Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΗΠΑ: Μεγαλώνει το κίνημα στα πανεπιστήμια με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Δημοσιεύτηκε στις

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης χθες Δευτέρα, παρά τις συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας (REUTERS/Caitlin Ochs)

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν χθες Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Γέιλ, ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν ότι οι διαμαρτυρίες θα έχουν διάρκεια

Το Κολούμπια ακύρωσε μαθήματα, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Γέιλ, ενώ οι πύλες του Χάρβαρντ έκλεισαν για το κοινό τη Δευτέρα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων κάποια από τα πιο φημισμένα στον κόσμο.

Οι ακαδημαϊκές αρχές αντέδρασαν προσπαθώντας να εκτονώσουν την ένταση στις πανεπιστημιουπόλεις.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που είχαν κατασκηνώσει στο Κολούμπια συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρόμοιες κατασκηνώσεις «ξεφύτρωσαν» σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναζητούν ολοένα συχνότερα το όριο μεταξύ της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας, χωρίς να χρειάζεται να επιβάλουν αποκλεισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις.

Πεδία μάχης και τα campus της Αμερικής

Τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Μεγαλώνει το κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ παρά τις συλλήψεις-1
Aστυνομικός περπατά δίπλα σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα (REUTERS/Idris Talib Solomon).

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η «κατασκήνωση» που έστησαν οι φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας συγκέντρωσε εκατοντάδες διαδηλωτές χθες, Δευτέρα.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι προειδοποίησε το πλήθος να αποχωρήσει και στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία, ισχυριζόμενο ότι έλαβε αναφορές για «εκφοβιστικά και αντισημιτικά περιστατικά». Λίγο μετά τις 20.30, οι αστυνομικοί άρχισαν να κάνουν συλλήψεις.

«Είναι πραγματικά εξωφρενική η καταστολή από το πανεπιστήμιο, το οποίο επέτρεψε στην αστυνομία να συλλάβει φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ο φοιτητής νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μπάιουλ Γιουν.

ΗΠΑ: Απειλείται η ακαδημαϊκή ελευθερία

Κολούμπια, Γέιλ, Μπέρκλεϊ, ΜΙΤ…

Δεκάδες φοιτητές είχαν συλληφθεί και στο Γέιλ νωρίτερα την ίδια ημέρα. Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι όσοι τέθηκαν υπό κράτηση είχαν αγνοήσει προηγουμένως «πολλές εκκλήσεις» να αποχωρήσουν.

Το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί επίσης στο Μπέρκλεϊ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Η ένταση παρέμεινε στα ύψη τη Δευτέρα και στο Κολούμπια, με τις πύλες της πανεπιστημιούπολης να παραμένουν κλειστές και να ανοίγουν μόνο σε άτομα με φοιτητική ταυτότητα. Κάτι που δεν απέτρεψε νέες διαδηλώσεις εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι οι εντάσεις «ενισχύθηκαν από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και εισήλθαν στην πανεπιστημιούπολη με σκοπό να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα».

Ωστόσο, διαδηλώσεις και συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και την ελευθερία του λόγου σαρώνουν ολοένα περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Φοιτητές και από τις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι έχουν αυξηθεί τόσο τα αντισημιτικά όσο και τα ισλαμοφοβικά περιστατικά.

Οι διαδηλωτές καλούν τα πανεπιστήμια να αποκαλύψουν προγράμματα που «χρηματοδοτούνται ή δέχονται δωρεές από κατασκευαστές όπλων και εταιρείες που έχουν σχέση με την ισραηλινή κατοχή».

Κατά τη διάρκεια των ταραχών χθες Δευτέρα, που συνέπεσε με την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα, οι διαδηλωτές κάλεσαν ακόμα μία φορά τα πανεπιστήμιά τους να περιορίσουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ και τους προμηθευτές όπλων του.

ΗΠΑ: Eπιχειρηματίας ανακαλεί δωρεά 100 εκατ. δολαρίων σε πανεπιστήμιο λόγω αντισημιτισμού

Μήνυμα από τον Τζο Μπάιντεν

Μεγαλώνει το κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ παρά τις συλλήψεις-2
Φιλο-ισραηλινός αντιδιαδηλωτής έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου φοιτητές και πλήθος συγκεντρωμένων διαμαρτύρονται απαιτώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στις 20 Απριλίου (REUTERS/Adam Gray).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα στα πανεπιστήμια τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι καταδικάζει «τις αντισημιτικές διαδηλώσεις» καθώς και «όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους». Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, στους κόλπους των Δημοκρατικών, για σκληρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ, οι οποίες αυξάνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, πάντως, έχουν αμαυρωθεί από κατηγορίες για αντισημιτισμό. Η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Μάνινγκ, που περιόδευσε στο Κολούμπια τη Δευτέρα, ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Ραβίνος που συνδέεται με το πανεπιστήμιο φέρεται να έστειλε επίσης μήνυμα σε 300 Εβραίους φοιτητές του Κολούμπια προειδοποιώντας τους να αποφύγουν την πανεπιστημιούπολη μέχρι να «βελτιωθεί η κατάσταση».

Από την πλευρά τους, οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες έχουν απορρίψει τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι η κριτική τους αφορά το ισραηλινό κράτος και τους υποστηρικτές του.

Σε δήλωσή τους, την Κυριακή, φοιτητές του Κολούμπια που συμμετέχουν στην οργάνωση «Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» ανέφεραν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε μορφή μίσους και φανατισμού» και επέκριναν «εμπρηστικές δηλώσεις» που, όπως τόνισαν, δεν τους εκπροσωπούν.

ΗΠΑ: Χάνουν χορηγούς τα μεγάλα κολέγια

Ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

Θέση για τις διαδηλώσεις έχουν πάρει βουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων, ενώ οι διαμαρτυρίες ώθησαν επίσης τον Ρόμπερτ Κραφτ, ιδιοκτήτη της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου Νιου Ινγλαντ Πάτριοτς και εξέχοντα απόφοιτο του Κολούμπια, να προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να στηρίζει το πανεπιστήμιο «μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων είχε ήδη τεθεί, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. «Καθώς τα πανεπιστήμια αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, αρκετά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πιέσεις από ισχυρούς οικονομικούς υποστηρικτές για την ανεπαρκή καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ», ανέφερε το Newsweek σε άρθρο του στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα τελειώσουν οι διαδηλώσεις;

Μεγαλώνει το κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ παρά τις συλλήψεις-3
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (REUTERS/Caitlin Ochs).

Καθηγητές στο Κολούμπια κατηγόρησαν το πανεπιστήμιο για τους χειρισμούς του ως προς την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας, καθώς και για την κλήση προς την αστυνομία, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εξωτερικές αρχές θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος για πρόσωπα, περιουσίες ή για την ουσιαστική λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του πανεπιστημίου», τόνισαν.

«Δεν είναι προφανές, κατά τη γνώμη μας, ότι οι σκηνές και οι διαμαρτυρίες συνιστούσαν τέτοιο κίνδυνο, ακόμη και αν ήταν μη εξουσιοδοτημένες», επισήμαναν σε σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει το BBC.

Είναι βέβαιο ότι οι διαδηλώσεις, με τη μία ή την άλλη μορφή, θα διαρκέσουν σε κάποιες πανεπιστημιουπόλεις μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, μετατρέποντας τις τελετές αποφοίτησης σε… συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκτιμούν οι ΝΥΤ σε ανάλυσή τους στον απόηχο των συλλήψεων.

Προς το παρόν, οι προσεγγίσεις των πανεπιστημίων αλλάζουν από ώρα σε ώρα. «Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούμε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη και είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω σε αυτή», είπε η Νέματ Σαφίκ, πρόεδρος του Κολούμπια, σε μήνυμα προς τους φοιτητές και τους εργαζομένους νωρίς τη Δευτέρα.

Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, αστυνομικοί, φέροντας εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών, είχαν «καθαρίσει» μέρος της πανεπιστημιούπολης από τις σκηνές και τους διαδηλωτές.

«Ωστόσο, γνωρίζω ότι η καλύτερη τήρηση των κανόνων και αποτελεσματικοί εσωτερικοί μηχανισμοί θα απέκλειαν την ανάγκη να βασιζόμαστε σε άλλους για να διατηρήσουμε την ασφάλεια στην κοινότητά μας», πρόσθεσε η ίδια. «Θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», κατέληξε.

Οπως το κίνημα του 1968;

Εκτός από την καταστολή των διαμαρτυριών, πολλά πανεπιστήμια, όπως της Νότιας Καλιφόρνια, ακύρωσαν επίσης ομιλίες και δημόσιες εκδηλώσεις έπειτα από αντιδράσεις που προκάλεσε στην απόφαση να απαγορευθεί ομιλία φιλοπαλαιστινίου σε τελετή αποφοίτησης του επόμενου μήνα. 

Η ακύρωση στο USC ώθησε πολλούς στο να παραλληλίσουν όσα συμβαίνουν σήμερα με τις κινητοποιήσεις του 1968, όταν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στο Κολούμπια είχαν αναγκάσει το πανεπιστήμιο να ακυρώσει τις τελετές αποφοίτησης εκείνης της χρονιάς.

«Το 1968, η απογοήτευση για τον πόλεμο του Βιετνάμ και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε στρατιωτικά προγράμματα είχαν οδηγήσει σε αναταραχή. Περίπου 55 χρόνια αργότερα, οι φοιτητές διαμαρτύρονται, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποσυνδεθεί από επενδύσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ», αναφέρει η Washington Post.

Σύμφωνα με τον Ανγκους Τζόνστον πάντως, ιστορικό του φοιτητικού ακτιβισμού, που επικαλούνται οι Times of Israel, το σημερινό φιλοπαλαιστινιακό κίνημα διαμαρτυρίας είναι λιγότερο ριζοσπαστικό ως προς τις ενέργειές του σε σχέση με τα φοιτητικά κινήματα της εποχής του Βιετνάμ. Αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο αντισημιτισμός προκαλεί ανησυχία».

Kατά τη διάρκεια των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων στο Κολούμπια ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1968, οι φοιτητές είχαν καταλάβει δεκάδες κτήρια στην πανεπιστημιούπολη για μία εβδομάδα, είχαν πάρει ένας όμηρο και είχαν καταστρέψει πανεπιστημιακά αρχεία. Αντιπολεμικοί διαδηλωτές σε άλλα πανεπιστήμια είχαν επίσης πυρπολήσει κτήρια.

Η απάντηση των διοικήσεων τότε ήταν παρόμοια με τη σημερινή: μαζικές συλλήψεις, κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης και κάλεσμα προς την αστυνομία να παρέμβει.

Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες, τόσο στο Κολούμπια όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, σήμερα είναι πολύ πιο μετρημένες και πιο συγκρατημένες σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν ακόμη και στα μέσα της δεκαετίας του ’60, τονίζει ο Τζόνστον.

 

Διαδηλώσεις για τα γεγονότα στη Γάζα έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτός των πανεπιστημιακών χώρων, όπως είχε συμβεί και με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις το 1968.

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας απέκλεισαν πρόσφατα μεγάλους δρόμους και μπλόκαραν την πρόσβαση σε διεθνή αεροδρόμια, όπως το O’Hare του Σικάγο και το Seattle-Tacoma, καθώς και στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο και τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Καθημερινή με πληροφορίες από AP, NYT, Reuters, BBC, Times of Israel

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

H κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στο Κίεβο.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή της Πολτάβα.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ.
  • Ρωσικά drones στόχευσαν το αεροδρόμιο του Bolgrad στην περιοχή της Οδησσού.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση Ugledar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Σελίδοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Κουράχοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Chasov Yar.
  • Το ρωσικό MOD επιβεβαίωσε τον έλεγχο της περιοχής Ivano-Daryevka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 70 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 των 122 mm στην περιοχή του Χάρκοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 510 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, τρία M113, ένα MaxxPro, τέσσερα pickup, ένα Msta-B στην περιοχή Stelmakhovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 580 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, πέντε μηχανοκίνητα οχήματα, ένα σύστημα Gvozdika, δύο D-30 στην περιοχή Chasov Yar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 560 στρατιωτικούς, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika στην περιοχή του Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 120 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin στην περιοχή του Νότιου Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 60 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 στην περιοχή Χερσώνα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 17 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη ημέρα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν μια κατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα γαλλικής κατασκευής Hammer την περασμένη ημέρα.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Στεπανόβκα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novoselidovka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κουράχοβο.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Grigorovka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους δυτικά των Shakhtarske, Zolota Nyva και Novodonetske.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Elizavetovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Μπογκογιαβλένκα.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νότια προάστια του Τρουντόβοε.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 120 στρατιώτες, ένα τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novodmytrivka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Novooleksiivka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια της Grigorovka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Lysivka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στη Vozdvyzhenka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.

ΠΗΓΗ: SouthFront

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 4 Νοεμβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Οι αμερικανικές εκλογές και το μέλλον μας

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας.

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Από όλα όσα διάβασα για τις αμερικανικές εκλογές, εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε έναν Ιρανοαμερικανό δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην πτώση του σημερινού ιρανικού καθεστώτος σε περίπτωση που εκείνος εκλεγεί.

Η απάντηση ήταν: «δεν θα εμπλακούμε τόσο βαθιά, εδώ δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα μας».

Αυτό που διαισθανόμαστε, ότι η διαχείριση της υπερδύναμης έχει ξεφύγει από τα χέρια των πολιτικών και πλέον έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, ο Τραμπ το επιβεβαίωσε.

Υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ και διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Στο εσωτερικό πεδίο οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικούς προσανατολισμούς. Η πολιτική του Τραμπ διακρίνεται από έντονη εσωστρέφεια, αλλά και η Χάρις θα κρατήσει, απλώς, τα προσχήματα. Δεν θα εγκαταλείψει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αλλά ορισμένες διαστάσεις και της δικής της πολιτικής δεν θα έχουν την εικόνα που γνωρίζαμε. Και σε ό,τι μας αφορά περισσότερο άμεσα, η σχέση Ουάσινγκτον-Βρυξελλών δεν θα είναι όπως παραδοσιακά την γνωρίζαμε.

Οι Αμερικανοί με κάθε τρόπο εξωθούν την Ευρώπη να αντιληφθεί πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η γηραιά ήπειρος θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να αποκλίνουν από την αγκαλιά των ΗΠΑ. Νιώθουν ασφαλείς ως προς την άμυνα που τους προσφέρει η Ουάσινγκτον, αλλά οι Αμερικανοί έχουν άλλες προτεραιότητες. Βλέπουν την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό και ως χώρο ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων και τίποτε άλλο. Ο παλιός έρωτας τελείωσε.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να το πιστέψουν, οι Γάλλοι είναι περισσότερο ευέλικτοι και αρχίζουν να μιλούν για αυτονομία της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, την αναζήτηση κρίσιμων υλικών και άλλα παρόμοια.

Κι αυτό ανεξαρτήτως αν εκλεγεί ο Τραμπ ή η Χάρις. Η διαφορά έγκειται στο θόρυβο με τον οποίο θα φανεί η αλλαγή πολιτικής.

Θα αναγκαστεί, έτσι, η Ευρώπη να αναπτύξει δική της πολιτική; Τι θα κάνει η γερμανική ατμομηχανή της ή η γαλλική παραγωγή ιδεών και προσανατολισμού;

Σε μια εποχή όπου η διεθνής κοινή γνώμη εξοικειώνεται καθημερινά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, μια Ευρώπη που αρνείται ακόμη και να δημιουργήσει δικό της στρατό, σε ποια πυρηνική ομπρέλα θα βασιστεί; Θα δεχθεί η Γαλλία να την καλύψει με τη δική της;

Απαντήσεις της Ευρώπης στα ερωτήματα αυτά, απλώς δεν υπάρχουν. Προς το παρόν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σκέφτονται ποια Ρωσία θα αναδυθεί από τον πόλεμο, πόσο ισχυρή θα είναι η σχέση της με την Κίνα και πόσο απειλητική για την Ευρώπη. Ακόμη, πώς θα αντιμετωπίσουν νέα μεταναστευτικά κύματα από τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες διαμάχες και την καταστρεπτική, εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Όταν δεν έχεις το γεωπολιτικό βάρος να επέμβεις στις εξελίξεις που θα σε επηρεάσουν, απλώς παρακολουθείς και υφίστασαι τις συνέπειες.

Η Γερμανία είχε την εντύπωση ότι πάντα θα της παρείχετο η δυνατότητα να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα απολάμβανε την ασφάλεια που της παρείχαν οι Αμερικανοί μέσω του ΝΑΤΟ και θα ωφελούνταν από την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το άνοιγμα στην Κίνα. Ο αμερικανικός παράγων, όμως, που τα επηρεάζει όλα αυτά, αλλάζει πολιτική. Και η Ευρώπη αδυνατεί να προσαρμοστεί διότι δεν έχει ηγεσία και διότι οικοδομήθηκε με βάση το γερμανικό συμφέρον που ήθελε διεύρυνση και όχι εμβάθυνση.

Η Ευρώπη είναι ένα παλάτι στην άμμο μετά τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις.

Και θα γίνει ακόμη πιο χαλαρή με τις νέες εισόδους των χωρών που άρχισαν ενταξιακό διάλογο. Γνωρίζει η Ευρώπη που θέλει να πάει; Μάλλον όχι. Της λείπει η ηγεσία. Με υπαλλήλους στην νοοτροπία δεν οικοδομείς νέες ομοσπονδιακές δομές με παγκόσμιο βάρος.

Αλλά και για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας. Η χώρα –ορθώς– έχει Δυτικό προσανατολισμό, αλλά η Δύση θα στερηθεί ηγεσίας, αν εκδηλωθεί έντονος ο αμερικανικός απομονωτισμός. Ποιος θα καλύψει την αμερικανική ηγεσία; Η λογική απάντηση είναι η Ευρώπη, αλλά αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη υπάρχει μόνο σε ήπιες μορφές ισχύος. Στην οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία. Και η ήπια ισχύς είναι ισχύς αλλά δεν επηρεάζει τις εξελίξεις σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό και μετέρχεται μεθόδους σκληρής βίας, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη ουσιαστικά είναι απούσα και από τα δύο πεδία, και υφίσταται μόνο ως παράμετρος της αμερικανικής παρουσίας.

Ένα άλλο ζήτημα που αναδύεται και θα απαιτήσει απαντήσεις είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως περιγράφηκαν σε μελέτη της RAND Corporation.

Επιγραμματικά, οι προκλήσεις αυτές που οδηγούν στην αλλαγή του ανθρωπολογικού είδους –ή ακόμη και στην εξαφάνιση του ανθρώπου– είναι οι επιπτώσεις της άκριτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανές συγκρούσεις με αστεροειδείς και κομήτες, η ξαφνική αλλαγή του κλίματος, ο πυρηνικός πόλεμος, οι σοβαρές επιπτώσεις από τα υπερηφαίστεια κ.ά.

Για τον καθημερινό άνθρωπο αυτά φαίνονται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι. Αποτελούν πραγματικές απειλές των επόμενων δεκαετιών και θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα για την αντιμετώπισή τους.

Στα στενά ελληνοτουρκικά, η πολιτική της κυβέρνησης –και από ό,τι φαίνεται, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος– είναι μια συμφωνία με την Τουρκία με τους όρους τής απέναντι πλευράς, που με τις γνωστές ελληνικές πολιτικές αλχημείες θα περάσουν ως βαθυστόχαστη αθηναϊκή πολιτική.

Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και με τη σταδιακή έκλειψη της αμερικανικής παρουσίας από την περιοχή, που κρατούσε κάποιες ισορροπίες, η Αθήνα αισθάνεται ότι πρέπει να συνδιαλλαγεί με την Άγκυρα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο που αυτή η προσέγγιση είναι ξένη για την τουρκική νοοτροπία. Έτσι και αρχίσουν οι υποχωρήσεις, σταματημός δεν θα υπάρξει.

Η ελληνική προσπάθεια διαμόρφωσης πειστικής αποτροπής δεν απέδωσε, έως σήμερα, όσα θα ήθελε η Αθήνα, αλλά με διακηρύξεις του είδους «δεν πρόκειται να προσφύγουμε με τίποτε σε πόλεμο με την Τουρκία» αποδυναμώνεται εξαρχής η αποτροπή.

Η εμφανής αδυναμία της Ελλάδας να μην μπορεί να ακολουθήσει μια κούρσα εξοπλισμών μπορεί να αναζητήσει την εναλλακτική της στην ανάπτυξη σε ανώτατο βαθμό του ψηφιακού πολέμου. Χωρίς να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, η νέα αντίληψη αντιμετώπισης της Τουρκίας θα μπορούσε να εστιαστεί στο ψηφιακό πεδίο σαν να παίζεται παιχνίδι στο διαδίκτυο.

Δημοσιεύματα, εξάλλου, έμπειρων στρατιωτικών όπως ο υποναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς δίνουν τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση ελληνικών πλεονεκτημάτων, όπως τα νησιά, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν επιλογές, αρκεί να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει γραμμή προσέγγισης προς την Τουρκία.

Οι θέσεις των δύο Αμερικανών υποψηφίων σε όλα τα θέματα που θίχτηκαν παραπάνω είναι αρκετά διαφορετικές. Μέχρι απολύτως αντίθετες.

Ο Τραμπ θέλει να διώξει τους μετανάστες, να βάλει δασμούς, να μειώσει τους φόρους, να ρίξει τις τιμές, αλλά από τις επιθυμίες του αυτές προκύπτουν αντιτιθέμενα αποτελέσματα. Επιμένει στην παραδοσιακή αντιμετώπιση σύνθετων, σύγχρονων προβλημάτων.

Η Χάρις εστιάζει στην ελευθερία, κι εδώ είναι που έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή των Αμερικανών συντηρητικών στο θέμα του φύλου και των συμπαρομαρτούντων του.

Παίζεται κι ένα ακόμη παιχνίδι στις αμερικανικές εκλογές. Ποιος θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής κοινωνικής ιεραρχίας; Ο λευκός ή ο μαύρος θα είναι η πλειοψηφία που θα καθορίσει τις επιλογές.

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα3 λεπτά πριν

Ένα βιβλίο για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη που συνδέει Πόντο και Κω

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, εκδήλωση η οποία αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου “Μιχάλης...

Αναλύσεις33 λεπτά πριν

Το Ισραήλ αναχαιτίζει περισσότερες επιθέσεις από drone-αυτοκτονίας από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Αιωνία σου η μνήμη Ανδρέα Κουζουπή, ζηλωτή της ελευθερίας, σαμποτέρ της ΕΟΚΑ

Ως ο έσχατος των λογογράφων αδυνατώ να εικονίσω το μεγαλείον του ανδρος. Συλλαβίζω όμως τον κεκρυμμένο του θησαυρό. Την παρακαταθήκη...

Απόψεις2 ώρες πριν

Έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να πανηγυρίσουμε

Μόνο κακόπιστοι και μονόπλευροι παρατηρητές δεν αναγνωρίζουν την ποιότητα, τη συνέπεια και την αυστηρή προστασία των δημοκρατικών αξιών στο κοινοβουλευτικό...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Πως οι Τούρκοι μετατρέπουν τις ελληνικές αρχαιότητες σε ρωμαϊκές

Οι Τούρκοι προβάλλουν πάντα τις “ρωμαϊκές” αρχαιότητες στα εδάφη τους με πάθος, όμως ο ιστορικός χρόνος για αυτούς είναι κάτι...

Δημοφιλή