Πολιτική
Η Χιμάρα και το άγχος της αλβανικής ηγεσίας…
Οι Χιμαριώτες ποτέ δεν προσκύνησαν Τούρκους και Αλβανούς
Με αφορμή τη στημένη δίκη και καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, του Φρέντι Μπελέρη, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε σύντομα στη Χιμάρα και στους γενναίους Χιμαριώτες, οι οποίοι ποτέ δεν υπέστειλαν τη σημαία της καταγωγής τους και ποτέ δεν προσκύνησαν Τούρκους και Αλβανούς. Όσες προσπάθειες και αν καταβάλλουν, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και οι αλβανικοί σοβινιστικοί κύκλοι, να θέσουν εκτός του Δήμου της Χιμάρας τον Μπελέρη και να αφανίσουν το ελληνικό στοιχείο, δεν θα το καταφέρουν.
Οι Χιμαριώτες και γενικά οι Έλληνες της μειονότητας έμαθαν να υπομένουν τα δεινά και να κρατούν ζωντανή την καταγωγή τους, τη μητρική τους γλώσσα και την ορθόδοξη πίστη τους.
Γεωγραφικά η Χιμάρα βρίσκεται μεταξύ Αυλώνας και Αγίων Σαράντα. Το 1518 υπήχθη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφού έλαβε ικανά προνόμια. Οι Χιμαριώτες διακρίθηκαν ως «στρατιώτες» διαφόρων ευρωπαϊκών ηγεμόνων.
Μετείχαν στα ελληνικά επαναστατικά κινήματα και στο κίνημα του Ορλώφ (1769). Με τον Σπυρομήλιο μετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση, κυρίως στη Στερεά Ελλάδα.
Η Χιμάρα αποτελούσε και αποτελεί την Ακρόπολη του Ελληνισμού. Λαός υπερήφανος οι Χιμαριώτες, πολεμικός, ευγενικός δίκαιος και ελεύθερος, ζει από αμνημονεύτων χρόνων πάνω στα τραχιά όρη των Ακροκεραυνίων και διακρίνεται για την αξιοσύνη του και την αντρεία σε δύσκολες εποχές.
Σκορπισμένα στις υπώρειες των Ακροκεραυνίων και κατά μήκος των ακτών βρίσκονται τα χωριά: Βούνος, Δρυμάδες, Πολιάσα (αρχ. Παλαίστα), Πάλιουρη, Κηπαρό, Λούκοβο, Πικέρνι, Νίβιτσα, Μπόρσι, Άγιος Βασίλειος, Λυκούρσι και η πόλη της Χιμάρας, που αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη βαρβαρικών επιδρομών, αλλά και των Τουρκαλβανών στα νεότερα χρόνια, γεγονός που οι σύγχρονοι Αλβανοί με τίποτε δεν τους συγχωρούν.
Με την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Τούρκους, η δημογεροντία των Χιμαραίων πέτυχε να εξασφαλίσει τα πρώτα προνόμια, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της Πρώτης Αυτόνομης Ελληνικής Συμπολιτείας. Με το χρόνο οι κάτοικοι της Συμπολιτείας αποτέλεσαν, μαζί με τους Σουλιώτες, τους πυρήνες από τους οποίους ξεπήδησε η Ελληνική Επανάσταση.
Το προνομιακό καθεστώς της Χιμάρας διατηρήθηκε ως την κατάλυση της Τουρκοκρατίας. Το 1908 οι Νεότουρκοι προσπάθησαν να καταργήσουν τα προνόμια της Χιμάρας, αλλά απέτυχαν. Οι Χιμαριώτες σε όλα τα επαναστατικά κινήματα ήταν παρόντες. Η επαναστατική φλόγα διατηρήθηκε μέχρι σήμερα.
Εκείνο που δεν κατόρθωσε να επιτύχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το πέτυχε με δόλο ο Αλή Πασάς το 1798. Τότε, συνέβη η πιο μεγάλη καταστροφή. Οι Τουρκαλβανοί σφάζουν, αιχμαλωτίζουν, λεηλατούν, πυρπολούν. Καταστράφηκε η Νίβιτσα, το Πικέρνι, το Λυκούρσι, ο Άγιος Βασίλειος, το Μπόρσι και, λίγο αργότερα, λεηλατήθηκε και η βόρεια περιοχή της Χιμάρας. Όσοι μπόρεσαν να σωθούν βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα και στο Βασίλειο των δύο Σικελιών. Εκεί οργανώθηκαν και σχημάτισαν την Ελληνική Ορθόδοξη Παροικία. Αργότερα, η μετάβαση του Πατροκοσμά στη Χιμάρα και η διδασκαλία του επέδρασε και ψυχολογικά στους υπόδουλους, αναπτέρωσε το ηθικό τους και τις ελπίδες για απολύτρωση.
Οι Χιμαριώτες ξεκινούσαν για τον πόλεμο με την παράκληση:
«Βοήθα, Άγιε Γιώργη, και Συ, Άγιε Κοσμά – να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά-Σοφιά».
Κατά την κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17-2-1914), υπήρχαν κάποιοι δισταγμοί στην Επιτροπή Αγώνα. Τότε, ο αρχηγός της Χιμάρας Σπυρομήλιος έκαμψε τους δισταγμούς λέγοντάς τους τα εξής: «Πρέπει να ξέρετε, αδελφοί, ότι η λογική δεν συμβαδίζει με τις επαναστάσεις. Εάν έπαιρναν έτσι τα πράγματα και οι πατέρες μας, ουδέποτε θα έπαιρναν τ’ άρματα, ούτε και το 1821 ακόμη, για να χτυπήσουν τους Τούρκους. Δεν χωρεί, αδέλφια, δισταγμός και να ζήσομεν θα μπορέσομε και να πολεμήσομεν θα κατορθώσομεν, ακόμη και στην περίπτωση και δεν έχομεν πολλά όπλα, θα έχομεν τσεκούρια, δόντια και νύια. Εγώ, πάντως, μοναχός μου με τους Χιμαραίους θα πολεμήσω και θα νικήσω».
Να σημειώσουμε ακόμη ότι, όταν η Συντακτική Συνέλευση των Βορειοηπειρωτών συνήλθε στο Δέλβινο και επικύρωσε τις συμφωνίες της Κέρκυρας, οι εκπρόσωποι της Χιμάρας δεν υπέγραψαν το Πρωτόκολλο.
Θα υπέγραφαν, όπως είπαν, μόνο την «Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα». Ακατάβλητο το ελληνικό φρόνημα και η ελληνική συνείδηση των Χιμαριωτών.
Και στα χρόνια του Εμβέρ Χότζα, όταν, φανερά πια, οι Αλβανοί επεδίωξαν να χαλαρώσουν και τελικά να διαλύσουν τους φυλετικούς δεσμούς με την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι στην Αλβανία ζουν αμιγείς αλβανικοί πληθυσμοί και τότε οι Χιμαριώτες άντεξαν τις πιέσεις και τους διωγμούς και διατήρησαν την εθνική τους ενότητα και συνοχή, καθώς και την φυλετική τους ομοιομορφία.
Και μετά την κατάρρευση του προηγούμενοι καθεστώτος και την εγκαθίδρυση της «δημοκρατίας» στην Αλβανία, οι εκφοβισμοί, οι διώξεις, η καταπατήσεις ιδιοκτησιών συνεχίζεται, μάλιστα,με πιο έντονους ρυθμούς.
Κατά τη διάρκεια εκλογών, εθνικών και δημοτικών, που διενεργούνται στην Αλβανία, παρατηρείται εθνικιστικός παροξυσμός από μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το ίδιο, ακριβώς, συνέβη και στην περίπτωση της στημένης δίκης και καταδίκης του Φρέντι Μπελέρη.
Η νομικίστικη ετυμηγορία των διορισμένων δικαστών εις βάρος του Μπελέρη απέδειξε ότι και στη Χιμάρα ζουν αμιγείς ελληνικοί πληθυσμοί, που διεκδικούν τα κατοχυρωμένα μειονοτικά τους δικαιώματα.
Άγχος για τους Αλβανούς η Χιμάρα. Γι’ αυτό και ο αδυσώπητος πόλεμος κατά των Χιμαριωτών και η αγωνία τους να επιλέξουν δικό τους δήμαρχο. Από τότε που ιδρύθηκε το αλβανικό κράτος οι αλβανικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν την παρουσία κατοίκων ελληνικής καταγωγής στην περιοχή της Χιμάρας και κατέβαλλαν και καταβάλλουν μέχρι σήμερα προσπάθειες να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τις φωνές εκείνες που μιλούν για μειονότητα, για ελληνική γλώσσα (ο Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε γιατί μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, ελληνικά), για ελληνικά σχολεία.
Ξεχνούν οι Αλβανοί ότι στην περιοχή της Χιμάρας ομιλείται η Ελληνική γλώσσα και οι κάτοικοι διατηρούν τα ελληνικά, τα πατρογονικά ήθη και έθιμα και έχουν συνείδηση της ελληνικότητάς τους.
Η προσπάθεια αλβανοποίησης των Ελλήνων της περιοχής απέτυχε. Δεν κάμπτεται το φρόνημα των Χιμαριωτών. Είναι και θα παραμείνουν Έλληνες. Ακόμη και στα σκοτεινά χρόνια του Εμβέρ Χότζα και στην πρώτη αιματοβαμμένη επαναστατική περίοδο, το 1945, οι Χιμαριώτες διαμαρτυρήθηκαν, απέχοντας από τις πρώτες εκλογές, για την αφαίρεση των εθνικών τους δικαιωμάτων, όπως η κατάργηση των ελληνόφωνων σχολείων και η απαγόρευση της αναγραφής στις ταυτότητες της εθνικής τους καταγωγής.
Με όση σκληρότητα και αν φέρονται οι Αλβανοί, οι Χιμαριώτες ουδέποτε θα υποκύψουν. Γνωρίζουν να κρατούν πολύ ψηλά τη σημαία της καταγωγής τους και να συμπεριφέρονται ως Έλληνες και μόνο. Υπέμεναν, υπομένουν και θα υπομένουν οι Χιμαριώτες.
Κάποτε, από το σκοτάδι έρχεται το φως της ελπίδας.
Πηγή: Πρωινός Λόγος Ηπείρου
Άμυνα
Η διαφορά ενός στρατιωτικού ηγέτη με έναν πολιτικό!
Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την σκοτεινότερη ημέρα στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Η διαφορά του Στρατιωτικού Ηγέτη από έναν πολιτικό που πρώτιστος στόχος του να επιβιώσει πολιτικά.
Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την σκοτεινότερη ημέρα στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ και για όλους τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. Και η ευθύνη εστιάζεται στο γεγονός ότι για πολλές ώρες ο πανίσχυρος Ισραηλινός Στρατός δεν μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες τους από τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς . Κάτι που είχε μάλιστα δηλώσει από τις πρώτες ημέρες.
Ο Πρωθυπουργός όμως Νετανιάχου για 14 χρόνια στην εξουσία με 1,5 χρόνο διακοπή ούτε καν ψήγματα ευθύνης δεν έχει αναλάβει αλλά προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά με διάφορους τακτικισμούς και παρατάσεις του πολέμου. Επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα να ισχυροποιηθεί η Χαμάς στην Γάζα για να μειώνει την επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία απολάμβανε έναν βαθμό διεθνούς νομιμοποίησης και επί πρωθυπουργίας του οι Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την 7η Οκτωβρίου.
Το τραύμα των Ισραηλινών από την κατάρρευση του αισθήματος ασφαλείας ίσως να μην επουλωθεί πλήρως.
Υπάρχουν άξιοι πολιτικοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πορεία στο μέλλον του Ισραήλ.
Πολιτική
Παρέμβαση Μαυρίδη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία
Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του για μετατροπή της Συρίας σε ένα προτεκτοράτο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Ευρωβουλευτής
Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), τονίζοντας για ακόμη μια φορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι:
«Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουμε ως ΕΕ, μια ιστορική ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Αυτό, στη βάση όμως κάποιων παραμέτρων:
Πρώτον προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Δεύτερον, οι τζιχαντιστές δεν μπορεί να είναι σύμμαχοί μας. Η μετονομασία τους σε δήθεν μετριοπαθή πολιτική αντιπολίτευση δεν ξεγελάει τους Ευρωπαίους πολίτες, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο.
Τρίτον, κάθε αμερόληπτος παρατηρητής γνωρίζει ότι το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του για μετατροπή της Συρίας σε ένα προτεκτοράτο.»
Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτή η νέο-οθωμανική πολιτική είναι ο εχθρός των λαών της περιοχής. Είναι η ίδια δύναμη που κατέχει έδαφος της Κύπρου, έδαφος της ΕΕ, αλλά η κ. Κάλας (Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής), την χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο! Όσοι πιστεύουμε στις αξίες της ΕΕ, προασπιζόμαστε αυτές τις αξίες έμπρακτα κι όχι με λόγια.»
Πολιτική
Τί αναφέρει το δημοσίευμα στα “ΝΕΑ” για τα θαλάσσια πάρκα
Κινητικότητα καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα από κυβερνητικής πλευράς για τα θαλάσσια πάρκα στο Νότιο Αιγαίο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται, ύστερα από ένα τρίμηνο αδράνειας που από πολλούς είχε ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της επιδίωξης μιας αναγκαίας «νηνεμίας» στο Αιγαίο, στο πλαίσιο και του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου και στον απόηχο πιθανώς της αρχικής αντίδρασης του τουρκικού ΥΠΕΞ, με το θέμα να απασχολεί ακολούθως και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο το θέμα του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο βγήκε από τον «πάγο» μέσα από κάποιες πρώτες συνομιλίες γύρω από τα προτεινόμενα όρια προστασίας, που σε άλλες περιοχές αγγίζουν τα 3 ναυτικά μίλια και σε άλλες τα 6 ν.μ., πάντα εντός των χωρικών μας υδάτων.
Θαλάσσια είδη
Αφού επανεξετάστηκαν οι λόγοι που σε κάθε περιοχή (και κυρίως ανατολικότερα) προτείνεται από τους μελετητές το εκάστοτε όριο προστασίας και αφού επαναδιατυπώθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, ακολούθησε σύσκεψη τη Δευτέρα σε επίπεδο υπηρεσιακό, η οποία κατέληξε στην απόφαση της αύξησης της έκτασης προστασίας του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο, μέσω της προσθήκης και κατοικημένων νησιών (Φολέγανδρος, Ανάφη) στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές – όσον αφορά (πάντα) τα σημεία εκείνα όπου τρέφονται και φωλιάζουν θαλασσοπούλια και άλλα υπό προστασία θαλάσσια είδη.
Πλέον η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με το εν λόγω πάρκο (και η οποία είχε υποβάλει την αρχική της μελέτη στα τέλη του Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η χωροθέτηση εντός του 2024 όπως ήταν ο αρχικός κυβερνητικός προγραμματισμός), υποχρεούται εντός της επόμενης εβδομάδας να μετρήσει εκ νέου την έκταση των προστατευόμενων περιοχών, μετά και την προσθήκη των νέων περιοχών που προέκριναν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου το καινούργιο – «πιο φιλόδοξο» όπως χαρακτηρίζεται – σχέδιο μελέτης να επανακατατεθεί εντός δύο-τριών εβδομάδων το πολύ.
Θαλάσσια πάρκα: Η ακινησία
Ενα πρακτικό, χρονικό εμπόδιο είναι πως με την «ακινησία» που μεσολάβησε και παρά την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στη σύμβαση των μελετητών με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η «παρατεταμένη» σύμβαση εκπνέει ξανά στις 15 Φεβρουαρίου και νομικά τουλάχιστον δεν προβλέπεται τρίτη παράταση.
Οταν η νέα μελέτη με την επικαιροποιημένη έκταση προστασίας – που μορφολογικά θα αποτελείται από τις ήδη κατατεθειμένες περιοχές (τα κατακερματισμένα σημεία προστασίας γύρω από ακατοίκητες νησίδες, βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές τους), καθώς επίσης και από τις νέες θαλάσσιες περιοχές προστασίας γύρω από νησιά κατοικημένα όπως η Ανάφη και η Φολέγανδρος – ολοκληρωθεί, τότε θα επανακατατεθεί προς τελική έγκριση από τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΞ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προτού τελικά αναρτηθεί προς την αναγκαία – διάρκειας ενός μήνα – ηλεκτρονική διαβούλευση.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα
Εχοντας πλέον ξεπεράσει σε έκταση την αρχικά υπολογισμένη περιοχή των 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το νέο σχέδιο μελέτης για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο με τις προσθήκες των νέων προστατευόμενων περιοχών πέριξ κατοικημένων νησιών, παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα επιλεγεί να δοθεί στη δημοσιότητα από τον Μάρτιο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι έτοιμο, και σε χρόνο προγενέστερο της επικείμενης συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα στο πλαίσιο του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Μετά την πτώση του Ασαντ στη Συρία και τις τουρκικές εξαγγελίες για παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ, οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, ενώ και οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση ημερομηνίας διεξαγωγής του ΑΣΣ στην Τουρκία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών δεν φαίνεται να έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες την παραμικρή πρόοδο.
Θαλάσσια πάρκα: Γκρίζα σύννεφα
Γεγονός είναι πάντως πως η κινητικότητα ως προς τον στόχο της χωροθέτησης και θεσμοθέτησης των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Ν. Αιγαίο σημειώνεται σε μια περίοδο που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τα «ήρεμα νερά» του ελληνοτουρκικού διαλόγου αρκετά γκρίζα σύννεφα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όξυνσης με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, όσο και στο ίδιο το πεδίο, με την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» που ολοκληρώθηκε προχθές και η οποία προέβλεπε ως κεντρικό της σενάριο, μεταξύ άλλων, στο Αιγαίο και την κατάληψη νησιού.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει, ωστόσο, πως το πρότζεκτ «θαλάσσια πάρκα» που εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Ωκεανών τον περασμένο Απρίλιο έχει να κάνει «με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς».
Και πως παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας, που μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο τότε για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» (υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα «χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου»), «τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει, επιπλέον, πως «η επέκταση των θαλάσσιων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά την Τουρκία» και πως η Ελλάδα, ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, δεν ζητεί «την άδεια κανενός».
Θαλάσσια πάρκα: Εντονες αντιδράσεις
Με δεδομένες πάντως τις έντονες – παράλογες κατά τα άλλα – αντιδράσεις που είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως θα προκύψουν από τη γείτονα χώρα στη θέα της ολοκληρωμένης μελέτης του θαλάσσιου πάρκου στο Ν. Αιγαίο σε περίπτωση που επιλεγεί να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα (η οποία χρονικά προσώρας τοποθετείται κι αυτή εντός Μαρτίου), αυτό που μένει να φανεί είναι η στάθμιση που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατά πόσο, δηλαδή, θα επιλέξει να προκαλέσει «φουρτούνα» στον δρόμο προς το ΑΣΣ με κίνδυνο αυτή να επηρεάσει και το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – χωρίς βεβαίως αυτό να αποτελεί το μόνο τρέχον επίδικο μεταξύ των δύο ηγετών – ή αν θα προκρίνει τελικά τη μετάθεση της δημοσιοποίησης και ολοκλήρωσης του πρότζεκτ «θαλάσσια πάρκα» σε χρόνο μεταγενέστερο της επικείμενης επίσημης πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Αγκυρα.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας