Διεθνή
Έκθεση του ΟΗΕ: Ιστορικό ρεκόρ από Ινδία με πάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα το 2022
Μαζί με το Μεξικό, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και τη Γαλλία ήταν οι πέντε κορυφαίες χώρες αποδέκτες εμβασμάτων.
Η Ινδία έλαβε πάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα το 2022, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για τα μεγαλύτερα εμβάσματα που έχουν καταγραφεί ποτέ, και έγινε η πρώτη χώρα που ξεπέρασε το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στην Έκθεση Παγκόσμιας Μετανάστευσης για το 2024 που κυκλοφόρησε την Τρίτη, δήλωσε ότι το 2022, η Ινδία, το Μεξικό, η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Γαλλία ήταν οι πέντε κορυφαίες χώρες αποδέκτες εμβασμάτων.
«Η Ινδία ήταν πολύ πάνω από τις υπόλοιπες, λαμβάνοντας περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια δολάρια, η πρώτη χώρα που έφτασε και μάλιστα ξεπέρασε το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μεξικό ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης εμβασμάτων το 2022, μια θέση που κατείχε επίσης το 2021 αφού ξεπέρασε την Κίνα , που ιστορικά ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης μετά την Ινδία», ανέφερε η έκθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε εμβάσματα το 2010 (53,48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το 2015 (68,91 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και το 2020 (83,15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), με τα εμβάσματα να ξεπερνούν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουν τα 111,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Σημείωσε ότι με πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών εργαζομένων από την υποπεριοχή, η Νότια Ασία δέχεται μερικές από τις μεγαλύτερες εισροές εμβασμάτων παγκοσμίως.
Τρεις χώρες στη Νότια Ασία – η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, κατατάσσονται στους δέκα κορυφαίους αποδέκτες διεθνών εμβασμάτων στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού από την υποπεριοχή.
«Με την Ινδία να εκτιμάται ότι έλαβε περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης διεθνών εμβασμάτων στον κόσμο και η πρώτη χώρα που έφτασε ποτέ αυτό το ποσό», ανέφερε η έκθεση.
Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ήταν ο έκτος και ο όγδοος μεγαλύτερος αποδέκτες διεθνών εμβασμάτων το 2022, λαμβάνοντας σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια και 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι ενώ τα εμβάσματα παραμένουν σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους στην υποπεριοχή, οι μετανάστες εργαζόμενοι από αυτές τις χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μυριάδες κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εκμετάλλευσης, του υπερβολικού οικονομικού χρέους λόγω του μεταναστευτικού κόστους, της ξενοφοβίας και των καταχρήσεων στο χώρο εργασίας.
Τα κράτη του Κόλπου παραμένουν σημαντικοί προορισμοί για μετανάστες εργάτες από όλο τον κόσμο και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της μεταναστευτικής εργασίας στην υποπεριοχή καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων.
Οι μετανάστες εξακολουθούν να αποτελούν υψηλά ποσοστά του συνολικού πληθυσμού σε πολλά κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ, οι μετανάστες αποτελούσαν το 88 τοις εκατό, σχεδόν το 73 και το 77 τοις εκατό του εθνικού πληθυσμού, αντίστοιχα.
Οι περισσότεροι μετανάστες – πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία και η Κένυα – εργάζονται σε τομείς όπως οι κατασκευές, η φιλοξενία, η ασφάλεια, η οικιακή εργασία και το λιανικό εμπόριο.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια ή 1,3 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, η Ινδία είναι επίσης η προέλευση του μεγαλύτερου αριθμού διεθνών μεταναστών στον κόσμο, με μεγάλες διασπορές που ζουν σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία Αραβία.
Η Ινδία ήρθε στη 13η ως χώρα προορισμού μεταναστών, με 4,48 εκατομμύρια.
Ινδία – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία – ΗΠΑ, Ινδία – Σαουδική Αραβία και Μπαγκλαντές – Ινδία ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων διεθνών διαδρόμων μετανάστευσης από χώρα σε χώρα, αναφέρει η έκθεση.
Το Μεξικό είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης διεθνών εμβασμάτων στον κόσμο μετά την Ινδία. Η Κίνα είχε από καιρό τη δεύτερη θέση, αλλά ξεπέρασε το Μεξικό το 2021, με τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να εκτιμάται ότι είχε λάβει περισσότερα από 61 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ η Κίνα έλαβε περίπου 51 δισεκατομμύρια δολάρια.«Η συρρίκνωση των ροών εμβασμάτων προς την Κίνα έχει αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών που οδήγησαν στη συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και στη μηδενική πολιτική της χώρας για τον COVID-19, η οποία εμπόδιζε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εργασία», ανέφερε η έκθεση. .
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της Ασίας είναι η προέλευση του μεγαλύτερου αριθμού διεθνώς μετακινούμενων φοιτητών στον κόσμο.
Το 2021, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διεθνώς μετακινούμενοι φοιτητές ήταν από την Κίνα, μακράν ο υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως και υπερδιπλάσιος ο αριθμός των φοιτητών από την Ινδία, η οποία κατατάσσεται δεύτερη (περίπου 508.000).
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα προορισμού για διεθνείς μετακινούμενους φοιτητές στον κόσμο (περισσότεροι από 833.000), ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν 601.000), την Αυστραλία (περίπου 378.000), τη Γερμανία (πάνω από 376.000) και τον Καναδά (σχεδόν 318.000).
Η Κίνα είναι επίσης ένας σημαντικός προορισμός για διεθνείς φοιτητές, ειδικά εκείνους από τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και την Ινδία.
Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες παρά άντρες διεθνείς μετανάστες σε χώρες προορισμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και στην Ινδία.
Η Ινδία έχει ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο γυναικών μεταναστών από ό,τι οι άνδρες. Οι χώρες με σημαντικά υψηλό ποσοστό ανδρών μεταναστών περιλαμβάνουν την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Η παράτυπη μετανάστευση στις ΗΠΑ παραμένει μια συνεχιζόμενη πρόκληση και μείζον ζήτημα πολιτικής, με αυξανόμενους αριθμούς αφίξεων από άτυπες χώρες προέλευσης. Υπήρξαν 2,4 εκατομμύρια συναντήσεις στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού το 2022, οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί. Οι «συναντήσεις» συνιστούν τόσο προσαγωγές όσο και απελάσεις, και αυτά τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης πολλούς μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ πολλές φορές χωρίς άδεια.
Για χρόνια, οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες ήταν συντριπτικά από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, αλλά το 2022 και για πρώτη φορά, υπήρξαν περισσότερες συναντήσεις με μετανάστες από τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα.
«Υπήρξε επίσης μεγάλος αριθμός αφίξεων από την Αϊτή, τη Βραζιλία και από χώρες εκτός της περιοχής, όπως η Ινδία και η Ουκρανία», ανέφερε.
«Η αλλαγή στη γεωγραφία της χώρας προέλευσης έχει επίσης αποδοθεί στον Τίτλο 42, ο οποίος αναστέλλει το δικαίωμα αίτησης ασύλου σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το διεθνές δίκαιο με βάση την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19», ανέφερε.
Η έκθεση σημείωσε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν σοβαρός τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους διεθνείς ινδούς μετανάστες εργαζομένους, ιδιαίτερα στους μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, στους μετανάστες που εργάζονται στην άτυπη οικονομία και στους εργαζόμενους χωρίς έγγραφα.
Η απώλεια θέσεων εργασίας μαζί με την κλοπή μισθών και την έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει βυθίσει πολλούς Ινδούς μετανάστες σε βαθιά χρέη και ανασφάλεια.
«Η πανδημία είχε συντριπτική επίδραση στα πρότυπα εσωτερικής μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και αναμόρφωσε την εργασία τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές. Υπήρξε μείωση σχεδόν 10 τοις εκατό στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού προς τις πόλεις, γεγονός που μείωσε δραστικά την προσφορά εργασίας για τις μεγάλες βιομηχανίες Η επίσημη εκτίμηση της αντίστροφης εσωτερικής μετανάστευσης είναι 51,6 τοις εκατό για τους άνδρες και 11 τοις εκατό για τις γυναίκες», αναφέρει η έκθεση επικαλούμενη ειδικούς και επίσημα στοιχεία.
Από το 2000, ο ΔΟΜ παράγει τις εμβληματικές του εκθέσεις για τη μετανάστευση παγκοσμίως κάθε δύο χρόνια.
Διεθνή
Διπλωματικό πόκερ από Ερντογάν! Τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος
Άλλη μια κρίση, ευκαιρία στα μάτια του Ερντογάν – που σπεύδει να δηλώσει την παρουσία του στη Συρία. Όχι μόνο κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά σε πιο μόνιμη βάση.
«Ακούστε εκείνο το ρητό “όποιος δεν έχει χέρι στο χωράφι, δεν έχει δικαίωμα στη σοδειά”. Χωρίς δισταγμό, σηκώσαμε απλώς ένα πολιτικό και κοινωνικό βάρος που καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μπορούσε να διαχειριστεί».
Η στάση του έφερε κοντά τους Αμερικανούς, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν παρακολουθώντας τις εικόνες με τον Ιμπραϊμ Καλίν να περπατάει στη Δαμασκό.
Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας του στην συριακή πρωτεύουσα – ως μια πρώτη πράξη αναγνώρισης της παρούσας κατάστασης πραγμάτων. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Άγκυρα άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από 12 χρόνια και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έφτανε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα στην Άγκυρα.
Επί τόπου τον συνάντησε ο Ερντογάν και με συνοπτικές διαδικασίες συμφώνησαν ως προς την ανάγκη διασφάλισης ότι δεν θα υπάρξει επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Τις λεπτομέρειες εξέτασε ο Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.
«Οι χώρες μας δούλεψαν πολύ σκληρά και έδωσαν πολλά για πολλά χρόνια για να εξασφαλίσουν την εξάλειψη του εδαφικού χαλιφάτου του ISIS για να διασφαλίσουν ότι αυτή η απειλή δεν θα ξανασηκωθεί».
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Τούρκους είναι ο δρόμος που θα επιλέξει να ακολουθήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου ο Τραμπ και εάν προτίθεται να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία. Ενδεικτικές, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
«Η διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία, η αποτροπή της τρομοκρατίας του ISIS και του PKK (Κούρδοι). Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας».
Τα ζητούμενα για την Άγκυρα τώρα είναι δύο: πρώτον θα ήθελε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο του κουρδικού – αναγνωρίζοντας τον μανδύα προστασίας που σήκωσαν ΗΠΑ και Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. Έτσι ίσως κάνει πίσω προκειμένου να προωθήσει το δεύτερο ζητούμενο που είναι να εδραιωθεί ως ο κύριος παίκτης στη
Συρία και ως περιφερειακός παράγοντας. Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση το Κυπριακό…
Η Συρία, όπως και η Κύπρος, συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν. Έχουμε ένα σχήμα με επιμέρους στοιχεία τον αναθεωρητισμό, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, το μεταναστευτικό, τη στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που θα δημιουργηθούν – σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του Κυπριακού. Προσέξτε… εάν στην Συρία σχηματιστεί μια Κυβέρνηση η οποία θα λογοδοτεί στον Τούρκο Πρόεδρο τότε υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να προσπαθήσει ο Ερντογάν να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Βλέπουμε τώρα το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας – ας εστιάσουμε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Συρία, βλέπουμε ότι αποτυπώνονται οι βλέψεις της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ – παραβλέποντας πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πού οδηγεί αυτό; Είναι ο χάρτης των τουρκικών αμφισβητήσεων σύμφωνα με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Με κόκκινο χρώμα είναι η δήθεν τουρκική ΑΟΖ, με ροζ είναι οι περιοχές που υποτίθεται πως δώρισε η Τουρκία στο ψευδοκράτος…
Μέχρι στιγμής φάνηκε ότι τα αντανακλαστικά του Ερντογάν λειτούργησαν αμέσως. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ξαφνιάστηκε από τις εξελίξεις στην Συρία, αλλά από τη στιγμή κατά την οποία προέκυψαν – καθώς φαίνεται πως τις ανέμενε σε μεταγενέστερο στάδιο.
Δείτε το ρεπορτάζ του Χριστόφορου Χριστοφή:
Διεθνή
Εξελίξεις στη Συρία! Οι Δρούζοι ζήτησαν να υπαχθούν οι περιοχές τους στο Ισραήλ – «Οι Δρούζοι είναι πυλώνας σταθερότητας», λέει ο Νετανιάχου
Δημογέροντες χωριών του Δρούζων ζητούν να υπαχθούν οι περιοχές τους στην ισραηλινή διοίκηση των Υψωμάτων του Γκολάν.
– Λιβανικά και συριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Δρούζοι κάτοικοι της νότιας Συρίας παραδίδουν τα όπλα τους στον ισραηλινό στρατό που ελέγχει την περιοχή
—————-
Συνεχίζεται η κινητικότητα ως προς το ενδεχόμενο να ισχύσει ειδικό καθεστώς στις περιοχές που ελέγχει η εθνοτική κοινότητα των Δρούζων της νότιας Συρίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε στις αρχές της εβδομάδας από την Ιερουσαλήμ ο αναλυτής του Alpha Κύπρου για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, οι Δρούζοι της νότιας Συρίας ζήτησαν τη στήριξη του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ώστε να αποκτήσουν αυτονομία ή ακόμα και ανεξαρτησία. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα μετέφερε ο ηγέτης των Δρούζων του Ισραήλ, Μουάφακ Ταρίφ, ερχόμενος σε επαφή με τον Πρόεδρο των Εμιράτων, Μοχάμαντ Μπιν Ζάγιεντ, και ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού.
Όπως μετέδωσε ο κ. Χαρίτος στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου, ο ηγέτης των Δρούζων του Ισραήλ, Μουάφακ Ταρίφ, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, μετά το πέρας της συνάντησής του δήλωσε ότι ο «παράγοντας των Δρούζων αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη Συρία της επόμενης μέρας».
Παράλληλα, από σήμερα το πρωί κάνει τον γύρο του διαδικτύου μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα από δημόσια συνεδρίαση των τοπικών δημογερόντων-Σεΐχηδων του δρουζικού χωριού Χάντερ, το οποίο βρίσκεται στα συριακά εδάφη, που τις τελευταίες ημέρες έχουν τεθεί υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.
Στη σύσκεψη εγκρίνεται δια βοής πρόταση τοπικού Δρούζου Σεΐχη να υπαχθεί το χωριό Χάντερ και τα γειτονικά του χωριά στην ισραηλινή διοίκηση των Υψωμάτων του Γκολάν. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, λιβανικά και τοπικά συριακά μέσα μεταδίδουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται το φαινόμενο, Δρούζοι που είχαν συμμετάσχει στις τάξεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ, να παραδίδουν τον οπλισμό τους στις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που ελέγχουν την περιοχή, ενώ η προέλαση στα συριακά εδάφη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διεθνή
Η τραγική πλευρά της Συρίας! Η κεκρυμμένη αλήθεια της πείνας και του εκτοπισμού
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Οι πλέον αξιοπιστες πληροφορίες από σοβαρες πηγές στη Συρία αναφερουν πως περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ..ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΝΤΗΖΕΛ ΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
Ελλείψεις τροφίμων συνεχίζουν να αναφέρονται στο Χαλέπι ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των αρτοποιείων λόγω ελλείψεων σε αλεύρι και ντίζελ. Οι προμήθειες λαχανικών είναι περιορισμένες, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε ορισμένες γειτονιές και οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές.
ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΑΛΕΠΙΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Οι εχθροπραξίες κοντά στο φράγμα Tishreen στην επαρχία του Χαλεπίου έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από τις 10 Δεκεμβρίου, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους σε περιοχές όπως η πόλη Menbij και η πόλη Kobani, διακόπτοντας την πρόσβαση στο νερό και άλλες βασικές υπηρεσίες.
Ο ΟΗΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο ΟΗΕ και οι εταίροι συνεχίζουν τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες όπως το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας. Ορισμένοι εταίροι ξεκίνησαν εκ νέου τις επιχειρήσεις στις πόλεις Δαμασκό, Tartous, Lattakia και Raqqa, σε περιορισμένο εύρος, και ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ο OCHA αναφέρει ότι η διασυνοριακή επιχείρηση από την Τουρκία συνεχίζεται. Χθες, 26 φορτηγά που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια πέρασαν στα βορειοδυτικά.
ΡΑΚΑ ,ΤΑΜΠΚΑ,ΧΑΣΑΚΕ ,ΝΤΕΡΙΚ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ
Η πρόσβαση και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει πρόκληση σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας. Οι πόλεις Ράκα, Τάμπκα, Χασάκε και Ντερίκ αντιμετωπίζουν περιορισμούς μετακίνησης λόγω σημείων ελέγχου και συνεχίζονται οι αναφορές για λεηλασίες.
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑ Ο ΟΗΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥΣ
Παρά τις προκλήσεις, και όπως το επιτρέπει η ασφάλεια, ο ΟΗΕ και οι εταίροι παρείχαν τρόφιμα σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Στη βορειοανατολική Συρία, περισσότεροι από 40.000 εκτοπισμένοι μένουν σε περίπου 200 συλλογικά κέντρα, σύμφωνα με τους εταίρους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διανέμουν τρόφιμα, κιτ υγιεινής και μετρητά, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ OCHA KAI ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα7 ημέρες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;