Το Ιράν έχει περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από αυτό που χρειάζεται, εάν θέλει να κατασκευάσει μία ή ίσως και πολλές πυρηνικές βόμβες, λέει ο Ραφαέλ Γκρόσι, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο Αργεντίνος διπλωμάτης είναι από τους ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζουν καλύτερα. Πάντα ήταν ανήσυχος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ ο Γκρόσι υποστηρίζει ότι η απειλή που συνιστά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αυξηθεί ξανά. Η «απάντηση» του Ισραήλ με την επίθεση στο Ισφαχάν ενισχύει τις ανησυχίες. Ακόμη κι αν είναι μάλλον σαφές ότι οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, δεν υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση του Γκρόσι.
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ προγραμματίζει να επισκεφθεί κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες. Ανάλογα βέβαια με το πόσο θα συνεχίσει να κλιμακώνεται η ένταση με το Ισραήλ. Είναι όμως κατηγορηματικός: «Το Ιράν έχει περισσότερα» εμπλουτισμένα πυρηνικά υλικά από όσα χρειάζεται, αν θέλει να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα, ίσως και περισσότερες», είπε ο Γκρόσι , μιλώντας στο γερμανικό ARD από τη Βιέννη, την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ΔΟΑΕ. «Για να το θέσω απλά: Καμία χώρα που δεν διαθέτει πυρηνική βόμβα ,δεν έχει αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο σε αυτό το επίπεδο», όπως το Ιράν-60%».
«Δεν έχει ακόμη τη βόμβα»
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έναν κανονικό πυρηνικό αντιδραστήρα, απαιτείται εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο μεταξύ 2,5 και 4%. Για μία βόμβα, χρειάζεται επίπεδο εμπλουτισμού 90%. Αλλά: «Από τεχνική άποψη, λέει ο Γκρόσι, είναι σχεδόν πανομοιότυπο», λέει, αλλά ξεκαθαρίζει επίσης: «Δεν υπάρχει πυρηνικό όπλο στο Ιράν σήμερα». Και: «Πρέπει να τους σταματήσουμε».
Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του IAEA, τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ανέρχονται σε 5.525,5 κιλά (έναντι 4.486,8 κιλών στο τέλος Οκτωβρίου). Δηλαδή, 27 φορές περισσότερα, από τα επίπεδα που επιτρέπονται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τις ατομικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Η κατάρρευση της συμφωνίας
Το Ιράν σταδιακά «απελευθερώθηκε» από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο αυτού του συμφώνου, ειδικά μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 από τον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Οι συζητήσεις στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν απέτυχαν το καλοκαίρι του 2022.
Η επανάληψη των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν, δεν είναι ακόμη στην ατζέντα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πια, λέει ο Γκρόσι. Ακυρώθηκαν. «Η διεθνής πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει το Ιράν από την ανάπτυξη και την παραγωγή πυρηνικών όπλων, είναι πλέον παρωχημένη μετά από σχεδόν 10 χρόνια.
Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και η Τεχεράνη έχει τώρα την πλέον προηγμένη τεχνολογία και χρειάζεται πολύ λιγότερα ,για να παράξει πολύ περισσότερα.«Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο Ιράν που απαιτούν πολύ περισσότερη διαφάνεια. Και δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή» λέει ο Γκρόσι.
Καμία επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ελπίζει πως δεν θα υπάρξει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εξηγεί. Τέτοια κέντρα θα πρέπει να αποκλειστούν από οποιαδήποτε πολεμικά σχέδια.
Πριν την κρίση με το Ισραήλ, το Ιράν είχε καλέσει τον Γκρόσι να επισκεφθεί την Τεχεράνη, τον Μάιο. Όπως υποστηρίζουν οι Ιρανοί ηγέτες, «δεν έχουν τίποτα να κρύψουν». Αλλά οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ που βρίσκονται στο Ιράν, δεν μπορούν να δουν όλα όσα θέλουν να δουν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν πρέπει να γίνει, και να είναι αποτελεσματική.
Ναυτεμπορική