«Γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη διαιώνιση της ανθρωπιστικής καταστροφής»
Από τις 9 Μαΐου δεν έχει εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, σημειώνει το Κατάρ, χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
«Οι αδελφοί μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από τις 9 Μαΐου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη διαιώνιση της ανθρωπιστικής καταστροφής» στο παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταστραφεί από επτά και πλέον μήνες πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ-Ανσάρι.
Επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών και εγκαταστάσεων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο, παρόλο που οι ομάδες βοήθειας είχαν παράσχει τις συντεταγμένες τους στις ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με διακεκριμένη ομάδα δικαιωμάτων.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε νέα έκθεσή του, αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων καμία από τις οργανώσεις βοήθειας πριν από τις επιθέσεις, οι οποίες έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει τουλάχιστον 31 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και όσους βρίσκονταν μαζί τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Al Jazeera
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Ο αρχηγός του στρατού των Φιλιππίνων επανέλαβε εκκλήσεις προς το Πεκίνο να αποζημιώσει για ζημιές και να επιστρέψει τα τουφέκια που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βίαιης σύγκρουσης στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα που άφησε έναν Φιλιππινέζο ναύτη με κομμένο αντίχειρα.
Ο στρατηγός Romeo Brawner Jnr είπε ότι η πλευρά του ζητούσε πληρωμή για δύο φουσκωτά σκάφη που υπέστησαν ζημιές από τις κινεζικές δυνάμεις στη σύγκρουση στις 17 Ιουνίου, όταν το ναυτικό των Φιλιππίνων παρέδιδε προμήθειες σε στρατεύματα που βρίσκονταν σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πλωτή οδό.
«Απαιτήσαμε από τους Κινέζους να μας πληρώσουν P60 εκατομμύρια (1,02 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη ζημιά και για την επιστροφή των πυροβόλων όπλων μας. Αυτό είναι πάνω από τον τραυματισμό που προκλήθηκε σε έναν ναύτη του πολεμικού ναυτικού που έχασε τον αντίχειρά του … Η Κίνα δεν έχει ακόμη απαντήσει», είπε ο Μπράουνερ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Πρόσθεσε ότι οι γιατροί κατάφεραν να επανασυνδέσουν τον κομμένο αντίχειρα του υποβρύχιου χειριστή Seaman First Class Jeffrey Facundo.
Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει επιθετικές τακτικές εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως εκτόξευση κανονιών νερού και χρήση λέιζερ υψηλής έντασης, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τις εδαφικές του αξιώσεις στα επίμαχα ύδατα.
Ο οικονομικός γίγαντας διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απορρίπτοντας ανταγωνιστικές αξιώσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, και μια διεθνή απόφαση του 2016 ότι ο ισχυρισμός του για την πλωτή οδό δεν έχει νομική βάση.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των δημοσιογράφων για σχολιασμό σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Παρατηρητές λένε ότι η Κίνα δεν θα πληρώσει καμία αποζημίωση στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς δεν αναγνωρίζει την κατηγορία της Μανίλα ότι τα πλοία της διεξήγαγαν παράνομες δραστηριότητες εντός του Second Thomas Shoal, γνωστό ως Renai Jiao στην Κίνα και Ayungin Shoal στις Φιλιππίνες.
Ένας αναλυτής υποστηρίζει ότι το Πεκίνο διατηρεί την αφήγησή του ότι η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή και το ναυτικό ευθύνονταν για την πραγματοποίηση προκλητικών ελιγμών.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το προσωπικό του συμπεριφέρθηκε με «επαγγελματικό και συγκρατημένο» τρόπο και κατηγόρησε τη Μανίλα για τη σύγκρουση.
Ο δικηγόρος Aldrin Alba, νομικός εμπειρογνώμονας στο think tank Political Economic Elemental Researchers and Strategists, είπε ότι η Κίνα εξακολουθεί να επιμένει ότι τα φιλιππινέζικα πλοία διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εντός της επικράτειάς της παρά το ζήτημα που έχει ήδη διευθετηθεί από το διεθνές δικαστήριο.
«Από αυτή τη σκοπιά, η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώσει οποιοδήποτε σκάφος εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφός της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας/Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων», δήλωσε ο Alba.
Η Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Μανίλα για ύδατα εντός της Νότιας Σινικής Θάλασσας που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της.
Σύμφωνα με την Alba, δεν υπήρχε τεκμηριωμένη περίπτωση στην οποία το Πεκίνο είχε καταβάλει αποζημίωση σε πλοίο οποιασδήποτε χώρας για ζημιές που υπέστη στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Η Κίνα πάντα δικαιολογεί τις ενέργειές της διεκδικώντας την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα εντός των αμφισβητούμενων υδάτων, κάτι που απλώς περιπλέκει οποιαδήποτε επίλυση τέτοιων διαφορών», είπε.
Ο Σέρβιν Όνα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα, προέτρεψε την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να συνεχίσει τις ζημιές μέχρι να ανταποδώσει η Κίνα.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολεμικής συμπεριφοράς της Κίνας. Αλλά η αφήγησή τους δείχνει ότι το PCG έφταιγε», είπε ο Ona.
Ανέφερε ένα περιστατικό του Ιουνίου 2019, στο οποίο ένα κινεζικό σκάφος, το Yuemaobinyu 42212 με χαλύβδινο κύτος, χτύπησε το ξύλινο φιλιππινέζικο ψαροκάικο Gem-Ver που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο Reed Bank, περίπου 565 χιλιόμετρα (351 μίλια) νοτιοδυτικά της Μανίλα.
Οι Κινέζοι ναύτες έφυγαν από το σημείο, αναγκάζοντας το πλήρωμα του Gem-Ver να στείλει κλήση κινδύνου. Διασώθηκαν από διερχόμενο βιετναμέζικο σκάφος.
«Νομίζω ότι το περιστατικό Gem-Ver είναι ένα παράδειγμα όπου η Κίνα πλήρωσε τον ιδιοκτήτη του πλοίου και ζημιές στο πλήρωμα. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν άμεση πληρωμή. Πιστεύω ότι διήλθε μέσω του τοπικού κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου δύο χρόνια μετά το περιστατικό», είπε ο Ona.
Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης το 2022 ανέφεραν ότι μια ενδεχόμενη πληρωμή 6 εκατομμυρίων πέσος καταβλήθηκε από τον πλοιοκτήτη σε 22 Φιλιππινέζους ψαράδες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, αλλά μια ένωση αλιέων επέκρινε το ποσό – σύμφωνα με πληροφορίες το μισό από αυτό που ζητήθηκε – ως πολύ μικρό και πολύ αργά.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα Balochistan Post, τρεις άντρες στο Βελουχιστάν εξαφανίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν σε ξεχωριστά επεισόδια στις περιοχές Μαστούνγκ, Μούσα Κελ και Μαντ του Μπαλοχιστάν.
Στο Mastung, μέλη της φυλής Shahwani είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Shah Nawaz Shahwani, τον γιο του Adam Khan Shahwani, τη νύχτα του γάμου του στη Khadkocha και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι τοπικοί πρεσβύτεροι καταδίκασαν αυτό που περιέγραψαν ως «βαθιά οδυνηρή» κράτησή του και κάλεσαν τις αρχές να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στο Μαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να συνέλαβαν τον Ameer, γιο του Noor Bakhsh, γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μάρτυρες είπαν ότι μεταφέρθηκε από την κατοικία του και η τρέχουσα τοποθεσία του παραμένει άγνωστη.
Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Musa Khel, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε σπίτι στην περιοχή Rarasham, συνέλαβαν τον Mohammad Khan, γιο του Mir Ahmed Buzdar, και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι αναφορές αναφέρουν αυξημένη κίνηση των πακιστανικών δυνάμεων στις περιοχές Musa Khel και Chamalang, με πολυάριθμες αναγκαστικές εξαφανίσεις που αναφέρθηκαν μέσα και γύρω από το Rarasham τις τελευταίες εβδομάδες, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι αρχές δεν έχουν δώσει δηλώσεις σχετικά με αυτά τα περιστατικά.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές συνεχάρη ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μάζλουμ Αμπντί.
Στο μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Αμπντί συγχαίρει τον Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και εκφράζει την αισιοδοξία του για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του SDF και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρόεδρε Τραμπ, συγχαρητήρια για την εκλογική σου νίκη. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε όπως πριν για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».
Congratulations President @realDonaldTrump on your election victory.
I look forward to working together as we did in the past, ready to strengthen our partnership and provide the stability to the region.
Η Ουάσιγκτον βλέπει τους Κούρδους SDF ως σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του ISIS και παρέχει εκπαίδευση, πληροφορίες και υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι υπάρχουν περίπου 1000 Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, και μερικές φορές η αποχώρησή τους βρίσκεται στην ατζέντα, και ο Τραμπ πήρε μια τέτοια απόφαση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά ακύρωσε αυτήν την απόφαση μετά τις αντιδράσεις, γράφει το κουρδικό δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το geopolitico.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.