Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Μας εμπαίζει “κανονικά” ο Ράμα: Κατανοώ την οπτική Μητσοτάκη – Για αυτό κάποιοι είναι αντιπολίτευση και άλλοι κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ρίχνει δούλεμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα

Τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επικείμενη επίσκεψή του την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει προεκλογικά σε ομοεθνείς του, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι «Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός» και πρόσθεσε πως «η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό».

Ακολούθως σημειώνει ότι «όπως σωστά τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η  επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου, δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότο «αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να συνεργαστώ με Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας για αυτούς και το Vision Albania 2030. Όλα αυτά αφορούν την επίσκεψή μου στη φίλη γείτονα Ελλάδα» και καταλήγει: «Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική

Η Άγκυρα μπαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Κούρδους της Συρίας

Ο ανταγωνισμός για την επιρροή μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων της Συρίας πηγάζει από τη ροή στη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και των Συμμάχων τους των ΗΠΑ

Ο ανταγωνισμός για την επιρροή μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων της Συρίας πηγάζει από τη ροή στη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Γιατί ο Νετανιάχου έπαυσε τον Υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ; Οι πολεμικές διαφωνίες και οι σχέσεις με τους Δημοκρατικούς

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Γκάλαντ ότι ενεργούσε σε αντίθεση με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και βοηθούσε τους εχθρούς του Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ  εν μέσω πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Γκάλαντ ότι ενεργούσε σε αντίθεση με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και βοηθούσε τους εχθρούς του Ισραήλ

Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς

 

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε αρχικά τον Γκάλαντ ότι η θητεία του θα τελείωνε εντός «48 ωρών» με επιστολή που του παρέδωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης, σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας για τις υπηρεσίες του στη σύντομη επιστολή.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αργότερα από τον Νετανιάχου, ο οποίος ανέφερε την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε περίοδο πολέμου ως τον λόγο για την απόλυση του Γκάλαντ

«Δυστυχώς, παρόλο που τους πρώτους μήνες του πολέμου υπήρχε εμπιστοσύνη και υπήρχε πολύ γόνιμη δουλειά, τους τελευταίους μήνες αυτή η εμπιστοσύνη έσπασε μεταξύ εμένα και του υπουργού Άμυνας», είπε ο Νετανιάχου σε βίντεο.

Πρόσθεσε ότι οι δυο τους διαφώνησαν για τη διαχείριση του πολέμου και ότι ο Γκάλαντ είχε κάνει δηλώσεις και έκανε ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός συνέχισε κατηγορώντας τον Γκάλαντ ότι έμμεσα βοηθά τους εχθρούς του Ισραήλ.

«Έκανα πολλές προσπάθειες να γεφυρώσω αυτά τα κενά, αλλά συνέχισαν να διευρύνονται», είπε ο Νετανιάχου. «Έφτασαν επίσης στη γνώση του κοινού με έναν απαράδεκτο τρόπο, και χειρότερα από αυτό, ήρθαν στη γνώση του εχθρού – οι εχθροί μας το απολάμβαναν και ωφελήθηκαν πολλά από αυτό».

Η «κρίση πίστης» με τον υπουργό Άμυνας «δεν επιτρέπει τη σωστή συνέχιση της [στρατιωτικής] εκστρατείας», συνέχισε.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου συμφωνούν μαζί του «ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπό το πρίσμα αυτό, αποφάσισα σήμερα να τερματίσω τη θητεία του υπουργού Άμυνας».

Ο Γκάλαντ θα αντικατασταθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς, ενώ ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο Γιδεών Σα’αρ θα αντικαταστήσει τον Κατς στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την απόλυσή του, ο Γκάλαντ είπε στο κοινωνικό δίκτυο X ότι «η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ ήταν πάντα και θα παραμένει πάντα η αποστολή της ζωής μου».

Σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι πίσω από την απόφαση για την απόλυσή του κρύβονταν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να κληθούν άνδρες Χαρεντί (υπεροθόδοξοι δηλαδή) στο στρατό, της επιτακτικής ανάγκης να επαναληφθούν οι όμηροι από τη Γάζα και η ανάγκη για κρατική εξεταστική επιτροπή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla επικαλέστηκε πηγές κοντά στον Νετανιάχου ότι σχεδίαζε επίσης να απολύσει τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού, αντιστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι και τον επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε γρήγορα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η απόφαση του Νετανιάχου να απολύσει τον Γκάλαντ, έναν μακροχρόνιο αντίπαλο του κόμματος Λικούντ, ήρθε εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Έγινε επίσης καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν ως απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα της 26ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η απόφαση συνέπεσε με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γκάλαντ θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως κοντά στην κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Συνολικά, η κίνηση θα εδραιώσει τον έλεγχο του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και θα του δώσει περισσότερη ελευθερία να επεκτείνει τον πόλεμο στη Γάζα, τον Λίβανο και όχι μόνο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Το βαλκανικό “δαχτυλίδι πυρός” που “φορά” η Τουρκία

Η Τουρκία προωθεί σιωπηρά και μεθοδικά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τη ”συνεκμετάλλευση” του Αιγαίου και την αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα

Δημοσιεύτηκε

στις

   Σ’ αυτό το βαλκανικό ”δαχτυλίδι πυρός” που “φορά” η Τουρκία ενέχει γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ελλάδα και απειλεί να την κάψει, πρωταγωνιστές είναι, ασφαλώς, δύο πρόσωπα: ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κυρίαρχα και ο υπουργός Εξωτερικών του Χακάν Φιντάν (εντολοδόχος των Ερντογανικών ονειρώξεων στο όνομα της ”Γαλάζιας Πατρίδας” (Mavi Vatan), τον οποίο περιμένουμε για συνομιλίες στην Αθηνα με τον Έλληνα ομόλογό του στις 8 Νοεμβρίου).

Η Τουρκία προωθεί σιωπηρά και μεθοδικά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τη ”συνεκμετάλλευση” του Αιγαίου και την αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ: Έχω στρέψει εδώ και λίγα λεπτά το βλέμμα μου στο ψηφιακό πρότυπο χάρτη του 2021, χρονιά ολοκλήρωσης της εντατικής ελληνογερμανικής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), από ελληνικής πλευράς, με το ”Institute for Migration Research and Intercultural Studies” του Πανεπιστημίου  του Osnabrück, απ’ την πλευρά του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας στη βορειοδυτική Γερμανία.

  Συνεργασίας ερευνητικής με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού αποτελεί πλέον ”βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1944/45”, με αποτυπωμένα πάνω στον ψηφιακό ιστορικό χάρτη τα διοικητικά όρια της Ελλάδας του 1940.

  Η ματιά μου πέφτει σχεδόν ασυναίσθητα λοξά σημαδεύοντας τα πεδία μαχών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. ”Εκεί γράφτηκε με ανυπακοή η πρώτη νίκη του ’40”, σκέφτομαι συγκινημένη, φέρνοντας το μυαλό μου τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο

Ο ρόλος της 8ης Μεραρχίας του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κατά την Ιταλική εισβολή

Τον ήρωα διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου, ο οποίος – επενδύοντας στο αλάθητο ένστικτό του και την εμπειρία του – παρεξέκλινε των εντολών του Γενικού Επιτελείου υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο  (Αρχιστράτηγο των ελληνικών δυνάμεων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941) και επέλεξε να αμυνθεί με τη Μεραρχία του  επί της Γραμμής ΕΛΑΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΣ, αντί να συμπτυχθεί στη Γραμμή ΑΡΑΧΘΟΣ-ΖΥΓΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, όπου του είχαν υπαγορεύσει.

Η ανυπακοή και απειθαρχία, βέβαια, δεν είναι πάντα στοιχείο ηρωισμού. Κι αν είναι, δε συνιστάται – παρά μόνο ως εξαίρεση εμπνευσμένου ηγέτη ή ενός υπόδουλου λαού που κυριεύεται από επαναστατική τρέλα, όπως ο ελληνικός το 1821 (βλ. ομιλία Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, 7 Οκτωβρίου 1838: ”Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις…”).

Γι’ αυτό και πολλοί στρατιωτικοί (που ταυτίζουν την απείθεια και ανυπακοή με την επιπολαιότητα και ανευθυνότητα) ερμηνεύουν  την ”ανυπακοή” Κατσιμήτρου στη διαταγή του Παπάγου ως πρωτοβουλία δικής του έμπνευσης υπό την ένταση των ιστορικών στιγμών  και στο πλαίσιο της ελεύθερης εκτίμησης και απόφασης που του έδιναν το Σχέδιο Επιχειρήσεων και οι Οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου – ώστε να καταστεί άτρωτη η Ήπειρος στις ιταλικές επιθέσεις.

Ο υποστράτηγος, άλλωστε, δεν υπήρξε απειθής ποτέ μέχρι τότε. Αντίθετα διακρινόταν για τη σύνεση, τη φρόνηση, την υπευθυνότητα και το υψηλό φρόνημά του (σε συνδυασμό με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες) και γι’ αυτό έγινε ανεκτή από το ΓΕΣ η διαφοροποίηση των σχεδίων που του είχαν επιδοθεί.

Παρόμοια παραδείγματα ”απειθαρχίας” επί των ημερών μας (σε στρατιωτικό επίπεδο) που να αποβαίνουν τελικά προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, σπανίζουν ασφαλώς. Ίσως γιατί σπανίζουν στρατιωτικοί με τα προσόντα του ικανότατου και ηρωικού Μέραρχου Κατσιμήτρου, ο οποίος διακρινόταν για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υπέρ της πατρίδας.

 Ωστόσο βρίθουν στην εποχή μας τα παραδείγματα ”ανυπακοής”, σε επίπεδο πολιτικό και γεωπολιτικό, όπου διαπρέπει ως ”δάσκαλος” (πρωτοπόρος ”αντίστασης” στα ”θέλω” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε) ο Πρόεδρος της Τουρκίας (σ.σ: Αν και μέλος του πρώτου η τελευταία, έκανε στρατηγική σύμμαχο τη Ρωσία, εξοπλίζεται περιοδικά απ’ αυτήν [πυραυλικό σύστημα  S-400] και συνεργάζεται μαζί της σε βάση αναθεωρητική [συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για κατασκευή εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας).

Πέραν αυτών, αιτήθηκε πρόσφατα την ένταξή της στους BRICS βρίσκοντας μόνο εμπόδιο την Ινδία για την είσοδό της. Τελευταία, μάλιστα, δείχνει να αψηφά την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος της, το οποίο εκφράζει επιφυλάξεις για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά (αμφισβήτηση ελληνικών νησιών) και το Κυπριακό (διαιώνιση της μη αναγνώρισης από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Εκθεση της ΕΕ για Τουρκία! Σε αδιέξοδο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Και όλα αυτά ενώ συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν για διεύρυνση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, με σκοπό να κυκλώσει στρατηγικά  την  Ελλάδα από Δύση-Βορρά-Ανατολή και Νότο, μέσω φιλικών προς την Τουρκία Βαλκανικών χωρών (Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία) αξιοποιώντας τουρκικές μειονότητες και μουσουλμανικές κοινότητες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την μεγαλοϊδεατική Αλβανία…

Ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Τουρκία άρχισε να πατά γερά στα Βαλκάνια ξεκινώντας να υπογράφει συμφωνίες. Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αλβανία, ενώ τον Απρίλιο έκλεισε Συμφωνία Συνεργασίας με τη Βοσνία για θέματα ασφάλειας και τον Σεπτέμβριο – στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας – τής πούλησε έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar (UAV).

Τον ίδιο μήνα φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς την Βόρεια Μακεδονία δωρίζοντας στο στρατό της στρατιωτικό εξοπλισμό (αμυντικά οχήματα και προμήθειες) ”στο όνομα της 30ετούς φιλίας και αμοιβαίας δέσμευσης” που γιορτάστηκε στην Κωνσταντινούπολη με υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Τούρκου ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ και του Σκοπιανού ομολόγου του Βλάντο Μιχαηλόφσκι.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, πάλι, η Τουρκία υπέγραψε 11 μνημόνια συνεργασίας με την Ορθόδοξη Σερβία του Βούτσιτς και έκλεισε στρατιωτική συνεργασία με το… αλβανοκρατούμενο Κόσοβο, ο πρώην πρωθυπουργός του οποίου και νυν πρόεδρος του Κόμματος ‘’Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου”, AAK (Ραμούς Χαραντινάι), αποκάλεσε την Τουρκία στα τουρκικά Μέσα ως τον σημαντικότερο σύμμαχο της χώρας του με αφορμή την ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας (12 Οκτωβρίου 1923).

Η Τουρκία μπαίνει για τα καλά στα Βαλκάνια! Ο Ερντογάν υπέγραψε 11 συμφωνίες με τη Σερβία – Τί δήλωσε ο Βούτσιτς

   Σ’ αυτό το βαλκανικό ”δαχτυλίδι πυρός” που ενέχει γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ελλάδα και απειλεί να την κάψει, πρωταγωνιστές είναι, ασφαλώς, δύο πρόσωπα: ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κυρίαρχα και ο υπουργός Εξωτερικών του Χακάν Φιντάν (εντολοδόχος των Ερντογανικών ονειρώξεων στο όνομα της ”Γαλάζιας Πατρίδας” (Mavi Vatan), τον οποίο περιμένουμε για συνομιλίες στην Αθηνα με τον Έλληνα ομόλογό του στις 8 Νοεμβρίου).

Ενόψει αυτής της συνάντησης (που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη των δύο χωρών (αν συγκλίνουν αμφότερες οι πλευρές σε διευρυμένο πλαίσιο στο συνυποσχετικό και όχι περιορισμό στην επίλυση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, όπως επιθυμεί η Ελλάδα), υπενθυμίζουμε στον ΥΠΕΞ μας Γιώργο Γεραπετρίτη ότι δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του στις διπλωματικές επαφές, αλλά την Ελλάδα.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο εκπρόσωπος της αναθεωρητικής Τουρκίας, που έρχεται οσονούπω στην Αθήνα για συνομιλίες, θα κρατά υποκριτικά κλάδο ελαίας έχοντας κατά νου την επίτευξη της στρατηγικής της Τουρκίας για κυριαρχία της στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Στην πραγματικότητα, ας μη γελιόμαστε, η Τουρκία προωθεί σιωπηρά και μεθοδικά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τη ”συνεκμετάλλευση” του Αιγαίου και την αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, ενώ – σε επίπεδο συμμαχιών – προσεταιρίζεται συστηματικά τους αλυτρωτιστές γείτονές μας στα βόρεια και δυτικά ελληνικά σύνορα (Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία) με τους οποίους διεξάγει συστηματικά στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμότητας με το βλέμμα καρφωμένο βουλιμικά σε εδάφη δικά μας.

   Στα ως άνω δεδομένα καλό είναι να προσθέσει ο υπουργός (για να έχει πληρέστερη την ωμή εικόνα της τουρκικής στρατηγικής) το προ τριμήνου ξέσπασμα του ”Γκρίζου Λύκου” Ντεβλέτ Μπαχτσελί (εταίρου του Ερντογάν, προέδρου του κόμματος Εθνικιστικής ΔράσηςΜΗΡ) κατά του Έλληνα ΥΠΑΜ Νίκου Δένδια (”Αγένεια, δειλία και ανόθευτη θρασύτητα, έδειξε η στάση του στην Κύπρο”), με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής το ’74…

Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Ο Δένδιας είναι αλαζόνας και η Βανδή ασεβής

Να συνυπολογίσει, επίσης, σε αυτό και την πρόσφατη ενόχληση των Τούρκων (εφημ. Sozcu: ”Οι Έλληνες παραβίασαν τη Συνθήκη της Λωζάνης [1923]”, αποκρύπτοντας ότι αναθεωρήθηκε αυτή από τη Σύμβαση του Μοντρέ, 1936), γιατί η Ελλάδα… τόλμησε να φτιάξει προβλήτα για φέρι μποτ στη Ρω των Δωδεκανήσων (σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελόριζου) προς εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και, επιπλέον, έβαλε μηχανήματα για ασφαλτόστρωση δρόμου στην (γεωπολιτικής σημασίας) βραχονησίδα Στρογγύλη, ώστε να γίνει επισκέψιμη.

Τη Στρογγύλη που έχει ρόλο-κλειδί απ’ το 1982 [βλ. Σύμβαση Διεθνούς Δικαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας] στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, αιτία που την εποφθαλμιά η εν λόγω, γιατί την εμποδίζει να ακυρώσει την ένωση της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή.

Προκλητικό πρωτοσέλιδο από τουρκική εφημερίδα για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη για τα έργα στην Στρογγύλη

Παρ’ όλα αυτά, ο ΥΠΕΞ μας δείχνει έτοιμος να καθίσει σε Τραπέζι διαπραγματεύσεων για επίλυση των διαφορών μας στη Χάγη με την Τουρκία κλείνοντας τα αυτιά του στην κριτική που δέχεται με αφορμή την κυνική του δήλωση (”Δεν με νοιάζει, αν με πουν μειοδότη”) και τις φωνές υπενθύμισης της δολιότητας της γείτονος και του Προέδρου της, στον οποίο – ως νεοραγιάς – υποκλίθηκε (Δεκέμβριος ’23)..

Δολιότητας αποδεδειγμένης και διαχρονικής, που θα έπρεπε να τον εμποδίσει να πάρει στα σοβαρά οποιαδήποτε συμφωνία μαζί της. Δολιότητας που έχει εγκιβωτιστεί στη μνήμη μας ως απόηχος της προειδοποιητικής συμβουλής την οποία έδωσε προ ετών (2020) στους Έλληνες ο Γενικός Πρόεδρος Μουσταφά Ντεστιτζή του κόμματος BBP της Τουρκίας:

 ”[…] Πριν από 200 χρόνια στα εδάφη σας κυμάτιζε η τουρκική σημαία. Στο μέλλον μπορεί πάλι να κυματίσει. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να φέρεστε υπολογίζοντας τις μέρες που θα έρθουν…”.

Αν γελάτε κάποιοι μ’ αυτά, στη σκέψη ότι μετά τέσσερα χρόνια θα ”μαλάκωσε” ο εν λόγω, θυμηθείτε απλά ότι οι Τούρκοι παίρνουν πολύ σοβαρά όσα μεγαλοϊδεατικά οραματίζονται και λένε. Κι αυτό φροντίζουν να μας το δείχνουν εμπράκτως συχνά. Τελευταία απόδειξη η πρόκληση έκδοσης τουρκικής NAVTEX που ”απαγορεύει” τη διεξαγωγή ερευνών από την Ελλάδα μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου.

   Και μιλάμε ακόμα για ”ήρεμα νερά” στο Αιγαίο ”ζεσταίνοντας” τεχνητά το κλίμα για χάρη του Χακάν Φιντάν (8 Νοεμβρίου η επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ) έχοντας προετοιμαστεί (απ’ ό,τι μαθαίνω) επί τη βάσει όλων των σεναρίων και με τον πήχη να κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά…

Οι περικυκλωτικές κινήσεις της Τουρκίας! Έτσι παίζει ο Ερντογάν το παιχνίδι του απομονωτισμού απέναντι στην Ελλάδα

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα7 λεπτά πριν

Ένα βιβλίο για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη που συνδέει Πόντο και Κω

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, εκδήλωση η οποία αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου “Μιχάλης...

Αναλύσεις38 λεπτά πριν

Το Ισραήλ αναχαιτίζει περισσότερες επιθέσεις από drone-αυτοκτονίας από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Αιωνία σου η μνήμη Ανδρέα Κουζουπή, ζηλωτή της ελευθερίας, σαμποτέρ της ΕΟΚΑ

Ως ο έσχατος των λογογράφων αδυνατώ να εικονίσω το μεγαλείον του ανδρος. Συλλαβίζω όμως τον κεκρυμμένο του θησαυρό. Την παρακαταθήκη...

Απόψεις2 ώρες πριν

Έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να πανηγυρίσουμε

Μόνο κακόπιστοι και μονόπλευροι παρατηρητές δεν αναγνωρίζουν την ποιότητα, τη συνέπεια και την αυστηρή προστασία των δημοκρατικών αξιών στο κοινοβουλευτικό...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Πως οι Τούρκοι μετατρέπουν τις ελληνικές αρχαιότητες σε ρωμαϊκές

Οι Τούρκοι προβάλλουν πάντα τις “ρωμαϊκές” αρχαιότητες στα εδάφη τους με πάθος, όμως ο ιστορικός χρόνος για αυτούς είναι κάτι...

Δημοφιλή