Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Ο αρχικατάσκοπος της CIA σαλπίζει το τέλος της «Pax Americana»

Δημοσιεύτηκε στις

Όταν οι μεγάλες δυνάμεις κλυδωνίζονται, επόμενο είναι να προκαλούνται παγκόσμιες γεωπολιτικές αναταράξεις. Όμοιες με αυτές που βιώνουμε επί του παρόντος. Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο διευθυντής της CIA, William J. Burns, δημοσίευσε (30/01/24) άρθρο του στο αμερικανικό Foreign Affairs, αποκαλύπτοντας διάφορες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Εδώ θα εστιάσουμε σε δύο-τρία σημεία του άρθρου γνώμης που αξίζουν ιδιαίτερης μνείας και σχολιασμού.  
Το 2012 ο Πρόεδρος Ομπάμα έλεγε: «Όποιος σας λέει ότι η Αμερική βρίσκεται σε παρακμή… δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει». Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο διευθυντής της CIA δηλώνει ότι βρισκόμαστε πλέον «σε έναν κόσμο έντονου στρατηγικού ανταγωνισμού στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απολαμβάνουν πλέον την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία». 
Η λεγόμενη «Pax Americana» λοιπόν, η περίοδος κυριαρχίας των ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -και ειδικά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ-,  αν δεν έχει ήδη δύσει, τότε φθίνει με γοργούς ρυθμούς, πυροδοτώντας αλλαγές ισορροπιών και εντάσεις στις εύφλεκτες γωνίες του πλανήτη. Μια διαπίστωση ορατή ακόμη και στους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ. 
Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε μόνο λείψανα από τη χαμένη αίγλη της πάλαι ποτέ «χώρας των ευκαιριών και της ευημερίας», του «αμερικανικού ονείρου» της «πρωτοπορίας στο Διάστημα και στην τεχνολογία». Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία μιας «άλλης εποχής» που για τους παλαιότερους θα είναι σύντομα μια μακρινή μνήμη και για τους νεότερους σενάρια κινηματογραφικά. Αυτό που οφείλει να μας ανησυχεί όμως είναι ότι η «Pax Britannica» (όταν μεσουρανούσε η θαλασσοκράτειρα  Μ. Βρετανία) τελείωσε με την έλευση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Άραγε η ιστορία θα επαναληφθεί; Τα «σημεία των καιρών» είναι ήδη πολλά και άκρως ανησυχητικά (12 και 3)…
Το ερώτημα βέβαια είναι, τί πήγε τόσο στραβά τις τελευταίες δεκαετίες, και οδήγησε την νέα «Βαβυλώνα», στη σημερινή της αποδρομή; Πώς έφτασε το «απαραίτητο έθνος» (indispensable nation) -όπως το αποκαλούσε η κυβέρνηση Κλίντον-, στη σημερινή πραγματικότητα; Η απάντηση δεν είναι απλή και είναι ασφαλώς πολυπαραγοντική. Ως γενική διαπίστωση θα μπορούσε κανείς να πει ότι η «υπερεπέκταση» είναι κατά γενική ομολογία ακροσφαλής και μη υγιής. Ειδικά όταν αυτή έχει επιτελεστεί με ρυθμούς μη βιώσιμους αν όχι καρκινικούς. 
Το άλλο σκέλος βέβαια αφορά και στις μεθόδους επιβολής παγκόσμιας ηγεμονίας, οι οποίες σε βάθος χρόνου δημιουργούν σωρευτικά αντιδράσεις, ακόμη και από τους υποτελείς που κάποτε επιζητούσαν και απολάμβαναν την αμερικανική  «προστασία», με τις όποιες ταπεινωτικές προϋποθέσεις που αυτή συνεπαγόταν. 
Ο διευθυντής της CIA, William J. Burns
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φερειπείν το πώς αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο προαναφερθέν άρθρο, ο διευθυντής της CIA υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσει η αποστολή αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, και εξηγεί ότι, ξοδεύοντας λιγότερο από το «πέντε τοις εκατό του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ» για την ενίσχυση της Ουκρανίας, «είναι μια σχετικά μέτρια επένδυση με σημαντικές γεωπολιτικές αποδόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αξιοσημείωτες απολαβές για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.» Its all about business, λοιπόν…
Αν και είναι προφανές ότι η τοποθέτηση έγινε περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι ενδεικτική της λογικής με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασκούν παγκόσμια επιρροή, εργαλειοποιώντας τον πόλεμο και δη τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων (proxy-war) ο οποίος αποτελεί μέσο επίτευξης γεωπολιτικών στρατηγικών επιδιώξεων (δεν θα αναλυθούν εδώ) και ταυτόχρονης υποστήριξης της εγχώριας βιομηχανίας
Εν προκειμένω βέβαια υπάρχει και ο γεωοικονομικός παράγοντας, αφού ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει εξακοντίσει την Αμερική στις κορυφαίες θέσεις εξαγωγών LNG παγκοσμίως (1 και 2), ενώ έχει ταυτόχρονα «συνετίσει» και τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις που είχαν βλέψεις πιο φιλόδοξες από ότι οι Αγγλοσάξονες ήταν διατεθειμένοι να ανεχτούν. Το ποιες χώρες μπήκαν στο στόχαστρο είναι γνωστό, ενώ τα αποτελέσματα έγιναν ορατά, σύντομα μετά την επιβολή των ρωσικών κυρώσεων.
Τέτοιοι ψυχροί υπολογισμοί όμως -με όρους επενδυτικούς, καίτοι συνεπάγονται ποταμούς αίματος-, σίγουρα δεν κολακεύουν τους ασκώντας ηγεμονία και σε βάθος χρόνου εξεγείρουν τους εξουσιαζόμενους, οι οποίοι δοθείσης ευκαιρίας, νομοτελειακά θα αντιδράσουν, όπως άλλωστε ο ίδιος ο W. J. Burns διαπιστώνει σε άλλο σημείο του άρθρο του: 
«Οι χώρες» γράφει -προφανώς αναφέρεται σε αυτές που έχουν σοβαρή εθνική στρατηγική και όχι στις εκούσια εθελόδουλες-, «σε όλο τον παγκόσμιο Νότο έχουν ολοένα και μεγαλύτερη τάση να διευρύνουν τις σχέσεις τους για να μεγιστοποιήσουν τις επιλογές τους. Βλέπουν μικρό όφελος και μεγάλο ρίσκο στην προσκόλληση στις μονογαμικές γεωπολιτικές σχέσεις είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε με την Κίνα. Περισσότερες χώρες είναι πιθανό να προσελκύονται από ένα «ανοιχτό» καθεστώς γεωπολιτικών σχέσεων (ή τουλάχιστον ένα «πολυσυλλεκτικό»), ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ορισμένα ζητήματα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν σχέσεις με την Κίνα.»
Εν κατακλείδι, είναι άλλο πράγμα το να γίνονται ψυχροί υπολογισμοί για πολέμους από κέντρα αποφάσεων, πίσω από κλειστές πόρτες, και τελείως διαφορετικό το να διαφημίζονται δημοσίως από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Όποιος διαφωνεί ότι η ως άνω δήλωση, από μόνη της αποτελεί απόδειξη ότι η υπερδύναμη βρίσκεται όντως σε παρακμιακή αποδρομή (1 και 2), ας μας το στοιχειοθετήσει.
Τα κάστρα και οι μεγάλες αυτοκρατορίες, «πέφτουν εκ των έσω», με δική τους υπαιτιότητα… Όταν η αλαζονεία τους υπερκεράσει την λογική τους. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, καλό είναι να είναι σίγουροι πρίν επιλέξουν την «σωστή πλευρά της ιστορίας»…

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Επισκέφτηκε Έλληνα-μάστερ στα υποβρύχια drones ο Δένδιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Ωκεανομηχανικής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, είναι ίσως ο πλέον περιζήτητος έλληνας καθηγητής για πολλά μέλη της κυβέρνησης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης βιομιμητικής, καθώς ανέπτυξε υποθαλάσσια ρομπότ, υποβρύχια drones που, προσέξτε, βασίζονται και μιμούνται την κίνηση και την συμπεριφορά των… ψαριών. Ένας υπουργός, ο Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ένας υφυπουργός, ο Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, τον επισκέφθηκαν για να ενημερωθούν για το τεχνολογικά προηγμένο επίτευγμά του.

Μαθαίνω λοιπόν ότι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν στρέψει για τα καλά το ενδιαφέρον τους στα drones, όχι μόνο σε ξηρά και αέρα, αλλά και στη θάλασσα και κάτω από αυτή. Η ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας με υποβρύχια «drones» θεωρείται άλλωστε στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, ιδίως λόγω της γεωγραφίας της και της μεγάλης ακτογραμμής της. Να σημειώσω εδώ και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στο Εργαστήριο Battelle Autonomy του Πανεπιστημίου (MIT Sailing Pavillion) για να ενημερωθεί από τον επιστημονικό ερευνητή Michael Benjamin για τις δυνατότητες των αυτονόμως κινουμένων στη θάλασσα και κάτω από αυτήν.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ο Δένδιας ξηλώνει τις διοικήσεις των Στρατιωτικών Νοσοκομείων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Στόχος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση είναι η αναδιοργάνωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για σοβαρές καθυστερήσεις στη γνωστοποίηση αποτελεσμάτων βιοψιών, στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση στο οργανόγραμμα συνολικά των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Οι καταγγελίες
Να θυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες.

Αστυνομικός χειρουργήθηκε στις 11/12/2022 στο 424 ΓΣΝΘ για οξεία σκωληκοειδίτιδα και τα αποτελέσματα της βιοψίας του ανακοινώθηκαν στις 10/12/2023.

Ο αστυνομικός υποβλήθηκε σε επέμβαση και ενημερώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο έναν χρόνο μετά. Έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά του νοσοκομείου.

Απόστρατος κατήγγειλε επίσης ότι ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα βιοψίας με καθυστέρηση 8 μηνών, μαθαίνοντας και αυτός ότι πάσχει από καρκίνο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τρεις τουρκικές εταιρείες στις 100 πρώτες θέσεις του παγκόσμιου εμπορίου όπλων

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης δείχνει την αγορά όπλων της Τουρκίας σε υψηλά επίπεδα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, ΕΘΝΟΣ

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, που κατατάσσει τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου στον τομέα των εξοπλισμών, δείχνει την είσοδο της Baykar, της Aselsan και της TUSAS στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των τριών εταιρειών ανέρχονται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι των συνολικών 632 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε η έκθεση για το 2023. Με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Τουρκία αναδεικνύεται σε μια ανερχόμενη δύναμη στον τομέα των όπλων, ενώ ο ρόλος της ως στρατηγικός παίκτης στην περιοχή ενισχύεται συνεχώς με συνεργασίες και πωλήσεις σε τρίτες χώρες.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να ρυθμίσει τη χρήση των όπλων εντός της χώρας. Το κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους ελέγχους για την κατοχή και το εμπόριο πυροβόλων όπλων χωρίς άδεια, προκειμένου να περιορίσει τους αυξανόμενους θανάτους από πυροβόλα όπλα, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα αντίλογο: ενώ η Τουρκία επενδύει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της, παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει τη διάθεση όπλων στους πολίτες της.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις19 λεπτά πριν

Συρία ώρα μηδέν

Άλλη μία χώρα πλέον βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Μετά ποια χώρα ακολουθεί; Αυτό το ερώτημα πλανάται στα επιτελεία των κεντρικών...

Γενικά θέματα49 λεπτά πριν

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής και οι άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό

Στις 26/01/24 γράφαμε: Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;). Στο εν λόγω άρθρο εξηγήθηκε ότι: “η απομείωση του «στρατιωτικού...

Άμυνα1 ώρα πριν

Επισκέφτηκε Έλληνα-μάστερ στα υποβρύχια drones ο Δένδιας

Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Ωκεανομηχανικής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, είναι ίσως ο πλέον περιζήτητος έλληνας καθηγητής για πολλά μέλη...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιρεθεί ξανά η Συρία

Ο πρόεδρος του ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε περιφερειάρχες του κόμματός του και δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μυστήριο με τα κυβερνητικά αεροσκάφη! Το αεροπλάνο που ήταν να μεταφέρει τον Μητσοτάκη στον Λίβανο τελευταία στιγμή επιδιορθώθηκε για τη Σακελλαροπούλου

Ηιστορία που θα σας περιγράψω σήμερα έχει σχέση με τα κυβερνητικά VIP αεροπλάνα, τώρα που βγήκαν εκτός και τα τρία...

Δημοφιλή