Πολιτική
Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Στο τραπέζι η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξής τους
Ο κύβος ερρίφθη για τις θαλάσσιες περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα της χώρας
Ο κύβος ερρίφθη για τις θαλάσσιες περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα της χώρας. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα αλλά πιθανότατα λόγω των δημοτικών εκλογών θα μεταφερθεί για την επόμενη, προκρίνει 12 περιοχές ως δυνητικές για την ανάπτυξή τους εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση που θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα 600 MW.
Τα «σκήπτρα» της νέας αγοράς, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα, κρατάει η Κρήτη, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου που μπορεί να φιλοξενήσει 550 MW και αμέσως μετά το ΒΑ Αιγαίο στη θαλάσσια ζώνη Λέσβου-Σκύρου-Κύμης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW. Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου, ενώ στον «χάρτη» των δυνητικών περιοχών μπαίνει και το Ιόνιο που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Το εθνικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων Νησιών στο βορειοδυτικό Ιόνιο για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200 MW.
Eκτός της πρώτης φάσης ανάπτυξης έμειναν για εθνικούς λόγους περιοχές με πλούσιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό, όπως το Ανατολικό Αιγαίο στον άξονα Λέσβου – Χίου-Σάμου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αη Στράτη, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων.
Το σχέδιο
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα τα έργα επανασχεδιάζει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θεσμικό πλαίσιο του σταδίου των ερευνών που προβλέπει τη διεξαγωγή τους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το σχέδιο που προωθείται είναι η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους. Στη συνέχεια τα δεδομένα που θα ανακτηθούν (ανεμολογικά, βυθομέτρηση θαλασσών κ.λπ.) θα διατεθούν στους επενδυτές έναντι αμοιβής για να καλυφθούν οι πόροι που θα έχουν δοθεί, διαδικασία που θα αποτελέσει όρο συμμετοχής στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων.
Η πλειοψηφία των έργων που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες θα είναι πλωτά υπεράκτια αιολικά και αυτό γιατί τα βάθη των ελληνικών θαλασσών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν προσφέρονται για έργα σταθερής έδρασης. Δεδομένου ότι η τεχνολογία των πλωτών αιολικών δεν έχει ακόμη ωριμάσει διεθνώς, αφού μόλις πρόσφατα έχει μπει στο στάδιο της βιομηχανοποίησης και ως εκ τούτου τα έργα είναι υψηλού κόστους, το ΥΠΕΝ εξετάζει την προώθηση κάποιων έργων ως πιλοτικών και διερευνά τη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο απανθρακοποίησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών που δίνει τη δυνατότητα επιδότησης έργων ενεργειακής μετάβασης. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ διερευνά αυτή την περίοδο τις περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές των επιδοτήσεων από το συγκεκριμένο Ταμείο. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν αφού αξιολογηθεί και ο παράγοντας κόστος, υπό την έννοια της επίπτωσης στα τιμολόγια ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο στόχος
Το στοίχημα της ανάπτυξης 1,9 GW από υπεράκτια αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες βάσει των στόχων στο σχέδιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα κριθεί, όπως τονίζουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, από την ταχύτητα ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού.
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο, ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει προκαταρκτική εξέταση σύνδεσης μόνο για τα έργα που προορίζονται στις περιοχές Νοτίου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, συνολικής ισχύος 850 MW και της περιοχής Αγ. Νικολάου – Σητεία Κρήτης, ισχύος 600 MW. Σύμφωνα με την ενημέρωση του διαχειριστή προς την ΕΔΕΥΕΠ, σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση σύνδεσης και στις υπόλοιπες περιοχές που προκρίνονται ως δυνητικές για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών, το δίκτυο θα μπορεί να καλύψει την ισχύ που προβλέπει το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά. Θα πρέπει όμως, σύμφωνα και με την πλευρά των επενδυτών, η δυναμικότητα αυτή (2-2,5 GW) να δεσμευτεί αποκλειστικά για υπεράκτια έργα.
Σε θέση μάχης ελληνικοί, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι
Η δημοσιοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων είναι το ισχυρό μήνυμα για την ανάπτυξη της νέας για την Ελλάδα αγοράς, που η πλευρά των επενδυτών αναμένει από τον περασμένο Μάιο. Ο δρόμος, ωστόσο, μέχρι την έναρξη των πρώτων διαγωνισμών για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων και την εγκατάσταση των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ακόμη μακρύς. Η αγορά, στη βάση ενός καλού σεναρίου, τοποθετεί την εγκατάσταση του πρώτου υπεράκτιου αιολικού λίγο μετά το 2030 και εκτιμά ότι κάπου γύρω στο 2033 θα έχουν αναπτυχθεί όλα τα έργα της πρώτης φάσης.
Το σχέδιο του εθνικού προγράμματος και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρέδωσε από την περασμένη εβδομάδα η ΕΔΕΥΕΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να εγκριθεί με ΚΥΑ που θα υπογράψουν οι υπουργοί εννέα εμπλεκόμενων υπουργείων για να βγει σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, με προεδρικό διάταγμα θα οριοθετηθούν οι περιοχές ανάπτυξης, που θα αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα και θα οριστούν οι όροι ανάπτυξης αιολικών πάρκων μέσα σε αυτές. Θα ακολουθήσουν οι έρευνες, διάρκειας 12 μηνών, για να εκκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία των διαγωνισμών.
Εν αναμονή των διαγωνισμών, «πλώρη» για τις ελληνικές θάλασσες έχουν βάλει κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες του κλάδου που έχουν συμμαχήσει με εγχώριους ομίλους, ενώ «πανιά» φαίνεται να σηκώνουν το τελευταίο διάστημα και εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind, ενώ στην αναζήτηση ξένου εταίρου βρίσκεται και η ΔΕΗ. Ισχυρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, της γαλλικής Total Eren και της πολυεθνικής Shell, της ισπανικής Iberdrola και της γερμανικής Innogy, θυγατρικής της EON. Από αμερικανικής πλευράς φέρονται να έχουν κινητοποιηθεί κολοσσοί όπως οι Principal Power, Quantum και BlueFloat.
Τα πρώτα έργα, πάντως, θα εγκατασταθούν κατά πάσα πιθανότητα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης εντός της πρώτης «go-to area» στην Ελλάδα, δηλαδή εντός οριοθετημένης περιοχής, όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν, στην οποία τα έργα ΑΠΕ προχωρούν με διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης. Πρόκειται για έργα του ομίλου Κοπελούζου (216 MW) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (485 MW). Οι δύο όμιλοι εξετάζουν την από κοινού δραστηριοποίηση στο στάδιο των απαιτούμενων ερευνητικών μελετών, ενώ πληροφορίες φέρουν στο κοινό σχήμα να συμμετέχει και η Motor Oil.
naxospress.gr με πληροφορίες από το kathimerini.gr
Πολιτική
Απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά! “Θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες ή περισσότερο ενδοτικούς”
Έμμεση απάντηση στα όσα ανέφερε χθες ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς να τον κατονομάζει, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος κατα πόσον Ελλάδα και Τουρκία μπορούν «να μπουν στην κεντρική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί σε θέσεις που διατύπωσαν δύο προκάτοχοί του (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και συγκεκριμένα για το θέμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και κατα πόσον ο διάλογος των δύο χωρών «έχει περιοριστεί πλέον σε επίπεδο υπουργών».
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε άλλο βάζει στο τραπέζι η Τουρκία. Και είναι παράξενο πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους με επιμονή ωσάν να θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες ή περισσότερο ενδοτικούς, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναπαραγωγής τέτοιων στερεοτύπων που τελικά απασχολούν μια πολύ μικρή μερίδα της κοινωνίας» απάντησε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο παρέμβασής του σε forum.
Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή…
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» και πρόσθεσε τα εξής: «Υπήρξε πράγματι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης που οδήγησε σε αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες, έχουμε συνεργασία στο μεταναστευτικό, κάναμε συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου σε βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, έχουμε θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, έχοντας συναντηθεί 6 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στην κεντρική διαφορά μας με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να μπορεί αυτή η συζήτηση..».
Για τον εν εξελίξει διάλογο με την Τουρκία είπε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται» και πως «μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα» καθώς η « διαφωνία μας δεν μπορεί να οδηγείς σε αχρείαστες εντάσεις».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί από όσα λέγονται περί ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι πολύ σχετική έννοια τι σημαίνει ότι ενισχύεται η Τουρκία σε ένα ρευστό περιβάλλον και ενώ είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα πριν καθίσει η σκόνη.
«Αυτό δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι να το πούμε. Κάποτε ο Νταβούτογλου είχε μιλήσει για πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και κατέληξε να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες», συνέχισε.
Για Ελλάδα και Ουκρανία
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Ευρώπη για την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε «πώς να μην εμπλέκεται όταν ο πόλεμος αφορά την Ευρώπη;».
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945, αν εξαιρέσει κανείς την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Πώς μπορεί η Ευρώπη και η Ελλάδα που στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων να πει ότι δεν την αφορά μια πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού; Προφανώς μας αφορά και για έναν ακόμη λόγο, διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι υπάρχουν ΗΠΑ για την ασφάλειά μας, πρακτικά δεν ισχύει. Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους το 2017, είχε επί της ουσίας δίκιο. Σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά ως ΕΕ και ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς σε αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε και με το κεκτημένο μιας χώρας που δαπανά πάνω από 3% στην άμυνά της», τόνισε.
Πολιτική
“Παγώνουν” οι αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου με απόφαση του ΚΥΣΕΑ!
Η νέα κατάσταση στη Συρία και οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι νεωτέρας, μπαίνει «φρένο» στις αποφάσεις ασύλου για Σύρους πρόσφυγες. Με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Εμίρη του Κατάρ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Η Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, προσαρμόζοντας τη στάση της στο μεταναστευτικό αναλόγως της κατάστασης επί του εδάφους και αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως: «Είναι ένα θέμα, το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Την ίδια ώρα, άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναστέλλουν επίσης τις διαδικασίες ασύλου, ενώ τουλάχιστον προς το παρόν καταγράφεται σημαντική τάση επιστροφής προς τη Συρία. Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 εξετάζουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, χωρίς να περιλαμβάνεται συζήτηση περί υποχρεωτικότητας.
Ο Μάγκνους Μπρούνερ Επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης, δήλωσε: «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση ειδικά στα σύνορα, αλλά και επί του εδάφους. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ρευστή. Γνωρίζουμε λίγα όσον αφορά την κατεύθυνση και την προσέγγιση των παικτών. Όσον αφορά τις επιστροφές, σε πολλά κράτη- μέλη είδαμε πανηγυρισμούς των Σύρων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις εθελοντικές επιστροφές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Εμίρη του Κατάρ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας και αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Μεγάλη ρευστότητα επικρατεί στη Συρία, σε όλα τα επίπεδα- πολιτικά και επί του εδάφους- αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις προσφυγικές ροές. Αν τελικά πράγματι θα υπάρξουν μαζικές επιστροφές προς τη Συρία ή θα δούμε τις λεγόμενες αντίστροφες ροές δηλαδή πληθυσμούς να φεύγουν από τη χώρα εξαιτίας πιθανών διώξεων από το νέο- ισλαμιστικό όπως φαίνεται- καθεστώς.
Μόλις έξι ημέρες μετά την πτώση του Άσαντ, σε μια χώρα που θυμίζει εθνολογικό μωσαϊκό και η οποία τελούσε επί δεκαετίες σε καθεστώς καταναγκασμού, θα ήταν αδύνατο να έχει αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση.
Όλοι αναμένουν να δουν τις προθέσεις του νέου καθεστώτος και δη την αντιμετώπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων, οι οποίες αποτελούν δυνάμει στόχους διωγμών. Εξ ου και οι ειδικές αναφορές από την πλευρά της Αθήνας. Έχουμε Χριστιανούς, Δρούζους, Αλαουίτες και άλλες μικρότερες ομάδες.
Εξαιρετικά σημαντικό επίσης πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του νέου καθεστώτος με τους εξωτερικούς εμπλεκόμενους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Τουρκία. Αλλά και τι θα γίνει στο έδαφος. Βλέπουμε ήδη ότι Ισραήλ και Τουρκία επεμβαίνουν ευθέως σε νότο και βορρά αντιστοίχως δημιουργώντας τετελεσμένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πληθυσμούς.
Εκτός αυτού βέβαια εκ της γεωγραφίας η Τουρκία είναι η χώρα που κρατά τα κλειδιά στα σύνορα με τη Συρία- πιθανά νέα προσφυγικά κύματα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από το τουρκικό έδαφος, όπως έγινε και το 2015-16
Από ελληνικής πλευράς πάντως ξεκαθαρίζεται ότι η χώρα συνεχίζει να δέχεται αιτήματα ασύλου και να τα αξιολογεί, με τις ροές να είναι μειωμένες.
Ουσιαστικά η Αθήνα λέει ότι ανεξαρτήτως των γεωπολιτικών συγκυριών οι διεθνείς συνθήκες και δη αυτή της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων παραμένουν ενεργές.
«Πάγωμα» εξέτασης αιτημάτων έχει υπάρξει και στο παρελθόν, στο Αφγανιστάν, και κράτησε 15 ημέρες.
Το κομβικό σημείο για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι το αν και πότε η Συρία θα χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα». Τότε δεν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις παροχής ασύλου.
Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ακόμα μια πρόκληση για την Ευρώπη. Αν δηλαδή θα μπορέσει να αντιμετωπίσει συνεκτικά το ζήτημα.
Πολιτική
Η Ελλάδα αναγνωρίζει το καθεστώς τρομοκρατών-τζιχαντιστών στη Συρία!
Τό ὁποῖο ἐλέγχεται ἀπό τόν …Πρόεδρο Ἐρντογάν – Τί σηματοδοτεῖ ἡ παραμονή τοῦ πρέσβεως Νίκου Πρωτονοταρίου στήν Δαμασκό – Τί σημαίνουν οἱ δηλώσεις του «πρέπει νά παραδεχθοῦμε ὅτι αὐτοί εἶναι
στά πράγματα τώρα. Αὐτοί ἔχουν ἀναλάβει τήν ἐξουσία, καί πρέπει νά ἔχουμε μιά συνομιλία μαζί τους»
ΕΝΑ πρωτοφανές διπλωματικό ἀλαλούμ, τό ὁποῖο ἐκθέτει ἀνεπανόρθωτα τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν καί τήν διπλωματική ὑπηρεσία, ἐξελίσσεται στήν Δαμασκό ἀπό τήν Κυριακή τό βράδυ, ὅταν ἡ πόλις «ἔπεσε» στά χέρια τῶν προσκείμενων στόν Πρόεδρο Ἐρντογάν τζιχαντιστῶν, οἱ ὁποῖοι τήν κατέλαβαν ἀνενόχλητοι. Ὁ Ἕλλην πρέσβης στήν περιοχή κ. Νικόλαος Πρωτονοτάριος ἔλαβε κατ’ ἀρχάς ἔγγραφη ἐντολή ἀπό τήν Κεντρική Ὑπηρεσία τοῦ Ὑπουργείου νά φύγει ἀπό τήν χώρα μαζί μέ δεκάδες ἄλλες διπλωματικές ἀντιπροσωπεῖες τῆς Δύσεως.
Ὡστόσο, μετά ἀπό νεώτερη ἐκτίμηση, ζήτησε τελικῶς νά παραμείνει γιατί θεώρησε ὅτι ἐξέλιπεν ὁ κίνδυνος. Χθές μέ δηλώσεις του στήν Ertnews καί τόν κ. Θᾶνο Σιαφάκα, ὁ πρέσβης δήλωσε ὅτι ἦλθε σέ ἐπαφή μέ τούς ἀντάρτες πού εἰσέβαλαν στήν χώρα καθοδηγούμενοι καί ἀπό τήν Τουρκία καί ὅτι «ἔλαβε ἐγγυήσεις» γιά τήν ἀσφάλεια τῶν χριστιανῶν Ἑλλήνων.
Ὁ κύριος πρέσβης ἔσπευσε νά ἀποδώσει λευκό πολιτικό ποινικό μητρῶο στήν νέα ἐξουσία τῶν ἀνταρτῶν, λέγοντας ὅτι «δέν εἶναι Ἰράν» καί ὅτι «σέβονται τήν θρησκευτική ἐλευθερία», ὅτι «ἀφήνουν τόν κόσμο νά ντύνεται κανονικά», ἐνῷ στήν οὐσία ἀνεγνώρισε ντέ φάκτο τήν νέα ἐξουσία κάνοντας συνομιλίες μαζί της σέ ἐπίπεδο Πολιτικῶν Διευθυντῶν, ὅπως εἶπε.
Αὐτό, γιά μιά χώρα ὅπως ἡ Ἑλλάς, πού ἔχει –ὑποτίθεται– ἐξωτερική πολιτική ἀρχῶν ἀπέναντι σέ τρομοκρατικές ὀργανώσεις, εἶναι ὀλέθριο. Καί διότι μέ τίς δηλώσεις ξεπλένεται προκαταβολικῶς ἡ νέα ἐξουσία πού ἐγκαθίδρυσε ὁ Ἐρντογάν στήν Συρία καί γιατί ἀναγνωρίζεται ντέ φάκτο. Τό ἄνοιγμα αὐτό στούς ἀντάρτες ὅμως δέν εἶχε ἀντίκρυσμα μέχρι χθές. Οἱ τζιχαντιστές συνήντησαν τούς πρέσβεις ἕξι ἀραβικῶν χωρῶν ἀλλά ὄχι καί τόν Ἕλληνα πού τούς ἔπλεξε τό ἐγκώμιο στά ἑλληνικά ραδιόφωνα! Ἀναλυτικῶς οἱ δηλώσεις τοῦ κυρίου πρέσβεως, οἱ ὁποῖες εἰδικά στό σημεῖο πού λέει ὅτι οἱ ἀντάρτες εἶναι «νέα ἐξουσία» καί παράγουν δίκαιο, ἔχουν ὡς ἑξῆς:
«Ἡ κατάσταση στήν Δαμασκό σιγά-σιγά ἐπανέρχεται σέ ὁμαλότητα, ἔχουν ἀνοίξει οἱ τράπεζες, δέν γίνονται ἐπεισόδια καί λεηλασίες ὅπως τήν πρώτη ἡμέρα. Ἑπομένως ἡ “νέα ἐξουσία” ἄς τό ποῦμε ἔτσι, οἱ ἀντάρτες πού περιλαμβάνουν διάφορες ὁμάδες πού ἔχουν καταλάβει τήν Δαμασκό, ἔχουν ἀρχίσει καί δίνουν κάποιες ἐγγυήσεις γιά τίς μειονότητες καί κυρίως γιά τήν χριστιανική, πού ἐνδιαφέρει τήν Ἑλλάδα. Ἔχουνε κάνει μιά προσπάθεια (οἱ τζιχαντιστές) ὅπως καί στό Χαλέπι νά δείξουν ὅτι σέβονται τήν θρησκευτική ἐλευθερία, δέν θά ὑπάρξουν πράξεις κατά τῶν μειονοτήτων, καί πληροφορούμαστε ὅτι οἱ κάτοικοι θά μποροῦν νά ντύνονται κανονικά, δέν θά εἶναι μιά κατάσταση τύπου Ἰράν, θά σέβονται τίς πολιτιστικές καταβολές τῶν χριστιανικῶν μειονοτήτων» εἶπε ἀρχικῶς ὁ Ἕλλην διπλωμάτης.
Στήν ἐρώτηση ἐάν εἶχε ἐπαφή μέ τούς ἀντάρτες, ἀπήντησε θετικά, ἀποφεύγοντας νά δώσει περαιτέρω στοιχεῖα γιά τήν ταυτότητα τοῦ συνομιλητοῦ του. Ἐξέφρασε τήν ἐκτίμηση, ὅτι οἱ ἀντάρτες ἐπιδιώκουν νά συνομιλήσουν μέ ξένες ἀντιπροσωπεῖες, παρατηρῶντας βεβαίως ὅτι ἡ HTS ἔχει χαρακτηρισθεῖ ὡς τρομοκρατική ὀργάνωσις.
«Τυπικά δέν μποροῦμε νά διαπραγματευθοῦμε μαζί τους. Εἴμαστε στό βλέποντας καί κάνοντας. Πρέπει νά παραδεχθοῦμε ὅτι αὐτοί εἶναι στά πράγματα, αὐτοί ἔχουν ἀναλάβει τήν ἐξουσία καί τήν ἀσφάλεια καί ἀναγκαστικά πρέπει νά ἔχουμε κάποια συνομιλία μαζί τους, δέν λέω νά διαπραγματευθοῦμε, ἀλλά γιά νά ἐξασφαλίσουμε τήν ἀσφάλεια τῆς πρεσβείας καί τῶν Ἑλλήνων πρέπει νά μάθουμε ποιές εἶναι οἱ προθέσεις τους» συνέχισε ὁ κ. Πρωτονοτάριος. Ἀναμένει δέ νά ἔχει ἐπαφές σέ ὑψηλότερο ἐπίπεδο, μέ κάποιον «πολιτικό διευθυντή». Γιά ὅλα αὐτά περιμένει τίς ὁδηγίες τοῦ Ὑπουργείου. Περιέγραψε δέ πῶς ἔλαβε τό Ὑπουργεῖο τήν ἀπόφαση νά παραμείνει στήν Δαμασκό. Ὅταν εἰσέβαλαν οἱ τζιχαντιστές στήν Δαμασκό, ὑπῆρξαν λεηλασίες καί καταστροφές ξένων πρεσβειῶν, καί γι’ αὐτό ἐνημέρωσε τήν κεντρική ὑπηρεσία τοῦ ΥΠΕΞ ὅτι πρέπει νά ἀναχωρήσει ἀπό τήν χώρα.
Λίγη ὥρα μετά ἔλαβε ἔγγραφη ἐγγύηση νά ἀναχωρήσει ἀπό τήν Δαμασκό. Τήν ἑπομένη ὅμως, ὅταν μπῆκε στό αὐτοκίνητο μαζί μέ ἄλλους δύο ὑπαλλήλους τῆς πρεσβείας, παρατήρησε ὅτι ἐπικρατοῦσε σχετική τάξις καί ζήτησε ἀπό τό Ὑπουργεῖο νά παραμείνει γιά νά προσφέρει τίς ὑπηρεσίες στίς οἰκογένειες τῶν Ἑλλήνων πού διαμένουν στήν συριακή πρωτεύουσα. Τελικῶς παρέμειναν στήν Δαμασκό ἡ ἑλληνική ἀντιπροσωπεία μαζί μέ ἄλλες δύο εὐρωπαϊκές διπλωματικές ἀντιπροσωπεῖες. Ἐπανέλαβε δέ ὅτι ὑπάρχουν ἐγγυήσεις γιά τούς Ἕλληνες τῆς Συρίας!
ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα7 ημέρες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;