Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Αρθρο του Αντώνη Κλάψη στην «Κ»: Η (σκέτη) Μακεδονία και η Ανατολική Γροιλανδία

Δημοσιεύτηκε στις

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ορκωμοσίας της στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Την αντίδραση της Αθήνας, αλλά και της ηγεσίας της Ε.Ε. –της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ– προκάλεσε η παραβίαση από την πλευρά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Φωτ. A.P. /Boris Grdanoski

Συνήθως στους πολιτικούς προσάπτεται η κατηγορία ότι άλλα λένε κι άλλα κάνουν (η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αυτού του είδους η κριτική δεν είναι άδικη…)

Εχει άραγε όντως το δικαίωμα ο/η θεσμικός εκπρόσωπος ενός κράτους (πολύ περισσότερο ο/η αρχηγός ενός κράτους) να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να ανησυχεί για τις επιπτώσεις; Οι προφορικές δηλώσεις δεν έχουν νομικές συνέπειες και επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη όσο οι γραπτές διατυπώσεις; Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Η διεθνής πρακτική προσφέρει πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά αυτό το συμπέρασμα. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η περίφημη «διακήρυξη Ιχλεν», η οποία πήρε το όνομά της από τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Νιλς Κλάους Ιχλεν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Δανία και η Νορβηγία έριζαν για την κυριαρχία επί της Ανατολικής Γροιλανδίας. Το 1933 η υπόθεση παραπέμφθηκε στην κρίση του Διαρκούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης (δηλαδή του προγόνου του σημερινού Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο έδρευε τότε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να εδρεύει στη Χάγη). Το Δικαστήριο δικαίωσε τη Δανία. Η απόφαση βασίστηκε σε μια προφορική δήλωση που δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε κάνει ο Ιχλεν ενώπιον του Δανού πρεσβευτή στη Νορβηγία. Βάσει αυτής, ο Ιχλεν είχε αποδεχθεί την κυριαρχία της Δανίας επί ολόκληρης της Γροιλανδίας, επομένως και επί του ανατολικού της τμήματος. Το γεγονός ότι επρόκειτο για προφορική και όχι γραπτή διατύπωση από την πλευρά του Ιχλεν δεν μετρίαζε ούτε κατ’ ελάχιστο, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, την αξία της. Με άλλα λόγια, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών δέσμευε εξίσου τη χώρα του είτε εκφραζόταν γραπτώς είτε προφορικώς. Η Νορβηγία αποδέχθηκε τη δικαστική απόφαση και έκτοτε δεν αμφισβητεί ότι η Ανατολική (όπως και όλη η υπόλοιπη) Γροιλανδία ανήκει στη Δανία.

Εχει ιστορικά τεκμηριωθεί ότι τα λόγια έχουν εξίσου μεγάλη σημασία με τα γραπτά, όταν εκστομίζονται από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όταν το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της Ανατολικής Γροιλανδίας, ο Ιχλεν όχι μόνο δεν ήταν πια υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν βρισκόταν καν εν ζωή, καθώς είχε αποβιώσει το 1925. Οι προφορικές του δηλώσεις συνέχιζαν να παράγουν νομικά αποτελέσματα και επομένως να δεσμεύουν τη Νορβηγία ακόμη και μετά τον θάνατό του. Τα κράτη έχουν συνέχεια και οι υποχρεώσεις (γραπτές ή προφορικές) που αναλαμβάνουν διά των νομίμων εκπροσώπων τους δεν παραγράφονται.

«Verba volant, scripta manent» (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν) λέει η γνωστή λατινική ρήση. Ομως έχει ιστορικά τεκμηριωθεί ότι τα λόγια έχουν εξίσου μεγάλη σημασία με τα γραπτά, όταν εκστομίζονται από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους. Ως καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, η κ. Σιλιάνοφσκα θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά. Παριστάνοντας ότι δεν το καταλαβαίνει, δεν διαπράττει μόνο ένα μεγάλο νομικό και θεσμικό ατόπημα, παραβιάζοντας μια διεθνή συμφωνία (των Πρεσπών), αλλά και αυτό το Σύνταγμα της χώρας της. Αδιαφορεί προκλητικά για τις «ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», για τις οποίες (θεωρητικά) τόσο πολύ κόπτεται, καθώς αυτές οι αξίες και αρχές βασίζονται πάνω απ’ όλα στην τήρηση υποχρεώσεων, μέσα από τις οποίες προκύπτουν αντίστοιχα δικαιώματα.

Ο κ. Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Απόψεις

Από την εισβολή και τις ιεροσυλίες στα αποτελέσματα της πενταμερούς στη Γενεύη!

Η ώρα της χάραξης πανελλήνιων κόκκινων γραμμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης

Να πάρουμέ τα πράγματά από την άλφαβήτα. Κατόπιν της Τουρκικής εισβολής λόγω των διαφόρων μεγάλων συμφερόντων η Τουρκία δεν είχε καμμιά συνέπειά για τις ιδιαίτέρου ακρότητός συμπεριφορές της έναντι των εκκλησιαστικών και πολιτιστικών θησαυρών του Ελληνισμού της Κύπρου στα παρανόμως κατεχόμενά εδάφη.

Για δεκαετίες άνθρωποί όντως και αντικειμένικώς ακαλλιέργητοι ιερόσυλοί και στερούμενοι κοινής λογικής κατέστρεψαν με πρωτοφανη αγριότητα χιλιάδες ταφικά μνημεία στα Ορθοδοξα Κοιμητήρια των Κατεχομένων εδαφών.Θα δεχόταν οποιοσδήποτε τέτοια συμπεριφορά ανά το παγκόσμίο εις τον τάφόν του πατρός ή της μητρός του.Αν συνεβαονε κάτι τέτοιο οπουδήποτε στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α αλήθεια τι θα επακολουθούσε.

Η ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Μετά το τέλος της πολυμερούς στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προχώρησε σε δηλώσεις:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Σήμερα υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, είπε ο Γκουτέρες.

Την απόφασή του να διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ανακοίνωσε στη Γενεύη μετά την ολοκλήρωση της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προαναγγέλλοντας μια νέα τέτοια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Ανέφερε συνοπτικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφάσισαν σειρά από πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία μιας Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη και αποκατάσταση των κοιμητηρίων.

Ο κ.Γκουτέρες δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και ότι σήμερα έγινε άλλη μια προσπάθεια να εξευρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός. «Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα – με αμφότερες τις πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για την επίτευξη προόδου και τη συνέχιση του διαλόγου

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια ομάδα πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα, το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές μεταλλείων, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση νεκροταφείων”

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ

Οι πληροφορίες ανεφέραν πως από την αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε η Κυπριακή Κυβερνηση συνέχισε την εμβάθυνση εξωτερικής πολιτικής με προσανατολισμούς και σε άλλα κέντρα κλείνοντας κάποιους διαύλους πληροφοριών τις οποίες οι ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ θεωρούσαν δεδομένες.

Η Κύπρος διακινδύνευσε μια συνεχή κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και προσπάθησε έστω με τις φοβίες της να μην είναι στο βαθμό που μπορούσε πιόνι οποιουδήποτε.Επικεντρο της προσπάθειας ήτο το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κτίζεται από καιρό,από έτη,ιδιαίτερα μετά το κούρεμα και την κριση μια απόπειρα συνέχειας και αποτροπής με χρήση πολυμοχλικων πιέσεων και διευκολύνσεων προς πολλά κέντρα.Χωρις να αναιρεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε τηρησε μια στάση παράλληλης ενεργοποίησης και συμμαχιών.

Τελικά παρά τη διακινδύνευση κατάφερε να περιοριστούν οι μονόλογοι του Ταταρ οι οποίοι ευνοούνται από τους Βρετανούς.

Δεν έγιναν εναρκτήριες τοποθετήσεις στη πολυμερή και πληροφορίες τονίζουν πως τα ηνία έλεγξε η Τουρκία η οποία για δικούς της λόγους δεν ήθελε αδιέξοδο.

Δεν είναι ώρα θριαμβολογιας αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία με την στήριξη της Ελλάδος κινήθηκε με οργάνωση, αξιοποίηση των συγκυριών και έπεισε πως επιθυμεί διάλογο

στη βάση αρχών του ΟΗΕ και το νομικό κεκτημένο της Ευρωπα ι κης Ένωσης.

Βέβαια όσα αποφασίστηκαν δεν είναι η υλοποίηση του οράματος μας για δίκαιη λύση και δικαίωση του αντικατοχικου αισθήματος της πλειοψηφίας των Ελλήνων της Κύπρου.Αποτελουν ένα διπλωματικό βήμα στον αγώνα επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου.Μιαν ένδειξη προνοητικότητας και αγώνος για να κερδηθεί χρόνος και ελπίδα.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ …Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

Ας μην περιμένουμε πολλά γιατί απέναντι μας έχουμε την Τουρκία.Απο την άλλη η δυνατότητα να τιμηθούν οι κεκοιμημένοι και να αρθούν τα πρωτοφανή ιεροσυλα εις βάρος των προγόνων μας στα κατεχόμενα κοιμητήρια ήταν μια υποχρέωση των Ελλήνων της Κύπρου .Είναι ίσως το σημαντικότερο αυτής της γεμάτης άγνωστες ατζέντες πολυμερούς.

Με την πάροδο των ημερών όταν κατάκαθησει ο κονιορτος των δηλώσεων εντυπωσιασμού θα διαφανεί και από τις διαρροές και από την ενημέρωση από την κοινότητα των πληροφοριών τι ακριβώς συνέβη και τι ακολουθεί.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΟΧΕΣ

ΚΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σε μια προσπάθεια να αληθευουμε είναι υποχρέωση μας να ομολογήσουμε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατάφερε να πείσει πως έχει γερό στομάχι.Προεδρος ενός μικρού κράτους πορεύτηκε μεθοδικά και κατάφερε να συμμαζέψουν ολίγον έστω τον Ταταρ. Να συναντηθεί μαζί του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έστω κι αν διαλαλεί πως δεν τον αναγνωρίζει.Να ασχοληθούν με την Κύπρο οι μεγάλοι κυρίως ο Γ.Γ του ΟΗΕ ο οποίος είχε ανάγκη αυτή την “επιτυχία”

Περισσότερο αφανείς οι συνεργάτες του οι οποίοι κόπιασαν και ήτο προσεκτικοί χωρίς διαρροές.Τραβουν κουπί για το κοινό καλό και την πατρίδα και τον Ελληνισμό .

Δεν πιστεύω πως όλοι στο επιτελείο του είναι λιγότερο αντικατοχικοι από τους αγονατιστους της αντικατοχικης πρωτοπορίας και εγρήγορσης.

Θα πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί και ακαματοι στη συνέχεια με έγνοια για τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας της σημαντικότερης ασφάλειας που μας απόμεινε

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Τώρα ήρθε νομίζω η ώρα να χαρακτουν οι κόκκινες γραμμές σε όλα τα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό.Περα από τις χρήσιμες τακτικές ο Ελληνισμός είναι ώρα να ανασκουμπωθει.Να χαράξει με σοβαρότητα νέα πορεία στο νέο διεθνες περιβαλλον

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Θα ‘πρεπε να είμαστε ευτυχισμένος λαός, αλλά δεν είμαστε

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ναι, θα ‘πρεπε να είμαστε ευτυχισμένος λαός εμείς οι Έλληνες, μόνο και μόνο γιατί αξιωθήκαμε να έχουμε μια μυθική ιστορία, προγόνους με μοναδικά (ψυχικά, αισθητικά, πνευματικά) χαρίσματα και τον Παράδεισο επί γης για πατρίδα.

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

   Θα ‘πρεπε να είμαστε ευτυχισμένος λαός εμείς οι Έλληνες, και ας περάσαμε συλλογικά βουνά από δυσκολίες στο διάβα των αιώνων, μέχρι τα χρόνια που διανύουμε. Ας περάσαμε από χίλια μύρια κύματα, για να τελειοποιήσουμε τη φθορά και να φτάσουμε στην αθανασία.

   Ας περάσαμε από μυλόπετρες, για να γεννήσουμε το ιδανικό της Δημοκρατίας και να το κάνουμε κτήμα της ανθρωπότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στα ελεύθερα άτομα να συνενώνονται εκούσια για να εγκαθιδρύσουν πολίτευμα με εξουσία που πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του και τα συμφέροντα της πατρίδας του.

  Ας περάσαμε απ’ τις συμπληγάδες του Οδυσσέα μέχρι να φτάσουμε στις τωρινές, μεταλλαγμένες των μνημονίων τροχοδρομώντας στις ράγες μιας μόνιμης αγωνίας για εθνική επιβίωση, που έσμιξε στα χρόνια των μνημονίων με την οικονομική αβεβαιότητα υπό τον φόβο διαιώνισης του ”δυστυχώς επτωχεύσαμεν” της ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας.

   Ας κατακτήσαμε με αίμα και δάκρυα την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης, που άνοιξε δρόμους για αναστήλωση των ερειπίων της πολύπαθης πατρίδας μας και αποκατάστασης της δημοκρατίας μεταπολιτευτικά.

   Αποκατάσταση της δημοκρατίας εντός και εκτός εισαγωγικών, γιατί άλλοτε γίνεται εμφανές το έλλειμμά της, κι άλλοτε οι εκτός ορίων ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους υπονομευτές ή τους εκμεταλλευτές της, οι οποίοι μετατρέπουν, κατά το δοκούν, μια ευνομούμενη Πολιτεία σε αναρχοκρατούμενη.

   Εκφάνσεις ζωής που βιώσαμε και βιώνουμε καθημερινά στα χρόνια μας και οδηγούν στη θλιβερή διαπίστωση ότι αντιμετωπίζουμε μια ιδιόμορφη κρίση δημοκρατίας με ιλαροτραγικά χαρακτηριστικά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κρίση δημοκρατίας που τείνει να μας κάνει να ξεχάσουμε το ποιοι ήμασταν, ποιοί είμαστε και πού θέλουμε να πάμε.

   Ότι είμαστε από γενιά ημίθεων δημιουργών και ηρώων. Γενιά που τόλμησε να κοιτάξει κατάματα τον κόσμο (μέσα απ’ τη γνώση και την επιστημοσύνη της) ντύνοντας με φως λογικής τον σκοταδισμό της εποχής τους. Γενιά με μεγαλείο ψυχής, που έδωσε όψη θεϊκή στον πόνο και τον θάνατο ακόμα, ντύνοντας με υφή μυθολογική τις τραγωδίες.

  Τραγωδίες σύγχρονης μορφής – σε συλλογικό επίπεδο – που βιώνουμε και σε καιρό ειρήνης. Τραγωδίες που βρίσκονται όμως σε άλλη κλίμακα επικινδυνότητας από εκείνες τις φοβερές της ιστορίας μας στα δίσεκτα χρόνια των πολέμων.

 Των πολέμων και των χαλασμών, του ξεριζωμού και του γενοκτόνου και εθνοκτόνου εξανδραποδισμού της ελληνόφωνης ρωμιοσύνης απ’ τις πατρογονικές εστίες της στην Μικρά Ασία (βλ. Μικρασιατική Καταστροφή 1922) και το βόρειο – υπό κατοχή επί 51 χρόνια – έδαφος της μαρτυρικής Κύπρου (βλ. τουρκική εισβολή 1974).

   Οι σύγχρονες τραγωδίες του Ελληνισμού, μεταπολιτευτικά, δεν έχουν ασφαλώς αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί είναι μακριά από θέατρα πολέμων και εμφυλιοπολεμικών συρράξεων. Ενέχουν όμως άλλου είδους κινδύνους για το καράβι-Ελλάδα που δε βούλιαξε στα βαθιά και κινδυνεύει στα ρηχά.

   Κινδυνεύει στα ρηχά λόγω στρεβλών παθογενειών που μας ταλαιπωρούν καθημερινά και ενός άκρατου κομματισμού ο οποίος έχει φτάσει και ξεπεράσει τα έσχατα όρια του λαϊκισμού καπηλευόμενος κοινωνικές τραγωδίες.

  Κοινωνικές τραγωδίες και δράματα συγγενών, κάποιοι από τους οποίους  λειτουργούν σήμερα – ηθελημένα ή μη – ως μακρύ χέρι αλλοπρόσαλλων κομματαρχών της αριστεροδεξιάς πολυκατοικίας (κρυμμένων πίσω από προπομπούς συλλαλητηρίων και διαπρύσιους κήρυκες… ”πολιτικής αλλαγής”), οι οποίοι – μετά το ”ελευθέρας” του Μητσοτάκη – διαμαρτύρονται με πολιτικό λόγο  κάνοντας βάση της προπαγάνδας τους πανεπιστημιακά ιδρύματα προς ικανοποίηση των ποδηγετών τους.

 Ποδηγετών κουτοπόνηρων και μακιαβελιστών απύθμενου θράσους, που ”φιλοξενούν” στις αυλές των μέσων δικτύωσης αναλφάβητα τρολ σε ρόλο παρουσιαστών-υβριστών οι οποίοι μοιάζουν να εύχονται νέα δράματα, σεισμούς και καταποντισμούς, αρκεί να αναρριχηθούν τα αφεντικά τους στα ανώτατα αξιώματα και να γευτούν απ’ την κορυφή τη δύναμη της εξουσίας…

 Πολιτιστική κατηφόρα ατελείωτη, που τη χαρακτηρίζουν αλλοπρόσαλλες πολιτικές και αχαρακτήριστες συμπεριφορές αρχηγών και εκπροσώπων της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι φορούν ευκαιριακά – καιρό τώρα – εισαγγελική τήβενο λαϊκών δικαστηρίων και υπονομεύουν καθ’ έξιν την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

 Την υπονομεύουν συκοφαντώντας τους λειτουργούς της και προπαγανδίζοντας ασύστολα από τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ παραχαραγμένες αλήθειες, με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και την πτώση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη (τον οποίο απέτυχαν τρις να νικήσουν στις κάλπες) με αντιδημοκρατικές, φασιστικές μεθοδεύσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα (αν και οι κήνσορες αξιοπρέπειας και αμέμπτου ηθικής που πλαισιώνουν τον Σωκράτη Φάμελλο, λ.χ, κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους).

 Σκελετούς είτε λόγω καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος στελεχών των κομμάτων τους (βλ καταδίκη βουλευτή Ν. Παππά του ΣΥΡΙΖΑ με 13-0, το ’23) είτε λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς τους (βλ. χυδαίες αναρτήσεις του συνονόματου ευρωβουλευτή του κόμματος – πρώην καλαθοσφαριστή – κατά των βουλευτών της ΝΔ και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πράγμα που δείχνει ότι δεν τιμά τους φύλακες των θαλασσίων συνόρων μας και δε δίνει δεκάρα για την ασφάλεια της πατρίδας).

   Στις μεθοδεύσεις αυτές εντάσσεται, δυστυχώς, και ο διασυρμός (μετά απίστευτων συκοφαντιών) της χώρας μας σε ευρωπαϊκό έδαφος από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, με συνοδά βαριά πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας απ’ τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, βάσει… μαρτυριών διεθνιστών ”ακτιβιστών”, και αφορμή το προ διετίας ναυάγιο της Πύλου, αν και γνωρίζουν καλά οι καταγγέλοντες φιλομετανάστες (ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία τους) πως η Ελλάδα από δεκαετίας και βάλε ανεβαίνει Γολγοθά στο Μεταναστευτικό με κίνδυνο την αλλοίωση της εθνικής σύστασης του πληθυσμού της).

   Όλα αυτά, φυσικά, κάνουν τους Έλληνες να μη νιώθουν ευτυχείς στην πατρίδα τους, καθώς έχουν μπροστά τους την εικόνα μιας μίζερης, εχθροπαθούς και σκανδαλολάγνου αντιπολίτευσης που πατάει επί πτωμάτων για την πλειοψηφική αναβάθμισή της και  μιας απορρυθμισμένης κυβέρνησης, η οποία είτε δίνει δικαιώματα λόγω λανθασμένων επιλογών της είτε πέφτει σε επικοινωνιακές παγίδες των πολιτικών αντιπάλων της, με αποτέλεσμα να δείχνει βραχυκυκλωμένη.

   Κι αυτή η ιδιότυπη απορρύθμιση ή η αίσθηση απορρύθμισης που εκπέμπει στην κοινωνία υπό τη σκιά της βορβορώδους λασπολογίας κομματαρχών, δε βοηθά την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων των πολιτών με φόντο το δυσμενές κλίμα το οποίο διαμόρφωσαν τα αμφιλεγόμενα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

  Κλίμα άδικο σε μεγάλο βαθμό για την κυβέρνηση, το οποίο εκπορεύεται από αριστεροδεξιά κέντρα τα οποία ”χτίζουν” την γκεμπελικής έμπνευσης προπαγάνδα τους ετεροχρονισμένα πάνω στους νεκρούς των Τεμπών και της Πύλου, στην προσπάθειά τους να ευτελίσουν και να μηδενίσουν το έργο της κατά την τελευταία πενταετία.

   Έργο που δεν απέφυγε μεν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, αλλά είχε εν τέλει θετικό πρόσημο (στην εσωτερική κυρίως πολιτική, και όχι τόσο στην εξωτερική η οποία είναι η ”αχίλλειος πτέρνα” της κυβέρνησης).

  Έργο που άλλαξε εντυπωσιακά πολλούς τομείς της γενικής εικόνας της χώρας, την οποία παρέλαβε η ΝΔ υποθηκευμένη για 99 χρόνια και χωρίς θαλάσσια σύνορα σχεδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει πολυεπίπεδα ευεργετικές παρεμβάσεις (πρόωρη εξόφληση ΔΝΤ και δανείων πρώτου μνημονίου, φορολογία, πάταξη φοροδιαφυγής με απλά αποτελέσματα, δημόσιο νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της χώρας, εξοπλιστική αναβάθμισή της και ενίσχυση εισοδημάτων των πολιτών, με καθηλωμένη ωστόσο την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων λόγω μεγάλης ακρίβειας…).

   Τα κεκτημένα αυτά, ωστόσο, τείνουν να εξαερωθούν υπό το βάρος μεθοδεύσεων της αντιπολίτευσης. Μεθοδεύσεων οι οποίες (σε συνδυασμό με αστοχίες στη στελέχωση του νέου κυβερνητικού σχήματος) πέτυχαν ήδη την παραλυτική ακινησία της υπό το βάρος της καπηλείας των 57 νεκρών των Τεμπών, της μονοπώλησης ευαισθησίας απ’ τους αμετροεπείς της αντιπολίτευσης και της εργαλειοποίησης μαζών δια της ισοπεδωτικής προπαγάνδας.

   Της προπαγάνδας των λαϊκιστικών κομματαρχών, προπάντων, οι  οποίοι – με δέλεαρ την εξουσία – έχουν βάλει στόχο εξ αρχής τις μάζες των αιτούντων Δικαιοσύνη διαδηλωτών θέλοντας να τους μετατρέψουν σε μελλοντικούς ψηφοφόρους τους δια της πλαγίας.

   Και το ”δια της πλαγίας” ερμηνεύεται ως παρεμπόδιση (με νομικούς τρόπους) της εκδίκασης της υπόθεσης των Τεμπών – των διαδικασιών, δηλαδή, δικαστικής διερεύνησης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος του ’23 – ώστε να μην εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις πριν την προκήρυξη εκλογών (2027), για να έχουν ελπίδες ανάστασης των κομμάτων τους στην κάλπη φθείροντας δημοσκοπικά εν τω μεταξύ μέχρι τελικής πτώσεως την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Απόφαση – σοκ για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του και μπλοκάρεται η προεδρική του υποψηφιότητα

Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το πτυχίο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας. Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Στο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης η επόμενη πράξη

Το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου ο Ιμάμογλου αναδεικνύεται ως ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης και αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η ακύρωση του πτυχίου ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης δείχνει μία κίνηση να βγει εκτός μάχης ο μοναδικός πολιτικός που κέρδισε τον Ερντογάν και το κόμμα του δύο φορές στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και την εισαγγελία. Αν η απόφαση παραμείνει σε ισχύ, ο Ιμάμογλου αποκλείεται αυτόματα από την πολιτική σκακιέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις11 λεπτά πριν

Τελικά… φιλοκαλούμεν μετά μαλακίας

Ποιος ο λόγος ή ο σκοπός των δημόσιων έργων τέχνης σε μια πόλη; Τί σημειολογούν, ποια πρεσβεία εκπέμπουν, ποια η...

Οικονομία41 λεπτά πριν

Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο! Εύθραυστο πήλινο δοχείο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τώρα ξεκινά η περίοδος πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα,...

Απόψεις1 ώρα πριν

Από την εισβολή και τις ιεροσυλίες στα αποτελέσματα της πενταμερούς στη Γενεύη!

Η ώρα της χάραξης πανελλήνιων κόκκινων γραμμών

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το ΝΑΤΟ μας λέει να συμφιλιωθούμε με την Τουρκία!

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Γενικά θέματα3 ώρες πριν

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Σε απομόνωση η Κάλλας!

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ παραγκωνίστηκε επικρίνοντας πολύ σκληρά την Ουάσινγκτον.

Δημοφιλή