ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
1.Δήλωση της Ομάδας Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης της IASC σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο
(Αμάν, Ιορδανία, 2 Δεκεμβρίου 2024) Ολοκληρώνοντας μια διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός στη χώρα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Η Ομάδα Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης (EDG) της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής – αποτελούμενη από αξιωματούχους από τον ΟΗΕ, ΜΚΟ και το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου – έφτασε στη Βηρυτό στις 27 Νοεμβρίου, μόλις τέθηκε σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών. Συναντήθηκαν με πληγείσες κοινότητες και τοπικούς και διεθνείς ανθρωπιστικούς εταίρους, και είχαν επίσης συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τοπικές αρχές.
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι νιώθουν αρκετά ασφαλείς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση έχει τελειώσει. Οι ανάγκες τους είναι τεράστιες, καθώς πολλοί δεν θα βρουν τίποτα παρά μόνο ερείπια κατά την επιστροφή τους», δήλωσε ο Youri Saadallah, Διευθυντής Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). «Αν μη τι άλλο, τώρα χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, όχι λιγότερη».
Στις 28 Νοεμβρίου, η ομάδα επισκέφτηκε το Κυβερνείο Μπέκκα στον ανατολικό Λίβανο και μίλησε με εκτοπισμένες οικογένειες σε ένα συλλογικό κέντρο καθώς μάζεψαν τα υπάρχοντά τους, ανυπόμονοι να επιστρέψουν στο σπίτι.
Πολλοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων Λιβανέζων, μεταναστών και προσφύγων από το νότιο Λίβανο – χρειάζονται επείγουσα προσοχή, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να επηρεάζονται δυσανάλογα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Λίβανος έχει φιλοξενήσει ένα τεράστιο φόρτο προσφύγων για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Shoko Shimozawa, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Εφοδιασμού της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR). «Υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες εδώ που δεν ξέρουν τίποτα παρά μόνο πόλεμο ή εκτοπισμό. Η αποτυχία αντιμετώπισης των ειδικών τους αναγκών, ιδίως της εκπαίδευσης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις γενεές».
Για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Λιβάνου και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε όλους όσους τη χρειάζονται, η ομάδα τόνισε την ανάγκη για επείγουσα χρηματοδότηση του Flash Appeal και του Σχεδίου Αντίδρασης του Λιβάνου.
Εκτός από τον Λίβανο, οι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν επίσης την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σημειώνοντας ότι η περιοχή ταράζεται από κλιμακούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει τη Συρία, η οποία τώρα βλέπει ένα ακόμη κύμα σύγκρουσης στο βορρά.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση, οπουδήποτε. Ο χρόνος για πολιτικές λύσεις σε αυτές τις κρίσεις έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο Edem Wosornu, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Υποστήριξης στο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). «Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου που παρακολουθούμε παγκοσμίως είναι απλώς ασυνείδητο – απλώς ντροπή».
*****
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των διευθυντών έκτακτης ανάγκης ήταν η κα Edem Wosornu (Διευθύντρια, Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Συνηγορίας, OCHA) και περιλάμβανε τον κ. Samer AbdelJaber (Διευθυντή, Συντονισμός Έκτακτης Ανάγκης, Στρατηγική Ανάλυση και Ανθρωπιστική Διπλωματία, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα), κα Shoko Arakaki (Διευθύντρια, Τμήμα Ανθρωπιστικής Αντίδρασης, Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ), κα. Lucia Elmi (Διευθύντρια, Γραφείο Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης, UNICEF), κα Isabel Thompson (Global Lead Disaster Management, World Vision International), κ. Altaf Musani (Διευθυντής, Επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), κ. Youri Saadallah (Παγκόσμια Διευθυντής Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, NRC) και η κα Shoko Shimozawa (Διευθυντής, Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλεια and Supply, UNHCR).
2.Εβδομαδιαία επιχειρησιακή ενημέρωση έκτακτης από τον Λιβανο.
Η Amel συνέχισε τις προσπάθειές της να παρέχει βασικές υπηρεσίες,
Η Amel είναι μια λιβανέζικη και μη θρησκευτική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 1979. Η Amel εργάζεται μέσω 24 κέντρων εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια στις φτωχότερες περιοχές του Λιβάνου, από τη Βηρυτό και τα Νότια Προάστια της μέχρι το όρος Λίβανο, την Μπεκάα και τον Νότιο Λίβανο. Η Amel προσφέρει προσβάσιμες υπηρεσίες για όλους στους ακόλουθους τομείς: ιατρική, ψυχοκοινωνική, επαγγελματική κατάρτιση, αγροτική ανάπτυξη, προστασία του παιδιού και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Παρακάτω μας ενημερώσει από το πεδίο δράσης της
· Κατάπαυση του πυρός και παραβιάσεις: Εφαρμόστηκε κατάπαυση του πυρός στις 27 Νοεμβρίου, αλλά αναφέρθηκαν παραβιάσεις, με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές πριν από την κατάπαυση του πυρός που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες και ζημιές, ιδιαίτερα στη Βηρυτό.
· Εσωτερικά Εκτοπισμένα Άτομα (ΕΑΠ): Πάνω από 578.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής τους μετά την κατάπαυση του πυρός, μειώνοντας τον αριθμό των ατόμων στα καταφύγια κατά 77%. Ωστόσο, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τραγική, με χιλιάδες ακόμη να έχουν ανάγκη.
· Ανθρωπιστική απάντηση της Amel: Η Amel συνέχισε τις προσπάθειές της να παρέχει βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της προστασίας και της εκπαίδευσης, μέσω κινητών ομάδων και σταθερών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές, καλύπτοντας 220 τοποθεσίες από τον Σεπτέμβριο.
· Υπηρεσίες Υγείας και Προστασίας: Η Amel παρείχε 627 συμβουλές πρωτοβάθμιας υγείας, 101 διαβουλεύσεις για την αναπαραγωγική υγεία και 49 παρεμβάσεις ψυχικής υγείας. Επιπλέον, περισσότεροι από 10.000 εκτοπισμένοι έλαβαν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και πολλοί άλλοι επωφελήθηκαν από υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.
· Εκπαιδευτική και Παιδική Υποστήριξη: Η Amel υποστήριξε 270 παιδιά με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κοινωνική συναισθηματική μάθηση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών που υποστηρίζονται από την αρχή της κρίσης σε πάνω από 4.900, παράλληλα με προγράμματα συνεχιζόμενων δεξιοτήτων ζωής για σχεδόν 8.500 παιδιά .
•
3.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑ
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ
Το WFP παρακολουθεί στενά τις μετακινήσεις πληθυσμού μετά την κατάπαυση του πυρός, προσαρμόζοντας γρήγορα τη βοήθειά του για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες τόσο των εκτοπισμένων όσο και των παλιννοστούντων. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, το WFP έφτασε σε 497.900 άτομα με μετρητά και επισιτιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής 4,5 εκατομμυρίων γευμάτων.
• Μεταξύ 22 και 28 Νοεμβρίου, το WFP πραγματοποίησε δύο κοινές διαυπηρεσιακές νηοπομπές στη Saida στο Νότιο Λίβανο, παρέχοντας σιτηρέσια έτοιμων για φαγητό (RTEs) και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια σε 4.650 άτομα που επλήγησαν από τη σύγκρουση.
• Με τις αυξανόμενες ανάγκες που επιδεινώνονται από τις χειμερινές συνθήκες, το WFP απαιτεί επειγόντως 49 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτή η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των εκτοπισμένων εντός και εκτός καταφυγίων.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
• Μετά από σχεδόν 14 μήνες εχθροπραξιών και δύο μήνες σκληρών μαχών και χερσαίας εισβολής, ο Λίβανος και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024. Η συμφωνία θεσπίζει αμοιβαίες δεσμεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Λιβανέζικος Στρατός θα ελέγχει τα όπλα στο νότο, διαλύοντας μη εξουσιοδοτημένη υποδομή. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί περαιτέρω από τα νότια σύνορα του Λιβάνου εντός 60 ημερών. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να καταγράφονται μόνο τις πρώτες ημέρες, μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
• Από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο του 2023, καταγράφηκαν 3.961 θάνατοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 240 παιδιά και 16.520 τραυματισμοί, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας. Η σύγκρουση έχει επηρεάσει σοβαρά σχεδόν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους με 899.800 εσωτερικά εκτοπισμένους (ΔΟΜ) έως τις 26 Νοεμβρίου 2024, από τους οποίους πάνω από 770.000 εκτοπίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων 80.000 Σύριων προσφύγων. Σύμφωνα με τη Γενική Ασφάλεια του Λιβάνου, 610.900 άτομα πέρασαν στη Συρία από τις 23 Σεπτεμβρίου (63 τοις εκατό Σύριοι και 37 τοις εκατό Λιβανέζοι).
• Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 26 Νοεμβρίου, ρεύματα αυτοκινήτων που μετέφεραν εκτοπισμένους άρχισαν να επιστρέφουν στο Νότο, στο Μπεκάα και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο αριθμός των ατόμων που μένουν σε καταφύγια μειώθηκε απότομα κατά 78%, αφήνοντας 40.700 εκτοπισμένους σε καταφύγια στις 28 Νοεμβρίου.
• Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τη γέφυρα Arida στο Βόρειο Λίβανο λίγο μετά τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός. Αυτή η γέφυρα ήταν η μόνη επίσημη διάβαση που εξακολουθούσε να συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία, εμποδίζοντας όσους είχαν περάσει στη Συρία να επιστρέψουν στον Λίβανο. Η γέφυρα είναι υπό επισκευή με άτομα που μπορούν να περάσουν αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργική για φορτίο.
• Η επισιτιστική ανασφάλεια του Λιβάνου πρόκειται να επιδεινωθεί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις υποδομές, εκτοπίζοντας τις κοινότητες και βαθύνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ του Λιβάνου για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,6%, βαθαίνει περαιτέρω μια οικονομική συρρίκνωση άνω του 34% τα τελευταία πέντε χρόνια, που ισοδυναμεί με απώλεια 15 ετών ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Γιαννης Πεγειωτης