Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Οι Έλληνες του εξωτερικού “γύρισαν την πλάτη” στην επιστολική ψήφο

Δημοσιεύτηκε στις

Εκπνέει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 157.000 οι εγγραφές

Ολοένα και αυξάνεται ο ρυθμός εγγραφών των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο όσο πλησιάζει η λήξη της σχετικής προθεσμίας που είναι αύριο Μ. Δευτέρα.

Από τις 3.000 με 4.000 που ήταν καθημερινά οι εγγραφές το προηγούμενο διάστημα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός ανήλθε και πολλές φορές ξεπέρασε τις 10.000 εγγραφές ημερησίως με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι βάρδιες του γραφείου υποστήριξης που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες (Σάββατο 27 Απριλίου) το απόγευμα είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Από αυτούς περίπου 116.000 μένουν στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι 115 χωρών. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων εκλογέων είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, για τις οποίες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σχεδόν 23.000, ενώ τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους. Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία “περισσότερες πληροφορίες” ή “αναφορά προβλήματος” στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: capital.gr

 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική

Προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας λένε διπλωματικές πηγές για το παραλήρημα Ράμα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Αυτό απαντούν διπλωματικές στον Έντι Ράμα, ο οποίος είπε πως «Ο όρος βορειοηπειρώτες “έχει πεθάνει”».

Συγκεκριμένα όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές «Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024».

Έντι Ράμα από Θεσσαλονίκη: Ο όρος βορειοηπειρώτες «έχει πεθάνει»

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης την Κυριακή, στο περιθώριο της συνάντησης με Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, είπε πως « η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει».

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε:

«Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους “ΒορειοΗπειρώτες” και μόνο οίκτο μου δημιουργούν. Το “Βορειοηπειρώτες” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα»

Εκφράζοντας τη λύπη του για αυτές τις αντιδράσεις, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική. Ο ελληνικός λαός μας έχει βοηθήσει, ήταν δίπλα μας, τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε. Αυτά που έχουμε ακούσει για τη Βόρεια Ήπειρο έγιναν πριν από αιώνες. Είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε πλέον με αυτά», πρόσθεσε.

Ο Ράμα ανακοίνωσε ακόμα ότι οι Αλβανοί εκπαιδευτικοί που ζουν στην Ελλάδα και διδάσκουν αλβανικά στα παιδιά θα ενταχθούν σε πρόγραμμα και θα λαμβάνουν αμοιβή από το Αλβανικό κράτος.

Η σημερινή ήταν η δεύτερη φορά που ο Ράμα συναντά Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στις 12 Μαΐου στην Αθήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Πρόκληση Ράμα στη Θεσσαλονίκη! “Η Βόρειος Ήπειρος πέθανε”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση με Αλβανούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο συναντήσεων με τη διασπορά.

Στην ομιλία του ο Ράμα, σύμφωνα με το Euronews, αναφέρθηκε και για τη διαμαρτυρία Ελλήνων ακροδεξιών κατά της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς τους αποκάλεσε απολιθώματα του παρελθόντος, ο Ράμα δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας του ότι απειλήθηκε για κάτι που έχει πεθάνει στη διάρκεια του χρόνου όπως η Βόρειος Ήπειρος.

«Σε συνέχεια αυτών των ανεπιθύμητων εμφανίσεων, κάπου εδώ γύρω, μια ομάδα ζωντανών φαντασμάτων του παρελθόντος έχουν διαμαρτυρηθεί ενάντια στον ερχομό μου να σας συναντήσω.

Με φέιγ βολάν και αστεία συνθήματα εμπνευσμένα από τη λεγόμενη Βόρειο Ήπειρο, με έχουν κάνει απειλές αυτές τις μέρες στη διεύθυνσή μου, απειλές που με λυπούν, όπως μου προκαλεί κάθε σπασμό όλων στην Αλβανία, που τους ταΐζει. Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένα νεκρό θέμα που με τον χρόνο καταναλώθηκε.

Πέθανε μαζί με κάθε όνειρο. Αυτός που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο σήμερα, όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας, δείχνει την αδυναμία του να ζήσει στον 21ο αιώνα.

Αυτά είναι απολιθώματα για ενοχές, τρέφουν μέσα τους εχθρικά συναισθήματα.

Η Ελλάδα είναι αναντικατάστατος εταίρος. Όσο για εσάς, τους Αλβανούς της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι το σπίτι σας», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα ζήτησε των Αλβανών της Ελλάδας

«Κάποτε έκανες ολόκληρο ταξίδι στην πατρίδα για να ψηφίσεις, σήμερα είσαι ψηφοφόρος από εδώ με πλήρη δικαιώματα», ήταν το κύριο σύνθημα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην «προεκλογική» ομιλία του στην συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2025 δικαίωμα ψήφου έχουν οι Αλβανοί της διασποράς και οι Αλβανοί που παραμένουν στην ελληνική επικράτεια δεν χρειάζεται να ταξιδεύσουν στην Αλβανία, για να πάνε στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όπως γράφει το αλβανικό Top Channel, στη συνάντηση με τους Αλβανούς στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι αυτή η τεράστια αλλαγή στον εκλογικό νόμο, πραγματοποιήθηκε «χάρη στη δύναμη του ίδιου του λαού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ανέλαβε να κάνει αυτή τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Ράμα, αυτή η τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία επιτεύχθηκε, επίσης, για τις χώρες της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αγαπητοί συμπολίτες εδώ στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αυτή είναι μια ξεχωριστή μέρα για μένα, γιατί σήμερα δεν είστε απλώς ένας συμπολίτης, εκτός από μια ψήφο στην Αλβανία, που έχει εργαστεί σκληρά για να την πάρει. Οι ψηφοφόροι σήμερα, που πολλές φορές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν εδώ από το σπίτι σου, ξέρεις ποιος είναι πιο στενά συνδεδεμένος φίλος σου, για να το κάνει αυτό που ήταν αδύνατο να το αποδεχθεί την

Με όλο μου τη δύναμη, σας λέω ότι ήρθα για να ζητήσω την ψήφο σας, να γίνει η Αλβανία το 2030, μέλος με πλήρη δικαιώματα στην ΕΕ, να προσφέρετε μια εναλλακτική λύση που μπορείτε να κάνετε στις οικογένειες να ζουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας . Για να είμαστε μαζί με τους Αλβανούς της Αλβανίας, και παντού, ας υψώσουμε τη σημαία του Ισμαήλ Κεμάλι στις Βρυξέλλες μέσα σε αυτή τη δεκαετία», είπε ο Ράμα.

«Η Αλβανία δεν είναι εκεί που ήταν πριν από 11 χρόνια, όταν εγώ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναλάβαμε το καθήκον να ηγηθούμε στην Αλβανία ενάντια στις προκαταλήψεις του κόσμου, που είχε μάθει να μην σέβεται. Υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να δείχνει ασεβής πια. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ο ευρωπαϊκός δρόμος προς την Αλβανία ήταν αποκλεισμένος και η κοκκινόμαυρη σημαία ήταν πολύ χαμηλά στον ουρανό».

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Αλβανίας και Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι δύο γλώσσες διαφωνούν στο ευρωπαϊκό ταξίδι.

«Το κουτσομπολιό για το ποιοι ήμασταν και ποιοι είμαστε δεν μας βγάζει πουθενά. Λακκούβες υπάρχουν στον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών.

Με τον τρόπο που θέλουμε ή δεν θέλουμε, είναι σύνηθες, επομένως, κοιτάζοντας το παρελθόν με τα μάτια του μέλλοντος, η πολιτική πρέπει να αναζητήσει τους λόγους για να βρει πόσες είναι οι κοινές δυνατότητες στη διάθεση της ανάπτυξης και της ευημερίας των δύο λαών», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τι θέλουν Ρωσία και Κίνα από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καθώς η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος της, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταλήγουν σε μια τελική εκτίμηση: Η Ρωσία θέλει πολύ να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Κίνα παραμένει αυστηρά ουδέτερη ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Αυτοί οι υπολογισμοί αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές τακτικές επιρροής που αναπτύσσουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ καθώς και σαφείς γεωπολιτικές πραγματικότητες, λένε στο Foreign Policy αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν τους ίδιους φόβους και τις ίδες προσδοκίες για τις αμερικανικές εκλογές. 

 

Ενώ ο Τραμπ έχει δείξει μεγάλο σεβασμό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει αφήσει να  εννοηθεί ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και με παραχωρήσεις από τον Ζελένσκι, ούτε ο Τραμπ ούτε η Χάρις έχουν χαράξει μια σαφή πολιτική απέναντι στην Κίνα εκτός από τη συνέχιση των εντάσεων και των δασμών που ήδη ισχύουν.

Η προσεχτική Κίνα

Ο Τραμπ έχει απειλήσει με ακόμη περισσότερους δασμούς, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο συγκρατημένος  στο θέμα της Ταϊβάν από ό,τι η Χάρις.  «Η Κίνα δεν βλέπει κανένα πλεονέκτημα στην υποστήριξη ή την υποτίμηση οποιουδήποτε προεδρικού υποψηφίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στο FP. «Έτσι είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο να ρισκάρουν».

Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια προσεκτική στρατηγική που επιδιώκει κυρίως να επηρεάσει τους υποψηφίους του Κογκρέσου που έχουν λάβει σκληρή στάση ενάντια στον στόχο του Πεκίνου να ελέγξει την Ταϊβάν. «Η Κίνα επιδιώκει να επηρεάσει τις “φυλές του Κογκρέσου” ανεξάρτητα από κομματικές σχέσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζεν Ίστερλι, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA).

Το πλαστό βίντεο εκ…Ρωσίας

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, στοχεύει τις swing states προκειμένου να γείρει την ισορροπία υπέρ του Τραμπ. Την Παρασκευή, η CISA, το FBI και το Γραφείο του Διευθυντή της NSA ανακοίνωσαν ότι «Ρώσοι παράγοντες επιρροής κατασκεύασαν ένα πρόσφατο βίντεο που απεικόνιζε ψευδώς άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι από την Αϊτή και ψηφίζουν παράνομα σε πολλές κομητείες της Γεωργίας».

Η κοινή δήλωση υποστηρίζει επίσης ότι Ρώσοι πράκτορες «κατασκεύασαν ένα βίντεο που κατηγορούσε ψευδώς ένα άτομο που σχετίζεται με την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών ότι δωροδοκήθηκε.

Ποιες πολιτείες ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν με κριτήρια που αφορούν την καθημερινότητά τους, τους φόβους και τις προσδοκίες για την οικονομία, το μεταναστευτικό ή δικαιώματα όπως η άμβλωση. Είναι λίγοι εκείνοι που επηρεάζονται από τη στάση των υποψηφίων προέδρων απέναντι στις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Περισσότερο ενδιαφέρονται για ποιος θα μπορούσε να είναι πιο «ισχυρός». πιο «επιβλητικός» στη διεθνή σκηνή, χωρίς να εξετάζουν συγκεκριμένες θέσεις.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες πολιτείες, όπου η εξωτερική πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο.

Στην Αριζόνα καταγράφεται, σύμφωνα με το FP, σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που θέλουν την Αμερική να μένει μακριά από καυτά μέτωπα, να μην ακολουθεί παρεμβατική εξωτερική πολιτική.

Στη Τζόρτζια, υπάρχει έντονη ανησυχία για την κινεζική επιρροή, ενώ καταγράφονται και φαινόμενα ξανοφοβίας. Πρόκειται για μία πολιτεία, στην οποία οι ασιατικής καταγωγής Αμερικανοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2020.

Στο Γουινσκόνσιν, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση, θα ήθελαν επίσης να δουν μεγαλύτερη προστασία των αμερικανικών εταιρειών έναντι ξένων και ενδεχομένως πιο σκληρή εμπορική πολιτική έναντι της Κίνας.

Στην Πενσυλβάνια συζητείται πολύ έντονα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη και κυρίως από την Πολωνία.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις9 λεπτά πριν

Η Γεωπολιτική Σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας!

O Πέτρος Τασιός στο ΕΛΙΣΜΕ ομιλεί για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο Ο Πέτρος Τασιός είναι Διεθνολόγος με...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Θα υπάρξει νοθεία στις αμερικανικές εκλογές;

Τι λένε οι ενδείξεις και οι πρόσφατες εμπειρίες από την "Δύση" για τις προσπάθειες επιρροής του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ;

Αναλύσεις2 ώρες πριν

ΕΕ και Ισραήλ: Πολύπλοκη Συμμαχία σε Εκρηκτικό Τοπίο

Παρά την αύξηση της διπλωματικής της παρουσίας και τις δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Αλέξης Παπαχελάς: Το μοιραίο πρόσωπο της τραγωδίας της Κύπρου

Ένας άνθρωπος παρανοϊκός που είχε ενεργό ρόλο στην κυπριακή τραγωδία.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Όχι άλλα δάκρυα, εκκλήσεις και επικλήσεις για την Κύπρο

   Με δεδομένα τα αναδρομικά και τα σύγχρονα, είναι καθηλωμένος - 50 χρόνια τώρα - ο Κυπριακός Ελληνισμός στο Status...

Δημοφιλή