Γενικά θέματα
Σι – Πούτιν: Επίδειξη ενότητας στην Πλατεία Τιενανμέν
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «θερμές, συντροφικές συνομιλίες» κάνοντας επίδειξη ενότητας
Ο κινέζος πρόεδρος έστρωσε το κόκκινο χαλί στον «καλύτερό του φίλο» Βλαντίμιρ, ενώ έπειτα οι δυο τους επιδόθηκαν σε «θερμές, συντροφικές συνομιλίες»
Αυτά που τους ενώνουν προβάλλουν ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν που βρίσκεται στο Πεκίνο, κάνοντας επίδειξη ενότητας, αφήνοντας στην άκρη τα διαφορετικά εμπορικά συμφέροντα και τις κυρώσεις και δοκιμάζοντας ουσιαστικά τα όρια της κινεζορωσικής φιλίας.
Ο κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Πλατεία Τιενανμέν με όλες τις τιμές και κάθε επισημότητα τον ρώσο ομόλογό του, τον οποίο διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Πεκίνου να διατηρήσει για πάντα σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με τη Μόσχα, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για «θερμές, συντροφικές συνομιλίες» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις πρωτοβουλίες της Κίνας με σκοπό την ειρήνευση στην ουκρανική κρίση.
Πέρα από την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης και τη συμφωνία να διευρύνουν την κλίμακα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορά την Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή.
«Σταθεροποιητικός παράγοντας»
«Η συνεργασία μας σε παγκόσμια ζητήματα σήμερα είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή», επεσήμανε ο Πούτιν, αγνοώντας, όπως έγραψε το Politico, τον δικό του ρόλο να διατάξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.
Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «υποστηρίξει τη δικαιοσύνη στον κόσμο», συμπλήρωσε ο Σι. «Η σημερινή σχέση Κίνας – Ρωσίας έχει κερδηθεί με κόπο και οι δύο πλευρές πρέπει να τη διατηρήσουν και να την καλλιεργήσουν».
Το καλωσόρισμα του Σι στο κόκκινο χαλί για τον Πούτιν – έναν άνθρωπο που έχει περιγράψει ως τον «καλύτερό του φίλο» – έρχεται έπειτα από μια περιοδεία στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας ο κινέζος πρόεδρος αντιμετώπισε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την οικονομική και πολιτική συμπεριφορά της χώρας του.
Συμβολικές χειρονομίες
Η διήμερη επίσκεψη Πούτιν βρίθει συμβολικών χειρονομιών που υπογραμμίζουν την αμοιβαία επωφελή φιλία, η οποία, σύμφωνα με σχολιαστές, έχει ανθήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μετά την παρακολούθηση συναυλίας, βόλτα σε πάρκο κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη κι ύστερα τσάι και δείπνο με άλλα μέλη της ρωσικής αποστολής. Για σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Χαρμπίν, μια πόλη στη Βορειοανατολική Κίνα που κάποτε ήταν γνωστή ως «Μικρή Μόσχα» λόγω της ιστορικά μεγάλης ρωσικής κοινότητας και της αρχιτεκτονικής της.
Σύμφωνα με τη «Repubblica», οι δύο ηγέτες φροντίζουν να παρακάμψουν το επίμαχο θέμα των κυρώσεων καθώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι θέσεις τους είναι ευθυγραμμισμένες. Από την εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και πηγή εισαγωγής καταναλωτικών αγαθών και εξαρτημάτων που χρειάζονται για τον πολεμικό εξοπλισμό της Μόσχας.
Και για τους Ρώσους είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτό. Αυτό ωφελεί επίσης το Πεκίνο, αλλά οι Κινέζοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απειλές των δευτερογενών δυτικών κυρώσεων, γνωρίζοντας καλά ότι οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι απαραίτητες για την κινεζική οικονομία, καθώς το Πεκίνο ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση των κινεζικών προϊόντων.
Το Πεκίνο έχει γίνει πιο προσεκτικό, μειώνοντας τις εξαγωγές στη Ρωσία το τελευταίο δίμηνο, ενώ τον Μάρτιο ανεστάλη περίπου το 80% των πληρωμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Για το Πεκίνο, η Μόσχα είναι στρατηγικός εταίρος στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δείξει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο αμερικανοκεντρικό παγκόσμιο σύστημα, αλλά κινδυνεύει να αποξενώσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θεμελιώδεις εμπορικούς εταίρους. Εδώ οι ατζέντες των δύο ηγετών διαφέρουν, πέρα από τη δημόσια επιδεικνυόμενη ενότητα.
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra