Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΗΠΑ-Τέξας: Το Εφετείο της Νέας Ορλεάνης “πάγωσε” τον αντιμεταναστευτικό νόμο

Δημοσιεύτηκε στις

Φωτ. REUTERS/ Go Nakamur

Ομοσπονδιακό εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσε ότι παγώνει την εφαρμογή του νόμου αυτού, γνωστού και ως SB4

Ομοσπονδιακό εφετείο πάγωσε τον αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό νόμο του Τέξας, έναν από τους αυστηρότερους που έχει υιοθετήσει πολιτεία των ΗΠΑ, λίγες ώρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή του.

Αργά χθες Τρίτη το ομοσπονδιακό εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσε ότι παγώνει την εφαρμογή του νόμου αυτού, γνωστού και ως SB4, μέχρι άλλο εφετείο να εξετάσει τη νομιμότητά του.

Οι δικαστικές περιπέτειες δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον του αμφιλεγόμενου μέτρου που προωθεί ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από την πλευρά της καταγγέλλει ότι ο νόμος θα εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εφαρμόζει τη μεταναστευτική νομοθεσία της.

Ο Αμποτ ενέκρινε τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται στα μέλη των δυνάμεων της τάξης του Τέξας να συλλαμβάνουν όσους θεωρούν ότι έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν αμερικανικά δικαστήρια έχουν κρίνει ότι μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει τη μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας και όχι μεμονωμένες πολιτείες.

Ο Αμποτ απαντά ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την ομοσπονδιακή νομοθεσία βάσει της οποίας ποινικοποιείται η παράνομη είσοδος ή επανείσοδος στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί επικρίνουν σφοδρά τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου τον αριθμό-ρεκόρ των μεταναστών οι οποίοι συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Αμποτ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί τάσσονται υπέρ των περιοριστικών πολιτικών του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ότι ο νόμος του Τέξας «θα προκαλέσει χάος και σύγχυση στα νότια σύνορά μας».

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε δικαστικά τον Ιανουάριο κατά του νόμου, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Μαρτίου. Η Ουάσιγκτον έκρινε ότι παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς παρεμβαίνει στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ρυθμίζει τα θέματα της μετανάστευσης.

Με βάσει τον νόμο του Τέξας η παράνομη είσοδος ή επανείσοδος στην πολιτεία θεωρείται αδίκημα, με τις ποινές για τους παραβάτες να κυμαίνονται από 180 ημέρες φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση υποτροπής. Παράλληλα απαιτεί από τους Τεξανούς δικαστές να ζητούν την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στο Μεξικό.

Ωστόσο, χθες Τρίτη, η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπαρσένα τόνισε ότι η χώρα της «δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση τους επαναπατρισμούς από την πολιτεία του Τέξας».

Δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Ήξεις-αφήξεις ο Γεραπετρίτης από την Αίγυπτο για Σινά! “Εργαζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής” – Καμία αναφορά σε “κυριότητα”

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήξεις αφίξεις ήταν οι τοποθετήσεις από την Αίγυπτο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη για το θέμα της Μονής Σινά.

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά. Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της», πρόσθεσε.

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τη Μονή Σινά, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και επωφελούς λύσης.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στο Κάιρο έρχεται μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά και κτισμάτων και εκτάσεων που την περιβάλλουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός28 λεπτά πριν

Φωτογραφική έκθεση για τον Πόντιο μουσικό Γιάννη Καλπατσινίδη sto Κεφαλοχώρι Σερρώn παρουσία του Σάββα Καλεντερίδη

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλπατσινίδη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 στο πρώην...

Αθλητικά58 λεπτά πριν

“Αθλητικός Εθνικισμός”: Και η “Φενερμπαχτσέ Δυτ. Θράκης” τρώει μπακλαβά από το ΑΚΡ;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σκηνή εμφανίσθηκε ως “αυθόρμητη” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη κίνηση και το...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Αδιέξοδο σε Σινά και Λιβύη!

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στο Rthess 94,5

Οικονομία2 ώρες πριν

Συμφωνία για το πρώτο ερευνητικό πλοίο πολικών περιοχών Made in India

Το πλοίο, που θα σχεδιαστεί με τη συνδρομή της Kongsberg, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της GRSE στην Καλκούτα.

Πολιτική2 ώρες πριν

Info Migrants: Συμφωνία με την Ανατολική Λιβύη για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών θα επιδιώξει η Ελλάδα

Συμφωνία με την ανατολική Λιβύη για την αναχαίτηση πλοιαρίων μεταναστών λόγω των αυξημένων ροών στα νησιά της Κρήτης και της...

Δημοφιλή