Άμυνα
Future Warfare: Αξιολόγηση χρήσης UAV κάθετης απογείωσης από το Πολεμικό Ναυτικό για στοχοποίηση Τουρκικών Δυνάμεων
Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών και Προγραμμάτων επέλεξε έξι εταιρείες για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός πειραματικού, χαμηλού βάρους μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα από πλοίο.
Οι εταιρείες που επέλεξε η DARPA για το πρόγραμμα ANCILLARY – γνωστό και ως Advanced Aircraft Infrastructure-Less Launch and Recovery program – περιλαμβάνουν ένα μείγμα μεγάλων αμυντικών εργολάβων και μικρότερων εταιρειών αεροναυπηγικής. Η AeroVironment, η Griffon Aerospace, η Karem Aircraft, η Method Aeronautics, η Northrop Grumman και η Sikorsky της Lockheed Martin θα αναπτύξουν τώρα περαιτέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα βελτιώσουν τα προτεινόμενα σχέδια ANCILLARY.
Η DARPA θέλει το ANCILLARY να οδηγήσει σε ένα μελλοντικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα μπορεί μια μέρα να αναπτυχθεί και να ανασυρθεί από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς μεγάλους μηχανικούς εκτοξευτές ή εξοπλισμό προσγείωσης και ανάκτησης. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να μεταφέρουν φορτίο, να εκτελούν αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και να στοχοποιούν εχθρικούς στόχους πέραν της οπτικής επαφής ενός πλοίου, δήλωσε η DARPA.
Αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρέπει να μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται από το διάδρομο προσγείωσης ελικοπτέρων των πλοίων ή από ανώμαλες επιφάνειες στις περισσότερες καιρικές συνθήκες και στη συνέχεια να εκτελούν αποστολές, δήλωσε η DARPA. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να μεταφέρουν μεγάλα ωφέλιμα φορτία και να πετούν για μεγάλες αποστάσεις όταν χρειάζεται.
Η Northrop Grumman δήλωσε ότι αξιοποιεί την εμπειρία της στα αυτόνομα συστήματα, στα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και στο σχεδιασμό αεροσκαφών μεγάλης αντοχής για την ιδέα της ANCILLARY. Ο Komadina δήλωσε ότι το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών θα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τον Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία, την Ακτοφυλακή και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Το αεροσκάφος της Northrop θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 60 κιλών και να πετάξει σε ακτίνα 100 ναυτικών μιλίων για έως και 20 ώρες.
https://futurewarfare.gr/2024/05/27/xrhsh-uav-katheths-apogeiwshs-gia-to-polemiko-nautiko/
Άμυνα
Βηματοδότης: Πρωτόγνωρη συνεννόηση βουλευτών! Χωρίς κάμερες “συμφώνησαν” με Δένδια για τις μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Όχι μόνον οι βουλευτές συμφωνούσαν, αλλά προέτρεπαν τον υπουργό Νίκο Δένδια, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χούπη και τους επιτελείς να προχωρήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.
Χωρίς κάμερες και με απενεργοποιημένα τα κινητά, οι βουλευτές όλων των κομμάτων έδειξαν μια πρωτόγνωρη συνεννόηση, κατανόηση, μπορώ να πω, ακόμα και σε θέματα που στη Βουλή (μπροστά στις κάμερες) θα έστηναν καβγάδες.
Από τη στήλη του Βηματοδότη
Θα σας πάω κατευθείαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην αίθουσα «Κουντουριώτης» για μια σημαντική διαπίστωση. Εκεί έγινε κεκλεισμένων των θυρών η ενημέρωση των κομμάτων για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς κάμερες και με απενεργοποιημένα τα κινητά, οι βουλευτές όλων των κομμάτων έδειξαν μια πρωτόγνωρη συνεννόηση, κατανόηση, μπορώ να πω, ακόμα και σε θέματα που στη Βουλή (μπροστά στις κάμερες) θα έστηναν καβγάδες. Για παράδειγμα η εξαγγελία του Νίκου Δένδια για κλείσιμο ορισμένων στρατοπέδων, που δεν είναι λειτουργικά, θα προκαλούσε την οργή βουλευτών για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στην εκλογική τους περιφέρεια.
Έτσι όπως γίνονταν στο παρελθόν κάθε πόλη κι ένα πανεπιστήμιο και κάθε χωριό και ένα ΙΕΚ, έτσι γίνεται και στα στρατόπεδα με αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την επικράτεια να λειτουργούν 831 στρατόπεδα, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε εξωτερικός κίνδυνος. Στρατόπεδα τα οποία δημιούργησε η χούντα για αποφυγή πραξικοπήματος (που τελικά δεν το πέτυχε) ή στρατόπεδα για να κάνουν οι κυβερνώντες τα ρουσφέτια πολιτικών. Δεν υπήρξε τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, όταν ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν 137 στρατόπεδα (που θα αξιοποιηθούν όμως τουριστικά και περιβαλλοντικά), ορισμένοι έσπευσαν να το επικροτήσουν. Αλλά εάν υπήρχαν οι κάμερες τότε θα γινόταν το έλα να δεις. Μάλιστα ο προεδρεύων Δημήτρης Καιρίδης επεσήμανε ότι όχι μόνον οι βουλευτές συμφωνούσαν, αλλά προέτρεπαν τον υπουργό Νίκο Δένδια, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χούπη και τους επιτελείς να προχωρήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον (για όσα μπορώ να αναφέρω για ευνόητους λόγους) δόθηκε περισσότερη σημασία στο νέο τρόπο διεξαγωγής των πολέμων (και κυρίως της άμυνας της χώρας) με διδάγματα βγαλμένα κατευθείαν από τους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας – Μέσης Ανατολής. Έτσι καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι δόθηκε έμφαση στα drones, αλλά και στα anti-drones συστήματα και μάλιστα προσοχή στον ελληνικό θόλο αντιμετώπισης drones με το κωδικό, όνομα «Κένταυρος». Ένας «Κένταυρος», άλλωστε δοκιμάστηκε με επιτυχία επί του πεδίου στην Ερυθρά Θάλασσα από ελληνική φρεγάτα.
Οι βουλευτές ρώτησαν και για τις Bel@harra, και την αποστολή που θα έχουν. Να ξέρετε ότι αυτό το πανίσχυρο όπλο με τα μεγάλης βεληνεκούς πυραύλους τους δεν είναι ανάγκη να επιχειρεί μόνον στο Αιγαίο, μπορεί κάλλιστα να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας έτσι και την Κύπρο. Και κάτι ακόμα για μια ακόμα φορά δηλώθηκε η πρόθεση να πωληθούν τα παλαιά Mirage και F-16 ώστε να εξευρεθούν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν έξι επιπλέον Rafale, ώστε με τα F-35 (δεν πιστεύουν, ειπώθηκε να γίνει κάποια αστείο και η νέα αμερικανική κυβέρνηση και τα καθυστερήσει) η Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς. Η χώρα, είπε ο υπουργός Νίκος Δένδιας οφείλει να κάνει άλματα προς το μέλλον, έτσι και ο Ένοπλες Δυνάμεις.
***
Άμυνα
Στο επίκεντρο της νέας Δομής Δυνάμεων που παρουσιάζει ο Δένδιας ο ελληνικός σιδερένιος θόλος
Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Η δημιουργία θόλου αντιαεροπορικής προστασίας του συνόλου της χώρας από το Αιγαίο Πέλαγος έως την ενδοχώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Δομής Δυνάμεων που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Γράφει ο Βασίλης Νέδος, Καθημερινή
Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Την Τετάρτη (13/11) περιέγραψε στους εκπροσώπους των κομμάτων που τον επισκέφθηκαν τις αλλαγές οι οποίες έχουν επίκεντρο το άμεσο κλείσιμο συνολικά 33 μονάδων που δεν έχουν απολύτως καμία επιχειρησιακή αξία (έως το 2030 ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει το κλείσιμο συνολικά 132).
Aεράμυνα
Στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου αεράμυνας της χώρας. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει, ουσιαστικά, την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και της ενδοχώρας από μια σειρά συστημάτων τα οποία θα δημιουργούν ομπρέλα εναντίον απειλών όλων των ειδών.
Θα υπάρχει anti-drone σύστημα και εν συνεχεία αντιαεροπορικές συστοιχίες όπλων που θα αντιμετωπίζουν απειλές μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Προφανής σκοπός στην ανάπτυξη του θόλου αυτού είναι η μείωση του ρόλου που αυτή τη στιγμή διαδραματίζουν στον σχεδιασμό τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελλείψει βεβαίως πραγματικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων.
Πρακτικά ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων TOR-M1 και OSA/AK, των HAWK και ενίσχυση των Patriot που θα παραμείνουν στην υπηρεσία της Π.Α. για αρκετά ακόμη χρόνια. Ηδη έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για την αντικατάσταση όλων αυτών των συστημάτων και εξετάζεται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στον σχεδιασμό φαίνεται ότι έχουν αρκετά κεντρική θέση τα συστήματα που αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από ισραηλινές εταιρείες, εξέλιξη η οποία δεν είναι ασύνδετη τόσο με τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ όσο και με την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Στις συζητήσεις που διεξάγονται, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες συμπαραγωγής στις οποίες η Αθήνα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα. Επαφές για τη δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων γίνονται και με εταιρείες από άλλες χώρες που αναπτύσσουν αυτού του είδους τα συστήματα.
Στην πράξη, η αντιαεροπορική ομπρέλα αποτελεί στοιχείο της νέας δομής δυνάμεων, με βάση την οποία τίθενται «οροφές» προσαρμοσμένες στην εποχή και στον αριθμό μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των αεροσκαφών της Π.Α.
Ιδιαίτερα για το Π.Ν., ουσιαστικά η οροφή κινείται μεταξύ 12 και 14, με τέσσερις FDI, τέσσερις ΜΕΚΟ (με κάποιες προσθήκες, όχι όμως αναβάθμιση), τις παλιές «S» για όσο ακόμη αντέξουν, ενώ για νέες μονάδες οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται στο πρόγραμμα κορβετών (EPC) και στις φρεγάτες Constellation.
Άμυνα
Η εισβολή που προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
Αποτυχίες Πληροφοριών και οι Επιπτώσεις τους στη Διεθνή Ασφάλεια
Οι αποτυχίες οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας στις εκτιμήσεις τους.
Αποτυχίες Πληροφοριών και οι Επιπτώσεις τους στη Διεθνή Ασφάλεια
Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security
Η εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ το 2003 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ωστόσο, μετά την εισβολή, αποδείχθηκε ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν εσφαλμένες, οδηγώντας σε σοβαρές επικρίσεις και αναλύσεις για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Κύριες Αιτίες των Αποτυχιών Πληροφοριών
1. Εσφαλμένες Εκτιμήσεις και Υπερεκτιμήσεις: Οι υπηρεσίες πληροφοριών υπερεκτίμησαν την ικανότητα του Ιράκ να παράγει και να διατηρεί WMD. Πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις βασίστηκαν σε παρωχημένες ή αναξιόπιστες πηγές. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2004, υπήρξαν “πολλαπλές αποτυχίες στη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών“.
2. Πολιτική Πίεση και Προκαταλήψεις: Υπήρξαν κατηγορίες ότι οι πολιτικοί ηγέτες άσκησαν πίεση στις υπηρεσίες πληροφοριών να παράγουν εκτιμήσεις που θα υποστήριζαν την απόφαση για εισβολή. Αυτό οδήγησε σε προκαταλήψεις και σε παραβίαση της αντικειμενικότητας στην ανάλυση των δεδομένων.
3. Αναξιόπιστες Πηγές και Αποστασίες: Πολλές από τις πληροφορίες προήλθαν από αποστάτες ή πηγές με αμφίβολη αξιοπιστία, οι οποίοι είχαν κίνητρα να παραπλανήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτές οι πηγές συχνά υπερεκτίμησαν ή κατασκεύασαν πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα WMD του Ιράκ.
4. Αποτυχία στην Ανάλυση και Επικοινωνία: Οι αναλυτές απέτυχαν να τοποθετήσουν τις εκτιμήσεις τους στο ευρύτερο στρατηγικό και πολιτικό πλαίσιο, αγνοώντας τα κίνητρα και τις προθέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό οδήγησε σε εσφαλμένες ερμηνείες των ενεργειών του Ιράκ.
Συνέπειες των Αποτυχιών
Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών είχε σοβαρές συνέπειες:
Απώλεια Εμπιστοσύνης: Η αξιοπιστία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπέστη σοβαρό πλήγμα, επηρεάζοντας τη μελλοντική λήψη αποφάσεων και τη διεθνή συνεργασία.
Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Πληροφοριών: Οι αποτυχίες οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας στις εκτιμήσεις τους.
Πολιτικές και Στρατιωτικές Επιπτώσεις: Η εισβολή στο Ιράκ, βασισμένη σε εσφαλμένες πληροφορίες, είχε μακροχρόνιες πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης της περιοχής και της ενίσχυσης εξτρεμιστικών ομάδων.
Η περίπτωση του Ιράκ αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τη σημασία της ακρίβειας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εσφαλμένες εκτιμήσεις στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.
-
Γενικά θέματα4 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 εβδομάδα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra