Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν
Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα DEM προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, αναφέροντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με νομικές διαδικασίες, ακόμη και διακοπή λειτουργίας του κόμματος, όπως το προκάτοχό του, αν δεν αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές.
Το DEM, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ιδρύθηκε πέρυσι ως διάδοχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει ποινές κατάργησής του λόγω υποτιθέμενων δεσμών με Κούρδους μαχητές σε μια δικαστική υπόθεση, που συνάδει με την πολιτική καταστολής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Στο παρελθόν, ανοίχτηκαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ορισμένα κόμματα έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν και ότι άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
“Επομένως, λέμε ότι εάν το κόμμα του DEM ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε αυτό θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση”, είπε. “Εμείς λέμε κρατήστε αποστάσεις από την τρομοκρατία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια νομική διαδικασία”.
«Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάχτυλο»
Ένα άλλο δικαστήριο αναμενόταν να ανακοινώσει ετυμηγορία αυτόν τον μήνα σε μια υπόθεση που δικάζει πρώην ηγέτες και αξιωματούχους του HDP για τις διαδηλώσεις του 2014 που προκλήθηκαν από μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι. Αυτή η δικαστική απόφαση αναβλήθηκε.
“Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάκτυλο. Επαναλαμβάνω, η πολιτική διακοπής λειτουργίας, του εκβιασμού και των απειλών έχει τελειώσει”, δήλωσε σήμερα ο συμπρόεδρος του Κόμματος DEM Τουντσέρ Μπακιρχάν μετά από κάλεσμα ενός συμμάχου της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου το DEM. .
Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αρνούνται.
Τόσο οι εισαγγελείς όσο και η κυβέρνηση κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Ύστερα από μία επεισοδιακή καθυστέρηση τριών ωρών, η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα τέθηκε σε εφαρμογή στις 11:15 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), θέτοντας τέλος στους προβληματισμούς που εκφράζονταν από χθες το απόγευμα ότι η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς πρόκειται να καταρρεύσει. Λίγα λεπτά νωρίτερα το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς γνωστοποίησε και επισήμως τα ονόματα των τριών γυναικών που πρόκειται να απελευθερωθούν.
Επεισοδιακή καθυστέρηση
Η συμφωνία όριζε ότι η Χαμάς θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει ήδη από χθες το απόγευμα τα ονόματα των τριών ομήρων. Με την πάροδο της προθεσμίας όμως, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας δεν εφαρμοσθεί, «εκεχειρία δεν υπάρχει». Παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι της παλαιστινιακής οργάνωσης, ζητούσαν πίστωση μερικών ωρών, επικαλούμενοι «πρακτικές δυσκολίες επί του πεδίου», χωρίς να διευκρινίζουν περαιτέρω. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η καθυστέρηση οφειλόταν στις προσπάθειες της οργάνωσης να καταστρέψει κάμερες ασφαλείας και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου, που είχαν τοποθετηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της Γάζας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να μην αποκαλυφθούν τα σημεία, όπου η Χαμάς συνεχίζει να κρύβει τους ομήρους.
Ωστόσο, αυτή η λεπτομέρεια δεν εμπόδισε τα μέλη του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης να εμφανιστούν σήμερα το πρωί σε διάφορες συνοικίες του θύλακα, από τις οποίες αναδιπλώθηκαν πρόσφατα οι ισραηλινές δυνάμεις, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, ένοπλοι, κρατώντας σημαίες της Χαμάς, ανεβασμένοι σε άσπρα φορτηγάκια, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Μάρτυρες της «νέας μέρας», που έχει ήδη ανατείλει στον παλαιστινιακό θύλακα είναι τα πολλά βίντεο που κυκλοφορούν από το πρωί στο διαδίκτυο από τους δρόμους του Μπετ-Χανούν, με πλήθος κόσμου να επευφημεί.
Απελευθέρωση μετά από 470 μέρες ομηρείας
Τις προσεχείς ώρες – κατά πάσα πιθανότητα, αργά το βράδυ απόψε -, η 24χρονη Ρόμι Λέσεμ-Γκονέν, θα συναντήσει τους γονείς της για πρώτη φορά μετά από 470 μέρες ομηρείας. Θα χρειαστούν, όμως, μερικά εικοσιτετράωρα ακόμα ώσπου να επιστρέψει στο πατρικό της, στο χωριό Κφαρ Βραντίμ, στην μεθόριο με άλλη προβληματική γωνιά της χώρας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στα ισραηλινά μέσα, η Ρόμι είχε τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι από τους απαγωγείς της και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα εάν τελικά η εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη στην Γάζα αποδείχθηκε επιτυχής.
Εύθραυστη λέγεται πως είναι και η υγεία των άλλων δύο νεαρών γυναικών, που θα επιστρέψουν σήμερα στις οικογένειές τους. Πρόκειται για την 31χρονη Ντορόν Στάινμπερχερ και την 28χρονη Έμιλι-Τεχιλά Ντεμάρι, αμφότερες από το κιμπούτς Κφαρ Άζα, οι οποίες είχαν απαχθεί από την Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους.
Επίβλεψη της εκεχειρίας από το Κάιρο
Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, και ενόσω πλήθαιναν ποικίλες απαισιόδοξες προβλέψεις, προσγειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Κάιρο ομάδα ισραηλινών αξιωματούχων, που από σήμερα συμμετέχουν στον πολυεθνικό επιτελικό φορέα, που θα επιβλέπει κατά πόσον η συμφωνία εκεχειρίας εφαρμόζεται ομαλά. Η σύσταση του επιτελικού φορέα επίβλεψης αποφασίστηκε πριν από μερικές μέρες να εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Όπως πληροφορείται η DW, εκτός από τους επιτελείς από το Ισραήλ, στον νεοσυσταθέντα φορέα θα συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως επίσης και από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία, με αυτόν τον τρόπο, κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο πλαίσιο της συμφωνίας, προφανώς δυνάμει συγκεκριμένων ειδικών προβλέψεων, οι οποίες – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – φέρονται να μην έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.
Παραιτήθηκε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ
Παράλληλα με τις σημαντικές εξελίξεις στη Γάζα, η κινητικότητα στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που μετέδωσε χθες η DW, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ αποδεικνύεται εν τέλει συνεπής στις πρόσφατες δηλώσεις του και σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Το ίδιο έπραξαν οι δύο υπουργοί του κόμματός του, Ιτσχάκ Βέρσλαουφ και Αμιχάι Ελιάχου, ως επίσης και τρεις βουλευτές της «Εβραϊκής Ισχύος» που συμμετείχαν σε επιτροπές της Κνέσετ, υπό την ιδιότητα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της συμπολίτευσης.
Στο έγγραφο της παραίτησής τους επικρίνουν έντονα την απόφαση της κυβέρνησης να επικυρώσει τη συμφωνία εκεχειρίας, που την χαρακτηρίζουν ως «πράξη παράδοσης στην Χαμάς, επιτρέποντας σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες με τα χέρια τους βουτηγμένα στο εβραϊκό αίμα, να επιστρέψουν ανενόχλητοι στην Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη». Ωστόσο, παρά την έντονη κριτική, που ασκούν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και προβεβλημένα μέλη της «Εβραϊκής Ισχύος», καλά πληροφορημένοι κομματικοί παράγοντες ενημερώνουν την DW ότι δεν θα προβούν σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Τουλάχιστον, όχι προς το παρόν.
Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο Τζέικ Σωτηριάδης, Διεθνολόγος και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εκπομπή Update και τον Κώστα Λασκαράτο.
«Η εξαιρετικά έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί στην Αμερική, κατ’ εμέ, είναι η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία. Πρέπει σαν Αμερικανοί πολίτες να βρούμε τον τρόπο να μπορέσουμε να συνομιλούμε, να σεβαστούμε τις απόψεις των συναδέλφων και των συγγενών μας, με τους οποίους διαφωνούμε», σημείωσε ο κ. Σωτηριάδης.
«Αυτή τη στιγμή η Κίνα αποτελεί τεράστια απειλή. Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί πράγματι “να τα βάλει” με την Αμερική. Αυτό το βλέπουμε να αναπτύσσεται σε πολλά μέτωπα. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε με την κινεζική στήριξη στη Ρωσία ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι τεράστιο πρόβλημα. Ίσως ο ΝτόναλντΤραμπ θα προσπαθήσει καταρχάς να σπάσει αυτή τη συμμαχία που έχει προκύψει μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Διότι αν η Ρωσία χάσει την οικονομική στήριξη από τη Κίνα, θα υποστεί τεράστια προβλήματα και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Στο τέλος ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ σημαντική γεωπολιτική περίοδο, όπου οι αποφάσεις που θα παρθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, ας πούμε, θα καθορίσουν την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα για τα επόμενα 25 χρόνια. Άρα, ζούμε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο στην παγκόσμια ιστορία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών κα
Πριν από πέντε χρόνια η 16χρονη Μιλά λάμβανε χιλιάδες μηνύματα μίσους και απειλές για την ζωή της επειδή άσκησε σκληρή κριτική στο Ισλάμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο μαχητική από ποτέ η Μιλά δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται. Το αντίθετο.
Le Figaro : Στις 18 Ιανουαρίου 2020, ξεκίνησε ένα πολύ βίαιο κύμα διαδικτυακής παρενόχλησης – απειλές θανάτου, απειλές βιασμού – μετά από ένα βίντεο που είχατε δημοσιεύσει στα κοινωνικά σας δίκτυα, στο οποίο επικρίνατε το Ισλάμ αφού πρώτα είχατε δεχτεί επίθεση «στο όνομα του Αλλάχ ” από χρήστη του Διαδικτύου. Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας τα τελευταία πέντε χρόνια ;
Όλα έχουν αλλάξει πολύ. Τα πρώτα χρόνια – που αντιστοιχούσαν στην αρχή της κρίσης του Covid-19 – έμεινα περιορισμένη περισσότερο από τα άλλα. Ήμουν 16 χρονών και δεν έβγαινα από το σπίτι μου, ήμουν υπό την προστασία της αστυνομίας. Δεν μπόρεσα να περάσω το απολυτήριο (baccalauréat) γιατί το λύκειο στο οποίο με είχαν στείλει μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης αρνήθηκε να με κρατήσει ως «μέτρο ασφαλείας», φοβούμενοι ότι η παρουσία μου θα προκαλούσε «ένα δεύτερο Μπατακλάν». Αυτό είχε ενοχλήσει πολύ τους γονείς μου. «Σε αντίθεση με εσάς, και τόσους άλλους κύρια Διευθυντά, η Μιλά δεν θα υποταχθεί ποτέ», τους έγραψε ο πατέρας μου σε μια επιστολή. Αποτέλεσμα : Τελείωσα το λύκειο όπως όπως, ανέπτυξα φοβίες και είχα πολλά επαγγελματικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην οικογένεια και τους φίλους μου, τα καταφέρνω καλά τώρα. Πριν από δύο χρόνια, ανέπτυξα ένα πάθος για το bodybuilding και σήμερα, σπουδάζω για δίπλωμα για να γίνω αθλητικός προπονητής. Είναι χάρη στον αθλητισμό που ξαναέχτισα και δυνάμωσα τον εαυτό μου..
Le Figaro : Εχετε επανειλημμένα επισημάνει την σιωπή των φεμινιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που δεχτήκατε.
Τότε ήμουν δεκαέξι χρονών και δεν είχα ιδέα από φεμινιστικές οργανώσεις. Δεν ζήτησα ποτέ τη στήριξή τους, αλλά προφανώς, κοιτάζοντας πίσω, παρατηρώ αυτή τη σιωπή. Η Marguerite Stern, πρώην Femen, που τώρα την μισούν γιατί στράφηκε κατά της LGTB ατζέντας είναι μια από τις μοναδικές φεμινίστριες που με στήριξε από το 2020, δεν φοβήθηκε ποτέ. Σήμερα, η υποστήριξη που λαμβάνω προέρχεται περισσότερο από τον δεξιό χώρο. Από προσωπικότητες του κεντρώου χώρου ο Raphaël Enthoven είναι ο μόνος που ακόμα και σήμερα με υπερασπίζεται.
Le Figaro : Πέρυσι είπατε σε μία τηλεοπτική εκπομπή ότι η κοσμικότητα ( laïcité ) έχει «πεθάνει» στα σχολεία. Το επιβεβαιώνετε και σήμερα ;
Απολύτως. Η ανεξιθρησκία έχει τελειώσει στα σχολεία και μάλιστα μερικές φορές λειτουργεί ακόμη και άτυπη «αστυνομία ηθών». Εγώ η ίδια είμαι άθεη, δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όμως μέρος της διοίκησης έχει χάσει τη μάχη ενάντια στον ισλαμικό σκοταδισμό που έχει εισέλθει εδώ και πολύ καιρό στους θεσμούς μας. Η κοσμικότητα δεν μπορεί να ανθίσει εκεί που το Ισλάμ προσπαθεί να επιβάλει τις μεθόδους και τον τρόπο ζωής του. Για να υποχωρήσει ο ισλαμισμός, πρέπει να τον αντιπαλέψουμε με μια άλλη ταυτότητα, την δική μας, αυτή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, ακόμη και στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοίτησα, παρατηρούσα αυτή την άρνηση της ταυτότητας, το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι δηλώνουν περήφανοι αλλά οι λευκοί Γάλλοι πρέπει να ντρέπονται για τους εαυτούς τους.
Le Figaro : Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήσασταν καλεσμένη σε κομματικές εκδηλώσεις του κόμματος Reconquête ! του Ερίκ Ζεμούρ, δίπλα σε «ακροδεξιές» προσωπικότητες. Αν και ακομμάτιστη όπως δηλώνετε έχετε επίγνωση ότι αυτό μπορεί να ενοχλεί ;
Ταυτίζομαι με κάποιες από τις αξίες που πρεσβεύουν. Όχι όλες αλλά κάποιες. Μου αρέσει η ειλικρίνεια τους. Εγώ η ίδια λέω σε νέους που με υποστηρίζουν να τολμούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ιδεών τους, ακόμα κι αν θεωρούνται πολύ δεξιές» για κάποιους. Η δεξιά είναι πλειοψηφία στη Γαλλία, όπως μας υπενθύμισαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αν και προσωπικά δεν έχω την πρόθεση να γίνω ποτέ μέλος σε κάποιο πολιτικό κόμμα βρίσκω τους νέους όλο και πιο απαθείς, στερούνται ελεύθερης βούλησης ή κριτικής σκέψης. Με ανησυχεί. Ο όχλος, όπως αυτός που εξαπολύθηκε πάνω μου το 2020, ενθουσιάζονταν από το γεγονός ότι είχε βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, που θα μπορούσε εύκολα να λιντσάρει.Απέναντι τους βρίσκουν φοβικά άτομα που φοβούνται την ακύρωση (cancel culture). Ο εξοστρακισμός είναι έντονος, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, μόλις κάποιος είναι «πολιτικά incorrect» ή καταγγέλλει την εγκληματικότητα ή τις συνέπειες της μετανάστευσης. Θαυμάζω αυτούς που έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τις ιδέες τους απέναντι στα κενά επιχειρήματα της αριστεράς και τις έτοιμες κατηγορίες τους για ρατσισμό ή φασισμό.