Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ερντογάν: Η αμφισβήτηση κυριαρχίας, η λύση – “πακέτο” και ο… καλός διάλογος

Δημοσιεύτηκε στις

Τι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος για τις διμερείς σχέσεις, την Ενέργεια και την παράνομη μετανάστευση

Λίγες ώρες προτού υποδεχθεί στην Αγκυρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στην «Καθημερινή» για όλα: Τόσο για τις παλαιές διαφορές, όπως η υφαλοκρηπίδα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και για τις νέες που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα, όπως τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, με αφορμή τα οποία η Τουρκία ήγειρε πάλι ζήτημα κυριαρχίας επί των μικρών, ακατοίκητων νησιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε γραπτώς στις ερωτήσεις της «Κ», που είχαν υποβληθεί προτού ανακύψει η εφαρμογή της απόφασης για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

– Κύριε Πρόεδρε, στη δήλωσή σας σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, αναφέρατε ότι θα συνομιλήσετε μαζί του «για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των σχέσεων; Ποιος είναι ο στόχος και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

– Ο στόχος είναι απλός: λύνοντας τα προβλήματα να εδραιώσουμε τη φιλία μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε ένα πρωτοφανές για την ιστορία επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Εμείς, η Τουρκία και η Ελλάδα, μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια γεωγραφία αλλά και πολλά κοινά στοιχεία με ιστορική διάσταση. Φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε δεν είναι μικρός. Μιλώντας ανοιχτά και με θάρρος για όλα τα θέματα συνολικά μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο να τα υπερβούμε με θάρρος και να επιδείξουμε βούληση για επίλυση. Ακριβώς όπως προσπαθούμε, με τον κόσμο να παρακολουθεί με θαυμασμό, να εδραιωθεί η ειρήνη τόσο στην περιοχή μας όσο και σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες του κόσμου, έτσι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατούν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους. Είναι εύκολο να καταστρέψεις κάτι. Το δύσκολο είναι να οικοδομήσεις και να επιλύσεις τα προβλήματα με επιδεξιότητα. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε εμάς να χαλαρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προσπαθούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε δύο τείχη, και να γκρεμίσουμε τα τείχη αυτά που είναι γεμάτα με προκαταλήψεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι προσανατολισμένα στη λύση και ειλικρινή ιστορικά βήματα.

– Πώς ήταν η επαφή σας με τον κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα; Είναι η επικοινωνία σας μαζί του στο επίπεδο που επιθυμείτε;

– Πιστεύω ότι πετύχαμε ένα κλίμα αρμονίας με τον κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα. Επέδειξαν μια φιλοξενία που μας ικανοποίησε στην Αθήνα. Φυσικά, όταν φιλοξενήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα, θα επιδείξουμε ένα από τα πιο σπάνια δείγματα τουρκικής φιλοξενίας. Το κλίμα το οποίο ανέφερα έχει αρχίσει να αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς. Η Διακήρυξη των Αθηνών, οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπογράψαμε είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την προσθήκη νέων. Μπορώ να πω ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και σε επίπεδο υπουργών και γραφειοκρατών. Συμπερασματικά, η επικοινωνία μας είναι ικανοποιητική σε πολλά επίπεδα και είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο.

– Πρόσφατα, η Αγκυρα αντέδρασε στα βήματα που ήθελε να κάνει η Ελλάδα σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Ενώ η Αθήνα κάνει λόγο για «περιβαλλοντικό» ζήτημα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έθεσε ζήτημα «κυριαρχίας των νησιών». Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προκηρύξει τα θαλάσσια πάρκα. Μπορεί ο διάλογος να προχωρήσει όταν τίθενται ζητήματα όχι μόνο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη θάλασσα αλλά και της κυριαρχίας στο έδαφος;

– Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το έδαφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διασφαλίσουμε την πρόοδο. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα και υιοθετώντας μια προσέγγιση που πιστεύει στη λύση. Ολοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Κάθε ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο δικό του πλαίσιο. Πράγματι, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία.

Μητσοτάκης - Ερντογάν

– Η Ελλάδα θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και η Τουρκία θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες Ελλάδας – Αιγύπτου, σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ομοίως, μια σειρά από συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θεωρούνται άκυρες από την Τουρκία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες;

– Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μια διόρθωση. Στην ερώτησή σας αναφέρατε μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Πρόκειται για μια υπόθεση ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Η συμφωνία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε, έγινε μεταξύ της Ελληνικής Διοίκησης στη Νότια Κύπρο και του Ισραήλ και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, δηλαδή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, έχουν αγνοηθεί. Από την άλλη, για εμάς, η ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά ένας τομέας συνεργασίας. Για αυτό, η προσέγγιση του θέματος από θετική οπτική γωνία είναι υπεραρκετή. Η Τουρκία υπερασπίστηκε συνεχώς τη δίκαιη και περιεκτική κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων και τη ζητούσε συνεχώς. Οπως σε κάθε θέμα, θέλουμε και εδώ να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εξουσίες, καθώς σεβόμαστε επίσης τα δικαιώματα και τις αρχές των παράκτιων χωρών. Ωστόσο, πάντα είχαμε την απαραίτητη αντίδραση σε απόπειρες αγνόησης της Τουρκίας. Επιπλέον, κάναμε ανοιχτό κάλεσμα και δηλώσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και ότι θα υποστηρίξουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αυτή. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την οποία μιλάμε χρόνια, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση λύσης με προσέγγιση «win-win». Δυστυχώς, οι εκκλήσεις μας για αυτό το θέμα έμειναν μέχρι σήμερα αναπάντητες. Εχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι αυτή η πρόταση, η οποία έχει σημαντικές δυνατότητες για τη διασφάλιση ενός υγιούς διαλόγου στην περιοχή, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από άλλους παράγοντες. Νομίζω ότι ένα τέτοιο βήμα θα διευκολύνει τη συνεργασία, θα συμβάλει στην ποικιλομορφία και στην ασφάλεια των πόρων. Δυστυχώς, βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα σχετικά με αυτό το θέμα μέχρι στιγμής. Εάν το εγκαταλείψουμε αυτό και δημιουργηθεί το έδαφος διαλόγου που επιθυμούμε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για μια μόνιμη λύση. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με ένταση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να παρασυρόμαστε σε προκλήσεις δεν ωφελεί κανέναν και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να φτάσουμε σε ένα λογικό σημείο.

– Οι θέσεις των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου είναι γνωστές. Δεν αναμένεται αλλαγή στη στάση των δύο χωρών. Θα δεχόσασταν τη μεσολάβηση ενός θεσμού όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς;

– Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Οταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές. Η προτεραιότητά μας είναι ξεκάθαρη. Η προσέγγισή μας στην εξεύρεση λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι το κλειδί για την εξάλειψη των προβλημάτων. Δεν αποκλείουμε λύσεις που είναι εγγεγραμμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ εφόσον είναι απαραίτητο. Το εκφράζουμε ξεκάθαρα σε κάθε περίσταση. Αρκεί να μη λέμε «να λύσουμε αυτό το πρόβλημα κι ας μείνουν άλυτα τα άλλα» και ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μαζί.

– Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς ένταση στον θαλάσσιο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Συμφωνείτε ότι η αποχή από στρατιωτική δράση μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε προόδου στις διμερείς διαφορές;

– Οπως λέμε, πάντα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η βάση διαλόγου και συνεργασίας. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Οπως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα άλλων, δεν θέλουμε κανείς να δείχνει ασέβεια στα δικαιώματά μας. Tο να συνεχιστεί μια συμπεριφορά που σέβεται τις ευαισθησίες εξασφαλίζει το να επικρατήσει μια ατμόσφαιρα δίχως ένταση? αυτό βιώσαμε μαζί.

Αυτή η ηρεμία είναι ένα σημάδι για το πόσο απαραίτητο είναι οι σχέσεις να αναπτυχθούν σε δίκαιη βάση. Εμείς δεν διστάζουμε να τείνουμε χείρα φιλίας όσο υπάρχει ανταπόκριση. Δίνουμε σημασία στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οσο δεν γίνονται βήματα τα οποία μπορούν να μας βλάψουν, αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί.

Μητσοτακης - Ερντογάν - Νέα Υόρκη

– Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο συνεργασίας με την Ελλάδα στον έλεγχο των παράνομων μεταναστών;

– Σε αυτόν τον τομέα οι επαφές και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών μας έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα και αυτό συνεχίζεται.

Από την άλλη, όπως πάντα τονίζουμε, στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία και ίση κατανομή των βαρών και ευθυνών. Για μόνιμες λύσεις, είναι προφανές πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πολύπλευρο σχήμα.

Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο θέμα θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσουμε σε μια γρήγορη, αποτελεσματική και υγιή βάση.

Για τα «ήρεμα νερά»: Εμείς δεν διστάζουμε να τείνουμε χείρα φιλίας όσο υπάρχει ανταπόκριση. Δίνουμε σημασία στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οσο δεν γίνονται βήματα τα οποία μπορούν να μας βλάψουν, αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί.

– Η εφαρμογή της τουριστικής βίζας αποδίδει ήδη εκπληκτικά αποτελέσματα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν άλλοι τομείς οικονομικής συνεργασίας που μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς;

– Η βασική μας προσέγγιση στη διπλωματία είναι η αρχή του «kazan-kazan» (win-win). Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο σημαντικές χώρες τουρισμού. Οι πολίτες μας έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εύκολα στα ελληνικά νησιά με αίτηση βίζας στην πύλη. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά δεν πρέπει να είναι απαραίτητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να απελευθερώσει το καθεστώς της βίζας στην Τουρκία. Θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος με την Ελλάδα, όπως η βίζα στην πύλη (εισόδου). Οταν προσεγγίζουμε με θετική ατζέντα, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε πολλούς τομείς, κυρίως στις εμπορικές σχέσεις μας, και να τις φέρουμε ως όφελος στις χώρες μας. Για παράδειγμα, η κατάργηση των ποσοστώσεων που εφαρμόζονται στα οχήματα οδικών μεταφορών και η απελευθέρωση του καθεστώτος διελεύσεων μπορούν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε ευκολότερα τους στόχους μας, αυξάνοντας πολύ γρήγορα τον όγκο των συναλλαγών μας.

Την αρχή του «καζάν-καζάν» δεν την αναφέρουμε μόνο στα λόγια, είμαστε ειλικρινείς και έχουμε περάσει δεκάδες φορές με επιτυχία το τεστ ειλικρίνειας σε αυτό το θέμα. Οταν βλέπουμε μια ειλικρινή προσέγγιση μπροστά μας, θα είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες αμοιβαίου κέρδους.

– Στα περισσότερα από 20 χρόνια που βρίσκεστε στην εξουσία, ποια θα επιλέγατε ως την καλύτερη και ποια ως τη χειρότερη στιγμή στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας;

– Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε θετικά ζητήματα και να τα εκφράσω… Aλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σας, μετά την προδοτική εξέγερση του FETO (σ.σ.: Το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) και την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στη χώρα μας στις 15 Ιουλίου 2016, οι τρομοκράτες κατέφυγαν στη γειτονική μας Ελλάδα και η Ελλάδα προστάτευε και φρουρούσε τους πραξικοπηματίες, λεγόμενους στρατιωτικούς, παρά τον δεσμό τόσο της γειτονίας όσο και τoν συμμαχικό δεσμό που έχουμε μεταξύ μας. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα χαμηλότερα σημεία των σχέσεών μας. Αυτό δεν πλήγωσε μόνον εμένα, πληγώθηκε και ο λαός μας, που αντιστάθηκε με τα ίδια του τα χέρια και απώθησε τους πραξικοπηματίες γράφοντας ένα έπος δημοκρατίας. Αποτέλεσε βαθιά απογοήτευση ότι η ίδια η Ελλάδα που γνωρίζει τι σημαίνουν τα πραξικοπήματα μέσα από τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει στην ιστορική της πορεία, υιοθέτησε μια τέτοια στάση.

Μητσοτάκης - Ερντογάν

Το καλύτερο επίπεδο στις σχέσεις μας μπορεί να είναι η Διακήρυξη της Αθήνας, που υπογράψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτή η δήλωση σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στις σχέσεις μας. Φυσικά, αυτό δεν το θεωρούμε επαρκές και εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο. Πιστεύω ότι αυτή η διακήρυξη θα αποτελέσει τη βάση των νέων ελληνοτουρκικών σχέσεων και ελπίζω να φτάσουν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ.

– Εκφράζονται απόψεις πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελούσε ένα θετικό βήμα για την Τουρκία στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η σχολή παραμένει κλειστή εδώ και δεκαετίες κι εσείς βρίσκεστε στην εξουσία εδώ και 22 χρόνια. Σχεδιάζετε να κάνετε κάποιο θετικό βήμα στο συγκεκριμένο ζήτημα;

– Η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι σαφής. Σεβόμαστε ιδιαίτερα τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα είναι υψηλή. Η ρωμαίικη ορθόδοξη μειονότητα στη χώρα μας επωφελείται και από δικαιώματα της ισότητας των πολιτών και από τα μειονοτικά δικαιώματα. Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προέκυψε το 1971, όταν όλα τα ιδιωτικά ανώτατα σχολεία κρατικοποιήθηκαν με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, η νομική βάση χάθηκε. Το Πατριαρχείο εναντιώθηκε στην πρόταση της έναρξης λειτουργίας της σχολής εντός κρατικού πανεπιστημίου το οποίο θα υπάγεται στη νομοθεσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαίδευσης. Εμείς κάνουμε ακόμη προσπάθειες για να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης.

– Γιατί αναβλήθηκε ξαφνικά η προγραμματισμένη συνάντησή σας με τον κ. Μπάιντεν; Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο στις τουρκοελληνικές σχέσεις;

– Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ αναβλήθηκε λόγω ασυμβίβαστων προγραμμάτων και των δύο πλευρών. Οπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται παραμονές εκλογών και το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν έχει γίνει ακόμη πιο πυκνό. Τα προγράμματά μας συνεχίζονται εντατικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τέτοιου είδους επισκέψεις πραγματοποιούνται σε στιγμές που είναι κατάλληλες και για τα δύο μέρη. Οι φίλοι μας πραγματοποιούν συναντήσεις με τους συνομιλητές τους και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθορισμό της κατάλληλης ημερομηνίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της πολιτικής ισορροπίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι οι προσεγγίσεις που θα διατηρηθούν σε απόσταση που αρμόζει στο δίκαιο της συμμαχίας και που ενθαρρύνουν το έδαφος για εποικοδομητικό διάλογο, θα είναι επωφελείς. Επιπλέον, έχουμε άμεση επαφή με την Ελλάδα χωρίς μεσάζοντες. Η διατήρηση και η ανάπτυξη αυτού θα συμβάλει πιο θετικά στις σχέσεις μας.

– Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τις εξελίξεις στη Γάζα. Κατηγορείτε το Ισραήλ για τις πράξεις του στη Γάζα και παρομοιάζετε τον κ. Νετανιάχου με τον «Χίτλερ της εποχής» και υποστηρίζετε τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες θεωρούν τρομοκράτες, ως «απελευθερωτικό κίνημα». Μπορείτε να μας εξηγήσετε την άποψη της Τουρκίας;

– Βλέποντας τι έχει επιφέρει το Ισραήλ στον λαό της Γάζας εδώ και μήνες, είναι δυνατόν να δούμε ως θεμιτό τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε νοσοκομεία, να σκοτώνουν παιδιά, να καταπιέζουν αμάχους και να καταδικάζουν αθώους ανθρώπους σε πείνα, δίψα και έλλειψη φαρμάκων με διάφορες δικαιολογίες; Τι έκανε ο Χίτλερ στο παρελθόν; Καταπίεζε και σκότωνε ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γάζα δεν μετατράπηκε σε υπαίθρια φυλακή όχι μόνο μετά τις 7 Οκτωβρίου, αλλά και πριν από χρόνια; Δεν ήταν οι άνθρωποι εκεί καταδικασμένοι σε περιορισμένους πόρους για χρόνια, σχεδόν σαν να είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης; Ποιος ευθύνεται για τις πιο βάναυσες και συστηματικές μαζικές δολοφονίες στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου; Τι μπορεί να ειπωθεί για το Ισραήλ, που λέει στους ανθρώπους «να πάτε σε εκείνη την περιοχή» και ρίχνουν εκεί βόμβες; Ο Νετανιάχου έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα έκανε τον Χίτλερ να ζηλέψει με τις μεθόδους γενοκτονίας. Μιλάμε για το Ισραήλ, το οποίο στοχεύει ασθενοφόρα, χτυπάει σημεία διανομής τροφίμων και ανοίγει πυρ σε νηοπομπές βοήθειας. Δεκάδες δικαιώματα και ελευθερίες των ανθρώπων στη Γάζα παραβιάζονται, ιδιαίτερα το δικαίωμα στη ζωή.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ειρήνη. Το Ισραήλ, από την άλλη, συνεχίζει να παραβιάζει απερίσκεπτα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκεφτείτε το, ποια θα ήταν η στάση σας αν κάποιος ερχόταν στο σπίτι σας και έλεγε «αυτό το μέρος είναι δικό μου τώρα, φύγε»; Θα έλεγες «έλα να ζήσεις στο σπίτι μου και να μου το πάρεις» ή θα υπερασπίζεσαι το σπίτι σου; Φυσικά, αναμένεται να υπερασπιστείτε το σπίτι σας και να αντισταθείτε στην αδικία. Το Ισραήλ το έκανε αυτό όχι μόνο στη Γάζα, αλλά σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Αφαίρεσε τα σπίτια και τα εδάφη των Παλαιστινίων για τους τρομοκράτες που αποκαλούσαν εποίκους. Τους τοποθέτησε σε σπίτια των Παλαιστινίων. Φυσικά, ενάντια σε αυτή τη συστηματική καταπίεση που εξαπλώθηκε σε πολλά χρόνια, οργανώθηκαν και οι Παλαιστίνιοι κάποια στιγμή και άρχισαν να αντιστέκονται. Η Χαμάς και άλλες αντιστασιακές ομάδες στην Παλαιστίνη, τις οποίες η Δύση προσπαθεί να χαρακτηρίσει τρομοκράτες, προέκυψαν ουσιαστικά από την αντίδραση σε αυτή την καταπίεση. Η Χαμάς δεν είναι παρά άνθρωποι που προστατεύουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα εδάφη τους που κατέχονται από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Τι θέλει η Χαμάς; Να πάρουν πίσω τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ και να αποκαταστήσουν το κράτος τους.

Εάν αναγνωριστεί το κυρίαρχο, ανεξάρτητο, γεωγραφικά ενοποιημένο κράτος της Παλαιστίνης, εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα υπήρχε ανάγκη αντίστασης; Επιπλέον, η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι εάν συμβεί αυτό, θα διαλύσει την ένοπλη πτέρυγά της και θα συνεχίσει ως πολιτικό κόμμα. Μια λύση που βασίζεται σε δύο κράτη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης. Βλέπετε, με την τελευταία της δήλωση, η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός, προβάλλοντας δικαιολογίες λόγω της επιθυμίας του να καταλάβει ολόκληρη τη Γάζα. Η σκληρότητα και η σφαγή συνεχίζονται. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μια λύση. Οσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει να ξανασκεφτούν όλα αυτά τα γεγονότα και να είναι στο πλευρό που υπερασπίζεται την ειρήνη και την ηρεμία με αίσθημα ιστορικής ευθύνης.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

The Free Press : Τυφώνας Τραμπ! Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο – Αντίο Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Niall Ferguson, The Free Press

Δεν πρόλαβε να εκλεγεί και η γερμανική κυβέρνηση πέφτει, η γαλλική κυβέρνηση πέφτει, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, ο Μπασάρ αλ Άσαντ δραπετεύει από τη Συρία. Αλυσιδωτές οικονομικές αντιδράσεις. Τα bitcoins απογειώνονται, το δολάριο απογειώνεται, η Wall Street απογειώνεται, η Tesla απογειώνεται. Το ρωσικό νόμισμα αποδυναμώνεται, η Κίνα διολισθαίνει βαθύτερα στον αποπληθωρισμό και η οικονομία του Ιράν συρρικνώνεται. Η Ιστορία είναι πιο ανυπόμονη από τους αμερικανικούς θεσμούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη Πρόεδρος.

“It must be nice, it must be nice», τραγουδούσε ο Lin-Manuel Miranda, «to have Washington on your side”. It must be nice to have Trump, too. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι —ένας ριζοσπάστης libertarian που έχει πάρει το αλυσοπρίονο για να διαλύσει την μουχλιασμένη γραφειοκρατία του Μπουένος Άιρες—είναι ένας από τους λίγους τυχερούς ξένους ηγέτες στους οποίους χαμογελά ο Τραμπ. Το global vibe shift είναι πολύ καλό για τον Mιλέι γιατί από πολλές απόψεις, αυτός το ξεκίνησε. Πριν από ένα χρόνο, στο Νταβός, τον αντιμετώπισαν σαν ένα είδος τρελού.

Τώρα είναι στο Palm Beach Rat Pack, ακριβώς δίπλα στον Don και τον Elon. Εάν ο Μιλέι χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα την λάβει.
Ο Καναδάς, ο πλησιέστερος γείτονας της Αμερικής, σίγουρα αισθάνθηκε την αλλαγή της ατμόσφαιρας στις 25 Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό την πρώτη μέρα στην εξουσία, εκτός εάν τα ναρκωτικά και οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν να περνούν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα εδάφη τους. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Τζάστιν Τριντό βρισκόταν στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο Καναδός πρωθυπουργός σύντομα συνειδητοποίησε ότι τον είχαν καλέσει σε «δείπνο ηλιθίων» για να τον τρολάρουν όταν ο Τραμπ του πρότεινε στο δείπνο να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum προσπάθησε να το παίξει σκληρή, προειδοποιώντας τον Τραμπ ότι το Μεξικό θα «απαντήσει στους δασμούς με δασμούς», σύμφωνα με τον Economist. Όταν όμως μίλησε με τον Τραμπ αμέσως φάνηκε πιο διαλλακτική. Λίγο αργότερα, ο μεξικανικός στρατός κατέσχεσε πάνω από έναν τόνο χαπιών φαιντανύλης – το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας. Η συνάντηση με τον Τραμπ έφερε αμέσως αποτελέσματα.

Η αλλαγή της ατμόσφαιρας έχει ήδη επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Εντός λίγων ημερών από τις εκλογές στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε η Ευρώπη να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική προκειμένου να αποκρούσει τους νέους δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λίγο ντροπιαστικό, τουλάχιστον, το γεγονός ότι η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την οποία κατά τα άλλα αποδοκιμάζει για την εισβολή στην Ουκρανία. «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG», ρώτησε η von der Leyen, «που είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις τιμές της ενέργειας μας;» Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Είναι αστείο μόνο που δεν το ρώτησε ποτέ πριν, παρά μόνο μετά τις 5 Νοεμβρίου.

Εδώ είναι μια άλλη συνέπεια της παγκόσμιας αλλαγής της ατμόσφαιρας. Πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συλλογική δράση για να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες. Η «στρατηγική αυτονομία» ήταν ένα κενό σύνθημα. Τώρα, ξαφνικά, γίνεται σοβαρή συζήτηση για ένα ταμείο άμυνας της ΕΕ 500 δισ. ευρώ.

Εδώ υπάρχουν περισσότερα πράγματα από απλή σύμπτωση. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι προοδευτικοί μπορούσαν να λένε στον εαυτό τους ότι η προεδρία Τραμπ ήταν μια λαϊκιστική παρέκκλιση και ότι οι ενήλικες επέστρεφαν πάλι στο δωμάτιο. Οι «ενήλικες» επανέφεραν λοιπόν μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Ευτυχώς που ο Μπένζαμιν Νετανιάχου δεν υποχώρησε στις ανοησίες τους.

Κάποιοι ολίγιστοι στην Ευρώπη χειροκρότησαν την Παλινόρθωση. Αλλά τώρα ο τυφώνας Τραμπ τους παρασέρνει όλους στο πέρασμα του.

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο ανηφορικός δρόμος του Φρανσουά Μπαϊρού!

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η μείωση του χρέους της Γαλλίας είναι «ηθική υποχρέωση», λέει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε την Παρασκευή ότι η μείωση του σωρού χρέους της Γαλλίας δεν είναι μόνο πολιτική προτεραιότητα αλλά ηθική υποχρέωση. “Το έλλειμμα και το χρέος, αυτό είναι ένα ζήτημα που εγείρει ηθικά ερωτήματα”, είπε ο Μπάιρου στην πρώτη του ομιλία κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Διαβάστε το ζωντανό ιστολόγιο μας για να δείτε πώς εκτυλίχθηκαν όλα τα γεγονότα της ημέρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό της χώρας την Παρασκευή, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.
Ο διορισμός του Μπαϊρού ήρθε αφού ο Μακρόν πραγματοποίησε διήμερες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Οι συναντήσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων απέκλεισαν τόσο το ακροδεξιό κόμμα National Rally όσο και το σκληρό αριστερό France Unbowed.
Ο Μπαϊρού θα πρέπει να οικοδομήσει συναίνεση γύρω από τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο ανέρχεται στο 6,1 τοις εκατό – υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του 4,4 τοις εκατό για το τέλος του 2024. Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2025 θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με «μακρύ δρόμο» απέναντι σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον βασικό σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού ως τον τέταρτο πρωθυπουργό του 2024 την Παρασκευή, αλλά το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο βετεράνος κεντρώος ήταν αμέσως σαφές καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του.

«Ένα έργο των Ιμαλαΐων βρίσκεται μπροστά μας», λέει ο Bayrou

«Δεν αγνοώ τα Ιμαλάια που βρίσκονται μπροστά μας, τις δυσκολίες κάθε είδους», είπε ο Μπαϊρού την Παρασκευή.
Το έλλειμμα και το χρέος «είναι ένα ζήτημα που θέτει ηθικό πρόβλημα, όχι μόνο οικονομικό», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος θα πρέπει να παράσχει στη Γαλλία προϋπολογισμό το επόμενο έτος, σε μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

«Κανείς δεν ξέρει τη δυσκολία της κατάστασης καλύτερα από μένα», λέει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού

«Κανείς δεν γνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης καλύτερα από εμένα», είπε ο Φρανσουά Μπαϊρού στην τελετή παράδοσης.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσω», πρόσθεσε.
«Η μείωση του χρέους της Γαλλίας είναι ηθική υποχρέωση», είπε ο νέος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «Πληρώνουμε το χρέος για δεκαετίες επιλέγοντας να μην ενεργήσουμε».
Αλλά υποσχέθηκε επίσης να «καθαρίσει τον πολιτικό μας λόγο από τις κενές λέξεις».
«Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία είμαι αρκετά συγκεντρωμένος σε σημείο εμμονής – ο γυάλινος τοίχος που έχει χτιστεί μεταξύ των δυνάμεων και του λαού», είπε ο Μπαϊρού.
«Αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αισθάνονται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη από τον δημόσιο τομέα».

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια αρκετά δύσκολη περίοδο», λέει ο απερχόμενος Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλάει τώρα. Φεύγει από το Matignon μετά από μόλις τρεις μήνες στη δουλειά.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια αρκετά προβληματική περίοδο», είπε ο Μπαρνιέ, περιγράφοντας τη δουλειά του τους τελευταίους μήνες ως «πολύ προκλητική».
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε πολιτική διαφορετικά, με λιγότερες ανακοινώσεις και περισσότερη ακρόαση, διάλογο και σεβασμό», είπε ο Μπαρνιέ.

Οι συντηρητικοί της Γαλλίας αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για να ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains της Γαλλίας θα αποφασίσει εάν μέλη θα συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον επερχόμενο κεντρώο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού, αφού παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Λοράν Γουακιέ.
«Η συλλογική μας απόφαση για μια πιθανή συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Wauqiez, ο οποίος προεδρεύει της συντηρητικής ομάδας βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, είναι μια γνωστή προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες.
Ιδρυτής και ηγέτης του Mouvement Démocratique Centriste (MoDem), είναι επίσης γνωστός στο γαλλικό κοινό ως Υπουργός Παιδείας από το 1993 έως το 1997 σε μια συντηρητική κυβέρνηση, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος τρεις φορές.
Διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της ΕΕ συγχαίρει τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό Μπαϊρού

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη την Παρασκευή τον Φρανσουά Μπαϊρού για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού της Γαλλίας, αφού το βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο της χώρας ανέτρεψε τον προκάτοχό του σε αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό.
«Πάντα είχατε την Ευρώπη στην καρδιά», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής στον νέο κεντρώο πρωθυπουργό σε γαλλόφωνη ανάρτηση στο X. «Ας εργαστούμε μαζί για μια ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, με τα μέσα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, λέει ο εισερχόμενος Γάλλος πρωθυπουργός Μπαϊρού

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε την Παρασκευή ότι γνωρίζει ότι το καθήκον του να διευθύνει μια κυβέρνηση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα χωρίς σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι δύσκολο.
«Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς», είπε ο Μπαϊρού στους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου BFM καθώς έφευγε από τα γραφεία του.

Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση υπό τον Μπαϊρού, λέει ο επικεφαλής της ομάδας

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της ομάδας βουλευτών του κόμματος.
Ορίζοντας τον σύμμαχό του Μπαϊρού για πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να συνεχίσει τις πολιτικές του, είπε ο Βαλό, χαρακτηρίζοντας την επιλογή «επικίνδυνη» επιλογή.
Οι Σοσιαλιστές είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί βασιλιάδες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Λεπέν προειδοποιεί ότι η «επέκταση του Μακρονισμού» από τον Μπαϊρού θα προκαλούσε «αποτυχία»

Η ηγέτης της ακροδεξιάς και βουλευτής του Εθνικού Ράλι Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας «να κάνει ό,τι δεν ήθελε να κάνει ο προκάτοχός του» και να ακούσει τους αντιπάλους του προκειμένου να περάσει ένα «λογικό» νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.
«Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, η οποία θα ήταν απλώς μια συνέχεια του Μακρονισμού, που απορρίφθηκε δύο φορές στην κάλπη, θα μπορούσε μόνο να οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποτυχία», είπε η Λεπέν στο X.
Ο Μπαϊρού είναι απίθανο να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, πρέπει να συγκεντρώσει υποστήριξη από αριστερά και δεξιά
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Παρασκευή τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό, αναθέτοντάς του το τρομακτικό καθήκον να βγάλει τη Γαλλία από πολύμηνη πολιτική κρίση.
Η ανώτερη ρεπόρτερ του FRANCE 24 Catherine Norris Trent παρουσιάζει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Bayrou τις επόμενες εβδομάδες.

Οικολόγοι απειλούν με ψήφο δυσπιστίας για νέο πρωθυπουργό

Η Marine Tondelier, ηγέτης του γαλλικού κόμματος Ecologists είπε ότι ο διορισμός του Bayrou ήταν σαν ένα κομμάτι “κακό θεάτρου δρόμου”.
Το κόμμα της απείλησε να υποστηρίξει ψήφο δυσπιστίας στον νέο πρωθυπουργό εάν αυτός υποστηρίξει τις δεξιές πολιτικές του υπουργού Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ.
Ο Μπαϊρού θα φέρει «ουσιώδη σταθερότητα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός Ατάλ
Ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Μακρόν Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε ότι ο ίδιος και τα μέλη του κόμματός του της Αναγέννησης υποστηρίζουν τον διορισμό του Μπαϊρού.
«Έχει τα προσόντα για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον και να οικοδομήσει την ουσιαστική σταθερότητα που περιμένουν οι Γάλλοι», έγραψε ο Attal σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπαϊρού πρέπει να βρει τον δρόμο για «σταθερότητα και δράση», λέει η ομάδα του Μακρόν

«Η αποστολή του Μπαϊρού θα είναι να συμμετάσχει σε διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα», εξαιρουμένης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της σκληρής αριστεράς France Unbowed, για να δημιουργήσει τις «συνθήκες για σταθερότητα και δράση», δήλωσαν μέλη της ομάδας του Μακρόν.
Ο Μπαϊρού ήταν το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναίνεση κατά τη διάρκεια των ημερών συζητήσεων για το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν.
«Καθώς προχωρούσαν οι διαβουλεύσεις, ο δήμαρχος του Πάου αναδείχθηκε ως η πιο ικανή προσωπικότητα να διασφαλίσει την ενότητα και να σχηματίσει κυβέρνηση», πρόσθεσε η πηγή.

To France24 αναλύει το προφίλ του Μπαϊρού

Φρανσουά Μπαϊρού, κεντρώος σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν και νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό την Παρασκευή, αναθέτοντας στον βετεράνο κεντρώο να οδηγήσει τη χώρα από τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση τους τελευταίους έξι μήνες. Ο Μπαϊρού θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της προεδρίας Μακρόν μετά την κατάρρευση του Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του σε μια ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ένας από τους λίγους πολιτικούς βαρέων βαρών που στάθηκε στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017, αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση αφού τελικά προήχθη σε πρωθυπουργό .
Ο Μπαϊρού, 73 ετών, ηγείται του φιλελεύθερου κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) που είναι σύμμαχος, αλλά όχι μέρος, της κεντρώας δύναμης του Μακρόν και στηρίζει τον πρόεδρο από τη νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία το 2017.
“Δεν είναι κάποιος που έχει αφαιρεθεί από την αφάνεια”, δήλωσε στο FRANCE 24 ο Andrew Smith, διευθυντής των Φιλελευθέρων Τεχνών στο Queen Mary University of London. “Είναι ένας από τους μακροχρόνιους, θεμελιώδεις υποστηρικτές του Macron που δημιούργησαν αυτόν τον χώρο για το κέντρο , πραγματοποιώντας αυτό το όνειρο το 2017».
Τρεις φορές ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία, το 2002, το 2007 και το 2012, και εδώ και καιρό αναφέρθηκε ως προφανής επιλογή του Μακρόν ως επικεφαλής της κυβέρνησης , έχει επιτέλους την ευκαιρία του.
Ο Μπάιρου αθωώθηκε τον Φεβρουάριο μετά από μια επταετή υπόθεση για δόλια απασχόληση βουλευτικών βοηθών από το κόμμα του, με τον δικαστή να κρίνει ότι του οφείλει το «όφελος της αμφιβολίας».
Ο Μπαϊρού διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Μακρόν όταν ανέλαβε την προεδρία το 2017.
Παραιτήθηκε την ίδια χρονιά όταν άνοιξε τη νομική υπόθεση εναντίον του, αλλά παρέμεινε βασικός σύμμαχος στα παρασκήνια. Η αθώωσή του άνοιξε μια πιθανή επιστροφή στην κυβέρνηση.
Θεωρήθηκε ως ο πιο πιθανός υποψήφιος από τους σχολιαστές, παρόλο που η αθώωσή του εξακολουθεί να υπόκειται σε έφεση από τους εισαγγελείς.
Ο Μπαϊρού θα πρέπει να ακολουθήσει μια δύσκολη πορεία ως ο έκτος πρωθυπουργός της προεδρίας Μακρόν μετά την ανατροπή του Μισέλ Μπαρνιέ από το κοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου.
«Αυτό θα αφορά σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια οικοδόμησης κάποιου είδους κυβέρνησης συμβιβασμού», είπε ο Smith. “Η Γαλλία έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση για περισσότερες από 100 ημέρες φέτος μέχρι στιγμής. Αυτή είναι πραγματικά μια στιγμή που κάτι πρέπει να αλλάξει.”
Είπε ότι ο Μπαϊρού θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της Γαλλίας και το διευρυνόμενο έλλειμμα.
“Ένα από τα πράγματα που μπορεί πιθανώς να κάνει είναι να πιέσει για περισσότερη φορολογία”, είπε. “Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να κερδίσει την αριστερή ψήφο. Μπορεί να επανεξετάσει τις συντάξεις, αλλά δεν μπορώ να το δω. Είναι μια τόσο τιτάνια μεταρρύθμιση που ο Μακρόν θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει πάει αριστερά για να αναζητήσει πρωθυπουργό».
Κάθε διαδοχικός πρωθυπουργός έχει υπηρετήσει για μικρότερη περίοδο από τον προκάτοχό του και, δεδομένης της σύνθεσης της κάτω βουλής της Εθνοσυνέλευσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο διάδοχος του Μπαρνιέ θα διαρκέσει περισσότερο από τους τρεις μήνες που ο δεξιός ήταν στην εξουσία.

“Τον μισεί”

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ , οι δυνάμεις του οποίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για τον Μακρόν για τη διασφάλιση της σταθερότητας της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ότι αντιτίθεται στην ονομασία του Μπαϊρού καθώς θα ενσαρκώνει τη «συνέχεια».
Ο Μπαϊρού θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την εχθρότητα του πρώην δεξιού Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που εξακολουθεί να έχει επιρροή.
Σύμφωνα με μια πηγή, «η προτεραιότητα για τον Σάρκο είναι οποιοσδήποτε εκτός από τον Μπαϊρού».
Ο Σαρκοζί, ο οποίος εξακολουθεί να κυριαρχεί στη δεξιά παρά τις ποινικές καταδίκες μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, είχε συνομιλίες με τον Μακρόν στο Elysee την Κυριακή για να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια υπουργική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«
Τον μισεί», πρόσθεσε μια άλλη πηγή στα δεξιά, λέγοντας ότι η εχθρότητα του Σαρκοζί προς τον Μπαϊρού χρονολογείται από την υποστήριξή του στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 , αφού αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
«Αυτός (ο Σαρκοζί) είναι εντελώς αδιάφορος για το θέμα», πρόσθεσε ένας βουλευτής υπέρ του Μακρόν.
Ο Μπαϊρού έχει απολαύσει μια μακρά και ποικίλη πολιτική καριέρα, η οποία τον είδε να συνεργάζεται με τους πρώην δεξιούς προέδρους Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Ζακ Σιράκ προτού υποστηρίξει τον Ολάντ το 2012.
Ο δήμαρχος της νοτιοδυτικής πόλης Pau, Bayrou είναι ένας ενεργός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του κοσμικού συστήματος της Γαλλίας.
Κέρδισε τη φήμη κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2002, όταν χαστούκισε στο πρόσωπο ένα παιδί που προσπάθησε να του πάρει την τσέπη.
Κέρδισε λιγότερο από το επτά τοις εκατό των ψήφων και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Ο πατέρας έξι παιδιών, ο Μπαϊρού είναι επίσης συγγραφέας μιας βιογραφίας του Γάλλου βασιλιά Ερρίκου Δ’ του 16ου και του 17ου αιώνα.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Indepedent: Χιλιάδες κάνουν ουρές για να εγκαταλείψουν τη Συρία καθώς οι εθνοτικές μειονότητες φοβούνται το μέλλον μετά τον Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολλοί από εθνοτικές μειονότητες εγκαταλείπουν τη Συρία μετά την ανατροπή του βάναυσου καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο

Γράφει ο Άλεξ Κροφτ,  Indepedent

Χιλιάδες Σύροι είναι εγκλωβισμένοι στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα με τον Λίβανο , προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα φοβούμενοι για το μέλλον τους, αφού οι ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες ανέτρεψαν το βάναυσο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μειονοτικές ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών και των Αλαουιτών , είναι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν ότι το μέλλον της νέας Συρίας μπορεί να μην είναι ανεκτικό με τις κοινότητές τους, πολλοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην επανάσταση το 2011 και στον επακόλουθο 13ετή εμφύλιο πόλεμο.

Το συνοριακό σημείο Masnaa – η μόνη επιχειρησιακή διέλευση μεταξύ Συρίας και Λιβάνου – έχει πλημμυρίσει από τεράστιες ουρές Σύριων που προσπαθούν να ταξιδέψουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, με πολλούς να ελπίζουν να επιστρέψουν σε μια απελευθερωμένη πατρίδα μετά από χρόνια εκτοπισμού στο Λίβανο.

Έχουν προκύψει αναφορές ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Συρίας για τους εκτοπισμένους Σύρους που εγκλωβίζονται καθώς προσπαθούν να περάσουν. Ο Independent επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για περισσότερες πληροφορίες.

Σε μια ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οργάνωση είπε ότι «γνωρίζει ότι χιλιάδες Σύροι φεύγουν από τη Συρία στον Λίβανο» και ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» Σύροι «φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους μέσα στη χώρα».

Πηγή ασφαλείας είπε στο AlAraby AlJadeed ότι η εισροή ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη Συρία περιλαμβάνει Ιρανούς και Ιρακινούς – αλλά ότι οι περισσότεροι προέρχονται από συριακές μειονότητες. Έρχεται παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η Hayat Tahrir alSham (HTS) – η ανταρτική ομάδα που ανέτρεψε τον Άσαντ – ότι όλοι οι πολίτες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων της, θα ζουν με ασφάλεια.

Αλλά για τις μειονότητες που έχουν περάσει χρόνια ζώντας με το φόβο τόσο του Άσαντ όσο και των εναλλακτικών λύσεων των ανταρτών, μια επικείμενη περίοδος σημαντικής αβεβαιότητας και χάους έχει αφήσει ελάχιστη επιλογή από το να φύγουν.

Η κοινότητα των Αλαουιτών – από την οποία προέρχεται η οικογένεια Άσαντ – είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στη Συρία, που αποτελεί περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού και βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις παράκτιες επαρχίες της Συρίας. Η οικογένεια Άσαντ στηρίζεται εδώ και πολύ καιρό στους Αλαουίτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλές ανώτερες θέσεις στο καθεστώς, από τότε που ήρθαν στην εξουσία το 1970.

Πολλές αναφορές υποδηλώνουν ότι είχαν στοχοποιηθεί δυσανάλογα για στρατολόγηση από το καθεστώς Άσαντ τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου, με αντικρουόμενες εκτιμήσεις να συμφωνούν ότι τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες Αλαουίτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Αν και καταλαμβάνουν δυσανάλογο αριθμό θέσεων σε βασικές θέσεις του καθεστώτος, οι κοινότητες των Αλαουιτών είναι επίσης μερικές από τις φτωχότερες στη Συρία. Ένας οδοντίατρος Alawi είπε στους Times ότι ήταν συγκρίσιμο με έναν «στρατό σκλάβων», με πολλούς να ζουν με την πεποίθηση ότι «αν τον αφήσουμε [τον Άσαντ], θα πεθάνουμε».

Οι χριστιανοί στη Συρία, μια από τις παλαιότερες κοινότητες χριστιανών στον κόσμο και συγκεντρωμένοι σε παρόμοιες περιοχές με τους Αλαουίτες, ζουν επίσης υπό τον φόβο ενός «αβέβαιου και επικίνδυνου μέλλοντος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Christian Concern, Τζεφ. Βασιλιάς.

«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη μοίρα της χριστιανικής κοινότητας», πρόσθεσε ο κ. Κινγκ στην Christian Post. «Οι Χριστιανοί, με ρίζες που εκτείνονται σχεδόν δύο χιλιετίες πίσω, αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον».

Το HTS προσπάθησε να κάνει τους σωστούς ελιγμούς , με τον έλεγχό του στη Συρία αλλά δεν έχει ακόμη παγιωθεί. Έχει αποτρέψει ζημιές σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και άλλα θρησκευτικά κτίρια και μνημεία, με έναν Χριστιανό να λέει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η συμπεριφορά των ανταρτών ήταν «εντελώς διαφορετική από ό,τι περιμέναμε».

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει καλέσει τους νέους Σύρους ηγέτες να σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων, αλλά η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους απέναντι στις μειονοτικές ομάδες μένει να φανεί.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή24 λεπτά πριν

The Free Press : Τυφώνας Τραμπ! Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο – Αντίο Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη

Γράφει ο Niall Ferguson, The Free Press Δεν πρόλαβε να εκλεγεί και η γερμανική κυβέρνηση πέφτει, η γαλλική κυβέρνηση πέφτει,...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και ο ρόλος της Τουρκίας

Η αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής 

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Θα χρηματοδοτήσει ο Τραμπ ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία;

Το να  μετατραπεί σε βοηθό για την ανοικοδόμηση της Δαμασκού σημαίνει εμπλουτισμό εκείνων που αγκάλιασαν την Αλ Κάιντα και τώρα...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μείωση ρεκόρ στην Κύπρο στις νέες αιτήσεις ασύλου το 2024

Οι μηδενικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης από τον προηγούμενο Μάιο, επέφεραν αισθητή μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, οι οποίες...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Όταν η Δύση ξυπνήσει από τις ναρκισσιστικές της ονειρώξεις με τον τζιχαντιστή θα είναι πολύ αργά

Η επόμενη μέρα στη Συρία. Γραφεί ο Μανώλης Σκούληκας

Δημοφιλή