Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αναβίωση ενός αρχαίου πανεπιστημίου στην Ινδία

Δημοσιεύτηκε στις

Η ιδέα πίσω από την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Nalanda ήταν να αναβιώσει η αρχαία μάθηση που είχε κάνει τη Nalanda διεθνές κέντρο γνώσης.

Το πρόσφατα αναβιωμένο Πανεπιστήμιο Nalanda στοχεύει να επηρεάσει τη σύγχρονη εκπαίδευση και να προωθήσει την παγκόσμια εκπαίδευση και την πολιτιστική αρμονία.

Ο κόσμος φαίνεται να είναι συνεχώς στο μεταίχμιο. Η αρένα των συγκρούσεων που μπορεί να κλιμακωθούν σε παγκόσμια καταστροφή έχει επεκταθεί πάρα πολύ τον 21ο αιώνα. Η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έχουν εγείρει πιεστικά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του σύγχρονου κόσμου με τη φύση. «Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια μοναδική καμπή της ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από ολοένα και πιο αβέβαιες και σύνθετες τροχιές που αλλάζουν με πρωτοφανή ταχύτητα», ξεκινά μια έκθεση της UNESCO για το «Μέλλον της Εκπαίδευσης». Ανακύπτει το ερώτημα, μπορεί να φανταστεί κανείς ένα βιώσιμο ανθρώπινο μέλλον, εκτός εάν η ανθρωπότητα μάθει να φροντίζει τη φύση και δεν είναι σε θέση να φιλοξενεί διαφορετικούς ανθρώπους και τους πολιτισμούς τους σε ένα αρμονικό σύνολο αντί να επιδιώκει να διεκδικήσει την κυριαρχία του ενός πάνω στον άλλο; Ο ινδικός πολιτισμός, επί αιώνες, διακηρύσσει στον κόσμο πώς να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, συμφιλιώνοντας το υλικό και το πνευματικό και δημιουργώντας ένα κοινό έδαφος όπου κάθε είδους διαφορές μπορούν να φιλοξενηθούν μέσα στην λαχτάρα για αλήθεια. Η εκπαίδευση στην αρχαία Ινδία ήταν αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη ιδεών και στάσεων που παραμένουν επίκαιρες ακόμη και στον σημερινό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματά του ήταν το αρχαίο Πανεπιστήμιο Nalanda που άκμασε στο βορειοανατολικό τμήμα του Bihar.

Η ιδέα πίσω από την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Nalanda ήταν να αναβιώσει η αρχαία μάθηση που είχε κάνει τη Nalanda διεθνές κέντρο γνώσης. Ήταν μια ιδέα που θα έφερνε την Ανατολική Ασία και την Ινδία σε μια εταιρική σχέση για την ανάκτηση και την ανανέωση της κληρονομιάς της αρχαίας ινδικής σκέψης και πρακτικών Ενώ ιδρύθηκε από το Κοινοβούλιο το 2010, η πραγματική ώθηση στο έργο δόθηκε το 2014, όταν δόθηκε μια νέα ώθηση στο ανακτήσει τη δόξα του αρχαίου πανεπιστημίου Nalanda. Μέχρι το 2017, οι εργασίες για μια υποδομή παγκόσμιας κλάσης είχαν αρχίσει να κάνουν το Πανεπιστήμιο Nalanda σημαντικό διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Σε μια σημαντική μελέτη του αρχαίου Πανεπιστημίου Nalanda, ο ιστορικός Pintu Kumar είπε: «Η εμφάνιση του SrīNālandāMahāvihāra και οι νέες οργανωμένες διδακτικές πρακτικές του σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στην εκπαίδευση της Νότιας Ασίας. Συμβόλιζε το ύψος του αρχαίου ινδικού εκπαιδευτικού συστήματος… Η μετατροπή των mahāvihāras σε ιδρύματα μάθησης και κατάρτισης ήταν η αρχή της θεσμοθετημένης διδασκαλίας στη Νότια Ασία, η οποία ήταν η ίδια διαφορετική από τους γκουρούκουλα ». Οι βουδιστικές πηγές μας λένε ότι ήταν ο βασιλιάς Sakaraditya (Kumara Gupta I) που έθεσε τα θεμέλια του Πανεπιστημίου Nalanda στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. Ενώ η Δύση δυσκολευόταν ιστορικά να προσαρμόσει αποκλίνουσα θρησκευτική και πολιτιστική έμπνευση, είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρχαίοι ηγέτες Γκούπτα μπορούσαν να επεκτείνουν σημαντική προστασία σε αυτό που ξεκίνησε ως βουδιστικό κέντρο μάθησης, ενώ ήταν αφοσιωμένοι στις θρησκευτικές ιδέες και πρακτικές των Ινδουιστών Βαϊσνάβα.

Η γνώση για την ένδοξη εποχή που αντιπροσώπευε το αρχαίο Πανεπιστήμιο Nalanda προέρχεται κυρίως από τον Hsuan Tsang και άλλους ταξιδιώτες που ήρθαν και διέμεναν εδώ για κάποιο διάστημα. Αυτό το πανεπιστήμιο προσέλκυσε μελετητές από πολύ μακριά. Ο AL Basham αναφέρει ότι η αρχαία Nalanda «δεν περιοριζόταν στην εκπαίδευση αρχαρίων για το βουδιστικό τάγμα, αλλά δίδασκε επίσης τις Βέδες, την ινδουιστική φιλοσοφία, τη λογική, τη γραμματική και την ιατρική. Φαίνεται ότι ο φοιτητικός πληθυσμός δεν περιοριζόταν στη βουδιστική τάξη, αλλά ότι μαθητές άλλων θρησκειών που πέτυχαν να περάσουν μια αυστηρή προφορική εξέταση έγιναν δεκτοί». Από τον 5ο έως τον 12ο αιώνα έως ότου έπεσε στη λεηλασία του Bakhtiyar Khilji, το αρχαίο Πανεπιστήμιο Nalanda συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, της λογικής, της ιατρικής, της αστρονομίας και άλλων γνωστικών τομέων. Άνθρωποι όπως ο Nagarjuna, ο Diganaga και ο Asanga διέμεναν και δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο Nalanda και στο Shisksha Sammucchchyaya από τον Shantideva, μια επιτομή για τη μάθηση γράφτηκε εδώ.

Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει μιλήσει συχνά για τη μετατροπή του 21ου αιώνα σε ασιατικό αιώνα. Όταν εγκαινιάσει την πανεπιστημιούπολη του νέου Πανεπιστημίου Nalanda, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η πανεπιστημιούπολη έχει φοιτητές από όλο τον κόσμο και το ίδιο το πανεπιστημιακό έργο έχει συμμετοχή από 17 διαφορετικές χώρες. Είναι εύλογο να παραστούν στα εγκαίνια οι πρεσβευτές των χωρών αυτών. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο Nalanda είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της ινδικής και ασιατικής κληρονομιάς προς όφελος της ανθρωπότητας στην ώρα της κρίσης.

ΠΗΓΗ: Hindustan Times

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Gatestone Institute: Απαγωγές και βασανισμοί χριστιανών από μουσουλμάνους στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δυστυχώς, ο διωγμός των χριστιανών στην «Κοιλάδα των Χριστιανών» της Συρίας (Wadial-Nasara), που κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Έλληνες με καταγωγή από την Αντιόχεια, έχει κλιμακωθεί.

Γράφει η Ουζάι Μπουλούτ, Gatestone Institute

Αφού οι δυνάμεις της τρομοκρατικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, κατέκτησαν τη Δαμασκό και ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ της Συρίας τον Δεκέμβριο του 2024, προέτρεψαν τους κατοίκους της Κοιλάδας των Χριστιανών να παραδώσουν τα όπλα που κατείχαν για αυτοάμυνα, λέγοντάς τους ότι δεν θα βλάψουν αμάχους. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της Συρίας από τους τζιχαντιστές, περίπου 500000 χριστιανοί στη χώρα έχουν υποστεί αυξημένες διώξεις και απαγωγές.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2025, περίπου 10 χριστιανοί άνδρες απήχθησαν από μουσουλμάνους σε ένα χωριό στην κοιλάδα, αν και φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Στις 16 Φεβρουαρίου, περισσότεροι χριστιανοί —τρεις από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν ως Μαζντ Σαχάουντ, Τόνι Σαλάουμ και Μπαχζάτ Σεχάμπ— απήχθησαν σε ένα άλλο χωριό της περιοχής. Οι απαγωγείς τους, σύμφωνα με πηγές στο έδαφος, τους βασανίζουν.

Μέσα σε λίγες μέρες, ένοπλοι ισλαμιστές παραβίασαν ένα νεκροταφείο στη χριστιανική πόλη Ζαϊντάλ, ανατολικά της πόλης Χομς, όπου γκρέμισαν και έσπασαν έναν πέτρινο σταυρό και βεβήλωσαν τάφους. Στις 17 Φεβρουαρίου, βόμβες καπνού εκτοξεύτηκαν από μασκοφόρους στην εκκλησία της Παναγίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χριστιανικό χωριό αλ-Μασμιγιάχ, στην Νταράα.

Η HTS είναι μια τρομοκρατική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2017 από τη συγχώνευση πέντε ισλαμιστικών πολιτοφυλακών. Έκτοτε, η HTS κυβέρνησε την Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Το 2018, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2024, ξεκίνησε μια επίθεση από τις τζιχαντιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής την HTS. Τον Δεκέμβριο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, σε μια πορεία στη Συρία, η HTS ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τερματίζοντας των έξι δεκαετιών μπααθικό καθεστώς της οικογένειάς του.

Ο ιδρυτής της HTS Αχμέντ αλ-Σαράα, παλαιότερα γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, έγινε στη συνέχεια πρόεδρος της Συρίας και de facto ηγέτης της. Πριν από αυτό, είχε υπηρετήσει ως «απόφοιτος» της Τζαπχάτ Αλ-Νούσρα (Μέτωπο Νούσρα), άλλης χαρακτηρισμένης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης και συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Η προσφορά χρηματικής αμοιβής ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις 20 Δεκεμβρίου 2024, πιθανώς με την ελπίδα να μην οδηγηθεί η Συρία σε εξτρεμιστικό καθεστώς.

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν χρησιμοποιήσει εδάφη που ελέγχονται από την HTS στη Συρία ως ασφαλές καταφύγιο. Δύο σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στόχευσαν τους ηγέτες του ISIS σε περιοχές που ελέγχονται από την HTS: τον Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκνταντί το 2019 και τον Αμπού Ιμπραχίμ Αλ-Χασιμί Αλ-Κουραϊσί το 2022.

Η HTS, λόγω της σχέσης της με την Αλ Κάιντα και το ISIS, συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο χαρακτηρισμός έχει μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθείται από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε από την Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία το 2022, στη «Θρησκευτική Ελευθερία στη Συρία υπό την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS)»:

«Η HTS παραμένει μια ισχυρή πηγή ενός κινήματος σαλαφισμού─τζιχαντισμού που περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία των μη συμμορφούμενων σουνιτών μουσουλμάνων και απειλεί την ιδιοκτησία, την ασφάλεια και την ύπαρξη θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων όπως οι Αλαουίτες, οι Χριστιανοί και οι Δρούζοι. Επιπλέον, το γεγονός ότι η HTS καλλιεργεί μια αμοιβαία και πολιτικά σκόπιμη σχέση με την Τουρκία —που αντιπροσωπεύει μια στρατιωτική απειλή για τις ευάλωτες θρησκευτικές ομάδες στη βόρεια Συρία— επιδεινώνει τις επικίνδυνες συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας μέσα και κοντά στην Ιντλίμπ.

Η HTS, ή Οργανισμός για την Απελευθέρωση του Λεβάντε, έχει υποστεί πολλές αλλαγές ονόματος και δήθεν ταυτότητας από την αρχή της ίδρυσής της το 2011 που ονομαζόταν Τζαμπχάτ αλ─Νούσρα, και ήταν αρχικά ένα συριακό μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι διαδοχικές μετονομασίες και «επανονομασίες» της HTS φαίνεται να απηχούν τη στρατηγική της ίδιας της Αλ Κάιντα στη Συρία να ιδρύει παραρτήματα και να τα παρουσιάζει ως τοπικές οργανώσεις που προκύπτουν ως απάντηση στις ανάγκες των Σύριων. […]

Το 2021 και το 2022, η HTS συνέχισε να διαπράττει ορισμένες από τις ίδιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων —μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, βεβιασμένες εξαφανίσεις, βιασμούς και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα και δολοφονίες κατά τη διάρκεια κράτησης— που η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κατέγραψε για την οργάνωση και τους προκατόχους της το 2020. Έχοντας καταλάβει κυβερνητικές φυλακές και ιδρύσει ακόμη περισσότερες, η HTS έχει επιβάλει την ποινή φυλάκισης με θρησκευτικά κίνητρα και έχει προβεί σε απαγωγές απαιτώντας λύτρα για την απελευθέρωση μελών μειονοτικών ομάδων. Θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων μη Σουνίτες Μουσουλμάνοι και Δρούζοι —και οι δύο μακροχρόνιοι στόχοι των διακρίσεων, της παρενόχλησης και του εξαναγκαστικού Σουνισμού από σουνιτικές αντάρτικες ομάδες— έχουν προσηλυτιστεί στο σουνιτικό Ισλάμ ή εγκατέλειψαν τα εδάφη της HTS, ενώ όσοι παραμένουν δεν εκπροσωπούνται στα επίσημα όργανα που κυβερνούν την περιοχή».

Το 2023, το υπουργείο Εξωτερικώντων ΗΠΑ έκανε την εξής δήλωση:

«Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, διέπραξαν ένα ευρύ φάσμα κακοποιήσεων, όπως δολοφονίες, απαγωγές, σωματική κακοποίηση και στρατολόγηση ή χρήση παιδιών ως στρατιώτες».

Ο Aλ-Σαράα άρχισε πρόσφατα να φοράει κοστούμι και γραβάτα, και τώρα παρουσιάζεται στη Δύση ως «μετριοπαθής». Έχει μιλήσει για σχέδια σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που θα εκπροσωπεί διάφορες κοινότητες, η οποία θα οικοδομήσει θεσμούς και θα διοικήσει τη χώρα μέχρι να μπορέσει να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Στα σχολικά βιβλία, ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει αντικαταστήσει τη λέξη «νόμος» με τη λέξη «σαρία», και χρησιμοποιεί την ισλαμική διδασκαλία για να στρατολογήσει τον νέο στρατό της χώρας.

Η HTS έχει μια φονταμενταλιστική ισλαμική ατζέντα και έχει από καιρό στόχο να εγκαταστήσει τον νόμο της σαρία στη Συρία. Τον Δεκέμβριο του 2024, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Doors ανέφερε:

«Υπό τον έλεγχο της HTS στην Ιντλίμπ, οι χριστιανοί κληρικοί δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται έξω με ενδύματα που τους κάνoυν αναγνωρίσιμους ως ιερείς ή πάστορες. Οι σταυροί έχουν αφαιρεθεί από κτίρια εκκλησιών».

Ο Αλ-Σαράα είπε τον περασμένο μήνα ότι η διοργάνωση εθνικών εκλογών στη Συρία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

Η «Χριστίνα», μια ελληνίδα χριστιανή που ζει σε μια πόλη με τη μεγαλύτερη χριστιανική πλειοψηφία της Συρίας, μίλησε στο Gatestone με τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία της, και είπε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν γίνεται ακόμη κάποια συστηματική χριστιανική δίωξη σε όλη τη Συρία είναι επειδή «διάπλατα μάτια και πολυάριθμα βλέμματα των ΜΜΕ είναι στραμμένα στις περιοχές όπου κατοικούν χριστιανοί».

«Αυτή η προσοχή σημαίνει ότι λιγότερα μάτια παρακολούθησης μπορεί να επιτρέψουν στους τζιχαντιστές να υπερβούν τα όρια —αυτό έχει συμβεί ήδη σε κάποιες χριστιανικές περιοχές όπου η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης είναι περιορισμένη σε τοπικό ή κρατικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, στη Δαμασκό και την ύπαιθρό της, καθώς και στις αγροτικές περιοχές όπου κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις που διαπράττουν τζιχαντιστικές δυνάμεις, ισλαμικά σύμβολα όπως το χιτζάμπ επιβάλλονται ακόμη και σε χριστιανές γυναίκες. Αυτό αποτελεί παραβίαση των ελευθεριών μας. Σε άλλες περιοχές, οι χριστιανοί υφίστανται παρενόχληση από μουσουλμάνους, όπως καταπάτηση χριστιανικών εδαφών και κατοικιών, απαγωγές και απαίτηση λύτρων για απελευθέρωση των απαχθέντων.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Χριστιανών είναι η πιθανή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου από το καθεστώς και η επιβολή της jizya —ενός φόρου που απαιτείται από τους μη μουσουλμάνους ως «προστασία»— ή ακόμη και η επιβολή του Ισλάμ σε εμάς στο μέλλον. Αυτό που προσωπικά φοβάμαι περισσότερο είναι να ξεσπάσουν ξανά ένοπλες συγκρούσεις και το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να εξαπολύσουν σφαγές εναντίον μας».

Η Χριστίνα ανέφερε ότι δεν είχε εγκαταλείψει τη Συρία ούτε στα χρόνια του εμφυλίου, αλλά ότι τώρα το οικονομικό βάρος για τη χριστιανική κοινότητα έχει γίνει αφόρητο.

«Ελπίζουμε σε βελτίωση της οικονομίας γιατί η κατάσταση είναι βασανιστική. Πολλοί χριστιανοί τώρα, ειδικά αφού το κράτος σταμάτησε να πληρώνει μισθούς στους υπαλλήλους, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμη και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι τρομερή. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα —τόσο οικονομικά όσο και από άποψη ασφάλειας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν Νοέλ Μπαρό και Aνναλένα Μπέρμποκ, ταξίδεψαν στη Δαμασκό στις 3 Ιανουαρίου για να στείλουν αυτό που περιέγραψε η Μπέρμποκ ως σαφές μήνυμα ότι είναι εφικτή μια «νέα πολιτική αρχή μεταξύ Ευρώπης και Συρίας», σύμφωνα με το Euronews.

Η Χριστίνα λέει ότι διαφωνεί:

«Δεν πιστεύω στην αναγνώριση ως επίσημης κυβέρνησης μιας ομάδας που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ειδικά αφού οι ηγέτες της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, έχουν προηγουμένως αποδείξει ότι είναι τρομοκράτες και το αίμα τόσων πολλών ανθρώπων έχει χυθεί εξαιτίας τους.

Η αναγνώριση από τη Δύση μιας τέτοιας τρομοκρατικής ομάδας θα αντιπροσώπευε έλλειψη δικαιοσύνης απέναντι στους αθώους που δολοφονήθηκαν από αυτές, και γνωρίζουμε ότι είναι η ίδια τρομοκρατική ομάδα ανεξάρτητα από τους τωρινούς της ισχυρισμούς.

Η Συρία πρέπει να είναι μια κοσμική και δημοκρατική χώρα. Πρέπει επίσης να υπάρχουν πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τους χριστιανούς. Η νέα Συρία δεν θα πρέπει να ιδρυθεί χωρίς κόμματα που εκπροσωπούν τις μειονοτικές ομάδες στη χώρα, όπως είναι οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι, οι Δρούζοι και οι Αλαουίτες.

Η επίσημη αναγνώριση και αποδοχή των τζιχαντιστών από τις δυτικές κυβερνήσεις είναι σαν να βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό των χριστιανών συγκεκριμένα, και όλων όσων διαφωνούν μαζί τους γενικώς».

Η Χριστίνα είπε ότι οι περισσότεροι χριστιανοί στη Συρία είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά για αιώνες έχουν υποστεί εξαναγκαστική αραβοποίηση:

«Σήμερα, ο ελληνικός λαός μας στη Συρία μιλάει αραβικά γιατί οι άραβες μουσουλμάνοι, από τότε που εισέβαλαν στο Λεβάντε τον έβδομο αιώνα, αρνήθηκαν να αφήσουν χώρο για άλλες γλώσσες. Με άλλα λόγια, όλα αραβοποιήθηκαν επιβάλλοντας την αραβική γλώσσα και διώκοντας όλους αυτούς που μιλούσαν Ελληνικά, εκτός από όσους ελληνικούς όρους που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας γλώσσα μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αποδοθούν στα Αραβικά. Το Ισλάμ δεν ανέχεται άλλους πολιτισμούς, έτσι η ελληνική γλώσσα σταδιακά καταργήθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να εξαφανιστεί μεταξύ των ανθρώπων, και η ύπαρξή της να περιοριστεί στο πεδίο της θεολογικής μελέτης.

Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει κάτι για να βοηθήσει εμάς, τον ελληνοχριστιανικό λαό εδώ, όπως να στείλει βοήθεια ή να διασφαλίσει προστασία για τις περιοχές μας από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση εναντίον μας, ή να μας βοηθήσει να φύγουμε από εδώ, ειδικά αυτούς που πάντα υπέφεραν στις περιοχές τους που ήταν ζώνες συγκρούσεων. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ευθύνη απέναντι στον λαό μας εδώ».

Ο Aϊάντ Χερέρα, εκπρόσωπος της Αντιοχικής Ελληνικής Οργάνωσης, είπε στο Gatestone:

«Οι Σύροι χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Αντιοχιανών, αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μια ειρηνική και ανεκτική κοινότητα στη Συρία και το Λεβάντε. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες, δεν σχημάτισαν πολιτοφυλακές ούτε συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμο. Είχαν στην κατοχή τους μόνο μικρά όπλα για αυτοάμυνα. Παρόλα αυτά, έχουν έρθει αντιμέτωποι με επανειλημμένες απαγωγές, επιθέσεις στις εκκλησίες και τα νεκροταφεία τους, καθώς και αυξανόμενη θρησκευτική βία, ενώ η νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους προστατεύσει. Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβουν επείγουσα δράση για να προστατεύσουν αυτές τις ευάλωτες κοινότητες. Πρόκειται για την πατρίδα των προγόνων τους, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται ραγδαία».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συρία: Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία για επιδρομές που άφησαν 9 νεκρούς από την ίδια οικογένεια

«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), ο ένοπλος βραχίονας της κουρδικής αυτόνομης διοικητικής οντότητας στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, κατηγόρησε την Τουρκία για βομβαρδισμό που άφησε τουλάχιστον εννιά νεκρούς από την ίδια οικογένεια το βράδυ της Κυριακής.

«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.

Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «εννιά πολίτες» και να τραυματιστούν άλλοι «δύο», σύμφωνα με τις ΣΔΔ.

Οι ΣΔΔ, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας, που τις κατηγορεί ότι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις αφότου έπεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Οι νέες de facto αρχές της Συρίας, υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), προσπάθησαν να διαλύσουν ένοπλες ομάδες και να θέσουν τον κυβερνητικό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για την ενσωμάτωση των κουρδικών πολιτικών και στρατιωτικών δομών στο κράτος. Την διαδικασία παρακολουθεί στενά η Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει  μια από τις κύριες συνιστώσες των ΣΔΔ παρακλάδι εγχώριας «τρομοκρατικής» ομάδας. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέονται με Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της.

Παράλληλα, το PKK ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη διακοπή των επιχειρήσεών του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων. Αλλά η Άγκυρα απαίτησε προ ημερών η οργάνωση και παρατάξεις που συνδέονται μαζί της να καταθέσουν τα όπλα «άμεσα και άνευ όρων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Περιορίζεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ αναβαθμίζεται ο Γουίτκοφ

Απεσταλμένος του Τραμπ για τον πόλεμο αλλά μόνο για την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ρόλος του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία και τη Ρωσία Κιθ Κέλογκ περιορίζεται, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον το χαρτοφυλάκιο του απόστρατου στρατηγού περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία.

Ο Κέλογκ είχε επιλεγεί για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει στον τερματισμό του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια ο ρόλος του ήταν ήδη στην πράξη περιορισμένος καθώς απουσίαζε από όλες τις σημαντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Μάλιστα η επίσημη επιβεβαίωση του περιορισμού του ρόλου του έρχεται μετά από δημοσιεύματα και διαρροές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρεστός στη Μόσχα λόγω των θέσεών του, που είναι φιλικές προς το Κίεβο.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την αλλαγή όσον αφορά τα καθήκοντα του Κέλογκ ως θετική εξέλιξη. «Ο στρατηγός Κέλογκ, ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, θα ασχοληθεί απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ουκρανική ηγεσία», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social. «Τους ξέρει καλά και έχουν μια πολύ καλή εργασιακή σχέση. Συγχαρητήρια στον Στρατηγό Κέλογκ!»

Πλέον, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται να αναβαθιμστεί ο ρόλος του Στιβ Γουίτκοφ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Λύση δικαίου στο Κυπριακό, για να μη μείνουν αδικαιώτες οι θυσίες

Διανύουμε ήδη μισό αιώνα και βάλε τουρκικής εισβολής σκορπίζοντας άκαρδα τις στάχτες απ' την αντάρα της Κύπρου

Διεθνή2 ώρες πριν

Gatestone Institute: Απαγωγές και βασανισμοί χριστιανών από μουσουλμάνους στη Συρία

Δυστυχώς, ο διωγμός των χριστιανών στην «Κοιλάδα των Χριστιανών» της Συρίας (Wadial-Nasara), που κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Έλληνες με...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Καταρρίπτονται οι μύθοι! Πόσο απομονωμένη είναι η Ρωσία;

Η Ρωσία μπορεί να είναι αποκομμένη από τη Δύση, απέχει πολύ από το να είναι απομονωμένη.

Πολιτική3 ώρες πριν

«Βόμβα» Ροζάκη: Για κάθε ενέργεια στο Αιγαίο πρέπει να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας

«Η Ελλάδα απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματα στην Κάσο» δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Άμυνα3 ώρες πριν

Μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την επέκταση των χωρικών υδάτων τώρα είναι το κατάλληλο timing μέχρι το 2030, πριν ενισχυθεί στρατιωτικά...

Δημοφιλή