«Θα σεβαστώ τον προσδιορισμό Βόρεια στο όνομα της χώρας, αλλά δεν θα τον χρησιμοποιώ», υπογράμμισε η υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας (debate) με τον αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές Στέβο Πεντάροφσκι.
«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί επίσης προσωπικό δικαίωμα»
Ενώ πρόσθεσε ότι «Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί επίσης προσωπικό δικαίωμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε διατάξει να χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν το αποδέχεται το μυαλό και η καρδιά σου. Εγώ θα τον σεβαστώ, αλλά δεν θα χρησιμοποιώ τον όρο “Βόρεια”. Θα χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία και δεν θα δημιουργήσω ποτέ σύγχυση διότι δεν θα πρέπει να κάνω διάκριση μεταξύ της Δημοκρατίας της Νότιας Μακεδονίας. Tέτοια δεν υπάρχει».
«Επομένως», κατέληξε «όταν μιλάω, εγώ θα χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία, μακεδονική, μακεδονικός – και ας αναφέρεται (σ.σ. η χώρα) ως Βόρεια Μακεδονία μπροστά μου… Ωστόσο, σε ό,τι με αφορά, αυτό το ζήτημα δεν θα κλείσει ποτέ».
«Είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας στον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ»
Ο απερχόμενος πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι, απάντησε στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ότι είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας στον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεθνή απομόνωση της χώρας.
«Ως πρόεδρος, έχεις το δικαίωμα να έχεις μια προσωπική άποψη και να λες “αιώνια Μακεδονία”, “Μακεδονία για πάντα” στις ιδιωτικές στιγμές και στην οικογένεια σου. Όμως είναι αδύνατον να το κάνεις αυτό στον ΟΗΕ ή στο ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε μέλη τους ή στην ΕΕ, επειδή είμαστε υποψήφια προς ένταξη χώρα, ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή οπουδήποτε. Δεν θα σου επιτρέψουν να το κάνεις αυτό. Η Ελλάδα θα προβεί σε διάβημα ή κάποιος άλλος θα το πράξει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και την αποπομπή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, όπου με πολύ κόπο γίναμε μέλος και είναι πολύ σημαντικό για εμάς, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η αντίπαλός μου στο πρόγραμμά της», σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.
Ανοιχτό το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σημειώνεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμά της πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από νομικής και πολιτικής πτυχής, είναι “ανοιχτό”.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό Βόρεια», αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμά της η υποψήφια του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναμένεται πως θα επικρατήσει του αντιπάλου της Στέβο Πεντάροφσκι. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επικράτησε μεταξύ επτά υποψηφίων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40%, ενώ ο βασικός της αντίπαλος, ο Στέβο Πεντάροφσκι, συγκέντρωσε μόλις 20%.
Ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE αναμένεται πως θα έρθει πρώτο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ