Πρόκειται για τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έγιναν τον Απρίλιο
Τρεις ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τρεις βομβαρδισμοί έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και τη 19η και την 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο.
«Αυτοί οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν οικογένειες και αφαίρεσαν απάνθρωπα τη ζωή 32 παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση της Αμνηστίας η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού».
Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 17 επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και φωτογράφισε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν εντόπισε «καμιά απόδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις ή γύρω από τις τοποθεσίες οι οποίες στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» και δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που τού έθεσε.
Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ 4 και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες.
Στη Ράφα, βόμβα έπληξε το σπίτι του Αμπού Ραντουάν, συνταξιούχου δημόσιου υπαλλήλου, τη 19η Απριλίου, σκοτώνοντας εννιά μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους 6 παιδιά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Την 20ή Απριλίου, βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Αμπντελάλ στην ανατολική Ράφα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους —16 παιδιά και τέσσερις γυναίκες— και να τραυματιστούν άλλα 4 παιδιά.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
121 όμηροι θεωρείται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 37 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.984 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Το Ισραήλ βομβάρδισε δεξαμενές καυσίμων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα
Ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων που βρίσκονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Μονάδα Επιμελητείας 4400 της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου μετά από μια σειρά σκληρών ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή Baalbek του Λιβάνου.
Ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων που βρίσκονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Μονάδα Επιμελητείας 4400 της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν
<spa
⭕️The IDF struck command and control centers and terrorist infrastructure that were used by the Hezbollah terrorist organization in the areas of Baalbek and Nabatieh in Lebanon.
Hezbollah systematically abuses civilian infrastructure and areas throughout Lebanon to plan and… pic.twitter.com/2nACZKIj9G
Το Baalbek βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι γνωστό ότι είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Πριν από τα χτυπήματα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν ανακοίνωση με εντολές εκκένωσης ολόκληρης της πόλης Baalbek και των γειτονικών πόλεων Ain Bourday και Douris, προειδοποιώντας ότι θα «δράσει σθεναρά ενάντια στα συμφέροντα της Χεζμπολάχ». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή μέσα σε λίγες ώρες.
Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) μετέδωσε ότι χτυπήθηκαν οι περιοχές Ras al-Ain Hills, Amshki, al-Asira, al-Kayyal Road και οι βόρειες και νότιες είσοδοι στο Baalbek. Οι επιδρομές στόχευσαν επίσης το Ain Bourday και το Douris, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών καυσίμων στην περιοχή του, είπε.
Αργότερα, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε επίθεση στη φάρμα Salibi στο Baalbek. Άλλοι οκτώ, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση στο Μπεντναγιέλ, πρόσθεσε.
Το υπουργείο ανέφερε ξεχωριστά ότι επιπλέον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στην πόλη Σοχμόρ, στη νότια κοιλάδα Μπεκάα.
Μετά τα πλήγματα, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε σε δήλωση ότι πραγματοποίησε «επιθέσεις με βάση τις πληροφορίες σε αποθήκες καυσίμων που βρίσκονται μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Μονάδα Επιμελητείας 4400 της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα». Η μονάδα ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν, πρόσθεσε.
Σε μεταγενέστερη δήλωση του Ισραηλινού Στρατού ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «χτύπησαν κέντρα διοίκησης και ελέγχου και τρομοκρατικές υποδομές» στο Μπάαλμπεκ.
Οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ξέσπασαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο ξεκινώντας από τις 17 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου δολοφόνησε τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Το IDF ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας περιορισμένης χερσαίας επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα φονικά χτυπήματα στο Μπάαλμπεκ δείχνουν πώς ο Ισραηλινός Στρατός εργάζεται για να επεκτείνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο. Μέχρι στιγμής, τα ισραηλινά χτυπήματα στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.800 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 12.000 άλλους. Πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Το ρεπορτάζ
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να κάνει τα στραβά μάτια στην εθνοκάθαρση των Αρμενίων όσο το Μπακού αντιτίθεται στο Ιράν, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό The American Conservative.
“Πριν από δύο χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν διέπραξε μια από τις πιο κατάφωρες περιπτώσεις εθνοκάθαρσης από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, όταν, μέσα σε λίγες ημέρες, οι ένοπλες δυνάμεις του πήραν τον έλεγχο του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκτοπίζοντας 120.000 χριστιανούς Αρμένιους από τη γη που ήταν το σπίτι τους για αιώνες.
Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αρμενία Κριστίν Κουίν συμμετείχε σε τελετή μνήμης για τους Αρμένιους που σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν. Με αφορμή το γεγονός, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε, εν μέρει, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αρμενίας για να βοηθήσουν όσους έχασαν τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους».
Ωστόσο, τέτοια συναισθήματα ήταν δύσκολο να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το ΝΑΤΟ έστειλε μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στο Μπακού. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, στις συναντήσεις συζητήθηκε «ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική εκπαίδευση, τη διαλειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων».
Το Αζερμπαϊτζάν έχει συστηματικά διαστρεβλώσει την ιστορία της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το έκανε και πάλι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ.
Η συνωμοσία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Αζερμπαϊτζάν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, οι οποίες κρύβονται εδώ και καιρό πίσω από την ηχηρή ρητορική περί κοινών «αξιών» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά είναι αρκετά εύκολο να κατανοήσει κανείς την ηθικά αποτρόπαια πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αρμενία.
Ο ρόλος του Ισραήλ στη διευκόλυνση της εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν αγνοείται στην Ουάσιγκτον, αν και αυτό δεν είναι μυστικό στο Ισραήλ, όπου η Haaretz παραδέχθηκε ότι το καθεστώς του Νετανιάχου «άφησε τα ίχνη του σε όλες τις εθνοκάθαρσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Είναι τραγικό ότι η στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν ως ένα φυλάκιο στον κρυφό του πόλεμο με το Ιράν θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών και της κυριαρχίας των Αρμενίων», σημειώνεται στο άρθρο.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Ναΐμ Κασέμ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πολεμικό σχέδιο» που καταρτίστηκε από τον προκάτοχό του
Στα χνάρια του Χασάν Νασράλα ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ
Στην πρώτη ομιλία του αφού διαδέχθηκε αυτόν τον τελευταίο, την Τρίτη, ο Ναΐμ Κασέμ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πολεμικό σχέδιο» που καταρτίστηκε από τον προκάτοχό της και διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει «αρχίσει να ανακάμπτει» έπειτα από τα «οδυνηρά πλήγματα» που της κατάφερε το Ισραήλ.
Πρόσθεσε πως το κίνημά του, που υποστηρίζεται από το Ιράν, μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο «για μήνες», παρότι ταυτόχρονα δήλωσε διατεθειμένος να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ «υπό όρους», υπογραμμίζοντας πως δεν έχει κατατεθεί σοβαρή πρόταση για αυτό στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χεζμπολά να αποσύρει τους μαχητές της από τον νότιο Λίβανο, να αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός κατά μήκος των συνόρων και να δημιουργηθεί και να αναλάβει διεθνής μηχανισμός επίβλεψης της εφαρμογής της εκεχειρίας, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12.
Από την άλλη, η Χεζμπολά διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της.
Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.780 άνθρωποι από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες δυσαρέσκεια μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία στην Μπέιτ Λάχια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι.
Το Ισραήλ λέει πως διενεργεί έρευνα, αλλά δεν έχει κάνει «αρκετά για να μας δώσει τις απαντήσεις που ζητήσαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Σημείωση Geopolitico.gr: Με τον διορισμό του Ναΐμ Κασέμ ως νέου ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, τον χαρακτήρισε προσωρινό και πως η θητεία του δεν θα έχει διάρκεια. Το Ισραήλ αφού εξολεύθρευσε τον Χασάν Νασράλα, σκότωσε σε βομβαρδισμούς τον άνθρωπο που ήταν πρώτος στη λίστα διαδοχής, τον Χασέμ Σιαφεντίν. Υπενθυμίζεται, ότι το Τελ Αβίβ έχει εξοντώσει μέσα στην Τεχεράνη, τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Εξοντώσε στρατιωτικούς δοικητές τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς, της οποίας τον διάδοχο ηγέτη εξόντωσε σε επιχείρηση στη Ράφα.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.