Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Μακρόν – Σι: Η γαλλική επιχείρηση «γοητείας» στην εκδρομή στα Πυρηναία

Δημοσιεύτηκε στις

Οι ελπίδες για μια παραγγελία αεροσκαφών Airbus

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου, καθώς εκεί γεννήθηκε η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του.

Ο Μακρόν, ο Σι και οι σύζυγοί τους, με τη συνοδεία μεταφραστών, θα φάνε αρνάκι, τυρί και μια πίτα με μύρτιλλα, σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο ψηλά στα βουνά, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το αεροδρόμιο. Τα δύο ζευγάρια μεταβαίνουν εκεί με ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου περιέγραψαν το ταξίδι στα Πυρηναία ως μια δραστηριότητα εκτός πρωτοκόλλου, με την οποία θα έχουν την ευκαιρία για άμεσες, κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον Σι, χωρίς την παρέμβαση βοηθών από κάθε πλευρά.

Ένας από τους κύριους στόχους του Μακρόν είναι να πείσει τον Σι να μειώσει την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων, με καλύτερη πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα και μικρότερες επιδοτήσεις για τους Κινέζους εξαγωγείς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια ιστορία στο να επιχειρεί να δημιουργεί εκτός πρωτοκόλλου προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους του, ακόμα και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί έντονα, σε προσπάθειες που συχνά δεν είναι τόσο επιτυχημένες προκειμένου να καταφέρει να λάβει περισσότερα από εκείνους.

Στον Γάλλο ηγέτη αρέσει να αγκαλιάζει, να κλείνει το μάτι ή να χτυπάει ελαφρά τους εταίρους του στην πλάτη, κάτι που δεν έκανε με τον Σι, ο οποίος δεν συνηθίζει τους εναγκαλισμούς.

Ο Μακρόν το έκανε αυτό την εποχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προς τέρψιν των σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόσκληση του Σι στα Πυρηναία θυμίζει την παρουσία του Τραμπ στο πλευρό του Μακρόν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης το 2017 ή το ταξίδι του Πούτιν στο θερινό θέρετρο του Γάλλου προέδρου στο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία το 2019.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε αυτήν τη ναρκισσιστική διπλωματία του «κολακεύω τον τύραννο» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από πέντε χρόνια, με το φρούριο του Μπρεγκανσόν… η συντροφικότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών στο ψηφοδέλτιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Και όλο αυτό ολοκληρώθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές στις δημοκρατίες μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκέντρωναν ένα εμπορικό έλλειμμα ύψους 396 δισ.ευρώ με την Κίνα το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σύγκριση με 250,3 δισ.έναν χρόνο νωρίτερα.

Γαλλικές και κινεζικές εταιρείες σύναψαν χθες ορισμένες συμφωνίες σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τις μεταφορές στο περιθώριο της επίσκεψης του Σι, όμως οι περισσότερες ήταν συμφωνίες για συνεργασία ή ανανέωσης των δεσμεύσεών τους για συνεργασία και δεν υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες.

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για μια παραγγελία αεροσκαφών Airbus που θα συνέπιπτε με την επίσκεψη του Σι φαίνεται πως δεν ευοδώθηκαν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν μονάχα να επεκτείνουν τη συνεργασία.

Πηγές από τη βιομηχανία λένε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα παραγγελία αεροσκαφών εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι παραγωγοί μπράντι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα, καθώς ο Σι επέδειξε αυτό που ο Μακρόν περιέγραψε σε μια «ανοικτή στάση» απέναντι στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι η Κίνα δεν θα επιβάλει φόρους ή δασμούς στο γαλλικό μπράντι, ενώ εκκρεμεί η έρευνα. Ο Σι δεν σχολίασε το θέμα κατά τη διάρκεια των πολλών δημοσίων δηλώσεών του χθες.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοφιλή