Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα

Δημοσιεύτηκε στις

Μία «ακτινογραφία» των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα

Σπύρος Αλεξόπουλος

Είναι αλήθεια πως το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα είναι σαφώς ελλειμματικό, αλλά οι αμερικανικές εξαγωγές δεν είναι καθόλου αμελητέες. Με οδηγό τα επίσημα στοιχεία που βρήκαμε στις ιστοσελίδες των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και μία σχετική αναλυτική παρουσίαση που έχει ετοιμάσει το US – China Business Council (ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχουν συστήσει αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Κίνα), έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία σαφή εικόνα για το είδος των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα, και σε αγαθά και σε υπηρεσίες.

Το 2023 λοιπόν, η Κίνα εξήγαγε στις ΗΠΑ αγαθά αξίας περίπου 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι ΗΠΑ εξήγαγαν στην ασιατική χώρα αγαθά αξίας περίπου 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το ισοζύγιο ήταν για τις ΗΠΑ ελλειμματικό κατά 279 δισεκατομμύριο δολάρια.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες, οι αμερικανικές εξαγωγές ανήλθαν περίπου στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές στα 20 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει πως το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό κατά 25 περίπου δισεκατομμύρια για τις ΗΠΑ. Αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα, και σε επίπεδο αγαθών και σε επίπεδο υπηρεσιών.

Ξεκινώντας από τα αγαθά, πρέπει πρώτα να πούμε πως η Κίνα είναι ο τρίτος εξαγωγικός προορισμός αγαθών από τις ΗΠΑ, αρκετά πιο κάτω από τον Καναδά που βρίσκεται στα 335 δισεκατομμύρια δολάρια και το Μεξικό που είναι στα 312 δισεκατομμύρια.

Πηγαίνοντας στη σύνθεση των εξαγωγών αγαθών, βλέπουμε πως την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα με περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι εξαγωγές τα προϊόντα που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με 17,60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετά πιο χαμηλά βρίσκουμε τα φαρμακευτικά προϊόντα με 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια και τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών με 6,80 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια αξία εξαγωγών με τα προϊόντα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν ορισμένοι κλάδοι προϊόντων όπως τα όργανα πλοήγησης και μέτρησης, οι ρητίνες και οι συνθετικές ίνες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα βασικά χημικά προϊόντα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Όσον αφορά στις πολιτείες από τις οποίες προέρχονται οι εξαγωγές, στην πρώτη θέση βρίσκεται η πολιτεία του Τέξας με περίπου 25,7 δισ. σε εξαγωγές, η Καλιφόρνια με 16,4 δισ., ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Λουιζιάνα που βρέθηκε στην τρίτη θέση με 6,5 δισ. και άνοδο 52% από το 2022.

Η παρουσία του Τέξας και ειδικά της Λουιζιάνα εξηγείται από τις σημαντικές εξαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Κοιτάζοντας λίγο τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να δούμε πως έχει σημαντική μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, η αξία των οποίων το 2022 ήταν πάνω από 25 δισεκατομμύρια, ενώ αντίθετα σημειώθηκε πολύ σημαντική αύξηση στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, αφού από τα 11,7 δισ. του 2022 έφθασαν στα 17,6 δισ. το 2023.

Η μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων αποδίδεται εν μέρει στον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό με την Βραζιλία στον τομέα του καλαμποκιού και ειδικότερα της σόγιας, ενώ η αύξηση στα ορυκτά καύσιμα μάλλον έχει σχέση με τις αυξημένες ανάγκες της Κίνας στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας μετά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid – 19.

Πολύ σημαντική είναι η μείωση στις εξαγωγές microchips και του σχετικού εξοπλισμού, καθώς μέσα σε δύο χρόνια η αξία τους έπεσε περισσότερο από 50% (το 2021 είχαν ανέλθει στα 14,2 δισ. και το 2022 στα 11,2 δισ.) και η επίδοση του 2023 (6,8 δις) είναι η χαμηλότερη από το 2017. Η εξήγηση εδώ είναι διπλή: από τη μία έχουμε την επιβολή σημαντικών περιορισμών στις πωλήσεις προς την Κίνα και από την άλλη την αποθεματοποίηση που μάλλον έλαβε χώρα το 2021 και το 2022 ενόψει της έναρξης εφαρμογής τους.

Πηγαίνοντας στις εξαγωγές υπηρεσιών, βλέπουμε πως η Κίνα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός για τις ΗΠΑ, αρκετά πίσω από την Ιρλανδία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και λίγο πιο κάτω από την Ελβετία.

Όσον αφορά στη φύση των υπηρεσιών, στην πρώτη θέση βρίσκεται με διαφορά ο τομέας της εκπαίδευσης με περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αρκετά πιο κάτω, με 4,6 δις ακολουθούν οι εισπράξεις από δικαιώματα (royalties) για τη χρήση από την Κίνα διάφορων βιομηχανικών διαδικασιών και ακόμα πιο χαμηλά με 2,4 δις βρίσκουμε τα royalties από τη διανομή προϊόντων software, με ένα πλήθος διαφορετικών δραστηριοτήτων να ακολουθεί χαμηλότερα.

Επιστρέφοντας στα έσοδα από τις εξαγωγές υπηρεσιών εκπαίδευσης, αυτά έρχονται κυρίως από τους Κινέζους που σπουδάζουν στις ΗΠΑ και αφορούν στα δίδακτρά τους, στην αγορά εκπαιδευτικού υλικού και στα έξοδα διαβίωσης και διαμονής. Η παρουσία των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων στις πολιτείες της Καλιφόρνια, της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης εξηγεί και την παρουσία των τριών πολιτειών στην πρώτη πεντάδα αυτών που έχουν μεγάλα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών στην Κίνα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που βρίσκουμε στην έκθεση του US – China Business Council ίσως είναι αυτό που συνδέει τις αμερικανικές εξαγωγές με τις θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών έξω από τη χώρα.

Οι παρατιθέμενοι αριθμοί δίνουν μία σαφή εικόνα για τους κλάδους της οικονομίας που εξαρτώνται κυρίως από τις εξαγωγές. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύνδεση των θέσεων εργασίας με τις χώρες που δέχονται αυτές τις εξαγωγές. Βλέπουμε λοιπόν πως, με στοιχεία του 2022 και όχι του 2023, πως 1.925.000 θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές προς τον Καναδά και 1.719.000 με αυτές προς το Μεξικό.

Οι θέσεις εργασίας που συνδέονται με την Κίνα υπολογίζονται στις 931.000 ενώ αρκετά πιο κάτω, στις 694.000 βρίσκουμε τον επόμενο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό όσον αφορά τις θέσεις απασχόλησης, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 931 χιλιάδες θέσεις, περίπου 125 χιλιάδες βρίσκονται στην πολιτεία της Καλιφόρνια και περίπου 89.000 βρίσκονται στο Τέξας. Ακολουθεί το Ιλινόι με περίπου 54.000 και η Νέα Υόρκη με περίπου 43.000 και την πεντάδα συμπληρώνει η Μασαχουσέτη με λίγο πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Εδώ ίσως κάνει εντύπωση το γεγονός πως ενώ το Τέξας είναι με διαφορά πρώτο στις εξαγωγές αγαθών, η Καλιφόρνια που είναι δεύτερη έχει πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης συνδεδεμένες με τις εξαγωγές προς την Κίνα. Αυτό εξηγείται αν δούμε πως οι εξαγωγές καυσίμων, στις οποίες οφείλεται η πρώτη θέση του Τέξας σε αξία εξαγωγών προς την Κίνα, είναι συνδεδεμένες μόνο με περίπου 21.000 θέσεις εργασίας ανά τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, σχεδόν 179.000 είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται στην Κίνα και 117.00 με τον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι εξηγείται η πρωτιά της Καλιφόρνια που είναι δυνατή και στην αγροτική παραγωγή και στην εκπαίδευση, η καλή θέση του Ιλινόι που έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή και της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης με τα περιζήτητα Πανεπιστήμιά τους.

Προφανώς υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα στις επίσημες στατιστικές αλλά δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούμε με όλα. Αυτό που μας μένει, εξετάζοντας σε γενικές γραμμές τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, είναι πως το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλο και η ποικιλία τους είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική.

Όμως παρά το γεγονός πως περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες εξαρτώνται επαγγελματικά από τις εξαγωγές προς τη μεγάλη αντίπαλο των ΗΠΑ, έχουμε την εντύπωση πως αυτό δεν πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο, στην περίπτωση που οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων της εποχής χειροτερέψουν.

Κάτι μας λέει πως τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανόν να δούμε αυτές τις σημαντικές εξαγωγές να φθίνουν σταδιακά και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως αυτό απασχολεί ήδη και την αμερικανική ηγεσία και τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή ωφελούνται από τις πωλήσεις στην Κίνα 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά και 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπηρεσίες.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή8 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή