Αθλητικά
Utopian Greek Leagues: Ένα τρελό, ουτοπικό πρωτάθλημα!
Μπορεί κάποιος να φανταστεί το ελληνικό πρωτάθλημα, ως το καλύτερο του κόσμου; Ένα πρωτάθλημα αναδιαρθρωμένο, εκσυγχρονισμένο σε κάθε τομέα, βγαλμένο από τα πιο ουτοπικά σενάρια; Κοπιάστε και «ταξιδέψτε» μαζί μου στο πιο όμορφο όνειρο.
Υπάρχει κάποιος που να μην είναι αηδιασμένος από την όλη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ιθύνοντες ατιμώρητοι να κάνουν λόγο για στημένα παιχνίδια, τρόπαια προκαθορισμένα για τις ομάδες από τις αρχές της σεζόν, ξένοι διαιτητές αμφιβόλου ποιότητας και ανίκανα πρόσωπα σε καίριες θέσεις για τον ελληνικό αθλητισμό. Δεν είναι μόνο αυτά. Θέλετε τα γήπεδα που σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες δεν θα έπαιρναν έγκριση ούτε για αγώνες τέταρτης κατηγορίας; Θέλετε το «χάος» από την Β’ Εθνική και κάτω; Θέλετε την απουσία τηλεοπτικής στέγης; Ή μήπως να πιάσουμε το θέμα της Εθνικής Ελλάδος; Απ’ όλα έχει ο μπαξές! Σήμερα, στο ονειρικό μας σενάριο, όλα τα θέματα επιλύονται. Ακολουθήστε με.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Μέχρι και σήμερα, η Σούπερ Λιγκ απαριθμεί 14 ομάδες, οι οποίες θα δώσουν 26 αγώνες. Κατόπιν το πρωτάθλημα θα χωριστεί σε δυο γκρουπ. Οι πρώτοι έξι θα μπουν στα πρωταθληματικά πλέι-οφ και οι υπόλοιποι οκτώ στο «μονοπάτι» του υποβιβασμού. Οι της εξάδας, θα δώσουν ακόμη δέκα αγώνες (όλοι μεταξύ τους μέσα-έξω) για να ανακηρυχθεί ο πρωταθλητής και τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια», ενώ οι ομάδες του υποβιβασμού, μια σειρά από επτά μονών αγώνων. 36 αγώνες λοιπόν για τους πρώτους έξι, 33 για τους τελευταίους οκτώ.
Όσον αφορά τώρα την πολύπαθη Σούπερ Λιγκ 2, μιλάμε για 24 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους (Βόρειος και Νότιος). Εκεί οι πρώτοι πέντε των ομίλων θα αγωνιστούν στα πλέι-οφ της ανόδου, οι ομάδες από την έκτη έως την ενδέκατη θέση στα πλέι-άουτ υποβιβασμού, ενώ ο τελευταίος του κάθε ομίλου θα πάρει την άγουσα για την Γ’ Εθνική μαζί με άλλες έξι ομάδες από τα πλέι-άουτ. Φτάνουμε στο «αχανές» σύμπαν της τρίτης κατηγορίας. 72 ομάδες (ολογράφως εβδομήντα δυο) χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους διεκδικούν τέσσερα εισιτήρια ανόδου και μάχονται για τριάντα(!) θέσεις υποβιβασμού. Σε μια εξελιγμένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τέτοιες ιδέες θα είχαν πάει για τα καλά περίπατο. Πως θα άλλαζε όλο αυτό το σκηνικό;
Ας αρχίσουμε με την Σούπερ Λιγκ, η οποία θα αποτελείτο από 16 ομάδες, όπως και η Β’ Εθνική. Η Γ’ Εθνική θα απαριθμούσε 32 ομάδες (σε δυο ομίλους των 16), ενώ θα ερχόταν επανασύσταση της Δ’ Εθνικής με 64 ομάδες (4 όμιλοι των 16). Όσον αφορά τις ΕΠΣ και τα τοπικά πρωταθλήματα, υπάρχουν 53 ΕΠΣ. Αν υποθέσουμε ότι από κάθε όμιλο της Δ’ Εθνικής θα υποβιβάζονται τρεις ομάδες, ψάχνουμε 14 πρωταθλήτριες. Πως θα γίνει αυτό;
Πολύ απλά χωρίζοντας τα πλέι-οφ ανόδου σε «γεωγραφικές ζώνες» για να γίνεται ορθότερη κατανομή στους ομίλους της τέταρτης κατηγορίας. (π.χ η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Έβρου μπορεί να παίξει με την πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Δράμας και όχι με αυτήν της ΕΠΣ Λακωνίας). Εννοείται ότι οι τρεις πρώτες κατηγορίες θα είναι αποκλειστικά και μόνο επαγγελματικές, με την Δ’ Εθνική να αποτελείται από ημί–επαγγελματικά σωματεία και τις ομάδες των τοπικών να παραμένουν ερασιτεχνικές ως έχουν.
Όσον αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, θα ήταν στόχος να βρει και πάλι την χαμένη του αίγλη. Σήμερα, αγωνίζονται οι κυπελλούχες ομάδες της κάθε ΕΠΣ, πηγαίνοντας μετά απευθείας στις ομάδες της Β’ Εθνικής. Για να συμμετάσχει μια ομάδα της Γ’ Εθνικής στο Κύπελλο Ελλάδος, πρέπει να κατακτήσει το Κύπελλο της αντίστοιχης ΕΠΣ.
Ακούγεται «κουφό» και έτσι πραγματικά είναι. Πως θα ήταν άραγε ένα νέο σύστημα κυπέλλου με όλες τις ομάδες; Στον πρώτο γύρο, οι 53 πρωταθλήτριες της κάθε ΕΠΣ, θα αντιμετωπίζουν τις 64 ομάδες της Δ’ Εθνικής. Συνεπώς έχουμε, 117 ομάδες, 58 ζευγάρια συν μια άνευ αγώνα. Στον δεύτερο γύρο, στους 59 νικητές θα έρθουν οι 32 ομάδες της Γ’ Εθνικής. Συνεπώς μιλάμε για 91 ομάδες, 45 ζευγάρια και μια ομάδα άνευ αγώνα. Μοιραία, φτάνουμε στον τρίτο γύρο, όπου οι 46 ομάδες θα έρθουν αντιμέτωπες με τις 32 ομάδες από Σούπερ Λιγκ και Β’ Εθνική.
Δεν χαθήκατε μέχρι εδώ έτσι; Αν έχετε κάνει και εσείς σωστά τις προσθαφαιρέσεις, θα μείνετε με 78 ομάδες, οι οποίες θα σχηματίσουν 39 ζευγάρια, των οποίων οι νικητές θα προκριθούν στον τέταρτο γύρο και με την σειρά τους θα δημιουργήσουν 19 ζευγάρια με μια ομάδα να περνάει άνευ αγώνα για να φτάσουμε στην πρωτότυπη φάση των «20».
Οι 20 ομάδες που θα επιβιώσουν από όλη την διαδικασία, θα χωριστούν σε πέντε ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι πρώτοι πέντε και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι. Από αυτή την διαδικασία θα προκύψουν οι ομάδες που θα συνεχίσουν στα προημιτελικά και μετά το «ταξίδι» μέχρι τον τελικό. Ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να μοιάζει άπιαστο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Εννοείται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα της χαμηλότερης κατηγορίας. Έτσι θα διατηρηθεί και το φαινόμενο των «εκπλήξεων».
MARKETING ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ
Προφανώς, μια τέτοια αναδιάρθρωση, δεν γίνεται από την μια σεζόν στην άλλη. Ο εκσυγχρονισμός στο marketing αλλά και στο promotion των πρωταθλημάτων θα πρέπει να γίνει από γνωστά άτομα στον χώρο. Πρέπει να γίνει συσπείρωση των επιχειρηματιών από κάθε οικονομική βαθμίδα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη γνωριμία σε φιλόδοξους επενδυτές. Σε ένα σωστά διαβαθμισμένο οικονομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τέτοιου είδους απόπειρες με φοροελαφρύνσεις προς όφελος αγοραστών από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Έτσι θα λάβει και αρκετά έσοδα από το αναμενόμενο.
Φανταστείτε λοιπόν ένα ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου οι ιθύνοντες θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εταιρίες «κολοσσούς» στα πλαίσια λειτουργίας του MLS, της Πρέμιερ Λιγκ, της Λα Λίγκα και όλων των προηγμένων πρωταθλημάτων. Στόχος φυσικά, δεν είναι τα δισεκατομμύρια της Αγγλίας και της Γερμανίας, αλλά εφικτές οικονομικές συμφωνίες όπως φερ ειπείν του Μεξικό ή της Ιαπωνίας. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει κλείσει συμφωνία 120 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για τα δικαιώματα της Liga MX (πρωτάθλημα Μεξικό) ενώ η J. League (πρωτάθλημα Ιαπωνίας) αυτή τη στιγμή διαθέτει τηλεοπτικό πακέτο 104 εκατομμυρίων λιρών ανά έτος για τις δυο πρώτες κατηγορίες.
Τόσο περίπου θα μπορούσε να είναι το οικονομικό πακέτο για την Σούπερ Λιγκ, όπου αυτή τη στιγμή από τις δυο συνδρομητικές πλατφόρμες παίρνει 68 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Ωστόσο, αν πωληθεί και στο εξωτερικό, τότε πολύ εύκολα το κόστος μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Ο στόχος των 103 εκατομμυρίων ευρώ είναι αρκετά εφικτός, με τις ομάδες να μοιράζονται ισόποσα ένα ποσό κοντά στα 6.5 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα, 70.000.000 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την Β’ Εθνική (4.375.000 ανά ομάδα), ενώ στα 64.000.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι το συνδυαστικό πακέτο για Γ’ και Δ’ Εθνική, με κάθε ομάδα να παίρνει κάτι παραπάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.
Ειδικά στις χαμηλές κατηγορίες, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται πραγματικά ακατόρθωτο. Ωστόσο, αποδεδειγμένα, διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην πραγμάτωση αυτού του «ονείρου». Για αυτόν τον λόγο, θα θεσπιστούν διάφοροι οικονομικοί και αγωνιστικοί παράγοντες, που θα εγκρίνουν ή όχι την συμμετοχή της κάθε ομάδας στην εκάστοτε κατηγορία. Ελεγκτικοί φορείς θα «βλέπουν» τα οικονομικά των «συλλόγων» όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κατηγορία.
Όταν προκύπτουν «εμπόδια» θα υπάρχουν ημέρες διορίας ώστε να διευθύνονται όλα τα οικονομικά θέματα. Οι «καθαρές» ομάδες θα εισπράττουν άμεσα τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ αντίστοιχα οι ομάδες με οφειλές σε φορείς και ποδοσφαιριστές θα διακανονίζουν άμεσα τα χρωστούμενα ποσά, ώστε να μπορούν να εισπράξουν και εκείνες τα χρήματα που δικαιούνται.
ΓΗΠΕΔΑ
Το συγκεκριμένο κομμάτι «πονάει» πολύ τις περισσότερες ομάδες, αφού τα γήπεδα δεν είναι επαρκώς συντηρημένα και τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στους Δήμους και όχι στις ομάδες. Ειδικά στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία σήμερα, βλέπουμε «χωράφια» γήπεδα, γήπεδα με σπουδαίο παρελθόν, πλήρως εγκαταλελειμμένα και μεγάλα γήπεδα που πλέον δεν έχουν καν την απαραίτητη άδεια για να φιλοξενήσουν κόσμο (ναι Καυταντζόγλειο και ΟΑΚΑ, για εσάς λέω). Σκεφτείτε λοιπόν ένα θεσπισμένο σύστημα αδειοδότησης των γηπέδων. Τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, υποχρεωτικά θα πρέπει να λαμβάνουν από την UEFA σήμανση τουλάχιστον τριών αστεριών.
Αντίστοιχα, για την Β’ Εθνική και Γ’ Εθνική, σήμανση δυο αστεριών, ενώ μόνο ένα αστέρι για την Δ’ Εθνική. Δεν χρειάζεται να καν να τονίσουμε το γεγονός για την ύπαρξη κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, καθώς επίσης και την παρουσία ατόμων ασφάλειας την ημέρα των αγώνων, οι οποίοι θα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο τους φιλάθλους που εισέρχονται στο γήπεδο. Φανταστείτε λοιπόν ένα Απόλλων Πόντου-Αιολικός σε ένα καλοσυντηρημένο γήπεδο Καλαμαριάς ή Πολυκάστρου. Όλα είναι και θέμα εικόνας.
ΚΑΝΟΝΕΣ
Όπως γίνεται κατανοητό, όταν η κάθε ομάδα έχει κάποια εκατομμύρια να διαχειριστεί για να θέσει το μπάτζετ της εκάστοτε χρονιάς, θα μπορεί να φέρει αρκετούς παίκτες από το εξωτερικό με αξιοσημείωτη καριέρα. Δυστυχώς όμως, επειδή τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να έρχονται πολύ παίκτες αμφιβόλου αξίας, είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και την εξέλιξή τους. Πρέπει λοιπόν να θεσπιστούν κανόνες. Στην Σούπερ Λιγκ, υποχρεωτικά τέσσερις Έλληνες θα πρέπει να βρίσκονται στην ενδεκάδα και τουλάχιστον ένας Κ-20 στην αποστολή.
Αντίστοιχα και στην Β΄Εθνική, με μόνη διαφορά τους δυο παίκτες Κ-20 στην αποστολή. Η Γ’ Εθνική, όπως και η Δ’ Εθνική, αποτελούσαν παλιότερα τα «φυτώρια» για τους μεγάλους συλλόγους. Έτσι λοιπόν, επτά Έλληνες θα πρέπει να είναι στον αγωνιστικό χώρο, εκ των οποίων ένας Κ-20, ενώ στον πάγκο θα πρέπει να βρίσκονται ακόμη τρεις ποδοσφαιριστές Κ-20 ετών, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Στις ΕΠΣ επιβεβλημένο είναι όλοι οι παίκτες να είναι Έλληνες/Έλληνες υπήκοοι, με τέσσερις Κ-20 στην ενδεκάδα και δύο Κ-18 στην αποστολή.
Τι πετυχαίνουμε έτσι; Αφενός περιορίζουμε τους συλλόγους στην ανεξέλεγκτη αγορά ξένων ποδοσφαιριστών και αφετέρου δημιουργούμε νέες ευκαιρίες. Νέες ευκαιρίες σε Έλληνες που θέλουν να κυνηγήσουν την τύχη τους και σε μικρές τοπικές ομάδες που θέλουν να βασιστούν σε άτομα του τόπου τους. Ξέρετε πόσες ομάδες από τις ΕΠΣ κάθε χρόνο αδυνατούν να δηλώσουν συμμετοχή εξαιτίας της απουσίας νεαρών παιδιών από το ποδόσφαιρο;
Χαίρομαι που φτάσατε μέχρι εδώ. Επαναλαμβάνω ότι, όλο αυτό, δεν είναι τίποτα παρά μια ουτοπική έκδοση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως εγώ την ονειρεύομαι. Δεν ξέρω αν κάτι από αυτά θα αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βελτιώσεις σε κάθε επίπεδο έπρεπε να ξεκινήσουν εδώ και αρκετά χρόνια. Μιας και είναι φλέγον το ζήτημα, ας γίνει η αρχή με την διαιτησία.
Ας μετατραπεί σε επαγγελματική, κατά τα πρότυπα διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Μια επαγγελματική διαιτησία, με συνεχείς μαθήματα και αξιολογήσεις και πλήρη διαφάνεια σε κάθε επίπεδο. Ας ακούγεται η ενδοεπικοινωνία στις τηλεοράσεις, ας αφιερώνουν δέκα λεπτά στο τέλος κάθε αγώνα να μας εξηγούν τις αποφάσεις τους. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται για να διαλύεται κάθε είδους υπόνοιας και έχθρας. Πόσους όμως τους βολεύει να γίνει;
ΠΗΓΗ: Dream Online
Αθλητικά
Κόκκινη κάρτα από τις ελληνικές αρχές σε αλβανική ποδοσφαιρική ομάδα
Την «κόκκινη κάρτα» που έδειξαν οι ελληνικές αρχές σε αλβανική ομάδα με το όνομα «Τσαμουριά» που επρόκειτο να αγωνιστεί σε διεθνή ποδοσφαιρική οργάνωση στην Κρήτη, ανέδειξε στην εκπομπή «Leaders», με τον Ηλία Παπανικολάου, στις 28 Οκτωβρίου 2024, ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr και διευθυντής σύνταξης του Geopolitico.gr, Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Αλβανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μια ερασιτεχνική ομάδα που φέρει το όνομα «Çamëria», δηλαδή Τσαμούρια αποβλήθηκε από το τουρνουά από το τουρνουά Socca Champions League που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο από τις 17-20 Οκτωβρίου.
Παίκτης θα τραπεζώσει τους συμπαίκτες του λόγω κόκκινης κάρτας (ΦΩΤΟ)
Τα αλβανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει τακτικά σε μη επαγγελματικούς αγώνες υπό τη διεύθυνση της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Socca Albania, η οποία εκπροσωπεί την Αλβανία στη Socca International.
Το αλβανικό δημοσίευμα ανέφερε:
Τις τελευταίες ημέρες, η αλβανική ομάδα έπαιξε σε αυτό το διεθνές τουρνουά, παίζοντας δύο αγώνες με μία νίκη και μία ήττα. Ωστόσο, η ομάδα, με επικεφαλής τον προπονητή Irtan Sejko, ενημερώθηκε από τους διοργανωτές και τους ιθύνοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Socca ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πλέον τη χρήση του ονόματος και του λογότυπου «Chameria».
Η είδηση για τη συμμετοχή της αλβανικής ομάδας σε αυτό το τουρνουά έχει τραβήξει την προσοχή των τοπικών ΜΜΕ της Κρήτης, που έχουν προκαλέσει ανησυχία για το όνομα της ομάδας. Η αντίδραση αυτή φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών, οι οποίες έχουν κινήσει διαδικασίες για την αναστολή της συμμετοχής της ομάδας. Αυτό το περιστατικό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ενός επαναλαμβανόμενου κύματος ξενοφοβίας από την πλευρά των ελληνικών ΜΜΕ και θεσμών προς τους Αλβανούς.
Τους ζήτησαν να αλλάξουν όνομα και φανέλες
Οι Leaders ήρθαν σε επαφή με την ελληνική διοργανώτρια αρχή του τουρνουά, η οποία υποστήριξε , ότι δεν ήταν υπεύθυνη για την επιλογή της αλβανικής ομάδας, καθώς η συμμετοχή της ήταν ζήτημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας Socca. Δεν υπηρξε δηλαδή διερεύνηση από τη Socca League Greece, γιατί δεν υπήρχε αρμοδιότητα.
Ζητήθηκε από την αλβανική ομάδα να αλλάξει όνομα και λογότυπο στις φανέλες, με δεδομένο, ότι δεν προκάλεσε με αντιαθλητική συμπεριφορά. Το τονίζουμε αυτό, γιατί και μόνο η αναφορά στο όνομα «Τσαμουριά» αποτελεί… πρόκληση. Διαφορετικά αν προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους θα είχαν αποβληθεί απευθείας, ξεκαθάρισαν οι Έλληνες διοργανωτές. Οι Αλβανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τη στιγμή που τέθηκε το θέμα μέσα σε μισή ώρα πάρθηκε η απόφαση, για να μη συνεχιστεί η συμμετοχή τους στο διεθνές τουρνουά, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου στην Ελλάδα και την Κρήτη.
Η Τσαμουριά, οι εκδιωχθέντες Τσάμηδες και στο βάθος… Τουρκία
Οι Τσάμηδες είναι αλβανικό φύλο, το οποίο κατοικούσε στην Ήπειρο, σε περιοχή που την ονομάζουν Τσαμουριά. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες εξαιρέθηκαν της συμφωνίας της Λωζάνης. Στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Άξονα και προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις κατά των ελληνικών πληθυσμών της περιοχής, κάτι που προκάλεσε τη βίαιη εκδίωξη τους από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ υπό την υποστήριξη των Βρετανών και Αμερικάνων στρατιωτικών συνδέσμων, στην Αλβανία, όπου παρά την αλβανική καταγωγή τους αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, αναδύθηκαν οργανώσεις Τσάμηδων, οι οποίες προσπάθησαν να ξεκινήσουν ζητήματα επιστροφής περιουσιών. Τα τελευταία χρόνια με την υποστήριξη και της Τουρκίας οι Τσάμηδες εγείρουν θέμα γενοκτονίας από την Ελλάδα. Η Άγκυρα εργαλειοποιεί με αυτόν τον τρόπο τους Τσάμηδες προκειμένου να φέρει αντίσταση στις προσπάθειες αναγνώρισης της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή Leaders:
ΠΗΓΗ: Sportdog.gr
Αθλητικά
Πανό για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ανήρτησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ
Αρχίζει και αφυπνίζεται ο κόσμος στις εξέδρες;
Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 4η αγωνιστική της Basket League.
Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, μας ενδιαφέρει κάτι ξεχωριστό που συνέβη στις εξέδρες.
Φίλαθλοι του Ολυμπιακού σήκωσαν πανό για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, το οποίο έγραφε: «50 χρόνια κατοχή. Η Κύπρος είναι ελληνική».
Προφανώς οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να πικάρουν τον Τούρκο προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, ο οποίος είχε δεχτεί σκόπιμα τεχνική ποινή σε φιλικό τουρνουά που συμμετείχε η ομάδα του στην Κύπρο, όταν η τοπική Θύρα 13 ανήρτησε παρόμοιο πανό.
Αλλά το τερπνόν μετά του ωφελίμου… Σημασία έχει ότι ο κόσμος στις εξέδρες αρχίζει και αφυπνίζεται. Κάποια στιγμή θα πάρουν το μήνυμα και αυτοί που πρέπει.
Αθλητικά
Από το γήπεδο στο μέτωπο! Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που έγραψαν τις δικές τους σελίδες στο Έπος του ‘40
Με την κήρυξη του πολέμου το 1940, οι νέοι έσπευσαν μαζικά να καταταγούν στον Στρατό. Από τους πρώτους που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας ήταν και οι ποδοσφαιρικοί σταρ της εποχής.
Παιδιά που την 27η Οκτωβρίου φορούσαν την αθλητική τους εμφάνιση, την 28η έσπευσαν να ντυθούν στα χακί, και κυριολεκτικά μέσα σε λίγα 24ωρα βρέθηκαν από τα γήπεδα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και έγραψαν τις δικές τους γραμμές στο Έπος του ‘40.
Κάποιοι εξ αυτών επέστρεψαν με βαριά τραύματα. Κάποιοι δεν γύρισαν καθόλου. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εξακριβωμένοι θάνατοι ποδοσφαιριστών στις σκληρές μάχες του Ελληνικού Στρατού με τους Ιταλούς.
Η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή του Μίμη Πιερράκου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Νοεμβρίου, λίγο έξω από το χωριό Διποταμιά, όταν βομβαρδίστηκε το σημείο που είχε στρατοπεδεύσει η Σ2 μοίρα βαρέως πυροβολικού στην οποία υπηρετούσε ως ασυρματιστής.
Ο Πιερράκος, γνωστός ως «Μπρακ», ήταν ένας από τους μεγάλους αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Έπαιζε βασικός στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική.
Δεινός επιθετικός, πριν από τον πόλεμο με το «τριφύλλι» στο στήθος, πρόλαβε να πανηγυρίσει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο Ελλάδας και εφτά πρωταθλήματα Αθηνών.
Παρότι θα μπορούσε να μην υπηρετήσει, καθώς λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών είχε σκοτωθεί κατά την διάρκεια αεροπορικής άσκησης ο αδελφός του Τάκης (ήταν υπαξιωματικός στην Π.Α.), ενώ και ο άλλος αδελφός του ο Στέφανος υπηρετούσε ως υποσμηναγός, αυτός κατατάχθηκε ως εθελοντής.
Μάλιστα, όταν οι ανώτεροί του τον αναγνώρισαν και του πρόσφεραν μία θέση στα μετόπισθεν, την απέρριψε. «Έπαιζα πάντα στην επίθεση. Θέλω να πάω μπροστά, να είμαι από εκείνους που θα κερδίσουν πρώτοι τη νίκη», απάντησε και έφυγε για την πρώτη γραμμή, έχοντας δίπλα του στη φάλαγγα τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Αχιλλέα Γραμματικόπουλο.
Μόλις 18 μέρες από την άφιξή του στο μέτωπο, ο Πιερράκος και η μονάδα του προέλαυναν στο αλβανικό έδαφος. Σε μία ανάπαυλα των μαχών, το πρόχειρο στρατόπεδο στις παρυφές της Διποταμιάς έγινε στόχος ιταλικών βομβαρδιστικών.
Ο «Μπρακ», που εκείνη την ώρα έγραφε ένα γράμμα στην οικογένειά του, αγνόησε τον συναγερμό, αλλά και τις φωνές των συναδέλφων του, και δεν μπήκε στο όρυγμα. Ένα θραύσμα τον βρήκε στο κεφάλι και ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Μαζί με τα άλλα θύματα της επίθεσης θάφτηκαν δίπλα από το νεκροταφείου του χωριού.
Το μισοτελειωμένο γράμμα στάλθηκε στην οικογένεια μαζί με μία επιστολή του διοικητή του. Δέκα χρόνια μετά, ο Στέφανος Πιερράκος μαζί με έναν πρώην συμπολεμιστή του Μίμη, ταξίδεψαν στην Αλβανία. Βρήκαν τοΝ τάφο και μετέφεραν τα οστά στην Αθήνα. Τυλιγμένα σε μία σημαία του Παναθηναϊκού, θάφτηκαν στο νεκροταφείο του Ζωγράφου και πάνω από το μνήμα σκορπίστηκε χώμα από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Κυριάκος Μαυραντζούλης μπορεί να μην ήταν αστέρι του μεγέθους του Πιερράκου, αλλά στον Βόλο «έπιναν νερό» στο όνομά του. Ήταν από τους πρώτους που το 1937 έσπευσαν να ενταχθούν στο νεοσύστατο Ολυμπιακό Βόλου και ήταν αρχηγός της ομάδας που δύο χρόνια αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας.
Λίγες ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου βρέθηκε και αυτός στο μέτωπο. Η μονάδα του ήταν από τις πρώτες που ενεπλάκησαν στη Μάχη της Κλεισούρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μαυραντζούλης έπεσε νεκρός.
Τα χαμένα «αετόπουλα»
Ο ΠΑΟΚ ήταν μία από τις ομάδες που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Δύο ποδοσφαιριστές του «δικέφαλου» άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι για τη λευτεριά της πατρίδας. Ο μπακ Γιώργος Βατίκης και ο τερματοφύλακας Νίκος Σωτηριάδης.
Ο Βατίκης ήταν μάλιστα ο πρώτος αθλητής που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο, καθώς ο θάνατος του στις 17 Νοεμβρίου προηγήθηκε κατά μία ημέρα αυτού του Πιερράκου. Λίγες ημέρες πριν από την κήρυξη του πολέμου ο 22χρονος άσος του ΠΑΟΚ είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Εφέδρων της Σύρου.
Στο μέτωπο βρέθηκε με το βαθμό ανθυπασπιστή να διοικεί μία ομάδα πολυβολητών, που είχε αποσπαστεί στο 27ο Σύνταγμα Πεζικού. Στις 17 Νοεμβρίου η ομάδα του είχε αποστολή να υπερασπιστεί το καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της μάχης ύψωμα 1878 (Μοράβα), που τις προηγούμενες ημέρες είχε αλλάξει εφτά φορές χέρια. Η ομάδα του Βατίκη άντεξε σε τρεις ιταλικές επιθέσεις.
Οι δέκα άντρες του πεθαίνουν, και αν και τραυματίας σταματάει μόνος το τελευταίο κύμα. Όταν το σούρουπο έφτασαν οι ενισχύσεις ο ανθυπολοχαγός Κωνσταντίνος Κολόμβας τον βρήκε και αυτόν νεκρό πάνω από το πολυβόλο του.
Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι η θυσία του άνοιξε στον Ελληνικό Στρατό το δρόμο για την Κορυτσά. Μετά θάνατον, ο Βατίκης προήχθη σε ανθυπολοχαγό και του απονεμήθηκε Αργυρούν Αριστείο Ανδρείας και Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης της Πατρίδος.
Ο Σωτηριάδης γεννήθηκε το 1908 στα Μουδανιά, και στη Θεσσαλονίκη έφτασε με τα απομεινάρια της οικογένειάς του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ήταν ατρόμητος τερματοφύλακας και ο μόνος που τολμούσε να πέσει στα πόδια του θρυλικού επιθετικού του Άρη Κλεάνθη Βικελίδη, του επονομαζόμενου και «τανκ».
Το 1938 έγινε ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ, που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής. Στον πόλεμο υπηρέτησε στο 50ό Σύνταγμα Πεζικού με το βαθμό του λοχία.
Σκοτώθηκε και αυτός στη Μάχη της Κλεισούρας, όταν στις 28 Ιανουαρίου του ‘41 ηγήθηκε μίας επίθεσης κατά οχυρών ιταλικών θέσεων στο ύψωμα της Τσέροβας.
Γράμματα από το μέτωπο
Όπως διαβάσατε παραπάνω, οι αθλητές βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε λίγα 24ωρα από τα γήπεδα, στο μέτωπο. Ειδικά οι ποδοσφαιριστές την 27η Οκτωβρίου έπαιζαν αγώνες και την 28η κατατάχθηκαν στο Στρατό και αναχώρησαν για την πρώτη γραμμή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία κάποιων παικτών του Ολυμπιακού.
Οι Γιάννης Βάζος, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, οι αδελφοί Λεωνίδας και Στέλιος Ανδριανόπουλοι, ο Θεολόγος Συμεωνίδης, ο Χέλμης, ο Ράγγος και ο Γρηγοράτος την παραμονή του πολέμου βρέθηκαν με τη Μικτή Πειραιά στην Πάτρα, για ένα ματς με την αντίστοιχη ομάδα της πελοποννησιακής πόλης.
Το ματς άργησε να τελειώσει και οι «ερυθρόλευκοι» διανυκτέρευσαν στην Πάτρα. Το πρωί της επομένης, με τον πόλεμο να έχει ξεκινήσει, πήγαν στο τοπικό Στρατολογικό Γραφείο, κατατάχθηκαν και έφυγαν από εκεί με το τρένο για τις μονάδες τους.
Λίγες ώρες αργότερα, τα ιταλικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν το σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας.
Οι αθλητές, όπως και όλοι οι στρατιώτες εκείνη την εποχή, επικοινωνούσαν με τους οικείους τους ταχυδρομικώς. Σε ένα γράμμα του, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Βασίλης Στρουμπούλης αποδεικνύει το πώς το αθλητικό ιδεώδες μπορεί να νικήσει τη φρίκη του πολέμου, γράφοντας:
«Πιάνουμε πολλούς αιχμάλωτους Ιταλούς και όλο ζητάνε “μαντζαρία”. Πιάσαμε και έναν διεθνή ποδοσφαιριστή τους, τον Καλικαμπέρι, και του φερθήκαμε αθλητικά, ξεχνώντας πως νωρίτερα είχε γεμάτο το όπλο εναντίον μας και με την παρέα του ήθελε να μας υποδουλώσει».
Ο συμπαίκτης του στο «τριφύλλι» Βασίλης Καμπέρος σε επιστολή προς το σύλλογο αναφέρει:
«Θα επιστρέψουμε μόλις κατατροπώσουμε τους Ιταλούς. Νόμιζαν ότι θα αντιμετώπιζαν την Ελλάδα στο ποδόσφαιρο και θα εξασφάλιζαν εύκολη και άνετη νίκη. Όμως τους δώσαμε ένα καλό μάθημα και θα το θυμούνται για πάντα».
Ο τερματοφύλακας του Αθηναϊκού Ρουσόπουλος είχε γράψει σε συναθλητές του στην Αθήνα:
«Εσείς να γυμνάζεστε καθημερινά χωρίς να ανησυχείτε, εμείς εδώ φυλάσσουμε Θερμοπύλες».
Ο πρωταθλητής Ελλάδος στα εμπόδια και βαλκανιονίκης Ιωάννης Σκιαδάς σε επιστολή του είχε ζητήσει από την Αθήνα να του στείλουν μία μπάλα για να παίζουν:
«Και γυμναζόμενοι θα έχουμε τη δύναμη και θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα ρίξουμε τους φρατέλους στη θάλασσα».
Το ματς που μετατράπηκε σε διαδήλωση
Στην διάρκεια της Κατοχής οι αθλητές ίδρυσαν την Ένωση Ελλήνων Αθλητών, που είχε στόχο τη βοήθεια όσων γύρισαν από τον μέτωπο τραυματίες, των φυλακισμένων από τους κατακτητές, αλλά και των φυματικών αθλητών που νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία».
Γι’ αυτούς τους σκοπούς διοργανώθηκαν ματς φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες αναμετρήσεις με ομάδες των δυνάμεων Κατοχής.
Η Ένωση επιχείρησε να στήσει και ένα άτυπο πρωτάθλημα, ώστε να ξεσκουριάζουν οι αθλητές. Λίγα πράγματα είναι γνωστά από αυτό το τουρνουά, το οποίο ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ. Τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν διασωθεί, δείχνουν ότι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλωνας, Ολυμπιακός και Προοδευτική έπαιξαν κάποιους αγώνες μεταξύ τους. Πάντως, το παιχνίδι από εκείνη την εποχή που έμεινε στην ιστορία ήταν ένα Παναθηναϊκός – ΑΕΚ που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Την άνοιξη του 1942 οι δύο ομάδες πήραν άδεια να παίξουν στο επιταγμένο από τους Γερμανούς γήπεδο της Λεωφόρου, ένα ματς τα έσοδα του οποίου θα πήγαιναν για να καλύψουν ανάγκες των ασθενών στη «Σωτηρία».
Τα 15.000 εισιτήρια εξαντλήθηκαν και οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να αφήσουν ένα τέτοιο πλήθος ανεξέλεγκτο.
Έστειλαν δυνάμεις στο γήπεδο, όρισαν δικό τους διαιτητή για να ελέγχει την κατάσταση, και κατάσχεσαν όλες τις εισπράξεις.
Με πρωτοβουλία των αρχηγών τους οι δύο ομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να μην αγωνιστούν.
Χρόνια μετά, ο αρχηγός της ΑΕΚ Κλεάνθης Μαρόπουλος διηγούταν:
«Βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και οι δύο ομάδες μαζί, χαιρετίσαμε τους φιλάθλους, κι αντί να αρχίσουμε τον αγώνα, ανεβήκαμε στις εξέδρες και αρχίσαμε να εξηγούμε στον κόσμο τι ακριβώς είχε γίνει. Ο κόσμος δέχτηκε τις εξηγήσεις μας. Αυτό που επακολούθησε, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Αγανακτισμένοι οι φίλαθλοι όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Οι ξύλινες εξέδρες ξηλώθηκαν, τα δοκάρια ξεριζώθηκαν, συνθήματα υπέρ των ποδοσφαιριστών ακούστηκαν».
Στη συνέχεια η ένταση όχι μόνο δεν εκτονώθηκε, αλλά οι φίλαθλοι κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια. Το ανθρώπινο «ποτάμι» φώναζε συνθήματα κατά των κατακτητών και το πλήθος διαλύθηκε μόνο όταν άρχισαν να φτάνουν στην πλατεία τεθωρακισμένα οχήματα.
ΠΗΓΗ: Βραδυνή
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”