Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Η επόμενη μέρα και το δύσκολο μπρα ντε φερ με τα Σκόπια

Δημοσιεύτηκε στις

Το VMRO – DPMNE είναι γνήσιος εκφραστής του εθνικιστικού μακεδονισμού 

Νίκος Μελέτης

Το VMRO – DPMNE γνήσιος εκφραστής του εθνικιστικού μακεδονισμού επιχειρεί τώρα μετά τη νίκη τους στις εκλογές να πάρει τη ρεβάνς για λογαριασμό του Ν. Γκρούεφσκι του ηγέτη του ο οποίος ακόμη ζει στην Ουγγαρία φυγοδικώντας για καταδίκες για διαφθορά.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας προέδρου Γ. Σιλιάνοφσκα και του επόμενου πρωθυπουργού Κ. Μίτσκοσκι προδιαγράφουν επιστροφή στις εντάσεις με την Ελλάδα αλλά και με την Ε.Ε. καθώς η πρόθεσή τους να οδηγήσουν σε διολίσθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα θέλει να κλείσει τα τελευταία ανοικτά μέτωπα στα Δυτικά Βαλκάνια με πρώτο εκείνο του Κοσόβου και όχι να ανοίξουν νέα.

Και φυσικά δεν διαφεύγει της προσοχής ότι η καμπάνια του VMRO-DPMNE το 2018 εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών πριμοδοτήθηκε από τη Ρωσία η οποία έχει κάθε λόγο να δει την αναζωπύρωση τέτοιων αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια.

Ένα ισχυρό «όπλο» της Ελλάδας είναι πάντως η στάση της Ε.Ε. ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας την οποία έχει ανάγκη περισσότερο από όλους η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Και η στάση αυτή φάνηκε με την ομοβροντία δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαϊκών παραγόντων μετά την ορκωμοσία της Γ. Σιλιάνοφσκα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας».

Η Αθήνα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα της βασικής πρόβλεψής της που αφορά τη συνταγματική ονομασία του κράτους. Προειδοποιώντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις διμερείς σχέσεις αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας η οποία έχει συνδεθεί ευθέως με την τήρηση και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εφόσον η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμείνει σε αυτή τη σκληρή γραμμή θέλοντας να φανεί «αντάξια» των εθνικιστικών παραδόσεων του VMRO-DPMNE και να αποδώσει συγχρόνως την αθέτηση των υποσχέσεων για βελτίωση της οικονομίας στις συνέπειες από την «εθνικά υπερήφανη» στάση, θα οδηγηθεί σε μια νέα αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Ένας νέος «κλεφτοπόλεμος» θα ξεκινήσει καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα επιχειρεί κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία να εξαντλεί τα περιθώρια που προσφέρουν τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε χωρίς τυπικά να παραβιάζουν το γράμμα της Συμφωνίας να υπονομεύουν την καλή εφαρμογή της και το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο Κ. Μίτσκοσκι με την τοποθέτηση του την Πέμπτη έδειξε ότι η στάση που τηρεί ο ίδιος και η πρόεδρος Γ. Σιλιάνοφσκα είναι καλά μελετημένη.

Η χρήση της νέας συνταγματικής ονομασίας είναι υποχρεωτική για τη χώρα, τους επίσημους κρατικούς φορείς, και όσες οντότητες έχουν ιδρυθεί με νόμο η χρηματοδοτούνται από το κράτος. Όμως το παράθυρο που άνοιξε το άρθρο 7 της Συμφωνίας προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης στον όρο «Μακεδονία-ικός» σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, αφηρημένων εννοιών αλλά και φορέων που δεν έχουν σχέση με το κράτος. Και αυτό εκμεταλλεύεται τώρα η νέα ηγεσία της χώρας.

Έτσι ο κ. Μίτσκοσκι, η κ. Σιλιάνοφσκα και οι αξιωματούχοι της χώρας θα μπορούν να εμφανίζονται με την ιδιότητα τους στηριζόμενοι στη συνταγματική ονομασία (π.χ. Πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας) και να αναφέρεται διαρκώς στην «Μακεδονία»(όχι το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας), στην «Μακεδονική» οικονομία στο «Μακεδονικό» έθνος και πολιτισμό και την «Μακεδονική» ιστορία, στα εδάφη της «Μακεδονίας» και να υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζει τη Συμφωνία.

Η νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας γνωρίζοντας ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί έχει σκοπό πλέον να επιχειρήσει τη συστηματική υπόσκαψή της και τελικά την πρακτική αδρανοποίηση και ουσιαστική υποβάθμιση της νέας συνταγματικής ονομασίας.

Η δήλωση του Κ. Μίτσκοσκι ότι εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης είναι μια αλαζονική και επιθετική δήλωση η οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την τακτική που έχει επιλέξει το VMRO-DPMNE.

Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι εάν ένα από τα δυο μέρη διαπιστώσουν ότι δεν τηρείται η Συμφωνία τότε καταρχήν θα πρέπει να υπάρξουν διμερείς διαβουλεύσεις διαφορετικά μπορεί το μέρος να προσφύγει στην ΓΓ του ΟΗΕ και εάν δεν επιλυθεί η διαφορά τότε θα πρέπει να υπάρξει είτε από κοινού προσφυγή στη Χάγη ή μετά την παρέλευση εξαμήνου δίνεται η δυνατότητα ακόμη και μονομερούς προσφυγής…

Έτσι ο κ. Μίτσκοσκι προκαλεί την Ελλάδα να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για την καταγγελία των παραβιάσεων της Συμφωνίας και την ευθύνη για μια νεα αντιπαράθεση και κρίση.

Η ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια αλλά και η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου εξωτερικών έχουν λάβει ήδη εντολές να παρακολουθούν στενά και να καταγράφουν εξαντλητικά κάθε δήλωση κάθε κίνηση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και για τη Βαλκανική πολιτική της χώρας, καθώς ξαφνικά υπάρχει ένταση με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ενώ παραμένει δύσκολη η άσκηση ισορροπιών μεταξύ Κόσσοβου και Σερβίας.

Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια όμως παραμένουν οι εκκρεμότητες της κύρωσης από τη Βουλή των τριών Μνημονίων αλλά και θέματα όπως η αλλαγή πινακίδων που οδηγούν στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία θα μπορούσαν να επικαλεστούν επίσης τα Σκόπια, ως μη τήρηση της Συμφωνίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παγώσει και οι συνομιλίες για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων αλλά και η σύγκληση της κοινής επιτροπής για τη συμφωνία εμπορικής χρήσης του όρου «Μακεδονία -ικός»,ενώ ο κατάλογος παραβιάσεων της Συμφωνίας εκ μέρους της άλλης πλευράς περιλαβαίνει και την μη διατήρηση των πινακίδων στα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φιλίππου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (εμβληματικά «μνημεία» του Μακεδονισμού) όπως και η υποχρεωτική αλλαγή των διαβατηρίων (η προθεσμία έληξε τον Μάρτιο) και των πινακίδων των αυτοκινήτων…

Και με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται απαγορευτική κάθε επίσημη επαφή μεταξύ των δυο χωρών καθώς το ενδεχόμενο αναφοράς του κ. Μίτσκοσκι η της κ. Σιλιάνοφσκα σε «Μακεδονία» και «Μακεδονικό έθνος» που υποστηρίζουν ότι αποτελεί δικαίωμα τους και δεν αντιβαίνει στη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι καταστροφική πολιτικά.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική

Αποκάλυψη! Πόσα χρήματα έδωσε η Κύπρος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αποκάλυψε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης. Τα στοχεία δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε.

«Από την άλλη όμως, σύμφωνα με το περασμένο ευρωβαρόμετρο, τα 2/3 των Κυπρίων (δηλαδή ακόμα και μεγάλο μέρος όσων διαφωνούν με τη ρωσική εισβολή) αντιτίθενται με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Όμως αυτά δεν κρίνονται στα ευρωβαρόμετρα. Όσοι Κύπριοι διαφωνούν με την διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, ας σκεφτούν πρώτα τι έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές διότι τότε κρίθηκε κι αυτό.»

Το ΑΚΕΛ είχε επιχειρήσει να αποκόψει τα σχετικά κονδύλια μέσω τροπολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, Volt, και Οικολόγους, ενώ η ΕΔΕΚ απείχε από την ψηφοφορία. Ο Κουκουμάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτεραιοποιεί τις στρατιωτικές δαπάνες υπέρ της Ουκρανίας, τη στιγμή που ο Ζελένσκι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ερντογάν.

«Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κυπριακό κόμμα που αντιτίθεται σε αυτή την πολιτική. Αντίθετα, το δεξιό ΕΛΚ (ΔΗΣΥ), οι Συντηρητικοί (ΕΛΑΜ), οι Σοσιαλδημοκράτες (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), οι Φιλελεύθεροι (ΔΗΠΑ), οι Πράσινοι (Volt, Οικολόγοι) όχι μόνο στηρίζουν την πολιτική αλλά πριν μερικούς μήνες εξέδωσαν ΚΟΙΝΗ έκκληση να αυξηθεί και να επιταχυνθεί! η παράδοση όπλων και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Οι ίδιες δηλαδή δυνάμεις που στηρίζουν και τώρα τη διοχέτευση 800 δις ευρώ για τον …επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Όλοι αυτοί διαβεβαιώνουν -βεβαίως βεβαίως- ότι όλα τούτα γίνονται για την ειρήνη. Οι πολεμικές βιομηχανίες θησαυρίζουν παρεμπιπτόντως», σημειώνει ο κ. Κουκουμάς.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Γεραπετρίτης: «Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη» – Μίλησε για την Ουκρανία αλλά δεν τη συνέδεσε με την κατάσταση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο

Προσερχόμενος, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα με την ΕΕ υποστηρίζουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, μία λύση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Προσερχόμενος, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα με την ΕΕ υποστηρίζουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, μία λύση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι υποστηρίζουμε ένθερμα τη συνέχιση της εκεχειρίας τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στο συνέδριο «Για τη Συρία», παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της μεταβαστικής κυβέρνησης της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας. «Καταδικάζουμε με τον έντονο τρόπο τα όσα βίαια συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τις σφαγές αμάχων πληθυσμών και μάλιστα προερχόμενων από θρησκευτικές μειονότητες. Το αφήγημα της νέας μεταβατικής κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο ρητορίας αλλά να γίνει και πράξη, η οποία θα στηρίζεται στην συμπεριληπτικότητα όλων κυρίως των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, στον σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και στην εγκατάσταση θεσμών που θα είναι βιώσιμοι και ισχυροί και η δικαιοδοσία για αυτούς θα ανήκει στον συριακό λαό χωρίς καμία εξωτερική επίδραση», δήλωσε.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, επιμένουμε ότι όποια άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας θα πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα σταδιακό, αιρέσιμο και σε κάθε περίπτωση αναστρέψιμο, πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να μείνουν ισχυροί οι δεσμοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη»

Σχετικά με τις άτυπες συζητήσεις που ξεκινούν στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο κ. Γεραπατρίτης έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη.

«Η διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση. Η σύνθεση είναι μόνο η λύση για μία ενωμένη Ευρώπη και ένα ειρηνικό κόσμο.

 

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Όπως βλέπετε, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την Ουκρανία, αλλά μίλησε και για την Κύπρο. Δεν συνέδεσε όμως τις δύο καταστάσεις προκειμένου να ενισχύσει τα διπλωματικά του επιχειρήματα για το Κυπριακό, για το οποίο διοργανώνεται άτυπυ πενταμερή στη Γενεύη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ξεκινά σήμερα η Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδη έχει δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια και ότι πάει στη Γενεύη με ένα και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ξεκινά σήμερα η Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη με στόχο, όπως τον θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη, να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για την πορεία του κυπριακού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδη έχει δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια και ότι πάει στη Γενεύη με ένα και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε μετά από συνάντηση την Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τσεβντέτ Γιλμάζ ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ότι θα εκφράσει στους συνομιλητές του στη Γενεύη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία των «δύο κρατών» στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. 

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία έφτασε στη Γενεύη το βράδυ της Κυριακής. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν στην Γενεύη και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης.

Το πρωί της Δευτέρας, γύρω στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Κύπρου) με δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για να καλωσορίσει τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Μετά το δείπνο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22:00 (ώρα Κύπρου) ο Προέδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Αύριο, Τρίτη, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει μεταξύ 09:00 και 10:45 διμερείς συναντήσεις με κάθε πλευρά και θα ακολουθήσει η συνεδρία της ολομέλειας στο Palais des Nations (Μέγαρο των Εθνών), την έδρα των ΗΕ στη Γενεύη, μεταξύ 12:00 και 15:00.

Η ελληνοκυπριακή και η Ελληνική αντιπροσωπεία, και ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, το InterContinental, όπου θα πραγματοποιηθεί το δείπνο αλλά και οι διμερείς συναντήσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπούν στην άτυπη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τάσος Τζιωνής, και νομική ομάδα.

Επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο κ. Τατάρ, τον οποίο συνοδεύουν ο ειδικός εκπρόσωπος Γκιουνές Ονάρ, η σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Σιουλέν Καραμπατζιάκ, η συντονίστρια των «διμερών Τεχνικών Επιτροπών», Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ, και ο Χουσεϊν Ισικσάλ, ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας. Στην Γενεύη, βρίσκεται και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Την αντιπροσωπεία συνοδεύουν και εκπρόσωποι Τουρκοκυπριακών κομμάτων, μεταξύ τους, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ θα συμμετέχει και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα ηγείται της Τουρκικής αντιπροσωπείας.

Της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ηγείται ο Υφυπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι ο οποίος ήταν στην Κύπρο αρχές Μαρτίου για επαφές με τους δύο ηγέτες. Μέλος της αντιπροσωπείας είναι και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εκπροσωπείται.

Η Γενεύη φιλοξένησε και την προηγούμενη Άτυπη Συνάντηση για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου 2021, με συνομιλητές τον τότε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ, και με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έληξε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μετά που η τουρκική πλευρά υπέβαλε την θέση της για κυριαρχική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ίσο διεθνές καθεστώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις22 λεπτά πριν

Forreign Policy: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας από τη δεκαετία του 1940

Η Ευρώπη στην παγίδα του Ναπολέοντα και των Μινγκ: Τι δεν έμαθε, πόσα αγνόησε

Αναλύσεις52 λεπτά πριν

Παγκόσμιοι και Περιφερειακοί Ανασχηματισμοί, Στρατηγική Ασφάλειας και Ελληνισμός

Μία μεγάλη συζήτηση στις "Αντιθέσεις", με τα επιφαινόμενα και τις επιδράσεις τους σε Ουκρανία- Μέση Ανατολή- Ευρασία και Ανατολική Μεσόγειο...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η αναθεωρητική Τουρκία και το Κυπριακό εν όψει της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Ελάχιστος στόχος η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελεύθερης Κύπρου και η μη επιδείνωση του status quo.

Οικονομία2 ώρες πριν

Dossier: Η Ρωσία παρακάμπτει κυρώσεις πετρελαίου μέσω Κύπρου-Ελλάδας;

Η έρευνα αναδεικνύει ότι η Κύπρος έχει γίνει νέο κέντρο για τον σκιώδη στόλο, ενώ στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αποκάλυψη! Πόσα χρήματα έδωσε η Κύπρος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.

Δημοφιλή