Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Γαλλικά οβιδοβόλα CAESAR απέκτησε η Αρμενία!

Δημοσιεύτηκε στις

Το CAESAR είναι μια γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού 155/52 χλστ. Ταχύτητα ανάπτυξης (60 δευτερόλεπτα) και συναρμολόγησης (40 δευτερόλεπτα), μεγάλη απόσταση, χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλή τιμή σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα οβιδοβόλα, τα πλεονεκτήματα του συστήματος

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Συμφωνία για την αγορά οβιδοβόλων CAESAR υπέγραψαν  Αρμενία και Γαλλία υπέγραψαν. “Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία στον αμυντικό τομέα”, ήταν τα λόγια του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στо Χ, όπου ανήρτησε για τη νέα συμφωνία μεταξύ Παρισίου και Ερεβάν, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σουρέν Παπικιάν, στην οποία οι δύο υπουργοί κρατούν ένα μοντέλο αυτού του συστήματος πυροβολικού. Υπενθυμίζεται, ότι στις 17 Μαΐου είχε υπογραφεί στη Γαλλία συμφωνία στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη γαλλική στρατιωτική-βιομηχανική εταιρεία KNDS.

Η γαλλοαρμενική συνεργασία στον τομέα της άμυνας έχει εμβαθύνθει τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, η Αρμενία υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για την αγορά τριών ραντάρ GM200 από την εταιρεία Thales και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος MISTRAL 3.. Επίσης παραδόθηκαν στο Ερεβάν από το Παρίσι 24 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού “Bastion” που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική εταιρεία “Arquus”, ενώ αναμένεται εντός του καλοκαιριού να παραχωρηθούν άλλα 26 οχήματα ίδιου τύπου.

Ενόχληση από Αλίγιεφ

Ο άξονας υπεράσπισης της Αρμενίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μόνο χώρες όπως η Γαλλία, έχει ενοχλήσει εντονόνατα το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βγήκε νικητής στον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 με τουρκική και ισραηλινή υποστήριξη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 κατέλαβε όλη την επικράτεια της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Αρτσάχ αμαχητί. Υπενθυμίζεται, ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε εκφράσει ενόχληση, ισχυριζόμενος, ότι το Παρίσι “αποσταθεροποιεί” την περιοχή “εξοπλίζοντας” την Αρμενία και “προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας”.

Απειλές Αλίγεφ κατά Γαλλίας, Ινδίας, Ελλάδας και Αρμενίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο διέρρευσε πριν την επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, ότι το Ερεβάν θα εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral, ενώ την ίδια χρονική περίοδο επιβεβαιώθηκε, ότι η γαλλική πλευρά μετέφερε 20 εκτοξευτές πυραύλων LRU στην αρμενική. Ακολούθως τον Απρίλιο, ο Αλίγιεφ επέστρεψε στο θέμα, απείλησε ευθέως Ελλάδα, Γαλλία και Ινδία, ότι εξοπλίζουν την Αρμενία, η οποία το τελευταίο έτος έχει σχεδόν διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Το CAESAR είναι μια γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού 155/52 χλστ. Τοποθετείται σε σασί 6×6 ή 8×8. Αν κρίνουμε από τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η έκδοση με 6τροχο σασί θα προμηθεύεται στην Αρμενία. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 100 χλμ./ώρα, σε εκτός δρόμου διαδρομές – χλμ./ώρα. Ο θάλαμος είναι θωρακισμένος και παρέχει προστασία από σφαίρες διαμετρήματος έως 7,62μμ. και θραύσματα βλημάτων (2 STANAG 4569). Υπάρχει σύστημα κλιματισμού. Το προσωπικό αποτελείται από 5 άτομα. 

Εξοπλισμένο με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και βαλλιστικό υπολογιστή, το CAESAR μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων. Το βεληνεκές μπορεί να φτάσει τα 55 χιλιόμετρα σε περίπτωση χρήσης πυρομαχικών με πυραύλους ή ευφυή συστήματα.

Συμφωνία για anti-drone συστήματα υπέγραψε η Αρμενία με την Ινδία!

Είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς Sigma-30, το οποίο περιλαμβάνει δέκτη συστήματος πλοήγησης NAVSTAR. Το σύστημα ελέγχου περιλαμβάνει ένα ραντάρ προ-ταχύτητας, μια ενσωματωμένη μονάδα βαλλιστικού ελέγχου που είναι πλήρως ενσωματωμένη στο FCS ATLAS. Διαθέτει πλήρως αυτόνομη καθοδήγηση του όπλου, ημιαυτόματο σύστημα τροφοδοσίας βλημάτων. Σε κανονική λειτουργία, μπορεί να εκτοξεύσει 6-8 βολές σε 1 λεπτό.  

Η τιμή 1 μονάδας αυτοκινούμενου πυροβολικού CAESAR κυμαίνεται μεταξύ 4-5 εκατ. ευρώ.  

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 αύξησε τη ζήτηση για αυτά τα συστήματα. Ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιέν Λεκόρν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με 78 αυτοκινούμενα οχήματα CAESAR φέτος. 

Η Ουκρανία πλήρωσε για 6 CAESAR και η Γαλλία παρείχε 50 εκατομμύρια ευρώ για να προμηθεύσει άλλα 12.

Εκτός από την Ουκρανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Κολομβία, το Μαρόκο, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη  έχουν επίσης αποκτήσει ή παραγγείλει πυροβολικά συστήματα CAESAR.

Πλεονεκτήματα

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα του συστήματος CAESAR ως υψηλή στρατηγική και τακτική κινητικότητα, ταχύτητα ανάπτυξης (60 δευτερόλεπτα) και συναρμολόγησης (40 δευτερόλεπτα), μεγάλη απόσταση, χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλή τιμή σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα οβιδοβόλα. 

Μειονεκτήματα

Κατά τους στρατιωτικούς ειδικούς το σύσημα δεν έχει υψηλή κινητικότητα σε εκτός δρόμου διαδρομές,  καθώς και έχει χαμηλό βαθμό προστασίας από τα εχθρικά πυρά, μικρό σύνολο πυρομαχικών.    

Για την εταιρεία KNDS

Η KNDS είναι μια γαλλική κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων που ιδρύθηκε στις Βερσαλλίες. Το 2015, η Nexter (Γαλλία) και η Krauss Maffei Wegmann (Γερμανία), σχεδιαστής συστημάτων και ολοκληρωτής των Leclerc και Leopard MBT, συγχωνεύτηκαν ως KNDS, καθιστώντας μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες άμυνας εδάφους. Σκοπός αυτής της ενοποίησης ήταν η κάλυψη των αναγκών του γαλλικού και του γερμανικού στρατού. 

Η KNDS έχει ετήσιο τζίρο περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Η γκάμα προϊόντων περιλαμβάνει κυρίως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού, ρομπότ, πυρομαχικά, στρατιωτικές γέφυρες, συστήματα διαχείρισης μάχης, λύσεις εκπαίδευσης, αμυντικές λύσεις και μεγάλη γκάμα εξοπλισμού.

Από το 2019, η εταιρεία λειτουργεί το οπλικό πρόγραμμα SCORPION, το οποίο διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των ομάδων μάχης (GTIA). Αυξάνει τη μαχητική ικανότητα και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις νέες ευκαιρίες για ανταλλαγή πληροφοριών που προσφέρει η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

Χατσατούρ Στεπανιάν στο Monitor: Κίνδυνος διάλυσης της Αρμενίας υπό την απειλή πολέμου του Αζερμπαϊτζάν!

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Άσκηση ασφάλειας ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο”Μακεδονία”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άσκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Μακεδονία, πραγματοποίησε η Fraport Greece, ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Στην άσκηση εκτός από τα στελέχη της Fraport Greece, συμμετείχαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Ε.Κ.Α.Β, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η Αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και από το αεροδρόμιο, ο πύργος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, o φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης και o πάροχος Υπηρεσιών Ασφάλειας. Επίσης, συμμετείχαν 110 σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΕΚΑΒ, ΣΑΕΚ Θέρμης, ΣΑΕΚ Υπουργείου Τουρισμού, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οι οποίοι σύμφωνα με τα σενάρια που τους είχαν διανεμηθεί προσομοίωσαν τους επιβάτες του αεροσκάφους και τους φίλους & συγγενείς των επιβατών.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε ατύχημα αεροσκάφους εκτός αεροδρομίου. Με την εκδήλωση του συμβάντος, ενεργοποιήθηκε άμεσα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, με παράλληλη έναρξη των σχετικών επιχειρησιακών διαδικασιών. Τέθηκαν σε λειτουργία οι ενέργειες για τη διάσωση, την παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων, σε άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου για τον συντονισμό του περιστατικού και τα κέντρα υποδοχής για την υποστήριξη των θυμάτων.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης ευρείας κλίμακας ήταν η αξιολόγηση και τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης.

Ο chief operations officer της Fraport Greece, Παναγιώτης Σπυράτος, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, την οποία χαρακτήρισε ως επιτυχημένη, πρόσθεσε ότι «αποτελεί κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων. Η Fraport Greece, με δεδομένη τη δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλεια στους επιβάτες, διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η συγκεκριμένη άσκηση. Το πλάνο αυτό υλοποιείται σε μόνιμη βάση – και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία – περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργειών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή standards, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας που διαθέτει και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τί δήλωσε ο Δένδιας για το Ελληνο-Γαλλικό Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το σημερινό Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος κήρυξε σήμερα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, την έναρξη των εργασιών του 1ου Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Και επίσης στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών έχουμε αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση. Το πρόγραμμα «BELHARA» είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «BELHARA» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale» συμπλήρωσε.

«Ξέρουμε όλοι πια», είπε, «ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, οι συγκρούσεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν την ανάγκη να περάσουμε στην καινοτομία, να εξελίξουμε τις εγχώριες τεχνολογικές μας δυνατότητες. Αυτό καλύπτει το ΕΛΚΑΚ. Είναι η απάντησή μας στα ερωτήματα που θέτει η νέα εποχή».

«Αποσκοπούμε στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Πατρίδα μας, στα πολλά χρόνια μας, ενός ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας. Και επίσης το ΕΛΚΑΚ πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο του συντονιστή των μετεχόντων σε αυτό το αναδυόμενο σύστημα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αμυντικής βιομηχανίας, των νεοφυών επιχειρήσεων» ανέφερε.

«Καταλυτικό παράγοντα αυτής της προσπάθειας συνιστά η συνέργεια με αντίστοιχους φορείς καινοτομίας του εξωτερικού. Να μπορέσουμε μαζί να διαμορφώσουμε κοινές προτάσεις. Να αναπτύξουμε και να παράξουμε αμυντικά προϊόντα διττής χρήσης. Αυτό που στην παγκόσμια κοινότητα λέγεται dual-use» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα. Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Το ξέρετε όλοι πια, το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», προϊόν συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την ΕΑΒ, το οποίο θεμελιώνει αυτή την προσπάθεια. Αλλά πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες, δυνατότητες και σε νέες εταιρείες. Βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο διαγωνισμός που οργανώνεται από το ΕΛΚΑΚ και η σημερινή απονομή βραβείων στοχεύουν στις νέες ιδέες, στους νέους ανθρώπους για να καλύψουν τις επιχειρησιακές προτεραιότητες που θέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» εξήγησε.

«Για να επιτευχθεί αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεων καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ δημιούργησε ένα κατάλληλο γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας, ένα transfer office.

Έτσι μπορούν να πετύχουν και οι Ανώτατες Στρατιωτικές μας Σχολές να συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα. Να δοθεί κι εκεί διέξοδος στις δημιουργικές δυνατότητες των νέων που φοιτούν σε αυτές τις Σχολές» επισήμανε.

«Η συνέργεια με το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας της Γαλλίας (Agence de l’ Innovation de Defense) είναι εφαλτήριο αυτής της προσπάθειας και σηματοδοτεί, και μάλιστα με το σημερινό Συμπόσιο, την έναρξη μιας σταθερής, αποδοτικής και ελπίζω μακροχρόνιας συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τη μεγάλη Γαλλική Δημοκρατία» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Παρόντες ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας Παντελής Τζωρτζάκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.

Από τη γαλλική πλευρά παρίσταντο η πρέσβης της Γαλλίας Λωράνς Αουέρ, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Γαλλίας Αντιστράτηγος Γκέλ Ντιάζ Ντε Τουέστα και ο διευθυντής του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (DGA) υποστράτηγος Πατρίκ Ωφόρ (Patrick Aufort).

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συμποσίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ και την DGA (Direction Générale del’Armement), ενώ βραβεύθηκαν πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ευφυείς τεχνολογίες για την αναγνώριση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον χειρισμό και έλεγχο μη επανδρωμένων συστημάτων.

Την πρώτη ημέρα του συμποσίου παρακολούθησαν επίσης στελέχη των ελληνικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία κατασκευής αμυντικού υλικού, επαγγελματικών οχημάτων, ναυπηγικών κατασκευών, ανάπτυξης ρομποτικών συστημάτων, αυτοματισμών και εφαρμογής δικτύων τεχνητής νοημοσύνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Freedom Of Press: Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού 2,8 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συντεταγμένες 38.0003 – 23.784, οι οποίες με μία απλή αναζήτηση στους χάρτες εδάφους της Google οδηγούν στην παρακάτω εικόνα: υπουργείο Εθνικής Άμυνας…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου στεγάζονται ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, βρίσκεται το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ όπως προκύπτει από τα στοιχεία και το σχετικό χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συντεταγμένες 38.0003 – 23.784, οι οποίες με μία απλή αναζήτηση στους χάρτες εδάφους της Google οδηγούν στην παρακάτω εικόνα: υπουργείο Εθνικής Άμυνας…

Στην πραγματικότητα και από τον δορυφορικό χάρτη είναι πασιφανές ότι ο σεισμός των 2,8 ρίχτερ, που έγινε στις 17.29 και 22 δευτερόλεπτα, είχε επίκεντρο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ, ο οποίος μίλησε στο skai.gr, «είναι αξιοπερίεργη η εμφάνιση σεισμικής δόνησης στην Αγία Παρασκευή, καθώς η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλα ρήγματα. Κάτι ενεργοποίησε μικρά ρήγματα και προέκυψε ο σεισμός. Πιθανώς, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικροσεισμοί 2,3-2,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός γιατί είχε χαμηλό εστιακό βάθος. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 λεπτά πριν

Η κατάσταση στη Συρία! Ο πόλεμος δεν τελείωσε – Οι Ισραηλινοί χτυπούν και καταλαμβάνουν περισσότερες περιοχές – Αντιδράσεις σε Χασάκα-Ράκα

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερες περιοχές κοντά στην ουδέτερη ζώνη UNDOF. Στις 12 Δεκεμβρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο...

Αναλύσεις32 λεπτά πριν

Ποιες οι σχέσεις HTS-Γκολάνι με ΗΠΑ και Ισραήλ;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2024

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Τουρκία δεν έχει καμία τύχη απέναντι στο Ισραήλ

Λάζαρος Καμπουρίδης: «Η Ελλάδα με την φοβία της, κάθεται στην άκρη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις… Θα το πληρώσει…» Η Τουρκία κατέχει...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Με το κλειδί της Ιστορίας: Η Μέση Ανατολή αλλάζει με πολύ αίμα

Μια νέα διατάξη που θα θυμίζει τη συμφωνία Sykes Picot όταν κατά τη διάρκεια Α' Παγκοσμίου Πολέμου χαράχτηκαν τα συγκεκριμένα...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πάνε να μας τρελάνουν!

Εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα η άνοδος των τζιχαντιστών στη Συρία;

Δημοφιλή