Διεθνή
The Economist: Τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σεναρίων στον κόσμο η Τουρκία! Αυξήθηκε η ζήτηση για τουρκικές σειρές
Μεγάλο μέρος της οθωμανικής ιστορίας διαβάζεται σαν σαπουνόπερα. Τον 16ο αιώνα ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής σκότωσε όποιον υποψιαζόταν ότι προσπαθούσε να τον ανταγωνιστεί, συμπεριλαμβανομένων δύο κουνιάδων, δύο γιων και μιας χούφτας εγγονών. (Και νόμιζες ότι η οικογένειά σου είχε προβλήματα.) Μια εκπομπή για τον Σουλεϊμάν, “Muhtesem Yuzyil” (“Magnificent Century”), προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και ήταν μέρος του πρώτου κύματος τουρκικών δραμάτων που έγιναν παγκόσμια. Σήμερα, καθώς οι δημοφιλείς τουρκικές σειρές πολλαπλασιάζονται, ο Σουλεϊμάν πρέπει να μοιραστεί το θρόνο με άλλες βασιλεύουσες σειρές, σύμφωνα με τον Economist.
Το τελευταίο είναι το “Gaddar” (“No Mercy”), για έναν στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο και αναγκάζεται να γίνει εκτελεστής για να προστατεύσει την οικογένειά του. Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σειρών σεναρίου στον κόσμο – πίσω μόνο από την Αμερική και τη Βρετανία. Μεταξύ 2020 και 2023 η παγκόσμια ζήτηση για τουρκικές σειρές αυξήθηκε κατά 184%, σε σύγκριση με 73% για κορεατικά δράματα, σύμφωνα με την Parrot Analytics, μια εταιρεία δεδομένων.
Η Τουρκία «κατακτά» τον κόσμο με όπλο την TV
Οι τουρκικές εκπομπές είναι δημοφιλείς όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Πέρυσι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς νέων τουρκικών εκθέσεων ήταν η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης εκτιμά ότι οι τηλεοπτικές εξαγωγές της Τουρκίας κέρδισαν 600 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις τους σύντομα θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια.
Τι κάνει τις εκπομπές τόσο υπερβολικές; Διαθέτουν λαμπερά τοπία, πολυτελή κοστούμια και όμορφους ηθοποιούς. Οι περισσότερες είναι ιστορίες αγάπης. Οι σειρές επιστημονικής φαντασίας σπάνια γίνονται, λέει η Ozlem Ozsumbul, επικεφαλής πωλήσεων στην Madd Entertainment, διανομέα. Οι εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των νομικών δραμάτων και των δραμάτων εποχής, συνδυάζουν ρομαντισμό και εκδίκηση. Το 2023 το “Yargi” (“Family Secrets”), το οποίο ακολουθεί αντίπαλους δικηγόρους που ερωτεύονται, κέρδισε ένα διεθνές βραβείο Emmy για την καλύτερη τηλενουβέλα.
Το αραβικό κοινό εκτιμά ότι οι τουρκικές εκπομπές απεικονίζουν τους μουσουλμάνους ως ήρωες, όχι ως τρομοκράτες ή οδηγούς ταξί, όπως κάνει συχνά το Χόλιγουντ. Οι παραστάσεις υποκύπτουν επίσης στις προσδοκίες της σεμνότητας. Οι παρατηρητές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης θολώνουν τα μπουκάλια αλκοόλ, απαγορεύουν τις σκηνές σεξ και εκδίδουν πρόστιμα για χαρακτήρες που φιλιούνται.
Η λογοκρισία έχει αναγκάσει τους σκηνοθέτες να γίνουν δημιουργικοί και μπορεί ακόμη και να αυξήσει τη σεξουαλική ένταση για τους θεατές. Τα βλέμματα λαχτάρας και τα παρατεταμένα δάχτυλα αντικαθιστούν τα δωρεάν πλάνα του romping. Για παράδειγμα, στο “Erkenci Kus” (“Early Bird”) τα ερωτικά ενδιαφέροντα σχεδόν βουρτσίζουν τα χείλη καθώς η ηρωίδα τρίβει το άρωμά της στο λαιμό του αφεντικού της. Αργότερα πηγαίνει στη φυλακή για ξυλοδαρμό ενός άνδρα που προσπαθεί να αγοράσει τα δικαιώματα της μυρωδιάς. Αμερικανοί ρομαντικοί μυθιστοριογράφοι βγάζουν μια σελίδα από το τουρκικό εγχειρίδιο. Η Abby Jimenez, η οποία έγραψε το “Yours Truly”, ένα μπεστ σέλερ μυθιστόρημα των New York Times, βάσισε τον άνδρα πρωταγωνιστή της σε αυτό από το “Sen Cal Kapimi” (“Η αγάπη είναι στον αέρα”), μια ιστορία εχθρών προς εραστές στην οποία ένα ζευγάρι ερωτεύεται αφού προσποιείται ότι είναι αρραβωνιασμένο.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι τρεις πιο δημοφιλείς σειρές με σενάριο στην Ισπανία ήταν τουρκικές, σύμφωνα με την Glance, μια εταιρεία τηλεοπτικών δεδομένων. Οι Ισπανοί και οι Λατινοαμερικανοί έχουν ιστορικό παρακολούθησης τηλενουβέλας, οπότε είναι συνηθισμένοι στο schmaltz και τη χρονική δέσμευση των τουρκικών προγραμμάτων. Και μερικοί θεατές φαίνεται να καλωσορίζουν ένα διάλειμμα από το σεξ και το αιματοκύλισμα της δυτικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τον Economist.
Το ισπανόφωνο κοινό έλκεται από την υψηλή αξία παραγωγής των τουρκικών δραμάτων. Οι λατινοαμερικανικές τηλενουβέλες «φαίνονται φθηνές» σε σύγκριση, λέει ένας προμηθευτής εκπομπών. Οι άνθρωποι στην Τουρκία και τη Λατινική Αμερική «εκφράζουν τα συναισθήματά τους απροκάλυπτα», λέει η Carolina Acosta-Alzuru του Πανεπιστημίου της Georgia: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μελόδραμα λειτουργεί και στους δύο πολιτισμούς».
Όταν οι τηλεθεατές «μιλούν» τουρκικά
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι επίσης οπαδοί των εκπομπών. Στην Τουρκία, τα προγράμματα προβάλλονται μία φορά την εβδομάδα και μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες, αλλά όταν πωλούνται σε ξένες χώρες τεμαχίζονται και προβάλλονται πιο συχνά, μερικές φορές καθημερινά. Τα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να επεκτείνουν τη σειρά σε εκατοντάδες επεισόδια. Τα κορεατικά δράματα είναι καλά, λέει ο Izzet Pinto, τηλεοπτικός διανομέας, αλλά διαρκούν μόνο 13 εμπορικές ώρες. Οι τουρκικές μπορούν να επεκταθούν σε περίπου 200.
Ορισμένοι τηλεθεατές παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να λάβουν αρκετό περιεχόμενο στη δική τους γλώσσα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταγλωττίσετε εκπομπές στα ισπανικά, επειδή μια έκδοση μπορεί να διανεμηθεί σε όλη την Ισπανία και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής. Για γλώσσες με λιγότερους ομιλητές, όπως τα πολωνικά ή τα ελληνικά, τα τηλεοπτικά κανάλια καταφεύγουν σε φθηνότερες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπότιτλων. Μερικοί θεατές προσπαθούν ακόμη και να μάθουν λίγα τουρκικά, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν δράματα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να βγουν οι μεταγλωττισμένες εκδόσεις, λέει η Yasemin Celikkol του Πανεπιστημίου Northwestern στο Κατάρ. Αφοσιωμένοι super-fans dub shows ο ένας για τον άλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα δράματα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της Τουρκίας, ειδικά στα πρώην οθωμανικά εδάφη. Η κ. Τσελικκόλ μεγάλωσε στη Βουλγαρία ακούγοντας ότι οι Τούρκοι ήταν «κακοί, βάρβαροι και τρομεροί», αλλά πιστεύει ότι τα τουρκικά δράματα βοήθησαν να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Οι Βούλγαροι συνήθιζαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, λέει, αλλά τώρα πηγαίνουν στην Τουρκία πιο συχνά από πριν.
Αλλά ο κόσμος είναι μεγάλος και οι σειρές της Τουρκίας δεν χρειάζεται να κατακτήσουν τη Βρετανία και την Αμερική για να αξίζει να τις παρακολουθήσετε. Ακόμη και ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν, ο οποίος πρόσθεσε τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν έφτασε τόσο μακριά.
Διεθνή
Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο
Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1.
– Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις προκειμένου το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα λιβανικά εδάφη.
– Αντιρρήσεις προβάλλουν κύκλοι του ισραηλινού στρατού και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των ισραηλινών πόλεων, που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Νότιο Λίβανο.
———————–
Στην αποψινή κρίσιμη σύσκεψη του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκαλείται σε περιορισμένη σύνθεση, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και άμυνας, θα αποφασιστεί εάν τελικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποχωρήσουν από όλα τα λιβανικά εδάφη την ερχόμενη Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προσωρινής εκεχειρίας.
Αντιρρήσεις στο Ισραήλ από στρατιωτικούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης
Όπως μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής για ζητήματα Μέσης Ανατολής στρατιωτικοί κύκλοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, προτείνοντας ο στρατός να διατηρήσει τον έλεγχο σε ορισμένες θέσεις του Νοτίου Λιβάνου. Την ίδια έκκληση εκφράζουν και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρκετών ισραηλινών πόλεων που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Λίβανο.
Οι αντιρρήσεις εστιάζονται σε δύο δεδομένα. Από τη μια, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία της σε πολλές περιοχές του Νοτίου Λιβάνου, ενώ από την άλλη, ο τακτικός λιβανικός στρατός δεν έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των λιβανικών εδαφών.
Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις
Η οργάνωση Χεζμπολάχ, από την δική της πλευρά, καλεί τις ξένες χώρες που εποπτεύουν την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να αποσυρθεί ολοσχερώς από τα λιβανικά εδάφη, όπως καθορίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας εκεχειρίας.
Εκτιμάται ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις απόψε, κυρίως διότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αποφασίστηκε η μερική μεταβολή της σύνθεσής του, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αποψινή συνεδρίαση να συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή.
Διεθνή
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις υπογραμμίζουν τις επίμονες προκλήσεις στις σχέσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν
Τα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες
Οι πρόσφατες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις και προκλήσεις στη διαχείριση των διμερών σχέσεων. Τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ανταλλαγών κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες.
Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Nawa Pass της επαρχίας Kunar του Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα θύματα και αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων εντάσεων κατά μήκος των συνόρων. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι υπήρξαν περισσότερα από 400 διασυνοριακά περιστατικά που αποδίδονται στο Πακιστάν το περασμένο έτος. Αυτά τα περιστατικά έχουν επικριθεί για υπονόμευση της εμπιστοσύνης και παραβίαση των διεθνών κανόνων. Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν τις θέσεις τους για την ασφάλεια και την κυριαρχία των συνόρων.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός συνέβη τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπαρμάλ της επαρχίας Πακτικά φέρεται να οδήγησαν σε απώλειες αμάχων. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνέπεσαν με τις διπλωματικές δεσμεύσεις στην Καμπούλ, όπου οι συζητήσεις υψηλού επιπέδου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των στρατιωτικών ενεργειών προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης και τόνισε τις προκλήσεις στην ευθυγράμμιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Πακιστάν ανέφερε τις ανησυχίες για τις απειλές από τους Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) ως κύριο λόγο για τις διασυνοριακές του ενέργειες. Ωστόσο, τα επεισόδια που περιλαμβάνουν απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε υποδομές όπως τα τζαμιά, έχουν προκαλέσει κριτική. Τέτοια περιστατικά έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια με παράλληλη προστασία της ζωής των πολιτών.
Οι παρατηρητές έχουν σημειώσει τη σημαντική επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου του Πακιστάν στη διαμόρφωση των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Πακιστάν. Αυτή η δυναμική έχει μερικές φορές δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των μη στρατιωτικών διπλωματικών προσπαθειών και των στρατιωτικών στρατηγικών. Για παράδειγμα, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Πακιστάν Mohammad Sadiq συνέχιζε τον διάλογο στην Καμπούλ, οι ταυτόχρονες στρατιωτικές ενέργειες στο Αφγανιστάν περιέπλεξαν αυτές τις προσπάθειες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας παραμένει κρίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών του Πακιστάν.
Το Αφγανιστάν απάντησε σε αυτά τα περιστατικά τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας του. Δηλώσεις από Αφγανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Συνόρων και Φυλετικών Υποθέσεων Noorullah Noori, έχουν τονίσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων συγκρούσεων στους πολίτες. Οι επακόλουθες ενέργειες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αναφερθέντων επιδρομών αντιποίνων, αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των συνόρων, επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο λόγος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτά τα περιστατικά τροφοδότησε εικασίες για ευρύτερες εδαφικές και στρατηγικές φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, κάποια διαδικτυακή ρητορική έχει προτείνει την επέκταση του ελέγχου στον διάδρομο Wakhan, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω εντάσεων. Τέτοιες αφηγήσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των δημόσιων μηνυμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη εύθραυστης κατάστασης.
Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων, με οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο στους αμάχους. Οι εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για αεροπορικές επιδρομές και άλλα περιστατικά υπογράμμισαν τη σημασία της λογοδοσίας και της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Το ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο παρουσιάζει επίσης προκλήσεις. Αναφορές από το Πακιστανικό Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης υποδεικνύουν αύξηση των επεισοδίων εσωτερικής ασφάλειας εντός του Πακιστάν, υποδηλώνοντας εσωτερικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε εξωτερικές εντάσεις. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών από ομάδες όπως το Κίνημα των Παστούν Ταχαφούζ, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιεκτικές και ειρηνικές λύσεις.
Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη και οι δύο χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματική δέσμευση και τον εποικοδομητικό διάλογο. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα απαιτήσει διαφανή επικοινωνία, δέσμευση στους διεθνείς κανόνες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Ο δρόμος προς την περιφερειακή σταθερότητα βρίσκεται στην ενίσχυση της συνεργασίας και όχι στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας στη στήριξη αυτών των προσπαθειών θα είναι κρίσιμος. Ενθαρρύνοντας τον διάλογο και παρέχοντας πλατφόρμες για την επίλυση συγκρούσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των εντάσεων και να προωθήσουν τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν ηγετικό ρόλο δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών τους και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
ΠΗΓΗ: Khaama Press
Διεθνή
Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της “Κόκκινης Βίβλου” Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία! Οι εξελίξεις σε Συρία και Κουρδικό στο προσκήνιο
Στην αναθεώρηση του “Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας”, της επονομαζόμενης “Κόκκινης Βίβλου”, προχώρησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο τέλος της συνεδρίασης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στη Συρία και στο Κουρδικό. Σημειώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη διευθέτηση του Παλαιστινιακού.
Αναλυτικά, στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι “επικαιροποιήθηκε το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ενημερώνεται τακτικά ανά πενταετία και κατεπειγόντως όταν είναι απαραίτητο”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται “στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των πάσης φύσεως απειλών και κινδύνων ενάντια στην εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη και την επιβίωσή μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων” και συγκεκριμένα κατά των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και YPG, κατά των γκιουλενιστών της FETO που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν θα επιτραπεί στην κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα ταυτίζει με το ΡΚΚ, “να εκμεταλλευτεί με οποιονδήποτε τρόπο την τρέχουσα κατάσταση και τις πιθανές εξελίξεις στη Συρία” και επαναλαμβάνεται ότι “όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είναι εχθροί των φιλικών και αδελφών λαών της περιοχής μας, θα εξαλειφθούν με οποιονδήποτε τρόπο”.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι “θα δοθεί πλήρης υποστήριξη στη βούληση της νέας κυβέρνησης στη Συρία να διασφαλίσει την κυριαρχία, τον ενιαίο χαρακτήρα, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του κράτους και να εγγυηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στη χώρα, καθώς και στην ανοικοδόμηση της Συρίας και στην ειρήνη και την ευημερία του συριακού λαού”.
Για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζητά “να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος” και επισημαίνει την ανάγκη για απρόσκοπτη, συνεχή και ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι οι επιθετικές του ενέργειες, “οι οποίες αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και επεκτείνονται στα συριακά εδάφη, αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή”.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει τα μέγιστα στην εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, εντείνοντας τις δραστηριότητές της για τη διασφάλιση της επίλυσης των διενέξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προτού αυτές μετατραπούν σε συγκρούσεις, καθώς και για την ειρηνική επίλυση των εν εξελίξει συγκρούσεων”.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας