Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ανδρέας Σταλίδης: Υπάρχει ελπίδα για τον Ελληνισμό (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε στις

Προεκλογική συνέντευξη του Ανδρέα Σταλίδη

Κεφάλαια

0:00 Εισαγωγή, παρουσίαση
1:22 Προσωπικό στίγμα για τις ευρωεκλογές
4:06 Πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;
6:08 Τι συνέβη με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία;
8:59 Πώς βλέπετε το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
11:55 Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό πρόβλημα και πώς το αντιμετωπίζετε; (δημογραφικό)
16:05 Πόσο διαμορφώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πολιτική στην Ελλάδα;
18:21 Βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού
19:52 Τελικά υπάρχει ελπίδα για τον ελληνισμό;

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Αναλύσεις

Με ρωτούν αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη!!!

Παρέμβαση του διευθυντή της “ΕΣΤΙΑΣ” στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: Σκίζουν το σύνταγμα σελίδα σελίδα! Εκεί αλλάζει όλο το έργο. Κωλοτούμπες αλά Κομανέτσι από την κυβέρνηση. Με σταματούν στον δρόμο και με ρωτούν, αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη με τις αντιδράσεις για τα Τέμπη. Το ζήτημα είναι αυτό;

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιατί πρέπει να να αποπεμφθεί ο Γεραπετρίτης

Από όποια οπτική και εάν το εξετάσει κανείς είναι ένας πλήρως αποτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης

Η τωρινή ηγεσία της ΕΕ βυθίζεται σε μία απύθμενη υποκρισία.

Δεν την ενοχλεί η χειραγώγηση των ρουμανικών εκλογών αλλά την ενοχλεί η δήθεν αυταρχικότητα του Ορμπάν στην εκλογική διαδικασία στην Ουγγαρία.

Δεν την ενοχλεί η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο (κράτος – μέλος της ΕΕ) αλλά την ενοχλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν την ενοχλεί η αντιμετώπιση του Γκεοργκέσκου αλλά την ενοχλεί η αντιμετώπιση του Ιμάμογλου.

Την ενοχλεί η αντιμετώπιση του Ιμάμογλου αλλά δεν την ενοχλεί που μέσω της Piaggio Aerospace η Τουρκία θέλει να εισέλθει από την πίσω πόρτα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

Από την άλλη, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ως απολύτως συνεπές στις δημοκρατικές του ευαισθησίες ενοχλείτο, όταν διώκετο το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής (Fazilet Partisi) από τους Kεμαλικούς και ενοχλείται και τώρα που διώκεται ο Ιμάμογλου από τους Ερντογανικούς. Σε κάθε περίπτωση, κάθεται και συνομιλεί και με τους δύο, όταν, και οι δύο, έχουν αναθεωρητικά πλάνα που συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα εκτός εάν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι κάποιου είδους εικαστικό υπερθέαμα. Εάν είναι έτσι, να το εκθέσουμε και στην Εθνική Πινακοθήκη αφού πλέον το «εθνική» για εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις ουδεμία αξία έχει.

Οι συνομιλίες αυτές βέβαια έχουν πάντα ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διεκδικούν κάτι και εμείς πάντοτε ως παθητικοί δρώντες να επιχειρούμε να κατευνάσουμε το «θεριό». Εάν λειτουργούσε έτσι η ισχύς των κρατών τότε το Ισραήλ έχοντας να αντιμετωπίσει συντονισμένα και υπέρτερα αριθμητικά στοιχεία εναντίον του θα έπρεπε να οδηγηθεί σε συλλογική αυτοκτονία. Το Ισραήλ όχι μόνον δεν εισέρχεται σε τέτοιου είδους καταθλιπτικές προσεγγίσεις αλλά πράττει ακριβώς το αντίθετο. Και δεν καταναλώνει «ζάναξ» αλλά μάλλον κάνει χρήση «στεροειδών».

Εμείς από την άλλη, διαβάζοντας – ελέω διαφόρων εξαρτήσεων, ιδεοληψιών και κομματοκρατορικής κουλτούρας – τόσο λάθος τις εξελίξεις στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς είμαστε παντελώς ανίκανοι να προβλέψουμε το που και πως θα υπάρξει ανακατανομή ισχύος. Υπό αυτήν την έννοια δεν αναδεικνύουμε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας αλλά πρώτοι σπεύδουμε να κηρύξουμε τον πόλεμο σε μία πυρηνική υπερδύναμη όπως η Ρωσσία ως οι κολαούζοι της συμμαχίας των προθύμων. Μόνο που αυτοί οι πρόθυμοι, καθόλου πρόθυμοι δεν φάνηκαν να μας τοποθετήσουν στο ίδιο τραπέζι αλλά, αντιθέτως, φάνηκαν να είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να αφήσουν τον Φιντάν να στρογγυλοκάτσει σε αυτό. Εάν υπήρχε κάποιου είδους ανασχεδιασμός της εξωτερικής μας πολιτικής ώστε να λάβουμε αποστάσεις από την αυτοκτονική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική συγκεκριμένων οντοτήτων μεταπηδώντας έστω και εμμέσως προς την πλευρά των νικητών θα υφίστατο κάποιου είδους λογική. Αυτό όμως που προκρίνεται ως το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες είναι ότι εμείς, σε αυτήν την φάση, επιθυμούμε να λειτουργήσουμε «κάτω από τα ραντάρ». Εν ολίγοις, ενώ δεν θέλουμε για παράδειγμα να βρεθούμε σε «ακινησία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διότι υποτίθεται ότι αυτό δεν λειτουργεί προς όφελός μας θέλουμε να παραμείνουμε απολύτως «ακίνητοι» στην μεγαλύτερη ανακατανομή ισχύος που έχει λάβει χώρα από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή.

Προκρίναμε ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία ήταν προς όφελός μας διότι ήμασταν απολύτως σίγουροι ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών και ο Μπάιντεν θα κερδίσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Και ήμασταν τόσο σίγουροι που μεταφέραμε εξοπλισμό από τα νησιά μας. Τελικά ο Τράμπ όχι απλώς κέρδισε τις εκλογές αλλά θριάμβευσε και από πάνω και τα όπλα που στείλαμε βρέθηκαν σε μία χώρα που όπως όλα δείχνουν όχι απλώς θα χάσει τον πόλεμο αλλά μάλλον θα κατατροπωθεί.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Μέσης Ανατολής, η ελληνική εξωτερική πολιτική σχεδόν χειροκρότησε την απομάκρυνση του Άσαντ. Την θέση του Άσαντ κατέλαβε ένας πρώην τζιχαντιστής με το προσωνύμιο «αλ – Γκολάνι» (και όχι αλ – Τζολάνι) που ξαφνικά πέταξε την κελεμπία και το τουρμπάνι φορώντας στρατιωτική παραλλαγή μετονομαζόμενος πλέον σε «αλ – Σαραά». Σε αυτό το σημείο το ΥΠΕΞ διέθετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε πατώντας πάνω στο δίκαιο αίτημά μας να προστατευτεί η ελληνορθόδοξη κοινότητα να αποκαταστήσει έστω και σπάζοντας τον πάγο τις σχέσεις με την Ρωσσία. Όχι μόνον δεν έγινε αυτό, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε να συναντηθεί με τον πρώην τζιχαντιστή αλλά και το ΥΠΕΞ εξέδωσε μία κατάπτυστη ανακοίνωση – λίγο μόνον «καλύτερη» από εκείνη της ΕΕ – στην οποία λαμβάνονται ίσες αποστάσεις μεταξύ σφαγιασθέντων και σφαγέων.

Το ενδιαφέρον από όλη αυτήν την διαδικασία είναι ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ενώ όλοι συζητούν για τις περιπτώσεις Δοξιάδη και Τσάφου – και ορθώς – , ουδείς επιμένει να αναρωτιέται γιατί παραμένει στην θέση του ως Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δηλώσεις του περί έξι μιλίων, οι υποκλίσεις στον Ερντογάν, η σοβαρότατη ήττα μας στην Κάσο με το ιταλικό ερευνητικό, ο σχεδιασμός την συμφωνίας φιλίας των Αθηνών που νομιμοποιεί από την πίσω πόρτα τις αξιώσεις της Άγκυρας και η ολοένα και επιδεινούμενη πορεία μας προς την «φινλανδοποίηση» (ακόμα και ο κ. Ροζάκης το παραδέχθηκε) μας έχει οδηγήσει στο να περιπέσουμε στην κατάντια να ζητούμε άδεια από τους Τούρκους για τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες.

Από όποια οπτική και εάν το εξετάσει κανείς ο κ. Γεραπετρίτης είναι ένας πλήρως αποτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών. Αυτή όμως είναι μόνον η μισή αλήθεια. Ο κ. Γεραπετρίτης για να παραμένει στον υπουργικό θώκο ακλόνητος δεν μπορεί παρά να υποθέσει βάσιμα κανείς ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Το δόγμα του κατευνασμού, ένα καταστρεπτικό δόγμα που όποια χώρα το έχει υιοθετήσει έχει βγει χαμένη, είναι ένα δόγμα που από ό,τι όλα δείχνουν βρίσκεται στον πυρήνα της αντίληψης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Υπό αυτήν την έννοια, προφανώς, υφίσταται η αντίληψη ότι ο οικονομικός εναγκαλισμός με την Τουρκία όπως στην περίπτωση της βίζας στα νησιά αλλά και με τις μαζικές αγορές ακινήτων από τουρκικά συμφέροντα θα οδηγήσει σε κάποιου είδους ειδική σύνδεση τις δύο χώρες ώστε να μην συμφέρει καμία από τις δύο να πάει σε πόλεμο εναντίον της άλλης. Αυτή φυσικά είναι η «αθώα» και καλόπιστη ερμηνεία. Όντας καλόπιστοι πάντως και παρατηρώντας ότι το ερντογανικό καθεστώς έχει βάλει πλώρη για να παραμείνει εσαεί ο Ερντογάν στην εξουσία αυτή η στρατηγική είναι απολύτως λανθασμένη και τα αποτελέσματά της θα είναι καταστροφικά. Το δόγμα του κατευνασμού οδηγεί τελεολογικά στην συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο δυναμιτίζοντας τις προοπτικές της πατρίδας μας να «πάρει κεφάλι» στα της οικονομίας ώστε να αντιστρέψει τους συσχετισμούς με την Τουρκία. Διότι, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, μία χώρα που θα είναι παραγωγός ενέργειας θα μπορέσει και σε επίπεδο πολιτών αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων να καταγράψει μία ισχυρή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως όχι απλά δεν οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά έχασε μία πενταετία με την περίεργη και άμεση «πράσινη μετάβαση».

Η πατρίδα μας για να επιβιώσει χρειάζεται άμεσα αλλαγή υποδείγματος. Η ίδια η στρατηγική της στόχευση στην εξωτερική πολιτική έχει αποτύχει πλήρως σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Για πρώτη φορά μετά από αιώνες βρισκόμαστε στην «λάθος πλευρά» της ιστορίας. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Στην διάρκεια των αιώνων της ελληνικής ιστορίας οι πρόθυμοι ήταν πολλοί. Οι πατριώτες όμως ήμασταν πάντα περισσότεροι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Διάταγμα για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας υπέγραψε ο Τραμπ

Ο Τραμπ χλευάζει εδώ και καιρό το Υπουργείο Παιδείας ως περιττό και μολυσμένο από τη φιλελεύθερη ιδεολογία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην υπογραφή διατάγματος, με το οποίο ζητά την διάλυση του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας, προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, υλοποιώντας μια προεκλογική του υπόσχεση.

Ο Τραμπ χλευάζει εδώ και καιρό το Υπουργείο Παιδείας ως περιττό και μολυσμένο από τη φιλελεύθερη ιδεολογία. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της διάλυσής του είναι πιθανότατα αδύνατη χωρίς πράξη του Κογκρέσου, το οποίο δημιούργησε το υπουργείο το 1979.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι το τμήμα δεν θα κλείσει εντελώς αυτή τη στιγμή. Θα διατηρήσει ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες, όπως η διαχείριση των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και των υποτροφιών Pell.

Διαφωνούν οι Αμερικανοί με το κλείσιμο

Περίπου 6 στους 10 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αντιτίθενται στο σχέδιο του Τραμπ να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Quinnipiac από τον Μάρτιο.

Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και περίπου τα δύο τρίτα των ανεξάρτητων ήταν κατά της κίνησης, αλλά μόνο περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων αισθάνονταν το ίδιο.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos από τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι περίπου 6 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ αντιτίθενται συνολικά στις προτάσεις για τη διάλυση του υπουργείου.

Οι Αμερικανοί έχουν ανάμεικτες απόψεις για το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Pew Research Center. Ήταν περίπου ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ ευνοϊκών και δυσμενών απόψεων σε μια δημοσκόπηση του 2024, με περίπου τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων να έχουν αρνητική άποψη.

Με πληροφορίες από Associated Press

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις57 λεπτά πριν

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα...

Άμυνα10 ώρες πριν

Δανεισμός χωρίς φρένο για την άμυνα της ΕΕ

Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις...

Άμυνα11 ώρες πριν

Bloomberg: Ξεμένει από πυρίτιδα και TNT η Ευρώπη!

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσκαψαν στα αποθέματα πυρομαχικών τους για να οπλίσουν την Ουκρανία. Αυτό πίεσε τα αποθέματα της ηπείρου σε...

Άμυνα11 ώρες πριν

Financial Times: Ευρωπαϊκό σχέδιο στρατιωτκής απεξάρτησης από τις ΗΠΑ!

Οι συζητήσεις στοχεύουν στο να αποφευχθεί πιθανό χάος που θα προκαλούσε μια αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Άμυνα12 ώρες πριν

Η Boeing προχωρά τα μαχητικά 6ης γενιάς των ΗΠΑ! Ο Τραμπ τα… βάφτισε F-47

Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ...

Δημοφιλή