδοξο που αντανακλά την προτίμηση του κ. Δένδια να διαπλέκει άμυνα και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην ίδια του την ομιλία στο Ροταριανό Όμιλο, εξήρε τη συμβολή των βιομηχάνων στις νέες κατευθύνσεις του στρατού, την περίφημη «Ατζέντα 2030», υπονοώντας σαφώς πως οι ανάγκες της άμυνας πρέπει να καλύπτουν και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αναθέτοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) την ευθύνη για τη διαμόρφωση του νέου στρατεύματος.

Το επόμενο βήμα είναι ο στρατός να αποτελέσει τη βάση επαγγελματικής κατάρτισης, όπου οι στρατιώτες θα εξειδικεύονται για να επανδρώσουν τις βιομηχανίες, με το υπουργείο Άμυνας να μοιάζει περισσότερο με γραφείο εύρεσης εργασίας για την ελληνική οικονομική ελίτ.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο κ. Δένδιας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτή την κάστα «αξιωματούχων» της επιχειρηματικής σκηνής. Τον περασμένο Μάρτιο, διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου μερικά από τα πιο λαμπερά ονόματα της ελληνικής οικονομίας. Πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Μιχάλης Τσαμάζ και άλλοι έχουν πλέον θέση στη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου.

Η παράδοση δεν είναι καινούργια. Θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη, που το 2018 δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με δηκτικό ύφος την απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να προαγάγει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σε υποναύαρχο. Ο κ. Γεωργιάδης, σε ένα πικρόχολο tweet, είχε σχολιάσει πως αν ο Καμμένος παρέμενε στην εξουσία, δεν θα εκπλησσόταν αν προήγαγε τον Κανάρη σε αντιναύαρχο και τον Μάρκο Μπότσαρη σε υποστράτηγο. Μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη πως, ευτυχώς, δεν υπήρχε τότε αεροπορία, αλλιώς η διασπορά βαθμών θα συνεχιζόταν ακάθεκτη και εκεί.

Θα περιμένουμε τώρα με ανυπομονησία να δούμε αν ο κ. Γεωργιάδης θα σχολιάσει τις νέες τιμητικές απονομές βαθμών από τον συνάδελφό του στην ίδια κυβέρνηση, Νίκο Δένδια. Ή μήπως το σκεπτικό αλλάζει όταν πρόκειται για τους φίλους του σημερινού υπουργού Άμυνας; Διότι αν για τον Καμμένο η προαγωγή της Μπουμπουλίνας ήταν, κατά τον κ. Γεωργιάδη, «γελοία», αναρωτιέται κανείς πώς θα αξιολογήσει ο ίδιος τις πρόσφατες απονομές σε βιομήχανους και συμβούλους.

Με την κίνηση αυτή, το Υπουργείο Άμυνας διαμορφώνει ένα νέο στρατιωτικό υπόδειγμα: έναν στρατό των ισχυρών φίλων, όπου οι πραγματικοί στρατιώτες και αξιωματικοί υπηρετούν κάτω από ένα σύστημα που απονέμει στρατιωτικούς βαθμούς και ρόλους σε όσους εξυπηρετούν το οικονομικό status quo. Μια ειρωνική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε τις διακηρύξεις για «μικρό και ευέλικτο τακτικο στρατό».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Κυβερνοηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις

Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο.

Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσιρίδης

Οι προηγμένες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη, επηρεάζουν όσο ποτέ άλλοτε, την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά και την στρατηγική χρησιμοποίησής τους, προσδιορίζοντας εκ νέου τη φύση της στρατιωτικής ισχύος και κατά συνέπεια και τη φύση της γεωπολιτικής ισχύος.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σήμερα σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο κάθε είδους δεδομένα μεταφέρονται με υψηλές ταχύτητες για να συνδέσουν αισθητήρες, οπλικά συστήματα, κέντρα λήψεως αποφάσεων, το σύνολο των αναπτυγμένων δυνάμεων και κάθε είδους «πλατφορμών μάχης», που δραστηριοποιούνται σε όλες τις φυσικές διαστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα, διάστημα και λειτουργούν στο Ηλεκτρομαγνητικό ( Η/Μ) Φάσμα.

Σε αυτό το πεδίο μάχης οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και ο ΗΠ, είναι αλληλοεξαρτώμενες, συμπληρωματικές, στοχεύουν στην εκτέλεση παρόμοιων επιχειρησιακών λειτουργιών ώστε να περιορίζουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιεί το Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρήση του από τίς φίλιες δυνάμεις και συστήματα, απαιτούν μεταξύ των άλλων και την εφαρμογή των τεχνολογιών της ΤΧΝ, της κβαντικής υπολογιστικής, για την ταχεία διαχείριση-επεξεργασία-ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και ως εκ τούτου πρέπει να συνδυάζονται να συγχρονίζονται και να υποστηρίζουν τις Μulti-Domain επιχειρήσεις ώστε να επιτυγχάνουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση η κατανόηση του Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος και εν συνεχεία ο έγκαιρος καθορισμός των τακτικών και διαδικασιών, και η ενσωμάτωση τους στο δόγμα επιχειρήσεων, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή των Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικών επιχειρήσεων και την απόκτηση πληροφοριακής υπεροχής στο πεδίο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή14 λεπτά πριν

Απαγωγή τριών ανδρών στο Βελουχιστάν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα Balochistan Post, τρεις άντρες στο Βελουχιστάν εξαφανίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας...

Οικονομία44 λεπτά πριν

Πόσο κοστίζει να γεμίσεις το ντεπόζιτο;

Οι τιμές στα καύσιμα φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μια ανάσα στους οδηγούς. Το...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Οι τεχνικές ανάκρισης στα κέντρα βασανισμού των Άγγλων στην Κύπρο

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης Σε πολλές πηγές για την Ιστορία της Βορειας Ιρλανδιας και του ΙΡΑ αλλά και των πρακτικων...

Διεθνή2 ώρες πριν

Συγχαρητήρια από τους Κούρδους της Συρίας στον Ντόναλντ Τραμπ

Τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές συνεχάρη ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μάζλουμ Αμπντί....

Διεθνή7 ώρες πριν

Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ

Ρουκέτες στο κέντρο του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στην πόλη...

Δημοφιλή