Διεθνή
Τι ζητούν οι Βορειοκορεάτες στην Τεχεράνη;
Μια επίσημη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία με επικεφαλής έναν οικονομικό αξιωματούχο αναχώρησε για το Ιράν, μετέδωσε σήμερα το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA με την ευκαιρία μιας σπάνιας επίσκεψης που, σύμφωνα με ειδικούς, δημιουργεί ανησυχίες για μια αυξημένη διμερή συνεργασία.
Η αποστολή με επικεφαλής τον βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Γιουν Τζονγκ Χο, αναχώρησε τη Δευτέρα από την Πιονγκγιάνγκ για το Ιράν, μετέδωσε το KCNA με μια σύντομη ανακοίνωση μιας πρότασης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επίσκεψη αυτή φανερώνει την πρόθεση της Πιονγκγιάνγκ να επεκτείνει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, ενδεχομένως παρέχοντας στο Ιράν όπλα που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ, εκτιμά ο Χονγκ Μιν, αναλυτής στο Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ενοποίηση.
“Αυτή η επίσκεψη αξίζει μεγάλη προσοχή, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης που εμπλέκει την Τεχεράνη και την Ιερουσαλήμ”, εκτιμά μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι σύμμαχοι από παλιά και έχουν ήδη συνεργασθεί σε εξοπλιστικά προγράμματα τα χρόνια του 1980.
Με τον ίδιο τρόπο που η Πιονγκγιάνγκ προμήθευσε όπλα στη Ρωσία, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Τεχεράνη “με αντάλλαγμα αποζημιώσεις όπως πετρέλαιο και οικονομική βοήθεια”, προσθέτει ο αναλυτής.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ η Βόρεια Κορέα έχει τους τελευταίους μήνες ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία περίπου 7.000 εμπορευματοκιβώτια με όπλα προορισμένα να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα ίσως την παροχή τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο του βορειοκορεατικού προγράμματος κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Η Ρωσία άσκησε εξάλλου βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα σχέδιο απόφασης που παρέτεινε για ένα χρόνο την εντολή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την Πιονγκγιάνγκ.
Το Ιράν και η Ρωσία είναι επίσης στενοί σύμμαχοι σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, με τη Μόσχα να προσφεύγει σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Αυτή η βορειοκορεατική επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιείται μετά την πρώτη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων της Τεχεράνης εναντίον του ισραηλινού εδάφους τη νύκτα της 13ης προς τη 14η Απριλίου.
Πηγή: capital.gr
Διεθνή
WSJ: Trump Gears Up for Assault on Wokeness With Education Overhaul
The president-elect has laid out big changes for America’s classrooms, including expanding school choice—and shutting down the Department of Educations
Eliminating the Department of Education
Education Department headquarters in Washington. Donald Trump has promised to close the department.
Waging war on ‘woke’
‘Universal school choice’
Διεθνή
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη βάση Shraga βόρεια της Acre, στη βάση Zvulun βόρεια της Χάιφα και στο Krayot και Kiryat Atta με τουλάχιστον 90 ρουκέτες.
- Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το χωριό Wazzani.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στο Yaroun.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Χούλα.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Σαφέντ με ρουκέτες.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο Μαρούν αλ-Ρας με ρουκέτες.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Avivim με drones αυτοκτονίας.
- Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή Σεμπάα.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Tayri.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Khiam.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Kfarshoba.
Διεθνή
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή του Ρούμπιο απ’τον Τραμπ ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο παρελθόν έχει σταθεί απέναντι στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν και είχε συνυπογράψει ως εισηγητής (co-sponsor) νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου, μαζί με τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μενέντεζ, που στόχευαν στην ενίσχυση του ελληνικού στρατού
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να επιλέξει τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργό Εξωτερικών σηματοδοτεί μια μελετημένη και ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνησή του.
Ο Ρούμπιο, ένας Κουβανοαμερικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα, έχει εκτεταμένη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική μέσω των ρόλων του στις επιτροπές πληροφοριών και εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας. Οι γνώσεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις θα ωφελήσουν την χάραξη της διπλωματικής στρατηγικής των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την χαοτική και ανίκανη προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν
Ο Ρούμπιο έχει σταθερά επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι αντίπαλοι, όπως η Κίνα και το Ιράν, τομείς στους οποίους οι απόψεις του ευθυγραμμίζονται με την εστίαση του Τραμπ στη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων. Η υποστήριξή του για μια ισχυρότερη στάση απέναντι στην Κίνα, ιδίως απέναντι στις βιομηχανικές στρατηγικές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, θα συμβάλει στον ευρύτερο στόχο του Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής παραγωγής και τη διασφάλιση δίκαιων εμπορικών πρακτικών.
Η πιθανή επιλογή του Ρούμπιο από τον Τραμπ αποτελεί σαφή ένδειξη της δέσμευσης του να εξασφαλίσει ικανούς και έμπειρους ηγέτες σε θέσεις-κλειδιά, διασφαλίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής θα παραμείνει ισχυρή, στρατηγική και σύμφωνη με τους στόχους της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή αντανακλά την πρόθεση του Τραμπ να συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και τις ισχυρές διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Μάρκο Ρούμπιο στο παρελθόν έχει σταθεί απέναντι στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, ειδικά σε ό,τι αφορα την εισβολή του Ερντογάν σε εδάφη της Συρίας το 2019. Παράλληλα έχει συνυπογράψει ως εισηγητής (co-sponsor) νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου, μαζί με τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μενέντεζ, που στόχευαν στην ενίσχυση του ελληνικού στρατού
Η είδηση για τον πιθανό διορισμό του Μάρκο Ρούμπιο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών έπεσε σαν κεραυνός στην Άγκυρα. Ο Ρούμπιο, πολιτικός με ισχυρή προσωπικότητα, διατηρεί εδώ και χρόνια σχέσεις με Γκιουλενιστές και είχε υποστηρίξει τον μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ στη διαμάχη του με τον Ερντογάν. Το 2019 είχε ταχθεί ενάντια στην τουρκική εισβολή στη Συρία και ενάντια στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις κουρδικές περιοχές. Έχει ασκήσει έντονη κριτική στις σχέσεις του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο, και συχνά δηλώνει πως θεωρεί την Τουρκία αυταρχικό κράτος, συγκρίνοντάς την με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Ο Μάρκο Ρουμπιο το 2021 είχε υπογράψει κοινή επιστολή με αλλα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση Μπαιντεν να ασκήσει πιέσεις για τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια,το 2020 είχε εκφράσει την έντονη αντίθεση του στην απόφαση του Ερντογαν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί,ενώ είχε πρωτοστατήσει μαζί με τον Μενεντεζ στην νομοθεσία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
Επιπλέον, ο Ρούμπιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γνώση για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν ο Ρεπουμπλικανός που, μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, συνυπέγραψαν τη νομοθεσία EAST MED ACT το 2019, μια διακομματική πρωτοβουλία που αποτελεί τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν κεντρικό ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας που διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Με πληροφορίες από newsbreak.gr, protothema.gr
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά6 ημέρες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra