Ραντεβού στην Άγκυρα με στόχο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας δίνουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος είναι να γίνουν βήματα προόδου στη λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή σε θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες) και να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά». Από την πλευρά της η Αθήνα έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα υιοθετεί εκ νέου μία ρητορική έντασης.

Σε συνέντευξή του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και σημείωσε πως είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε, παρά να είμαστε «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Αυτό που υπογράμμισε είναι πως τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει μία πρόοδος, η οποία δεν μπορεί να ακυρώσει το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων.

«Οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της ως προς τις δικές της διεκδικήσεις» σημείωσε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αναφορά πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Ουσιαστικά από την κυβέρνηση στόχος είναι οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και να αξιοποιηθεί το momentum για να σημειωθεί πρόοδος τουλάχιστον στα λεγόμενα εύκολα θέματα (π.χ. συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον κ.α)

Βήματα πίσω

Στην Αθήνα δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά κάνει βήματα πίσω και αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς όπως επεσήμανε χθες «ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια».

Για τα θαλάσσια πάρκα

Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επιμένει στα περί λύσης «πακέτου» για τα προβλήματα. Αναφέρει δε πως η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του.

Το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος είναι κάτι που μένει να φανεί καθώς το τελευταίο διάστημα στέλνει διπλά μηνύματα. Από τη μία πλευρά ανοίγει θέματα και από την άλλη πλευρά δείχνει πως θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και δεν θελει να αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή του διαλόγου (κοιτώντας άλλωστε και προς τη Δύση)

Ναυτεμπορική